I jest pyszny! Wybór najsłodszych odmian buraków
Bez zbytniej przesady, burak jest szczególnym warzywem korzeniowym w Polsce. Wystarczy spojrzeć, ile smacznych i niebanalnych potraw można przygotować na jego bazie: istnieją najlepsze przepisy - od prostych zimowych przetworów po restauracyjne przysmaki. Nie tylko barszcz, to na pewno!
Aby potrawy były naprawdę smaczne, konieczne jest stosowanie wyłącznie słodkich odmian buraków. Gdzie je znaleźć? I nie ma potrzeby niczego szukać - redaktorzy Garden Number One wybrali dla Ciebie interesujący top-6, który zawiera tylko słodkie buraki: nazwy i opisy odmian specjalnie dla Ciebie!
Wiele słodkich odmian buraka ćwikłowego zostało specjalnie wyhodowanych do przygotowywania pysznych dań. Burak Bona to dar niebios dla miłośników tradycyjnych polskich przepisów. Wspaniała odmiana, która pozwala w 100% zrealizować wszystkie kulinarne pomysły.
-
odmiana: późna;
-
korzenie: duże, zaokrąglone, charakteryzujące się wyraźnymi pierścieniami;
-
waga: średnio około 250-280 g
-
smak: intensywnie słodki (wysokie stężenie cukru);
-
zastosowanie: doskonała w postaci gotowanej, pieczonej, marynowanej.
-
cechy szczególne: większość owoców jest tej samej wielkości - dobre i terminowe zbiory.
Na uwagę zasługuje kolejny słodki burak. Najlepsze odmiany na otwartym terenie w większości mają dobrą odporność, ale Czerwona Kula odnosi sukcesy w tym przypadku. Wchodzi na szczyt nie tylko pod względem smaku, ale także popularności. W Polsce jest uprawiany bardzo często.
-
odmiana: średnio późna;
-
korzenie: zaokrąglone, gęste, dość duże (10-15 cm średnicy), wyróżniające się bogatym ciemnobordowym kolorem;
-
waga: średnio około 300 g
-
smak: słodki, delikatny;
-
zastosowanie: odmiana jest bardzo soczysta, dzięki czemu dobrze sprawdza się w każdym rodzaju gotowania;
-
cechy szczególne: wykazuje doskonałą trwałość (przy przestrzeganiu podstawowych zasad przechowywania może leżeć spokojnie do 9 miesięcy).
Trudno w 100% stwierdzić, która odmiana buraka jest najsłodsza, ale Rywal zdecydowanie należy do ścisłej czołówki. Nie pęka na grządce. Kolejną zaletą tej odmiany buraka bez pierścieni jest jej zdolność do zachowania gęstej tekstury, niezależnie od obróbki cieplnej. Otrzymasz chrupiącą pyszność!
-
odmiana: średnio późna;
-
korzenie: podłużne, cylindryczne, kolor ciemnoczerwony, konsystencja zwarta, skórka gładka;
-
waga: średnio około 200-300 g
-
smak: słodki, kruchy, delikatny;
-
zastosowanie: do sałatek, zup, dań mięsnych i przystawek;
-
cechy szczególne: wysoka odporność na niskie temperatury (może być wysiewana bezpośrednio do gruntu na początku maja).
Najlepsze słodkie odmiany buraków powinny być smaczne i trwałe, prawda? Odmiana ciemnoczerwona właśnie taka jest! Może przetrwać do następnego sezonu w piwnicy (w odpowiednich warunkach) bez gnicia. Istnieje 6 sposobów jej przechowywania. To naprawdę wszechstronny i przydatny burak.
-
odmiana: średnio późna;
-
korzenie: okrągłe, długie, duże, koloru czerwono-bordowego, bez pierścieni;
-
waga: średnio około 300-400 g;
-
smak: słodki, bogaty, aromatyczny;
-
zastosowanie: do przyrządzania wszelkiego rodzaju potraw, w tym do produkcji soków, kończąc na przetworach zimowych;
-
cechy szczególne: jedna z najbardziej użytecznych odmian, charakteryzująca się zwiększonym stężeniem witamin i mikroelementów ważnych dla zdrowia człowieka.
-
odmiana: średnio późna;
-
rośliny okopowe: średnie do dużych, bordowo-czerwone,cylindryczne;
-
waga: od 150-200 g do rekordowych 400-500 g;
-
smak: słodki, delikatny, wielowymiarowy, orzeźwiający;
-
zastosowanie: sałatki, przystawki, dania gotowane i inne;
-
cechy szczególne: jest to nie tylko najsłodsza odmiana buraka, ale także bardzo odporna na utratę oryginalnego smaku i koloru - po ugotowaniu zachowuje bogatą słodycz, soczystość i jędrność korzenia.
-
odmiana: średnio późna;
-
korzenie: duże, cylindryczne, piękne, wyróżniające się bogatym kolorem;
-
waga: do 450 g;
-
smak: słodki, jasny;
-
zastosowanie: dowolna obróbka cieplna, marynowana lub surowa (soki, sałatki);
-
osobliwości: jedna z najbardziej produktywnych odmian w Polsce.