Garden Blog

Burak stołowy - najlepsze przepisy: zbiór na zimę i pyszne dania restauracyjne

Nasiona buraka ćwikłowego są zawsze w kolekcji wszystkich ogrodników. Jest to jedno z najpopularniejszych warzyw korzeniowych. Zawiera tak wiele przydatnych witamin, minerałów i bioflawonoidów. Najbardziej znane i ulubione dania naszej kuchni są przygotowywane z buraków, sałatek i winegretów. I oczywiście barszcz ukraiński, który od 2022 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Istnieje tak wiele odmian buraków ćwikłowych, że początkującym trudno jest się w nich rozeznać. Najlepsze odmiany mają bogaty czerwono-bordowy miąższ, soczysty, jednolity, bez twardych włókien i białych pasków. Istnieją odmiany wczesne, średnio dojrzewające i późne.

  • Wczesne są gotowe do zbioru w ciągu 75-90 dni. Uprawia się je, jak to się mówi, na pęczki. Małe rośliny okopowe są zbierane wraz z delikatnymi wierzchołkami. Warto zwrócić uwagę na odmiany Opolski, Rywal itp. Doskonale nadają się na letni barszcz, zupy i sałatki.

  • Średnio wczesne - zbierane później, po 100-110 dniach. Odmiany te przechowują się znacznie dłużej. Ich miąższ jest gęstszy, słodszy, o bogatym smaku, podobnie jak Detroit i inne. Są uniwersalne. Bardzo dobrze nadają się do marynowania, na przykład ze względu na gęstszą strukturę.

  • Późne - zbierane w 112-115 dni. Są to najlepiej przechowywane odmiany o uniwersalnym zastosowaniu. Doskonale przechowują się do następnych zbiorów. Ich miąższ jest najgęstszy i najsłodszy. Są używane do przygotowania prawie każdego dania z buraków. Są one również najlepsze do marynowania.

Buraki mogą mieć kształt okrągły, płaski i cylindryczny. Nie ma to wpływu na smak, chociaż wiele osób uważa odmiany cylindryczne za najsmaczniejsze, ale w rzeczywistości tak nie jest. Najważniejsze jest, aby kupić nasiona odmian, wtedy buraki na pewno będą nie tylko owocne, ale także smaczne.

Aby wybrać odmiany buraków według zawartości cukru, przeczytaj opis. Wiele gospodyń domowych preferuje mniej słodkie warzywa korzeniowe.

Prawdziwi smakosze uprawiają również buraki liściaste - boćwinę. Nie tworzą roślin okopowych, ale ich liście są soczyste, delikatne i bardzo piękne, nawet jeśli sadzi się je na rabatach kwiatowych. A zimą koniecznie zasiej buraki na mikrogreens. Kiełki warzyww witaminowych to prawdziwa uczta i można je uprawiać na parapecie o każdej porze roku.

Buraki: od przechowywania na zimę po dania restauracyjne - najlepsze przepisy

Nie ma tu przepisów na barszcz czy winegret. Nasi szefowie kuchni podpowiedzą Ci, jak przyrządzić oryginalne dania z buraków, które są pyszne i różnorodne. Będziesz zaskoczony, jak wiele niezwykłych przepisów znamy.

Gorące dania z buraków

Zupa z puree z buraków

  • 1 duży burak.
  • 2 kawałki ziemniaków.
  • 2 litry wody.
  • Sól, przyprawy - według upodobań.

Ugotować lub upiec warzywa w piekarniku. Zmiksuj warzywa blenderem, stopniowo dodając bulion lub wodę. Dodać przyprawy. Podczas serwowania udekoruj ziołami, dodaj śmietanę, gęsty jogurt.

Sałatka na ciepło z pieczonymi burakami i orzechami

  • 1 duży burak.
  • 100 g obranych orzechów włoskich.
  • Olej roślinny do smażenia.
  • Sok z cytryny.
  • Sól i pieprz do smaku.

​Pokroić buraki w kostkę i smażyć na oleju roślinnym do miękkości. Wymieszać z posiekanymi orzechami, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i przyprawami. Podawać ze świeżymi ziołami i przekrojonymi na pół czarnymi oliwkami.

