Soczyste i bogate w witaminy warzywa dla całej rodziny: jak uprawiać szczypiorek?
Doskonała przenośność, doskonałe właściwości smakowe i atrakcyjny komponent handlowy to trzy czynniki, które zachęcają polskich ogrodników do odłożenia działki na szczypiorek. Uprawa tej rośliny odbywa się w kilku prostych krokach, z których każdy ma swoje własne niuanse. Jeśli planujesz sadzić szczypiorek w otwartym terenie lub w szklarni, z pewnością skorzystasz z naszego krótkiego, ale bardzo pouczającego artykułu. Poruszamy w nim takie tematy, jak kiedy sadzić szczypiorek, uprawa i pielęgnacja, nawożenie i tak dalej. Aby dodatkowo Cię zachęcić, od razu ogłosimy dość interesujący fakt: przy odpowiedniej pielęgnacji i optymalnych warunkach uprawy plon szczypiorku jest około 1,5 razy wyższy niż plon zwykłej cebuli, dymki czy innych odmian, o których pisaliśmy wcześniej na blogu. A dziś skupiamy się tylko na szczypiorku: zdjęcia, uprawa, opis agrotechniki.
Jak i kiedy siać szczypiorek?
Najczęstszą praktyką jest uprawa cebuli jako rośliny jednorocznej ze względu na znacznie niższe ryzyko wystąpienia chorób. Wysokiej jakości nasiona są zatem zawsze istotne dla ogrodników. Istnieją różne terminy siewu: wiosna, lato, a nawet jesień, jeśli pozwalają na to warunki regionalne lub dostępność szklarni. Oczywiście należy zwrócić uwagę na to, jak długo rośnie cebula? Zwykle potrzeba około 50 dni, aby liście osiągnęły formę nadającą się do sprzedaży. Można je również spożywać wcześniej. Najczęściej wysiewa się je wczesną wiosną w pojemniku lub później w gruncie. Nasiona należy najpierw namoczyć w wodzie, przechowywać przez kilka dni w lodówce i wysuszyć. Nasiona można wysiewać w małych kubeczkach po 5-6 sztuk (tzw. metoda bukietowa uprawy sadzonek), a także w dużych skrzynkach (wykonać długie bruzdy w odstępach ok. 5 cm). We wszystkich przypadkach należy zanurzyć nasiona w podłożu na ok. 1 cm. Wierzchnią warstwę gleby delikatnie zagęszczamy i przykrywamy cienką warstwą piasku. Górną warstwę należy równomiernie spryskać wodą za pomocą specjalnego opryskiwacza.
Jak uprawia się sadzonki?
Aby uzyskać pełnowartościowy szczypiorek, wczesna uprawa odbywa się w atmosferze szczególnej uwagi poświęconej siewowi. To kiedy siać, jak pielęgnować i ile podlewać, ma wpływ na tą roślinę. Warunki uprawy, które obejmują temperaturę powietrza około 12-15 ºC, pomogą zapewnić pojawienie się pierwszych kiełków po 2-3 tygodniach. Pomieszczenie powinno być dobrze wentylowane, ale nie należy dopuszczać do ciągłych przeciągów. Godziny dzienne wczesną wiosną są zbyt krótkie, więc jeśli chcesz zwiększyć intensywność wzrostu sadzonek, możesz zapewnić dodatkowe światło. Cebula (nasiona, a następnie kiełki) dobrze rośnie przy 14-godzinnym dniu świetlnym (słońce + lampa, jeśli jest taka możliwość). Podlewaj kiełki z umiarem, starając się jedynie zwilżyć wierzchnią warstwę podłoża, ale nie doprowadzając do stagnacji wody. Karmienie sprzyja najlepszemu wzrostowi zieleni na etapie sadzonek: superfosfat i sól potasowa rozpuszczone w wodzie. Po pojawieniu się 1-2 pełnych liści sadzonki należy przerzedzić.
Kiedy sadzić szczypiorek na zewnątrz?
