Wczesne odmiany rzodkiewki: co można sadzić
Lubisz lekkie sałatki z rzodkiewki? Uwielbiasz, gdy to pyszne warzywo korzeniowe chrupie w ustach i daje uczucie świeżości? A jeśli jest uprawiana własnymi rękami, we własnym ogrodzie lub w szklarni - przyjemność nie ma granic! Wczesne odmiany rzodkiewki, którymi cieszy się cała Polski, pomogą osiągnąć szybkie zbiory. Stawiając na nie, możesz otrzymać pyszne, soczyste warzywa w zaledwie kilka tygodni. Pamiętacie, jak pisaliśmy o tym wcześniej na blogu?
Dzisiaj naszym zadaniem jest zagłębienie się w temat i wybranie najwcześniejszych odmian rzodkiewki: do wczesnego siewu i odpowiednio do wczesnego zbioru. Jeśli już zajrzałeś do katalogu, prawdopodobnie widziałeś tam dziesiątki różnych odmian. Która jest najlepsza? Podkreślmy TOP-8: najwcześniejsze odmiany rzodkiewki. Opis odmian, zdjęcia, recenzje, cechy - wszystko jest na swoim miejscu. Szykujcie się, bo będzie pysznie i pachnąco!
Rzodkiewka Opolanka średniej długości, czerwona, z białymi końcami, jest niezwykle plenną i wczesną odmianą, której korzenie można zbierać już po 21 dniach od siewu. Przeznaczona do uprawy wiosennej i jesiennej w polu i pod osłonami.
- Daje wydłużone, wysokiej jakości cylindryczne korzenie.
- Zwykle dorastają do 4,6 cm długości i ważą 8-9 g.
- Ta odmiana ma soczysty, smaczny, delikatny miąższ bez śladu typowej dla rzodkiewki ostrości.
- Biały, gładki miąższ nie ma tendencji do zwięzłości. Otacza go cienka karminowo-czerwona skórka z białą plamką na końcu.
- Rzodkiewka to warzywo niskokaloryczne, które dostarcza naszemu organizmowi dużej ilości witamin i minerałów. To świetny dodatek do kanapek, sałatek i nie tylko.
Rzodkiewka Rowa to odmiana przeznaczona do uprawy w gruncie i pod osłonami. Rozwija wydłużone korzenie, które stopniowo zwężają się w kierunku końcówki i przypominają kształtem marchewkę. Korzenie tej odmiany składają się z różowej skórki pokrywającej biały miąższ.
- Smak jest dość pikantny ze względu na wysoką zawartość glukozynolanów.
- Rzodkiewka letnia to łatwa w uprawie roślina, którą można uprawiać w sposób siewu do pola.
- Nasiona rzodkiewki wysiewaj wiosną, najlepiej co dwa tygodnie, co zmaksymalizuje okres zbioru. Wysiew w sierpniu na zbiór jesienny.
- W przypadku uprawy pod osłonami wysiewać od stycznia do marca.
- Do uprawy rzodkiewki najlepsze są gleby lekkie, średnio wilgotne, zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe. Stabilna wilgotność gleby drastycznie poprawia jakość korzeni.
Bardzo wczesna (18-21 dni od kiełkowania do dojrzałości technicznej) odmiana o wysokiej produktywności. Rozeta liści jest półwyprostowana.
- Roślina okopowa jest zaokrąglona, z gładką jaskrawoczerwoną skórką.
- Miąższ jest biały, soczysty, delikatny, lekko pikantny w smaku, długo nie łuszczy się.
- Masa handlowej rośliny okopowej wynosi 18-20 g.
- Wartość odmiany: wczesna dojrzałość, wysokie walory handlowe i smakowe.
- Wysiew do gruntu przeprowadza się na przełomie kwietnia i maja na głębokość 1 cm wg schematu 5-7x15 cm.
- Preferuje gleby lekkie, strukturalne, dobrze nawożone. Wydajność handlowa 2,0-2,3 kg/m2.
- Odmiana nie jest wybredna w pielęgnacji.
- Jest doskonale przechowywana, transportowana, nie pęka.
- Nasiona rzodkiewki wysiewa się zarówno na otwartej glebie, jak i w szklarniach.
- Wysiew odbywa się od marca do maja oraz we wrześniu.
- Nasiona warzyw wysiewa się na głębokość 1–2 cm w ciepłej, lekkiej, żyznej glebie.
Rzodkiewka okrągła wczesna Duo jest podłużna, o jasnym smaku, ceniona za długie przechowywanie i łatwą uprawę. Wczesna odmiana dobrze znosząca niskie temperatury. Pierwsze zbiory można uzyskać w kwietniu.
Zdjęcia: Nova Photo Graphik