Buraki pkhali - kuchnia gruzińska

  • 1 duży burak.
  • 2 ząbki czosnku.
  • 1 szklanka obranych prażonych orzechów włoskich.
  • Pietruszka, koperek, kolendra do smaku.
  • Ocet winny lub balsamiczny do smaku.
  • Pietruszka, kolendra, koperek.
  • 20 g wina lub octu balsamicznego.
  • Sól, przyprawy do smaku.

Upiec buraki w piekarniku w folii do miękkości i ostudzić. Umieść plasterki buraka, czosnek i orzechy w misce blendera. Można również użyć maszynki do mięsa. Dodaj drobno posiekane zioła, czosnek, ocet, sól i przyprawy. Dobrze wymieszać. Z powstałej masy uformować małe, gęste kulki, lekko spłaszczyć je na wierzchu i ułożyć na talerzu. Udekorować kawałkami orzechów włoskich i pestkami granatu.

Solone i marynowane buraki

Marynowane buraki na zimę

  • 1 kg buraków.
  • 1 litr wody.
  • 700 ml octu (9%).
  • 200 g cukru.
  • 2 łyżeczki soli.
  • 10 ziaren czarnego pieprzu.
  • 5 pąków goździków.
  • 2 liście laurowe.

Buraki ugotować lub upiec do miękkości, a następnie ostudzić. Pokroić w kostkę lub plastry według uznania. Najważniejsze jest, aby kawałki nie były zbyt małe, o grubości 5-7 mm. Umieść je w rondlu. Przygotować marynatę, doprowadzić do wrzenia. Włóż buraki do wysterylizowanych słoików i zalej gorącą marynatą. Sterylizować przez 15-20 minut, szczelnie zamknąć pokrywki.

Kiszony burak

Umyj i obierz buraki. Pokroić w paski lub małe plasterki. Umieścić je w pojemniku, nie większym niż ¾ objętości.

Przygotować solankę, 1 łyżka soli na 1 litr wody o temperaturze pokojowej. Sól powinna być całkowicie rozpuszczona. Zalej buraki solanką tak, aby całkowicie je przykryła, pozostawiając wolną przestrzeń. Przykryj pokrywką, ale nie szczelnie, i pozostaw na 15 dni. Po kilku dniach rozpocznie się fermentacja. Nie zniechęcaj się, jeśli na powierzchni pojawi się pleśń, po prostu ją usuń. Dodaj kiszony burak do barszczu, dodatków i sałatek. Z solanki można przygotować wspaniały kwas buraczany. To także świetny barszcz. Przechowuj ją w lodówce. Kiszony burak można zakonserwować na zimę. W tym celu należy odcedzić solankę i przecedzić ją. Umyć buraki z pleśni i włożyć do słoików. Zagotować solankę, zalać nią buraki w słoikach, sterylizować przez 15-20 minut i zamknąć pokrywkę.

Buraki czerwone na zimę - przetwory w słoikach

Kiszony burak czerwony z kapustą

  • 200 g buraków.
  • 1 kg kapusty.
  • 200 g marchwi.
  • 4 ząbki czosnku.
  • 50 g soli.

Przyprawy do smaku:

  • 4 groszki czarnego pieprzu.
  • 2 liście laurowe.

Marynata:

  • Woda.
  • 1 litr sody oczyszczonej.
  • 50 g soli.
  • 150 g cukru.
  • 150 ml 9% octu.
  • 60 g oleju słonecznikowego.

Pokroić buraki w słomki. Marchew zetrzeć na tarce. Kapustę lepiej pokroić na talerze o szerokości około 3-5 cm. Pokrój ząbki czosnku na cienkie płatki. W słoikach lub jednym dużym pojemniku ułóż warzywa warstwami - kapustę, buraki, marchew, czosnek i tak dalej. Do każdego dodać po kilka ziarenek pieprzu i innych przypraw do smaku. Przygotować marynatę, doprowadzić do wrzenia i ostudzić do temperatury pokojowej. Zalać warzywa, zamknąć plastikowymi pokrywkami i pozostawić w lodówce na 3 dni. Można przechowywać w piwnicy przez całą zimę. Aby przechowywać bez lodówki - pasteryzuj słoiki przez 20-25 minut, zamknij je hermetycznie pokrywkami.

