Garden Blog

Siew warzyw latem: siew powtarzany i nowy

Jakie warzywa można siać latem i mieć czas na dobre zbiory? Wiele roślin ogrodowych należy wysiewać wielokrotnie, w kilku falach. Nie zdążyłeś zasiać zieleniny na wiosnę – kup nasiona i siej już teraz! Pierwsze żniwa zebrane – znów siejemy.

Latem wciąż możesz mieć czas, aby zasiać wiele smacznych i przydatnych warzyw, zieleni i ziół. Skończyły Ci się wczesne zbiory? Nie miałeś czasu na sianie warzyw na wiosnę? Nigdzie się nie spóźniasz, a nawet odwrotnie! Lato to czas na sadzenie warzyw, które znacznie lepiej rosną latem i bliżej jesieni niż wysiane wiosną. Otóż terminy siewu warzyw mogą się różnić.

Warzywa i zielenina, które można i należy siać latem, a także ponownie po pierwszych zbiorach

Zielenina i zioła do ponownego wysiewu

Koperek. Nasiona kopru można wysiewać od wczesnej wiosny do późnej jesieni. I to jest świetne! Jesteś wolny w czasie siewu! Od kwietnia można siać co 10 dni. Do uprawy letniej wybierz najwcześniejsze odmiany: Ambrozja, Herkules, różne wczesne odmiany. Już za 45-50 dni będziesz mógł zbierać warzywa. I możesz uszczypnąć pierwszego kopru w sałatkach za 30 dni.

Szczaw. Ta wieloletnia roślina to właściwy czas na siew w lecie. Jesienią zbuduje zieloną masę i doskonale zimuje, a wiosną zachwyci wczesnoużytkową zieleniną.

Sałata i Rukola. Wysiew warzyw do gruntu – wszystkie rodzaje sałat, można przeprowadzać nie tylko wiosną, ale także przez całe lato. Wybierz najwcześniejsze odmiany do uprawy: z czerwonymi liśćmi Red Salad Bowl, Lollo Rossa. I są wczesne odmiany z ażurowymi zielonymi liśćmi: Królowa Lata, Bona, Ewelina. Możesz rozpocząć zbiory za 30 dni. Siew nasion latem sałaty masłowej nie prowadzi się, ponieważ mają one dość długi okres dojrzewania. Nasiona sałaty wczesnej oferuje nasz sklep ogrodniczy.

Pietruszka. Przydatne i piękne zielenie pietruszki będą miały jeszcze czas urosnąć do jesieni, a nawet dobrze zimować. Wybierz nasiona wczesnych odmian liściastych, takich jak: Nutka.

Bazylia. Ta pachnąca korzenna roślina, bez której sałatka jarzynowa, kuchnia francuska czy włoska jest nie do pomyślenia. Wysiew warzyw latem można zaczynać od czerwca do sierpnia, nie tylko wiosną. Twoja bazylia wyrośnie za 50 dni. Oczywiście warto wybierać najwcześniejsze odmiany lub wcześnie dojrzewające.

Warzywa, które można ponownie zasiać

Burak liściowy. Piękna roślina warzywna o soczystych łodygach i liściach. W przeciwieństwie do buraków pospolitych boćwina nie tworzy roślin okopowych. Jej liście są niezwykle smaczne i piękne, stosuje się je w zupach, duszone jak szpinak i szczaw na przystawki, przygotowywane są na zimę. Już za 60 dni będziesz mógł zbierać odmiany: Glatter Sliver i Rhubarb Chard.

Kalafior. Jeśli zasiejesz w czerwcu-lipcu, możesz wyhodować piękną kapustę do końca sezonu. Ale wybierz najwcześniejsze odmiany: Delta i Pionier.

Kapusta właściwa chińska (pak choi). Ten rodzaj kapusty pekińskiej przybył do nas ze wschodu. Pak Choi tworzy rozetę liści z grubymi białymi ogonkami i smakowitymi zielonymi liśćmi. Kapustę tę spożywa się na surowo, w sałatkach, duszoną, gotowaną i przechowywaną na zimę. Kultura jest bardzo wczesna, zbiory można zbierać po 25-30 dniach. Do jesieni będziesz miał czas na zrobienie nawet kilku upraw. I zbierz drugie żniwo. Zaopatrz się w nasiona!

Kapusta pekińska. Ten rodzaj kapusty jest bardzo podobny do sałatki z kapusty. Ma delikatny smak i szybko rośnie. Po 70 dniach tworzy już gęstą, wydłużoną kolbę. Kapusta pekińska jest doskonale przechowywana i możesz przygotować te przydatne i smaczne warzywa na zimę.

Kalarepa. Zaskakująco smaczna, delikatna odmiana kapusty. Bardzo nietypowa. Nie tworzy zwykłej kolby, ale dużą okrągłą łodygę z pękiem liści na szczycie. Taki ananas z kapusty! Do uprawy latem lepiej wybrać wcześniejsze odmiany.

Brokuł. To jeden z najbardziej delikatnych rodzajów kapusty. Po zasianiu brokułów w czerwcu-lipcu do jesieni dostaniesz dużo witamin i smacznych głów, które możesz uszczypnąć z krzaka aż do samych mrozów. Polecamy uprawę najwcześniejszej odmiany: Sebastian.

