Garden Blog

Jak rozpoznać, że kapusta jest dojrzała i gotowa do zbioru? Krótki przegląd 5 głównych rodzajów kapusty

Terminowość jest ważna w uprawie warzyw. Innymi słowy, jeśli coś nie zostanie zrobione na czas, możesz ponieść ogromne straty w jakości i ilości. Nie chcesz chyba, aby Twój wysiłek włożony w uprawę kapusty poszedł na marne, prawda? W takim razie zdecydowanie powinieneś przeczytać nasz artykuł o tym, jak dowiedzieć się, kiedy kapusta jest dojrzała i gotowa do przechowywania.

Na blogu Garden Number One podzielimy cechy 5 najpopularniejszych w Polsce gatunków i porozmawiamy o tym, jak określić, że kapusta jest dojrzała. Informacje te będą przydatne dla początkujących, którzy nie mają dużego doświadczenia w ogrodnictwie warzywnym.

Kiedy należy zbierać kapustę białą?

Topem w Polsce jest zdecydowanie biała kapusta, która jest najczęściej uprawiana na skalę przemysłową. Jest uwielbiana przez ogrodników warzywnych i hodowców daczy. Ty też lubisz białą kapustę? Czy pamiętasz, kiedy po raz pierwszy kupiłeś nasiona na sadzonki? Czy zwracałeś uwagę na informacje podane na opakowaniach? Producenci zazwyczaj podają przybliżony okres pełnoprawnej uprawy. Oczywiście wszystko zależy od charakterystyki tej czy innej odmiany. Na pierwszy plan wysuwa się początkowy okres dojrzewania:

  • Wczesne dojrzewanie. Plony można zebrać w ciągu 60-90 dni od momentu pojawienia się pierwszych kiełków. Zwykle dzieje się to w środku lata.
  • Dojrzewanie średnie. Soczyste główki powstają w 85-105 dni od pierwszych kiełków. Wstępnie - sierpień.
  • Średnio późne. Uprawa jest gotowa do zbioru po około 105-130 dniach od pierwszych kiełków. Z reguły zbiory odbywają się we wrześniu.
  • Późne. Oczekiwanie na pełne dojrzewanie wynosi 135-185 dni od pierwszych kiełków. Taka kapusta będzie gotowa do zbioru głęboką jesienią.

Należy pamiętać, że to wszystko jest przybliżone. Czas dojrzewania kapusty zależy od wielu czynników, począwszy od jakości gleby i sprzyjającej pogody, a skończywszy na pielęgnacji i wpływie chorób.

Najlepszym wskaźnikiem jest bezpośredni stan kapusty. Widząc kolby przed sobą, doświadczony ogrodnik może śmiało powiedzieć, czy można już zbierać plony, czy jest jeszcze za wcześnie. Jak więc sprawdzić, czy kapusta jest dojrzała, koncentrując się na cechach wizualnych:

  • Wzrost kolby całkowicie się zatrzymał.
  • Rozmiar kiełków +/- porównywalny z normalnym rozmiarem dojrzałej białej kapusty.
  • Gęstość i soczystość kiełków są na wysokim poziomie (po ściśnięciu można usłyszeć chrupanie liści).
  • Kolor górnych liści jest lekko niebieskawy.
  • Dolne liście nieco wyschły i zmieniły kolor na lekko żółty.

Należy również zwrócić uwagę na temperaturę. Odmiany średnio późne i późne nie boją się zimna i mogą przebywać w takich warunkach w ogrodzie warzywnym, ale jeśli nadchodzą stabilne przymrozki, lepiej rozpocząć zbiory do przechowywania.

Kiedy dojrzewają brokuły?

W przeciwieństwie do białej kapusty, brokuły są mniej poszukiwane w Polsce i bardziej wrażliwe na niskie temperatury. Dlatego w każdym przypadku należy je zbierać przed nadejściem chłodów. Zazwyczaj okres zbiorów przypada na sierpień/wrzesień. Czasami brokuły są gotowe wcześniej, jeśli są to wczesne odmiany. Ogólnie rzecz biorąc, od pierwszych kiełków do pełnej dojrzałości trwa od 70 do 110 dni. Mówimy tu o wszystkich odmianach: od wczesnych do późnych. Ponownie, gdy kupujesz nasiona - podkreśl cechy. Jeśli chodzi o wizualne oznaki dojrzałości, są one następujące:

  • Średnica główki kapusty osiągnęła 20-25 cm.
  • Kolor kapusty zmienił się z jasnozielonego na ciemnozielony.
  • Gęstość główki jest wysoka (nie jest wyczuwalna nadmierna luźność).

