Garden Blog

Wysokie plony i wspaniały smak: najlepsze samopylne odmiany ogórków


Chrupiące domowe ogórki są tym, co powinieneś zrobić w szklarni lub ogrodzie. Przestrzegając podstawowych zasad techniki rolniczej, prawie zawsze można liczyć na dobry plon. Oczywiście wiele zależy od wyboru konkretnych odmian lub mieszańców. Wcześniej na blogu mówiliśmy już o zaletach poszczególnych gatunków, a dziś chcemy zwrócić Waszą uwagę na odmiany ogórków samopylnych (a właściwie odmiany ogórków partenokarpicznych). Opinie o nich są bardzo pozytywne.

I ogólnie, jak pokazują statystyki sprzedaży, w Polsce najbardziej popularne są ogórki partenokarpiczne. W sezonie nasiona samopylnych ogórków latają jak ciepłe bułeczki na rynku. Najważniejsze, aby nie popełnić błędu przy zakupie. Pomoże Ci w tym TOP-6 firmy Garden Number One, w której znajdziesz tylko najlepsze odmiany samopylnych ogórków. Nasz katalog zawiera nasiona ogórków wszystkich wymienionych poniżej odmian.


Najlepsze samopylne odmiany ogórków

Ogórek Śremski

Te ogórki gruntowe dziś są bardzo popularne i lubiane w naszym kraju. Wymienione ogórki wczesne wyróżniają się dużą plennością. Dzisiaj ta odmiana stosuje się szeroko w przetwórstwie. Warzywo to zawiera witaminy i sole mineralne, jest szczególnie ważnym źródłem soli o charakterze zasadowym. Nadaje się do uprawy w nieogrzewanych tunelach foliowych. Chociaż ogórki w ogrodzie tej odmiany będą rosnąć również dobrze.

  • dojrzewa bardzo wcześnie;
  • owoce: kształtne, cylindryczne, jasnozielona lub zielona skórka jest pokryta brodawkami, twarde. Na powierzchni można dostrzec jasnozielone smugi;
  • waga: około 130 g;
  • długość: stosunek długości do szerokości wynosi 2,9:1;
  • smak: chrupiący, soczysty;
  • plenność: bardzo wysoka, co jest cechą charakterystyczną odmiany;
  • szczegóły: te ogórki są odporne na choroby i dość popularne. Dzisiaj można ją dostrzec w wielu ogrodach warzywnych.

Ogórek Krak

Bardzo plenna odmiana średnio wczesna. Ciemnozielone owoce konserwowe o delikatnej skórce. Brodawki grube, dość duże z białymi kolcami. Odmiana tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego oraz wirusa zwykłej mozaiki ogórka.

  • dojrzewanie: odmiana średnio wczesna;
  • owoce: cylindryczne, bardzo kształtne;
  • waga: 100 g;
  • długość: współczynnik kształtu: 3,0:1
  • smak: chrupiący, soczysty;
  • plenność: plonuje dość obficie;
  • szczegóły: odmiana jest odporna na parcha dyniowatych o wysokiej tolerancji wobec mączniaka rzekomego i wirusa mozaiki.

Ogórek Borus

Odmiana średnio wczesna, przeznaczona głównie do kwaszenia, polecana na ogórki małosolne oraz długiego przechowywania. Nie tworzy pustych komór nasiennych. Owoce ciemnozielone z nieznacznymi smugami i dużymi białokolcowymi brodawkami. Odmiana bardzo plenna i odporna na mączniaka rzekomego i parcha dyniowatych.

  • dojrzewanie: są to ogórki wczesne;
  • owoce: mają nieco wydłużony, smukły kształt o barwie ciemnozielonej;
  • masa: 100 g;
  • długość: stosunek długości do grubości 3:1;
  • smak: soczysty, jest przeznaczony do kwaszenia, dobrze smakuje;
  • plenność: obfita;
  • szczegóły: ogórki tej odmiany nie mają tendencji do wybarwiania się i zachowują kolor przez cały okres wegetacyjny.

Ogórek Cezar

Odmiana konserwowa o silnym wzroście. Owoce kształtne, bez tendencji do żółknięcia, ciemnozielone. Nadaje się do kwaszenia. Charakteryzuje się wysoką tolerancją na mączniaka rzekomego, mączniaka prawdziwego. Długa żywotność roślin umożliwia dłuższy okres zbioru. Uprawa ogórków tej odmiany nie jest trudna.

  • dojrzewanie: jest to odmiana średnio wczesna;
  • owoce: kształtne, wyrównane;
  • waga: około 100 g;
  • długość: współczynnik kształtu: 2,9:1
  • smak: chrupiący, nadaje się do robienia ogórków kiszonych;
  • plenność: wyróżnia się dużą plennością;
  • szczegóły: dobrze nadaje się do stosowania w przetwórstwie.

Ogórek Marta

Ogórek pod osłony Marta (Cucumis sativus) to plenna, wytrzymała odmiana mieszańcowa, plonująca w terminie wczesnym. Na roślinach powstaje duża liczba kwiatów żeńskich, które zawiązują owoce bez zapylenia. Ogórki są bardzo długie (do 32 cm), walcowate w kształcie i okryte mocną, ciemnozieloną skórką bez brodawek. Kiedy sadzić ogórki tej odmiany? Sadzenie ogórków pod osłony odbywa się w marcu.

  • dojrzewanie: odmiana wczesna;
  • owoce: gładkie walcowate, ogórki o ciemnozielonej skórce;
  • waga: około 250 g;
  • długość: niezwykle długi do 32 cm;
  • smak: soczysty, cudownie nadaje się do kiszenia;
  • plenność: obfita
  • szczegóły: doskonale nadają się na kanapki, do mizerii i do sałatek, choć można je również z powodzeniem przeznaczyć na przetwory.

Ogórek Polan

Ogórek Polan ma osobne kwiaty męskie i żeńskie. Są w kolorze żółtym. Pyłek z kwiatka na kwiatek przenoszą pszczoły i inne owady zapylające. Ogórki zawiązują się z kwiatów żeńskich. Ogórek Polan bardzo obficie kwitnie.

  • dojrzewanie: ostatnie ogórki zbiera się w połowie sierpnia;
  • owoce: duże jasnozielone;
  • waga: więcej niż 200 g;
  • długość: zielone, duże, zwykle około 15 cm;
  • smak: chrupiący, soczysty, jędrny, nie gorzknieje;
  • plenność: obficie owocuje;
  • szczegóły: to bardzo smaczna, polska odmiana sprzed pół wieku. Ogórek Polan jest świetny na korniszony, do kwaszenia i sałatek. Nie wyróżnia się mrozoodpornością.

Zdjęcia: Nova Photo Graphik

 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023