Uprawa szczypiorku z nasion w domu wymaga wcześniejszego przygotowania sadzonek. Stopniowo wyprowadza się je na zewnątrz (taras lub balkon): najpierw na krótko, potem na kilka godzin, a następnie na cały dzień. Uprawa w szklarni jest łatwiejsza, ponieważ można pominąć czynnik pogodowy. Jednak podczas sadzenia na zewnątrz w Polsce należy upewnić się, że szansa na mróz zdecydowanie minęła, a gleba jest w pełni rozgrzana, aby sadzonki nie doświadczyły szkodliwego stresu. Stan gleby również ma znaczenie. Powinna ona być po pierwsze żyzna, a po drugie umiarkowanie wilgotna. Nawiasem mówiąc, roślina rośnie całkiem dobrze na glebach gliniastych i piaszczysto-gliniastych. Sadzonka z gęstą łodygą (około 4 mm grubości u podstawy), dobrze rozwiniętymi korzeniami (wizualnie widoczne skłonności do przyszłego ukorzeniania) i co najmniej 3 prawdziwymi liśćmi jest uważana za odpowiednią do sadzenia.
Jak sadzić i pielęgnować kiełki cebuli?
Gleba powinna być wcześniej wzbogacona w składniki odżywcze. Stosuje się kompost lub próchnicę. Przygotowanie grządki obejmuje przekopanie i wyrównanie terenu, który powinien być wolny od dużych grud ziemi. Szanse na dobre zbiory znacznie zwiększa sadzenie szczypiorku na obszarze, na którym w poprzednim sezonie rosły pomidory, groch lub kapusta. Wykop małe dołki do sadzenia. Odległość między rzędami powinna wynosić co najmniej 20 cm, ponieważ mniejsze odstępy mogą sprawić, że roślina będzie cierpieć z powodu braku świeżego powietrza, gdy dojrzeje i będzie miała słaby wygląd handlowy. Podczas sadzenia należy zapewnić obfite podlewanie. Po zakorzenieniu się sadzonek należy najpierw spulchnić glebę, co pozwoli roślinom prawidłowo oddychać i szybciej rozwinąć się w pełnowartościowy szczypiorek. Uprawa z nasion w otwartym terenie oznacza od 4 do 6 spulchnień gleby w sezonie. Najlepiej wykonywać je po deszczu, gdy gleba lekko przeschnie. Jeśli nie pada, należy podlać glebę i ją spulchnić. Jednocześnie należy usunąć chwasty.
Czym karmić szczypiorek?
W dobrych warunkach wystarczy kilka tygodni, aby wyhodować doskonale jadalny szczypiorek. Uprawa na zieleninę jest oczywiście znacznie bardziej udana, jeśli stosuje się nawóz. Na etapie sadzonek i sadzenia można użyć specjalnego stymulatora, który wspomaga wzrost rośliny na grządce i poprawia jakość podłoża. Ponadto grządki są podlewane substancjami organicznymi, o których wspomnieliśmy wcześniej. Najczęściej stosuje się obornik drobiowy lub krowie łajno. Są one rozcieńczane w wodzie. W pierwszym przypadku stosunek obornika do wody powinien wynosić około 1 do 15. W drugim przypadku stosunek ten wynosi 1 do 10. Jest to praktyczne rozwiązanie w przypadku słabych warunków glebowych. Jednak takie nawozy można stosować tylko raz na początku uprawy, ponieważ cebula może wchłonąć zbyt wiele niepotrzebnych pierwiastków. W miarę rozwoju zieleni można nawozić glebę popiołem drzewnym. Działa to jako źródło składników odżywczych, a także jako środek zapobiegający szkodnikom i chorobom.
Na jakie choroby i szkodniki należy uważać?
Odmiana ta charakteryzuje się dobrą odpornością na choroby, co bez wątpienia będzie świetnym punktem sprzedaży dla ogrodników. Jeśli przestrzegane są podstawowe zasady uprawy, możliwe jest przetrwanie sezonu bez żadnych problemów i strat w plonach. Istnieją jednak wyjątki, takie jak mączniak prawdziwy czy peronosporoza. Na liściach pojawia się szaro-zielony nalot, a warzywa stopniowo obumierają. Istnieją tradycyjne sposoby radzenia sobie z tą inwazją, w tym stosowanie siarczanu miedzi, ale najlepiej jest wybrać środki organiczne. Wśród szkodników najczęstsze są ryjkowce cebulowe i robaki ogniste. Istnieją skuteczne środki owadobójcze przeciwko nim. Jednak po zastosowaniu środków zaradczych warzywa nie powinny być spożywane przez pewien czas. Ogólnie rzecz biorąc, dzięki zrozumieniu sposobu rozmnażania i uprawy cebuli można cieszyć się soczystymi, zdrowymi warzywami, które można przechowywać w lodówce przez długi czas bez utraty ich pierwotnych właściwości.
Zdjęcia: Depositphotos