Garden Blog

Słodkie odmiany dyni: wybór najlepszych!

Lubisz uprawiać dynię? W takim razie koniecznie posadź dynię obok melonów i arbuzów na następny sezon! Jest łatwa w uprawie i zachwyci Cię swoimi wszechstronnymi owocami. Pestki dyni można wyjąć, wysuszyć i zjeść osobno: pyszne i zdrowe. A co możemy powiedzieć o miąższu! Mmm... Ile oryginalnych potraw można z niego przygotować. Pamiętasz, jak na blogu Garden Number One przygotowaliśmy ranking 6 najszybszych i najsmaczniejszych przepisów? Pozostaje ustalić, która odmiana dyni jest najsłodsza... To właśnie zrobimy dzisiaj! Poznaj słodkie odmiany dyni ze zdjęciami i opisami.

Early Butternut
Wielu ekspertów zgadza się, że ta dynia jest najsmaczniejsza i najsłodsza. Odmiany tego typu są aktywnie uprawiane w naszym kraju i są w 100% przystosowane do polskiego klimatu. Early Butternut wyróżnia się dość późnym dojrzewaniem. Jednak  piękne, jasne owoce są zdecydowanie warte czekania!
  • odmiana: późna;

  • dojrzewanie: do 130 dni od wykiełkowania;

  • owoce: w kształcie gruszki, podobne do pomarańczowych gitar, wyróżniające się dużą ilością miąższu i małą komorą nasienną;

  • waga: od 1 kg i więcej;

  • miąższ: głęboko żółty, gęsty;

  • smak: słodki, z atrakcyjnym aromatem;

  • nasiona: małe;

  • cechy szczególne: jeśli wziąć pod uwagę wszystkie słodkie odmiany dyni, Early Butternut jest jedną z najlepszych pod względem zawartości witaminy A i innych korzyści;

  • zastosowanie: do przygotowywania owsianki, ciasta i innych potraw.

Uchiki Kuri

Tam, gdzie są najsłodsze odmiany dyni, musi być Uchiki Kuri. Właściwości smakowe tej odmiany są legendarne, oparte na pozytywnych opiniach i komentarzach ogrodników. Ta odmiana jest poszukiwana przez szefów kuchni. Może być bezpiecznie uprawiana do długotrwałego przechowywania. Owoce wytrzymują do 6 miesięcy bez żadnych problemów, a czasami nawet dłużej.

  • odmiana: wczesna;

  • dojrzewanie: do 80-95 dni od wykiełkowania;

  • owoce: kule koloru pomarańczowego, lekko żebrowane, twarda skórka;

  • waga: średnio od 1,2-1,7 kg;

  • miąższ: chrupiący, przyjemny dla oka o intensywnym pomarańczowym kolorze;

  • smak: słodki, dość różnorodny;

  • nasiona: zwykłe;

  • cechy szczególne: bardzo słodkie dynie odmiany Uchiki Kuri wyróżniają się wysoką zawartością witamin z grupy B i beta karotenu;

  • zastosowanie: na uniwersalne potrzeby kulinarne.

Bambino

Słodka dynia odmiany Bambino to właściwy wybór na otwarty teren w Polsce! Jest to względna nowość, która korzystnie wypada w porównaniu z klasycznymi polskimi odmianami. Jej zaletą jest niewielki rozmiar owoców, absolutna bezpretensjonalność i doskonała przenośność. Uprawa tej dyni wcale nie jest trudna. Wystarczy przestrzegać podstaw techniki rolniczej.

  • odmiana: średnio-wczesne dojrzewanie;

  • okres zbioru: sierpień-wrzesień;

  • owoce: spłaszczone, zwarte, pomarańczowe z jaśniejszymi paskami;

  • waga: średnio do 5-8 kg

  • miąższ: głęboko pomarańczowy, idealnie chrupiący, bardzo soczysty;

  • smak: słodki,

  • nasiona: zwykłe;

  • cechy szczególne: ma tak wysoką zawartość cukru, że może być spożywana nawet na surowo;

  • zastosowanie: wykazuje doskonały smak w postaci puszkowanej i suszonej.

Big Max

Czy powinniśmy dodać trochę wyrafinowania i uroku do naszej oceny? Następnie zwróćmy uwagę na słodkie nasiona dyni olbrzymiej Big Max do uprawy na zewnątrz. Jest to wysokoplenna odmiana dyni. Wizualnie owoce różnią się od innych odmian. Wyglądają po prostu mistrzowsko. Mogą być używane nawet do dekoracji. Ale smak jest również niesamowity!

  • odmiana: średnio dojrzała;

  • dojrzewanie: około 110-120 dni od wykiełkowania;

  • owoce: duże, pomarańczowo-ochrowe, pięknie błyszczą, mają wyraźne żebrowanie, mają grube ścianki;

  • waga: więcej 10 kg;

  • miąższ: zwarty, jednobarwny, pomarańczowy;

  • smak: cukrowy;

  • nasiona: zwykłe;

  • cechy szczególne: wszystkie odmiany dyni są słodkie, których zdjęcia i opisy w naszej recenzji są warte uwagi,;

  • zastosowanie: przygotowywanie deserów dla smakoszy lub do dekoracji.

Olga

Jeśli potrzebujesz słodkiej dyni, znajdziesz nasiona, najlepsze odmiany i najlepsze opcje sadzenia nie tylko wśród zwykłych opcji, ale także wśród okazów z gołymi nasionami. Oprócz oryginalnego kształtu, koloru i rodzaju nasion, zachwyci Cię pysznym smakiem i wysokimi korzyściami zdrowotnymi.

  • odmiana: średnio późna;

  • dojrzewanie: do 120 dni od wykiełkowania;

  • owoce: owalno-okrągły kształt, barwny żółto-zielony kolor, atrakcyjne pionowe paski, stosunkowo cienka skórka;

  • waga: średnio od 4 do 6 kg;

  • miąższ: jasnopomarańczowy, delikatny, aromatyczny;

  • smak: słodki;

  • nasiona: nagie, bez łupiny;

  • cechy szczególne: wizualnie (część zewnętrzna) podobny do arbuza astrachańskiego;

  • zastosowanie: miąższ jest używany do wyrobu domowych wypieków, twistów i innych przetworów, a nasiona mogą być spożywane natychmiast po wysuszeniu.

Zdjęcia: Depositphotos

Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023