Garden Blog

Soczysty i witaminowy szpinak: uprawa z nasion w otwartym terenie

Chcesz być silny jak marynarz Popeye? W takim razie koniecznie posadź szpinak i ciesz się jego korzyściami zdrowotnymi. Nie wiesz, jak uprawiać szpinak w otwartym terenie? Cóż, możesz to naprawić! 

Dziś na blogu Garden Number One krótko opowiemy o tym, jak przeprowadza się siew, jaka pielęgnacja jest potrzebna dla tej kultury i co szpinak lubi najbardziej: agrotechnika uprawy z małymi praktycznymi wskazówkami specjalnie dla Ciebie!

Zanim zaczniemy, przypomnijmy, że mówimy o zielonej roślinie, która może dorastać do 50-60 cm wysokości. Charakteryzuje się soczystymi łodygami i dość szerokimi liśćmi. Jest spożywana na surowo, jako składnik wielu sałatek i różnorodnych drugich dań. Właśnie z taką pięknością powinieneś skończyć!

Cechy uprawy szpinaku

W Polsce kultura ta jest uprawiana zarówno w szklarniach, jak i na otwartym terenie. Skoncentrujemy się na drugiej opcji, mimo że podczas siewu w specjalnym pomieszczeniu można uzyskać smaczne, chrupiące warzywa znacznie wcześniej. 

Aby uprościć uprawę w ogrodzie warzywnym, konieczne jest wcześniejsze posadzenie nasion (na przełomie lutego i marca) w zwykłych szklankach lub skrzynkach i na pierwszym etapie kiełkowanie ich w domu, a gdy zrobi się ciepło (mniej więcej w połowie kwietnia), przeniesienie ich na otwarte łóżko. 

Zasadniczo jednak szpinak jest dość odporny na zimno, więc dopuszczalne jest wysiewanie go bezpośrednio do gruntu. Zwykle odbywa się to wiosną, około miesiąca po ustąpieniu stabilnych przymrozków. Oznacza to, że pogoda jest umiarkowanie ciepła. Zorientuj się na specyfikę swojego regionu, a w szczególności na porę roku. W końcu sadzenie szpinaku może odbywać się jesienią. W takim przypadku musisz być zorientowany na nadchodzące przymrozki. Konieczne jest zarządzanie nie później niż półtora miesiąca przed nadejściem stabilnej zimnej pogody, aby zebrać i cieszyć się zielenią. 

Od momentu siewu w otwartym terenie do debiutanckich zbiorów mija zwykle 5-6 tygodni. Co ciekawe, szpinak pozostawiony na zimę przeważnie przeżywa i kiełkuje wczesną wiosną. Mija dosłownie kilka tygodni, tworzą się małe rozety, które doskonale nadają się do włączenia do diety. Jest bardzo cenny na wiosnę!

Domowy szpinak: siew i uprawa

W sprzedaży można znaleźć różne odmiany szpinaku do uprawy. Jedną z najpopularniejszych jest szpinak Matador. Uprawa z nasion tej piękności w Polsce zwykle przebiega bez problemów. 

Jeśli chodzi o najlepsze opcje siewu zimowego, można zwrócić uwagę na odmianę Olbrzym Zimowy. Jeśli wolisz kupować zestawy nasion, podczas sadzenia musisz wziąć pod uwagę cechy każdej rośliny. 

Mówimy wyłącznie o szpinaku, który lubi rosnąć na słonecznej działce. Tak, w półcieniu lub nawet w cieniu roślina będzie rozwijać się normalnie, ale pod względem produktywności i soczystości liści będzie ustępować tym okazom, które rosną na słońcu. 

Priorytetem jest gleba gliniasta o niskiej kwasowości. Musi być dobrze przepuszczalna dla wilgoci i powietrza. Jeśli chcesz skorygować kwasowość gleby, możesz wcześniej przynieść wapień. Lepiej jest to zrobić w następnym roku, czyli od jesieni do wiosny. 

Przed sadzeniem pożądane jest wykopanie terenu i wzbogacenie gleby kompleksami mineralnymi, na bazie których superfosfat i chlorek potasu. Głębokość siewu wynosi 2-3 cm. 

Między rzędami powinny być odstępy co najmniej 20 cm. Odległość między poszczególnymi nasionami wynosi około 5-6 cm. Sadzenie należy przykryć ziemią od góry, starannie wyrównać grządkę grabiami i lekko zagęścić glebę. Podlewanie jest umiarkowanie intensywne. 

Jeśli sadzenie odbywa się wczesną wiosną i istnieje ryzyko przymrozków, można wykonać ramę i tymczasowo przykryć grządkę folią, ale jeśli temperatura nie spadnie poniżej +2 ºC, nie ma potrzeby jej przykrywać.