Barszcz w słoikach na zimę

Takie przygotowanie na zimę z buraków - znacznie upraszcza życie gospodyń domowych. Otwórz słoik, dodaj go do garnka, w którym ziemniaki i kapusta są już ugotowane w bulionie - to wszystko, piękny barszcz jest gotowy. A sam sos może być osobnym daniem, dodatkiem lub gorącą sałatką - jest bardzo smaczny i przydatny.

  • 1 kg świeżych buraków.
  • 500 g marchwi.
  • 500 g cebuli.
  • 200 g koncentratu pomidorowego.
  • 2-3 ząbki czosnku.
  • 100 ml oleju roślinnego.
  • 1 łyżka. soli.
  • 1 łyżka. cukru.
  • 0,5 łyżeczki. czarnego pieprzu.
  • 1 cytryna - wycisnąć sok.
  • Inne przyprawy - do smaku.

Buraki i marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W rondlu o grubym dnie podsmażyć cebulę i marchewkę do miękkości, dodać buraki i dusić na średnim ogniu przez kolejne 15-20 minut. Dodać czosnek, sól, cukier, przyprawy i dusić przez kolejne 5 minut. Rozłożyć do wysterylizowanych słoików, zakręcić sterylnymi pokrywkami.

Buraki w sosie pomidorowym

  • 1 kg buraków.
  • 400 g ketchupu pomidorowego do wyboru.
  • 1 cebula.
  • 2 łyżki cukru.
  • 1 łyżeczka soli.
  • 1 łyżka octu.
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu.
  • 2 pąki goździków.
  • 2 liście laurowe.

Upiec buraki w piekarniku, pokroić w kostkę. Wymieszać półpierścienie cebuli w sosie pomidorowym, sól, cukier i przyprawy - doprowadzić do wrzenia i dusić przez kilka minut. Dodać buraki i dusić przez 15 minut, dodać ocet, zagotować. Rozłożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć.

Dania z buraków jak w restauracji

Z buraków można przyrządzić wykwintne i pyszne dania. Masz wątpliwości?

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta

  • 2 średnie buraki.
  • 200 g sera feta.
  • 100 g obranych orzechów włoskich.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • 2 łyżki octu balsamicznego.
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Zioła (kolendra, pietruszka) do dekoracji.

Piec buraki w folii w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 45-55 minut, w zależności od wielkości warzyw korzeniowych. Ostudzić do temperatury pokojowej i pokroić w kostkę. Orzechy uprażyć na patelni na złoty kolor, posiekać na małe kawałki. Wymieszać buraki, orzechy, kostki sera feta, dodać oliwę z oliwek, przyprawy i ocet balsamiczny. Udekorować ziołami i podawać.

Buraki z łososiem i sosem śmietanowym

  • 200-300 g filetu z łososia.
  • 2-3 średnie buraki.
  • 200 g tłustej kwaśnej śmietany, gęstej bitej śmietany lub niesłodzonego gęstego jogurtu.
  • Sok z 0,5 cytryny.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Pietruszka lub koperek do dekoracji.
  • Sól i pieprz do smaku.

Upiec buraki w piekarniku do miękkości, obrać i pokroić w krążki. Smażyć filety z łososia, aż będą ugotowane, posolić i popieprzyć. Ułożyć rybę na krążkach buraka. Do sosu wymieszać śmietanę, jogurt, sok z cytryny i lekko posolić. Nałożyć sos na rybę, udekorować ziołami i podawać.

Ravioli z nadzieniem z buraków i sera pleśniowego

  • 200 g świeżego ciasta ravioli (jak na pierogi lub knedle).
  • 250 g buraków.
  • 100 g sera gorgonzola, brie lub camembert.
  • 1 łyżka masła.
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Parmezan do posypania.

Upiec buraki w piekarniku, ostudzić, pokroić w drobną kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Rozetrzeć ser brie z masłem, solą i pieprzem i dodać do buraków. Przygotować krążki ciasta i uformować ravioli z nadzieniem z buraków i sera. Gotować ravioli we wrzącej osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Przy podawaniu posypać startym parmezanem i ziołami do smaku.

Eksperymentuj śmiało. Buraki mają łagodny i przyjemny smak i można je wykorzystać do przygotowania wielu ciekawych i pięknych dań.

Zdjęcia: Depositphotos

Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023