Perilla z nasion: smaczna, piękna i bardzo przydatna - sadzenie i pielęgnacja
Nasiona pachnotki są coraz bardziej popularne nie tylko wśród ogrodników warzywnych, ale także wśród fanów uprawy zieleni na parapecie latem i mikrozielonych zimą. Wszelkiego rodzaju pyszne liście mieszanek sałatkowych - z pewnością znalazły się w naszej codziennej diecie. A liście perilli są jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Zawierają tak wiele witamin, pierwiastków śladowych i innych korzystnych substancji, że w wielu krajach roślina ta jest uprawiana nie tylko do użytku domowego, ale także na rynek komercyjny. Czy uprawiałeś już perillę z nasion? Czy wiesz, że ma więcej karotenu, witaminy A, niż marchew? Nie? W takim razie poznajmy tę wspaniałą i łatwą w pielęgnacji roślinę.
Jaką rośliną jest pachnotka (perilla)?
Perilla to jednoroczna roślina zielna. Należy do rodziny jasnotowatych i może mieć kilka nazw. Do tej samej rodziny należą takie znane rośliny jak bazylia, kocimiętka, mięta, pokrzywa, lawenda, oregano, majeranek, szałwia, melisa itp.
Roślina ta ma wiele innych nazw: pietruszka japońska, perilla himalajska, bazylia chińska, lub shiso w Japonii, w Chinach - Zhi Ma. Wiele osób z jakiegoś powodu uważa, że roślina ta jest podobna do sezamu, ale tak nie jest. Nasiona pachnotki również zawierają dużo olejków i są dość pikantne w smaku, ale nie są spokrewnione z sezamem.
Perilla tworzy bujny krzew zielny o wysokości od 60-80 cm do 120-140 cm, w zależności od odmiany. Roślina ma wyprostowaną łodygę o kwadratowych krawędziach. Liście są jajowate z ząbkowanym brzegiem, kłujące lub pomarszczone. Cała roślina pokryta jest drobnymi włoskami.
Istnieją różne odmiany, które różnią się kolorem owalnych liści - z czerwonymi lub fioletowymi liśćmi, zielonymi, bordowo-brązowymi, barwnymi, są też dwukolorowe. Na dorosłym krzewie liście są duże, do 20 cm długości. Tekstura liści również różni się w zależności od odmiany - od zwykłych gładkich po rośliny z falistym brzegiem.
Liście perilli są nie tylko smaczne, ale także piękne. Jest często sadzona na rabatach i klombach. I nic dziwnego, do tej samej rodziny należy ozdobnolistny, ulubiony przez wszystkich pokrzyk.
Kwiaty perilli są małe i mało wyraziste. A jeśli nie chcesz, aby w przyszłości rozmnażała się przez samosiew, odetnij łodygi kwiatowe, zanim uformują się nasiona.
Jaki jest smak perilli?
Liście mogą mieć różne odcienie smaku, anyż, pieprz, rozmaryn, cytryna, a nawet karmel i cynamon. Trudno to opisać, koniecznie spróbuj wyhodować tę cudowną roślinę. Według opinii, odmiany o zielonych liściach mają łagodniejszy i delikatniejszy smak, podczas gdy fioletowe mają ostrzejszy smak z intensywną goryczką.
Jak stosować pachnotkę?
Oczywiście jest dodawana do sałatek, używana w daniach rybnych i warzywnych, ryżu, liście są kiszone, marynowane, mrożone na zimę, suszone. W liściach można zawijać i dusić mięso mielone jako dolma, robić nadziewaną kapustę, niezwykłe połączenie smaków - perilla i różne rodzaje sera.
Odmiany o łagodnym karmelowym lub cytrynowym smaku dodaje się do herbaty lub przygotowuje orzeźwiające napary. W Japonii herbata ta jest bardzo popularna, jest uważana za przeciwutleniacz, witaminową, stosowaną w programach detoksykacji, jest zalecana jako kojąca. Wywary są używane do balsamów, płukanek do włosów, kąpieli dłoni i stóp. Jest stosowany w medycynie ludowej w podobny sposób jak rumianek leczniczy.