Rzodkiew japońska (daikon). Siew warzyw w lecie tego wspaniałego rodzaju należy zaczynać dokładnie w lipcu. Jej długie soczyste kłącza stały się ulubieńcem naszych ogrodników. I nie bez powodu! Jest to bardzo przydatna roślina, szybko rośnie i prawie nie wymaga opieki. Daikon Agata – będzie gotowa do zbioru za 60 dni i może produkować rośliny okopowe o długości do 40 cm.

Ogórki. Ale sam Bóg nakazał siać ogórki nie tylko wiosną, ale także latem. Wbrew stereotypowi nasiona ogórka wysiewa się nie tylko na początku maja, ale przez całe lato – wielokrotnie, w odstępie 10-15 dni. Wtedy zarówno latem, jak i jesienią zapewnimy sobie chrupiące soczyste ogórki. Do ponownego siewu wybierz odmiany wczesne i średnio wczesne. I lepiej – niezawodne hybrydy, lepiej znoszą letnie upały, sierpniowe wahania temperatur w ciągu dnia i nocy oraz jesienne ochłodzenie. Bardzo wygodne jest stosowanie powlekanych nasion ogórka. Pokryte są specjalną glazurą zawierającą składniki odżywcze i pierwiastki śladowe, które zapewniają roślinie szybki start do wzrostu. Najlepiej nadają się wczesne odmiany i hybrydy: Anulka F1, Regina, Borus, Zuzana,.

Rzepa. Absolutnie mało wymagająca roślina, która szybko daje plony. Jej rośliny okopowe są delikatne w smaku, duszone, pieczone, gotowane, używane do zup i dodatków oraz przechowywane do przechowywania przez zimę. Rzepa to doskonały produkt dietetyczny dla osób dbających o sylwetkę. Okres dojrzewania rzepy jest dość krótki, do 45-50 dni. Przed zimą będziesz miał czas, aby zrobić jeszcze kilka upraw w odstępie 7-10 dni i uzyskać doskonałe zbiory! Polecamy zakup nasion rzepy odmian wczesnych np. Snow Ball.

Rzodkiewka. Tradycyjnie uważa się, że rzodkiewka jest warzywem wyłącznie wiosennym. Dobra wiadomość dla miłośników chrupiących rzodkiewek – można je wysiewać przez całe lato i jesień. Zasiej go tylko w półcieniu, a nie na słońcu, wtedy będzie bardziej soczysty i delikatniejszy w smaku. Rzodkiewki można zbierać co 20-35 dni. Dlatego możesz wybrać dowolne odmiany. Czerwone z białą końcówką: Krakowianka, Duo. Jasnoczerwony: Carmen, Cherry Belle, Saxa. Możesz wybrać odmiany białe np. Sopel Lodu albo żółtą odmianę. Z każdym z nich będziesz mógł zebrać nie tylko powtarzające się zbiory, ale także kilka w sezonie.

Patison i Kabaczek. Te warzywa, bogate w potas i inne przydatne dla nas substancje, możemy wysiewać w naszych ogrodach nawet w środku lata. Zarówno cukinia, jak i dynia to rośliny, które zaczynają owocować w ciągu 45-55 dni. Oznacza to, że do jesieni po prostu rzucają cię swoimi pysznymi owocami. Wystarczy jeść, konserwować, zamrażać i leczyć przyjaciół.

Do siewu warto przede wszystkim wybrać wczesne nowoczesne mieszańce. Lub kup nasiona warzyw wczesnych odmian. Są odmiany żółte, na przykład Złoty Cepelin. Możesz wybrać odmiany o białych i jasnozielonych owocach lub zielone.

Kabaczki, podobnie jak patisony, zaczynają owocować w ciągu 45 dni. Ich miąższ jest gęstszy i bardziej kremowy niż patison. Uprawa warzyw jest równie łatwa.

Podstawowe zasady wyboru i sadzenia roślin warzywnych do siewu letniego

  1. Wybieraj spośród asortymentu odmian i mieszańców — najbardziej wczesne. Wtedy będą mieli czas, aby dać ci żniwa przed jesienią. A nawet powtórne zbiory.
  2. Połącz sadzenie różnych warzyw na jednym miejscu. Na jednej działce możesz uprawiać kilka rodzajów warzyw jednocześnie. Na przykład: obok wysokich pomidorów siać zieleninę – koperek, bazylię, sałatę.
  3. Ogórki można siać obok już rosnącej kukurydzy. Da cień młodym ogórkom i zapewni im wsparcie.
  4. Zadbaj o podlewanie i nawożenie, w letnie upały młode rośliny potrzebują wystarczającej ilości wody i składników odżywczych.
  5. Możesz bezpiecznie siać rzodkiewkę razem z cukinią i dynią. Zanim wyrosną, będziesz już jadł rzodkiewki.
  6. Cukinię, dynię i ogórki można wysiewać zarówno z nasionami, jak i przez sadzonki.
  7. Najważniejsze jest, aby pamiętać, że szanse na dobry zbiór warzyw, gdy przeprowadzasz siew powtarzalny, są równie duże, jak podczas siewu wiosennego! A nawet można zebrać plony po raz drugi w ciągu jednego sezonu. Najważniejsze jest, aby wybrać wczesne odmiany warzyw, zieleni i ziół.

Zdjęcia: Depositphotos, Nova Photo Graphik

 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023