Najlepsze sposoby na zachowanie świeżości pomidorów przez długi czas
Sezon warzywny ma jedną małą wadę - okres, w którym można cieszyć się świeżymi owocami z własnego ogródka warzywnego mija zbyt szybko. Owszem, jest opcja pójścia do supermarketu, ale wiadomo, że własne zawsze smaczniejsze i milsze dla duszy. Zwłaszcza jeśli chodzi o soczyste pomidory oblane polskim słońcem. Zbieranie takich plonów to czysta przyjemność. Można z nich robić sałatki, różne przekąski i dania główne, ale jak przechowywać pomidory, aby długo się nie psuły? Jak przedłużyć ten wspaniały okres i zapewnić sobie dodatkowe tygodnie lub miesiące cieszenia się świeżymi warzywami? Znamy kilka sekretów, o których opowiemy dalej. Dołącz do dyskusji!
Czy można przechowywać pomidory dowolnej odmiany, czy też trzeba dokonać wyboru?
Od razu zaznaczmy, że najlepszą opcją do przechowywania są owoce uprawiane w otwartym terenie. Stoją one znacznie dłużej niż te, które rosły w szklarni lub na balkonie. W zasadzie zachować świeżość przez jakiś czas mogą wszystkie odmiany, bez wyjątku. Pytanie tylko: jak długo? Praktycznie nie ma sensu przechowywać wczesnych pomidorów. Po pierwsze, są one dobrze wykorzystane i nie leżą odłogiem przez długi czas. Po drugie, jako takie mają minimalne możliwości przechowywania.
Skupiamy się na odmianach średnio późnych i późnych, które dojrzewają jesienią. To jest to, czego potrzebujemy! Są one przenośne i doskonale nadają się do długotrwałego przechowywania. Nie oznacza to jednak, że pomidory o słabej podatności na przechowywanie nie będą w ogóle przechowywane. Jeśli wiesz, gdzie i jak przechowywać świeże pomidory, możesz znacznie przedłużyć ich żywotność.
W jakich warunkach i jak prawidłowo przechowywać pomidory?
To warzywo jest bardzo wrażliwe na środowisko, na wpływ temperatury powietrza, światła słonecznego, więc idealnym miejscem do przechowywania jest ciemne i chłodne pomieszczenie. Jeśli masz piwnicę z normalną wentylacją i bez nadmiernej wilgoci, to na pewno masz szczęście. Jeśli nie - poszukamy innych opcji (czytaj dalej).
Jednak najpierw ustalmy, w jakiej temperaturze przechowywać pomidory? Optymalna temperatura dla pomidorów powinna wynosić około +10°C, a wilgotność względna około 70%. Najlepsze są drewniane pojemniki, ale plastikowe skrzynki lub pojemniki również się nadają. Duże znaczenie ma to, kiedy zebrano plony i w jakiej formie są one przechowywane. Tak, musisz zrozumieć nie tylko, jak przechowywać pomidory, ale także jak je zbierać. Pożądane jest, aby robić to najlepiej nie rano, aby nie było na nich rosy.
Ważne jest, aby zakończyć czyszczenie przed nadejściem nocnych przymrozków, ponieważ jeśli owoce były choć trochę oszronione w ogrodzie warzywnym, to na pewno nie potrwają długo. Zalecamy usuwanie pomidorów zanim temperatura powietrza w nocy spadnie do krytycznego poziomu +3...+4°C. Do przechowywania należy przeznaczać wyłącznie dorodne, gęste i koniecznie całe owoce bez uszkodzeń.
Gdzie najlepiej przechowywać pomidory w mieszkaniu?
