Garden Blog

Późne pomidory: cechy i najlepsze odmiany

Owocowanie pomidorów to przyjemność, która chce trwać jak najdłużej. W tym celu właściciele starają się kupować odmiany o różnych terminach dojrzewania. Późne pomidory - te, które dają plony później niż wszystkie inne odmiany, ale pozwalają cieszyć się smacznymi owocami, gdy większość innych odmian już owocuje.

Aby ułatwić wybór późnych odmian pomidorów do uprawy gruntowej, eksperci z Garden Number One przejrzeli katalog nasion i znaleźli późne pomidory, na które w 100% warto zwrócić uwagę!

Jakie są najlepsze późne odmiany pomidorów?

Pomidory występują w różnych odmianach i są podzielone na osobne kategorie: według rodzaju rozgałęzienia, wysokości krzewu, wielkości i koloru owoców. Jednak jedną z najważniejszych klasyfikacji jest dojrzałość:

  • Wczesne. Owocowanie następuje około 80-90 dni po wysiewie. Nawiasem mówiąc, istnieje osobna klasyfikacja wczesnych, nisko rosnących pomidorów.

  • Średnio późne. Pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się po 100-120 dniach.

  • Późne. Dojrzałymi owocami można cieszyć się nie wcześniej niż po 120-130 dniach.

Pomidory (późne odmiany) do szklarni są używane rzadziej. Sadzi się je głównie w otwartym terenie, aby uzyskać pomidory jesienią. Ich oczywistą zaletą jest to, że mogą wytrzymać prawie do przymrozków, dzięki czemu sezon świeżych warzyw można maksymalnie wydłużyć. Wielu ekspertów twierdzi, że późne pomidory mają słodszy smak i bogaty aromat. Co o tym sądzisz?

Co ciekawe, przeciętny późny pomidor do uprawy szklarniowej lub gruntowej jest zazwyczaj masywniejszy od swoich wczesnych i średnio wczesnych braci. Agrotechnika uprawy jest standardowa, ale jest kilka cech, które warto podkreślić:

  • Możliwość uprawy metodą bezpestkową.

  • Zwiększona odporność na choroby.

  • Zdolność owoców do leżenia przez długi czas po zbiorach.

Oczywiście sam zakup późnych odmian pomidorów do długiego przechowywania jest dobry. Należy jednak pamiętać, że możliwość przechowywania pomidorów zależy od naszych działań. Owoce należy zbierać przy suchej pogodzie, dopiero po pojawieniu się rosy. Staraj się zbierać pomidory razem z szypułką. Po zerwaniu ułóż je na powierzchni w nie więcej niż 1-2 rzędach. Jakie późne odmiany pomidorów lepiej sadzić? Oferujemy 6 najlepszych odmian!

Malinowy Olbrzym

Zacznijmy szukać najnowszej odmiany pomidorów, która jest dość popularna i poszukiwana w Polsce - Malinowy Olbrzym. Jest znana z doskonałego smaku i doskonałego okresu trwałości. Może być sadzona masowo (do celów biznesowych) lub do konsumpcji domowej. Jeśli owoce wydają się idealne pod względem wyglądu i smaku - uwierz mi, nie są!

  • wysokość: do 100 cm (wymaga podwiązki);

  • owoc: owalny, czerwono-różowy, błyszczący, skórka średnio gęsta;

  • waga: średnio do 400 g

  • smak: pomidorowy, bogaty;

  • wydajność: 3-4 kg z krzaka;

  • dojrzewanie: 110-115 dni od momentu posadzenia;

  • zastosowanie: konserwowanie całych owoców, spożycie na świeżo, długotrwałe przechowywanie.

     

     

Black Prince

Jakie odmiany późnych pomidorów należą do odmian półzdeterminowanych? Sugerujemy zwrócić uwagę na Black Prince. Doskonale prezentuje się pod względem walorów smakowych (soczystość, nasycenie na najwyższym poziomie). Podczas transportu owoce nie tracą swojego wyglądu handlowego, mogą być przechowywane przez długi czas, zachowując swoje pierwotne właściwości. Późne odmiany rosnących pomidorów, takie jak ta, dają dobre plony, jeśli są uprawiane w dobrze nawożonej glebie.

  • wysokość: do 100-150 cm (podwiązanie jest konieczne);

  • owoce: zaokrąglone, przypominające jabłka, które pięknie błyszczą; 

  • waga: średnio 250 g

  • smak: słodkawy, delikatny, desertowy;

  • plon: te późne pomidory gwarantują do 4 kg plonu z krzaka.