Co lubi szpinak: agronomiczne techniki uprawy w otwartym terenie

Wkrótce po posadzeniu pojawią się kiełki i zaczną tworzyć się rozety liściowe. Oznacza to, że nadszedł czas, aby przerzedzić sadzonki. Zaleca się pozostawienie najsilniejszych roślin, aby rosły w pewnej odległości od siebie i w przyszłości nie dotykały się zbytnio liśćmi. Zbyt gęste nasadzenia nie są zbyt dobre, ponieważ w takich warunkach wzrasta prawdopodobieństwo wystąpienia grzybów i innych chorób. 

Uprawa szpinaku w otwartym terenie dla zieleni wymaga terminowego odchwaszczania. Chwasty rosną bardzo szybko, zabierając składniki odżywcze, dlatego należy je usuwać. Na wczesnym etapie ważne jest również spulchnienie gleby. Należy to zrobić po deszczu lub podlewaniu. 

Jeśli chodzi o bezpośrednie podlewanie, należy wziąć pod uwagę przychylność kultury do wilgoci. W przybliżeniu grządkę należy podlewać 2-3 razy w tygodniu. Intensywność zależy od suchości pogody. Doświadczeni ogrodnicy używają węży ze specjalnymi dyszami, które rozpylają wodę i gwarantują efekt opadów deszczu. Zużycie wody - około 10 litrów na metr kwadratowy podczas 1 sesji podlewania.

Czy szpinak warzywny lubi nawóz? Uprawa z nasion przebiega gładko, a liście tworzą się w dużych ilościach - oznacza to, że wszystko jest w porządku, roślina ma wystarczającą ilość składników odżywczych w ziemi. Zwykle dzieje się tak, jeśli nawóz został zastosowany do gleby przed sadzeniem. Gdy szpinak wygląda skromnie, a liście nie są zbyt jasne i soczyste - zdecydowanie konieczne jest dokarmianie. 

Odpowiednie będą nawozy o wysokiej zawartości azotu, który stymuluje wzrost zielonej masy. 

Później szpinak może już tworzyć tak zwane strzały. Lepiej je odłamać lub odciąć. 

Należy wziąć pod uwagę fakt, że ta kultura dość mocno zubaża glebę, więc uprawa szpinaku z roku na rok w tym samym miejscu będzie błędem. Stosuj płodozmian. W przyszłym roku możesz zasadzić coś z warzyw korzeniowych - wystarczy ta sama rzodkiewka. Albo poeksperymentować z topinamburem, który przywraca żyzność gleby.

Ochrona szpinaku przed chorobami

Jak niemal każda inna uprawa, choroby nie omijają szpinaku. Uprawa w otwartym gruncie z nasion może oznaczać walkę z powszechnymi chorobami. 

Wśród najgroźniejszych można wyróżnić więdnięcie fuzaryjne lub zgniliznę korzeni. Grzyb zwykle atakuje młode okazy, które nie rozwijają się dobrze. W rezultacie warzywa nie są w ogóle zielone, ale raczej matowe i nie soczyste. Aby zminimalizować prawdopodobieństwo wystąpienia fusarium, przed sadzeniem można potraktować materiał sadzeniowy manganem. 

Systematyczne spulchnianie gleby i usuwanie chwastów, o których pisaliśmy wcześniej, są niezwykle ważne! Ale nawet te środki nie są w stanie w 100% zabezpieczyć przed chorobą. 

Jeśli zauważysz, że szpinak jest chory, lepiej natychmiast usunąć dotkniętą chorobą część roślin i w ten sposób uratować zdrowe krzewy.

W praktyce szpinak jest również często dotknięty mączniakiem rzekomym. Polega on na tym, że górna część liści żółknie, a tylna część liści staje się lekko szarawa w postaci blaszki. Choroba ta występuje najczęściej, gdy pogoda na zewnątrz jest mokra i wilgotna przez długi czas. 

Pomocne mogą być środki dostępne w sklepach lub metody ludowe. Najpopularniejsze sposoby zwalczania obejmują spryskiwanie roślin roztworem jodu. Weź dosłownie 10-15 kropli zwykłego jodu, który jest sprzedawany w aptece, rozpuść w wiadrze z wodą, dodając litr świeżego mleka. 

Za skuteczne metody uważa się również traktowanie roślin popiołem i roztworem na bazie łusek cebuli. Należy jednak powiedzieć, że szpinak jest kulturą dość odporną i niezbyt podatną na choroby. Zazwyczaj jego uprawa przebiega bez zbędnych ekscesów.

Zdjęcia: Depositphotos

Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023