Jeśli nie masz piwnicy, pomidory możesz przechowywać w lodówce. Świeże owoce w lodówce mogą naprawdę dłużej zachować przydatność do spożycia niż na parapecie lub na balkonie. Podczas normalnej pracy lodówki, temperatura w niej jest utrzymywana na poziomie około +2...+4℃. W takich warunkach procesy metaboliczne w warzywach są znacznie spowolnione i w efekcie - gnicie następuje znacznie później niż przy wyższych temperaturach powietrza. Warzywa nie kwaśnieją dłużej i mogą być spożywane przez ponad tydzień. Ale dlaczego pomidory nie mogą być przechowywane w lodówce, według wielu ekspertów? Faktem jest, że pod wpływem niskiej temperatury cukry ulegają zniszczeniu, zmniejsza się stężenie lotnych substancji aromatycznych. Wszystko to bezpośrednio wpływa na wygląd, smak i aromat owoców. Dosłownie po tygodniu lub dwóch leżenia w lodówce pomidory wyglądają mniej apetycznie i smakują lekko wodniście, czasem plastikowo. Tak więc w 100% zgadzamy się, że lodówka nie jest najbardziej idealnym miejscem do przechowywania. Ale w mieszkaniu - najbardziej optymalne ze wszystkich dostępnych. W końcu nawet owoc, który stracił soczystość i smak, nadal będzie lepszy niż zgniły. Czy istnieją jakieś opcje przechowywania świeżych pomidorów poza lodówką? Tak, oto najlepsze sposoby.
Metoda nr 1: przechowywanie w trocinach
Oczywiście trociny stanowią jedynie dodatek, a głównym pojemnikiem jest pudełko. Ta opcja najlepiej nadaje się dla tych ogrodników, którzy szukają sposobów na przechowywanie zielonych pomidorów zebranych przed dojrzewaniem. Jeśli zbierzesz pomidory, które nie są w pełni dojrzałe, będą one trwać dłużej, dojrzewając w miarę upływu czasu.
Jak więc przechowywać pomidory, zanim dojrzeją? Ostrożnie je zbieraj i transportuj. Pamiętaj, aby je posortować, aby odsiać te lekko zgniłe (są takie rzeczy). Jeśli nie zostaną posortowane, istnieje duże ryzyko, że zepsute owoce spowodują gnicie pozostałych.
Pomidory należy umieszczać w skrzynkach w jednym rzędzie, a nie jeden na drugim. Ogonek lub szypułka powinny być skierowane ku górze. Następnie stosuje się wstępnie przygotowane trociny (małe cząstki drewna). Są one układane nie tylko na wierzchu, ale także pomiędzy owocami.
To właśnie dzięki trocinom świeże pomidory mogą być przechowywane tak długo, jak to możliwe, ponieważ drewno ma właściwości chłonne. Pochłania nadmiar wilgoci, minimalizując w ten sposób ryzyko przedwczesnego gnicia.
Gdzie najlepiej przechowywać takie pomidory? Oczywiście najlepiej w tej samej piwnicy, ale można też na balkonie. Jesienią nie jest już gorąco, więc temperatura powietrza nie będzie krytycznie wysoka. Najważniejsze to przykryć czymś skrzynki, aby pomidory nie były narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Metoda nr. 2: przechowywanie w gazecie (lub papierze)
Jest to metoda dla tych, którzy nie wiedzą, jak przechowywać domowe pomidory w mieszkaniu bez balkonu. Do jej wdrożenia potrzebne będą zwykłe stare gazety, których nie jest szkoda. Początkowo algorytm działania jest taki sam jak w przypadku przechowywania w trocinach: weź pudełka z drewna lub plastiku. Wstępnie wytrzyj warzywa, jeśli zauważysz na nich wilgoć. Następnie naszym zadaniem jest ostrożne owinięcie każdego pomidora gazetą lub arkuszem papieru. Układamy owoce w 1 rzędzie (maksymalnie - w 2 rzędach, jeśli jest bardzo ciasno z wolną przestrzenią w domu). Powinno być kilka rzędów pomidorów z ogonkami skierowanymi do góry. Zielone pomidory doskonale nadają się do takiego przechowywania. Jeśli wybierzemy odmianę o dobrych właściwościach przechowalniczych, prawdopodobnie owoce zachowają swój pierwotny stan aż do świąt noworocznych (czasami nawet dłużej). Należy jednak od czasu do czasu zmieniać gazetę (papier). Stopniowo nasyci się wilgocią, a jeśli nie wykonasz rotacji, pomidory zaczną gnić. Nawiasem mówiąc, w tej formie warzywa mogą być przechowywane zarówno w mieszkaniu (w normalnym pokoju lub w kuchni), jak i w lodówce. Nie polecamy tej metody tym, którzy szukają sposobu na przechowywanie czerwonych pomidorów - tych, które są już w 100% dojrzałe i bardzo soczyste. Nawet jeśli papier zostanie zmieniony na czas, nie przetrwają dłużej niż kilka tygodni.