Ważne: Brokuły mogą być zarówno niedojrzałe, jak i przejrzałe. Głównym wyznacznikiem przejrzałości są kwiatostany. Jeśli się otworzyły, oznacza to, że minął optymalny moment zbioru. Terminowo ścięte kiełki brokułów przy odpowiedniej uprawie, sprzyjających warunkach pogodowych i wystarczającej wilgotności mogą owocować wielokrotnie, dlatego należy zbierać tylko główki - nie uszkadzając podstawy.

Jak rozpoznać, że kalafior jest dojrzały?

Kalafior z pewnością znajduje się w pierwszej trójce w Polsce, a jego zbiory mogą trwać kilka miesięcy. Nie będziemy powtarzać znaczenia cech poszczególnych odmian - główne aspekty są takie same jak w przypadku białej kapusty i brokułów. Od razu nakreślmy, ile kalafior dojrzewa i kiedy optymalne jest zbieranie kalafiora w otwartym terenie:

  • Wczesny. Około 65-95 dni od pierwszych kiełków. Zwykle ten czas przypada na czerwiec/początek lipca.
  • Średni okres dojrzewania. Dojrzewa po około 95-125 dniach od pierwszych kiełków. Zbiór odbywa się w lipcu/sierpniu.
  • Późny. Może rosnąć do 140-150 dni. Gotowy do zbioru bliżej jesieni.

Równie ważne są wizualne oznaki dojrzałości. Kiedy kalafior jest dojrzały, wygląda następująco:

  • Średnica główki osiąga 10-15 cm;
  • Kolor główki staje się nasycony.
  • Gęstość główki jest wysoka, jak w najlepszych tradycjach uprawy wysokiej jakości. Twardość jest wyczuwalna po naciśnięciu.

Doświadczeni ogrodnicy zalecają, aby podczas zbierania plonów natychmiast ukryć je w cieniu. Cięty kalafior jest niezwykle wrażliwy na działanie promieni słonecznych.

Kiedy należy zbierać kapustę kalarepę?

Kalarepa może nadawać się do wczesnego spożycia. Odmiany te dojrzewają już w czerwcu/lipcu. Z reguły nie przechowuje się ich długo ze względu na ich słaby okres przydatności do spożycia. Z kolei późne odmiany przechowują się bardzo dobrze. Mogą przetrwać całą zimę. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie nasiona, zapewnić wysokiej jakości opiekę podczas uprawy i usunąć je z ogrodu warzywnego przed nadejściem niskich temperatur powietrza.

Późna kapusta kalarepa w pełni dojrzewa jesienią, kiedy możliwe są już niskie temperatury - we wrześniu/październiku. Gdy temperatury w ciągu dnia zbliżą się do +4 - +6°C, plony powinny być już zebrane.

Ważne: Nie należy dopuszczać do zbyt dużego wzrostu owoców. Tak, dobrze jest, gdy biała kapusta rośnie duża i gęsta, ale nie kalarepa. Pożądane jest zakończenie zbiorów, zanim owoce kalarepy osiągną wagę 250 g lub więcej. Ogólnie rzecz biorąc, optymalna waga owoców wynosi 150-180 g. Pomimo tego, że duże główki wyglądają bardziej spektakularnie, są mniej smaczne. Im większa kalarepa, tym twardsze są jej włókna, a w rezultacie cierpi na tym jej smak.

Skąd wiadomo, kiedy brukselka jest dojrzała?

Kolejnym ulubieńcem w Polsce jest brukselka! Zachwyca ogrodników swoją wysoką odpornością na niskie temperatury. Według tego wskaźnika przewyższa nawet późne odmiany białej kapusty. Może wytrzymać dość silne mrozy w otwartym terenie.

Interesujący punkt! W rzeczywistości większość odmian brukselki jest gotowa do spożycia latem. W przybliżeniu - po 80-100 dniach od momentu posadzenia sadzonek w otwartym terenie. Rutynowo można odciąć te główki, które znajdują się na dole łodyg i użyć ich do gotowania. Jeśli jednak Twoim celem jest przechowywanie brukselki, powinieneś zbierać ją już na przełomie października i listopada. Jest to najlepszy czas, gdy nadejdą lekkie przymrozki.

Nawiasem mówiąc, niewielki mróz korzystnie wpływa na smak brukselki. Trudno jest wizualnie określić jej dojrzałość. Jednak dotykowo... Można lekko nacisnąć główkę. Tak jakbyś zbierał miniaturowego arbuza. Jeśli poczujesz twardość i usłyszysz lekkie skrzypienie, możesz go przeciąć.

Na koniec mały lifehack. Jeśli chcesz, aby kiełki były jak najbardziej soczyste, to około 20-25 dni przed planowanym zbiorem usuń wszystkie liście i, jeśli to możliwe, odetnij górę. W ten sposób skierujesz wszystkie składniki odżywcze, które brukselka otrzymuje z ziemi, bezpośrednio do kiełków.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023