  • dojrzewanie: w 110-115 dni od momentu wysadzenia;

  • zastosowanie: uniwersalne (od soków i sosów po dodawanie do dań głównych), jest to jeden z najlepszych pomidorów do przetworów.

     

     

Cherry Black

Jeśli szukasz późnego pomidora do szklarni lub ogrodu warzywnego o doskonałej odporności na choroby i łatwości transportu, powinieneś kupić odmianę Cherry Black. Wielu hodowców i rolników uważa, że jest to idealny średniopóźny pomidor! Termin dojrzewania pozwala cieszyć się soczystymi owocami o smaku i aromacie lata w środku jesieni. Do długotrwałego przechowywania i transportu w razie potrzeby - to, czego potrzebujesz!

  • wysokość: do 180 cm (wymagana podwiązka);

  • owoce: czerwone z lekkim czarnym odcieniem, okrągłe i spłaszczone, charakteryzujące się grubą skórką i mięsistym miąższem;

  • waga: średnio 20 g

  • smak: przyjemnie kwaśny, niezwykle aromatyczny;

  • wydajność: powyżej średniej;

  • dojrzewanie: 120  dni po posadzeniu;

  • zastosowanie: do przygotowywania zarówno oryginalnych, jak i znanych sałatek na każdy dzień (pierwsza część plonu na wczesnym etapie dojrzałości jest wysyłana do solenia i konserwowania).

     

Pedro F1

Oto kolejny świetny późny pomidor do uprawy gruntowej. Nazywa się Pedro F1. Krzewy zwykle rosną wysoko, dlatego należy zadbać o obecność podpór, aby łodygi, przypominające gigantycznego ziemniaka, nie zostały uszkodzone przez wiatr. Najpóźniejszy termin sadzenia pomidorów tego typu na sadzonkach to wczesna wiosna.

  • wysokość: do 60 cm ;

  • owoce: duże, pełne, zaokrąglone, intensywnie czerwone, o gładkiej, gęstej skórce;

  • waga: rekordziści osiągają do 120 g;

  • smak: delikatny, z umiarkowaną kwasowością;

  • wydajność: powyżej średniej;

  • dojrzewanie: 100-115 dni po posadzeniu;

  • zastosowanie: do spożycia na świeżo, ale bardzo smaczna jest również w puszkach.

     

Bawole Serce

Jeśli chcesz uzyskać najbardziej aromatyczną i bardzo jasną sałatkę, musisz posadzić Bawolę Sercę  -  idealną odmianę pod względem wszystkich cech: owocowania, smaku, wytrzymałości. Owoce mogą być nierealistycznie duże - tak bardzo, że jeden pomidor wystarczy do przygotowania dania dla całej rodziny. W lekko kwaśnej, pożywnej glebie dobre zbiory są gwarantowane!

  • wysokość: do 200 cm (wymagana podwiązka);

  • owoce: duże, jasnoczerwone, charakteryzujące się mięsistym miąższem i dużą liczbą komór nasiennych;

  • waga: do 600 g (może konkurować z najlepszymi pomidorami olbrzymimi)

  • smak: delikatny, słodki, soczysty;

  • wydajność: wysoka;

  • dojrzewanie: 125-135 dni po posadzeniu;

  • zastosowanie: idealny składnik świeżych sałatek, ale nadaje się również do wszelkich potraw.

Krakus

Не удивляйтесь, если соседи глядя на ваш огород спросят: а что это у вас за перцы такие странные? Действительно, эти поздние помидоры для теплицы и открытого грунта очень похожи на болгарские перцы. Формой, цветом, размером. Но это самый настоящий томат, который привлекает внимание своим видом, а потом влюбляет в себя превосходным вкусом.

  • wysokość: do 110-120 cm ;

  • owoc:  koloru czerwonego, bardzo jasny, charakteryzujący się zwartą skórką i miąższem;

  • waga: od 100 do 200 g;

  • smak: wielowymiarowy, słodko-kwaśny;

  • plon: wysoki (przy zastosowaniu specjalnego nawozu dla pomidorów i papryki);

  • dojrzałość: 120 dni po posadzeniu;

  • zastosowanie: do przystawek i sałatek, a prawdziwi kulinarni esteci pokochają doskonały wygląd w słoiku w puszce.

     

Zdjęcia: Depositphotos

Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023