Metoda nr 3: przechowywanie w musztardzie
Ta metoda jest odpowiednia dla dojrzałych czerwonych owoców! W formie pojemników potrzebujemy szklanych słoików (litraż nie jest tak ważny, ale zalecamy zabranie 2-litrowych lub 3-litrowych pojemników). Nie obejdzie się również bez suchej musztardy w proszku, która stanowi podstawę całej metody. Uwaga, to nie jest solenie! Wstępnie należy umyć pomidory i pozostawić je do wyschnięcia. Pożądane jest usunięcie ogonów, ale nie zasadniczo. Następnie ułóż rząd pomidorów w słoiku, posyp niewielką ilością proszku musztardowego i przykryj arkuszem papieru. Po papierze pojawia się kolejna warstwa pomidorów, ponownie używamy musztardy i ponownie nakładamy arkusz papieru.
Ważne jest, aby nie ubijać warzyw na siłę. Niech w słoiku będzie dużo wolnej przestrzeni. Lepiej jest użyć więcej pojemników niż niepotrzebnie dociskać pomidory. Gdy wszystkie pomidory znajdą się w pojemnikach - zamknij słoiki pokrywkami i wyślij je do chłodnego, chronionego przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych miejsca.
Jak długo przechowywać pomidory w tej formie? Zależy od odmiany i jakości owoców, ale jest prawie gwarantowane, że wytrzymają kilka miesięcy i zachowają świeżość.
Metoda nr 4: przechowywanie w alkoholu
Ta opcja będzie odpowiednia dla tych, którzy szukają sposobu na prawidłowe przechowywanie pomidorów i są gotowi do eksperymentowania. Opinie praktyków są dość pozytywne. Cóż i od razu mówimy, że alkohol w pomidorach nie będzie odczuwalny. Wszystko jest dość proste i bez zbędnego stopnia. Ponownie będziemy potrzebować szklanych słoików. Zalecamy ich wcześniejszą sterylizację. Pomidory lepiej przyjmować w stanie tak zwanej dojrzałości mlecznej (będą trwać najdłużej).
Owoce powinny być całkowicie zdrowe, z grubą skórką, bez uszkodzeń. Przed ułożeniem w słoikach dokładnie umyj każdy pomidor i pozostaw do wyschnięcia na ręczniku. Pomidory układa się w pojemnikach bez nadmiernego nacisku, aby nie przylegały ściśle do siebie. Należy wziąć 3-4 łyżki alkoholu i zalać nim pomidory w słoiku. Tymczasowo zamknąć pojemnik tylko po to, aby dobrze nim zakręcić w celu zanurzenia wszystkich pomidorów w alkoholu. Następnie weź knot, opuść go do pojemnika tak, aby była długa zewnętrzna strona. Podpal go. Oczywiście alkohol zacznie się palić. Jak tylko to się stanie - szybko zatrzaśnij słoik już na stałe toczącą się pokrywką i zamknij kluczem. Przynajmniej jest to interesujące. Maksymalnie - otrzymasz świeże pomidory późną jesienią i zimą.
Podsumowując: późne odmiany o dobrej zdolności do przechowywania, uprawiane zgodnie z zasadami agrotechniki, można śmiało przechowywać w piwnicy (w skrzynkach, na słomie, na drewnianych paletach itp. Będą trwać wystarczająco długo. Jeśli nie ma odpowiednich warunków, możesz wybrać dowolną z sugerowanych przez nas metod. Spróbuj i napisz opinię - jak długo przechowujesz pomidory?
Zdjęcia: Depositphotos