Zioła perilli można przechowywać w lodówce przez ponad tydzień.
Perilla - jak uprawiać z nasion
Jeśli radzisz sobie z uprawą bazylii, pietruszki lub sałaty, poradzisz sobie z perillą. Jest to roślina łatwa w pielęgnacji.
Wysiew nasion w otwartym gruncie należy rozpocząć w okresie, gdy nie ma już zagrożenia wiosennymi przymrozkami. Jest nieco bardziej odporna na zimno niż bazylia. Nie toleruje jednak przymrozków. Kiełki pojawiają się po około 7-10 dniach.
Łupina nasion perilli jest dość gęsta, więc aby szybciej wykiełkowały - zalecamy moczenie ich 1-2 dni przed wysiewem, dobrze byłoby dodać do wody stymulant.
Można również wyhodować sadzonki. Wtedy nasiona wysiewa się 30-40 dni przed sadzeniem, a gdy zrobi się ciepło - sadzi na rabatach lub w skrzynkach balkonowych. Perilla dobrze rośnie na parapecie w domu, a zimą nasiona można wysiewać na mikrozielone.
Nasiona są przerzedzane, aby umożliwić krzewom tworzenie bujnych i rozgałęzionych krzewów. Dojrzałe krzewy mogą osiągnąć 70-80 cm średnicy. Dlatego przy planowaniu nasadzeń i sadzeniu sadzonek należy wziąć pod uwagę wielkość rośliny.
Pachnące liście rzadko są atakowane przez szkodniki. Jeśli liście zostaną dotknięte, zaczynają pachnieć intensywnie i pikantnie, podobnie jak porzeczki, pomidory, mięta i inne rośliny, gdy są niepokojone. Dlatego perilla jest dobra w odstraszaniu szkodników z kwietników i rabat. Można ją oczywiście uprawiać na zwykłych rabatach. Lepiej jednak sadzić ją w różnych miejscach, w malowniczych grupach. Będzie chronić inne rośliny przed szkodnikami, odstraszając je swoim zapachem. Spróbuj użyć perilli w pobliżu kapusty, bakłażanów, ziemniaków, pomidorów, posadź ją w pniach drzew owocowych. W tym samym czasie twoje łóżka będą o wiele piękniejsze. Według opinii, jeśli posadzisz perillę na roślinach jagodowych, truskawkach, szkodniki będą mniejsze.
Perilla będzie dobrze rosła na każdej żyznej glebie ogrodowej. Miejsca do sadzenia należy wybierać dobrze oświetlone, ale nie gorące, w cieniu roślina nie rozwija się dobrze. Należy pilnować podlewania, aby nasadzenia nie wyschły, perilla nie lubi suszy.
Jeśli gleba w Twoim miejscu jest uboga, występuje niedobór materii organicznej, a przed sadzeniem nie zastosowałeś złożonego nawozu mineralnego - po prostu karm go kilka razy w ciągu sezonu.
Aby krzewy były bardziej rozgałęzione i bujne, należy okresowo szczypać wierzchołki pędów. Pielęgnacja - zwykła, pielenie, spulchnianie, nawożenie.
Jesienią można wykopać kilka krzewów, przesadzić je do doniczek i zabrać do domu. Dzięki temu można szczypać pachnące liście przez długi czas. Zimą zakwitną i będzie można zbierać nasiona bezpośrednio na parapecie. Perilla doskonale znosi ścinanie, szybko rośnie, krzewy są łatwe do formowania.
Uprawa perilli to świetny sposób na uzyskanie dużej ilości delikatnej i pachnącej zieleni przez cały sezon. W przeciwieństwie do sałat, rukoli i rzeżuchy, krzewy perilli są bardziej żywotne i mogą być zbierane przez cały sezon.
Zdjęcia: Depositphotos