Garden Blog

Rośliny strączkowe - smaczne i przydatne rośliny na rabaty i do ogrodów ozdobnych

Grupa roślin z rodziny strączkowych - szybko zyskuje na popularności! Jakie rośliny należą do roślin strączkowych? Przydatne właściwości, cechy.

Wszystkie rośliny strączkowe, które są z powodzeniem uprawiane w naszych ogrodach, mają dwie główne i cenne właściwości:

  • Owoce roślin strączkowych są mistrzami pod względem zawartości lekkiego białka roślinnego wśród roślin warzywnych i są niezbędne w zdrowej diecie.
  • Rośliny strączkowe mają unikalną właściwość wiązania azotu z powietrza na korzeniach i nad ziemią. Rośliny te są w stanie wzbogacić glebę w niezbędny składnik odżywczy dla wzrostu roślin. Dlatego ich sąsiedztwo z innymi roślinami jest korzystne w przypadku wspólnych nasadzeń. Rośliny strączkowe są wykorzystywane do wzbogacania gleby - jako sideraty.

Rodzina roślin strączkowych obejmuje kilka podrodzin i ponad 20 gatunków, rosnących w różnych strefach klimatycznych i rozprzestrzenionych prawie tak szeroko jak zboża. Większość roślin charakteryzuje się dużą zdolnością adaptacji do warunków uprawy, co jest ich niezaprzeczalną zaletą. Jeśli weźmiemy pod uwagę kwiaty roślin strączkowych, zawsze będziemy w stanie odróżnić rośliny z tej rodziny od innych.

Kwiaty są piękne i nawet botanicy opisują je w poetycki sposób. Dwa dolne płatki, które są ze sobą połączone, nazywane są łódką. Dwa płatki powyżej nazywane są wiosłami. Największy płatek na górze to żagiel. Rośliny strączkowe mają bardzo piękne formy ozdobne, takie jak groszek pachnący, łubin i inne.

Owoce roślin z rodziny strączkowych są również wyjątkowe. Dojrzałe nasiona są zamknięte w ziarnie, które nazywamy strąkiem z dwoma klapkami. Większość strąków zawiera kilka nasion, takich jak fasola, rośliny strączkowe, orzeszki ziemne lub łubin, ale są też strąki zawierające tylko jedno nasiono.

Niektóre rośliny strączkowe są nam doskonale znane, a niektórych nie identyfikujemy jako rośliny strączkowe. Jednak wszystkie są bardzo przydatne jako warzywa, piękne jako rośliny ozdobne lub mają właściwości wzbogacające glebę.

Groch siewny - popularna roślina strączkowa

Groch jest piękną, płożącą, jednoroczną rośliną odporną na zimno. Roślina jest bardzo ładna, z wąsami na końcu każdego liścia, które pomagają roślinie pozostać w pozycji pionowej. Kwiaty są duże i mogą być białe, różowe lub kremowe. Gęsty strąk jest pełen owoców grochu.

Wysiew grochu - główne grupy:

  • Groszek cukrowy. Osobliwością tej grupy jest to, że jej strąki nie mają twardej wewnętrznej warstwy pergaminu. Groszek cukrowy jest uprawiany do zbioru młodych zielonych soczystych szerokich płaskich ostrzy, w których ziarna są nadal dość delikatne. Spożywa się je świeże, marynowane, używane w zupach i dodatkach oraz mrożone. Jeśli lubisz zielony groszek - ten gatunek nie tworzy dużych gładkich zielonych ziaren. Odmiany groszku cukrowego: Ambrosia, Iłowiecki itp.
  • Groszek łuskany (warzywny). Wyjaśnijmy to sobie od razu. To właśnie ten rodzaj grochu ma słodkie ziarna, gdy są jeszcze młode i jasnozielone. Strąki mają twardą warstwę wewnątrz, więc nie są zbierane na młodych szpatułkach. Na etapie dojrzewania, gdy groszek jest już duży, ale jeszcze nie zaczął zmieniać koloru na biały - groszek jest zbierany, a strąki są łuskane. Uzyskuje się zielony groszek, który jest konserwowany, spożywany na świeżo, mrożony. Jeśli pozwolimy strąkom w pełni dojrzeć, groszek wyschnie i uzyska wysoką zawartość substancji skrobiowych. Uprawiamy więc groch na ziarno. Z takiego grochu przygotowuje się zupę grochową. Kolor suchego grochu może być żółto-pomarańczowy lub zielony. Zwróć uwagę na te odmiany grochu warzywnego: Cud Kelvedonu, Sześciotygodniowy, Telefon itp.

Groch uprawia się na działkach bez cienia, wilgotnych glinach lub glinach. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, może być wysiewany jako siderat w celu wzbogacenia gleby. Fasola - najcenniejsza roślina strączkowa

Rośliny strączkowe charakteryzują się dużą różnorodnością, a fasola ma tak wiele gatunków, które można uprawiać jako rośliny ogrodowe, że nie trzeba długo czekać, aby się pomylić. Na początek, w zależności od rodzaju strąków, dzieli się je na 3 główne grupy:

  • Fasola ziarnista. Fasola z tej grupy ma twardą warstwę pergaminu wewnątrz strąków. Fasola ta jest zatem uprawiana na ziarno. Fasola może być łuskana na różnych etapach dojrzałości ziarna. Jeśli wyjmiesz ziarna w dojrzałości mleczno-woskowej, są one przygotowywane w taki sam sposób jak zielony groszek - gotowane, smażone, marynowane, mrożone. Młoda fasola ma jeszcze mało skrobi, więc jest niskokaloryczna. A z w pełni dojrzałych i wysuszonych strąków fasoli - otrzymujemy pełen białka i skrobi, pożywny produkt spożywczy. Odmiany: Eureka i inne.
  • Fasola półcukrowa. W tych odmianach warstwa pergaminu jest również obecna, ale w młodych strąkach nie jest jeszcze uformowana. Dlatego mogą być zbierane młode i używane jako groszek cukrowy. Istnieją odmiany o mięsistych, grubych strąkach. Można je gotować i zamrażać na zimę. Później warstwa pergaminu staje się wyraźna, a ziarna są duże. Można je łuskać, gdy ziarna są jeszcze zielone, lub zbierać w pełni dojrzałe, wysuszone, jako odmiany do łuskania.
  • Fasola szparagowa lub cukrowa. Jest to szczególny rodzaj fasoli. Jej strąki są cienkie i długie, bez warstwy pergaminu. Jest to bardzo smaczny i wartościowy gatunek. Młode strąki z jeszcze nie w pełni uformowanymi ziarnami są zbierane i używane do gotowania dodatków lub zup, gotowane, smażone i oczywiście mrożone. Odmiany: Bona, Delinel, Elektra i inne.

Fasola jest podzielona na 2 grupy w zależności od rodzaju wzrostu:

  • Fasola krzewiasta. Są to rośliny, zwykle wczesnych odmian, które tworzą rozgałęziony krzew zielny. Wysokość nie przekracza 50 cm. Zbiory dojrzewają prawie jednocześnie.
  • Fasola kędzierzawa. Odmiany z tej grupy wymagają wsparcia w uprawie. Okres owocowania - rozciągnięty, kwitną i rosną strąki od czerwca do jesiennych chłodów. Ten rodzaj roślin strączkowych może nie tylko dawać cenne owoce, ale także służyć jako dekoracja ogrodu, mają piękne kwitnienie, są używane do pionowego ogrodnictwa. Strąki są również bardzo dekoracyjne, mogą być fioletowe, szmaragdowe, żółte, kremowe.

Kolor ziaren fasoli jest najbardziej zróżnicowany wśród roślin strączkowych: bordowy, czerwony, biały, fioletowy, różowy, żółty, beżowy, nakrapiany, a nawet czarny. Fasola jest rośliną ciepłolubną, dlatego wysiewa się ją w maju w nasłonecznionym miejscu.

Bób to nowa-stara roślina strączkowa w Polsce

Bób był tu uprawiany od czasów starożytnych, po czym stracił na popularności. A teraz znów jest poszukiwany. Wśród roślin z rodziny strączkowych bób wyróżnia się szczególnie delikatnym smakiem i wysoką zawartością białka roślinnego. Bób jest dość odporny na zimno, może wytrzymać krótkotrwałe przymrozki i jest bardziej odporny na suszę niż groch czy fasola. Są to raczej duże krzewy do 100 cm, z kilkoma strąkami z 4-5 ziarnami rosnącymi w każdej osi. Same ziarna są duże, płaskie, zielone, gdy są młode i beżowe, gdy są dojrzałe. Odmiany: Hangdown Biały i inne.

Wśród roślin strączkowych z powodzeniem uprawiamy: soję, orzeszki ziemne, ciecierzycę, soczewicę.

Rośliny strączkowe – ozdobne i sideraty

Rośliny strączkowe nie tylko dostarczają nam smacznej i zdrowej żywności, ale mogą również upiększać ogród. Te same rośliny mogą być wykorzystywane zarówno jako rośliny ozdobne, jak i jako sideraty wzbogacające glebę. Do takich roślin należą:

  • Łubin. Ta wieloletnia roślina ma silny system korzeniowy i wysoką odporność na warunki wzrostu. Nazywany jest wilczą fasolą. Wysokie świece kwiatostanów łubinu są luksusową ozdobą ogrodu.
  • Groszek pachnący. Jest to kędzierzawa roślina o jasnych dużych kwiatach, która w sezonie jest w stanie zwinąć ścianę o wysokości 2 m. Odmiany groszku mają szeroką paletę kolorów kwiatów.
  • Koniczyna. Białe i czerwone koniczyny nadają się zarówno do siewu na trawnikach, jak i do ulepszania gleby.
  • Wyka i lucerna. Te rośliny strączkowe są szeroko stosowane do przywracania żyzności zubożonej gleby.

Rośliny strączkowe są skarbnicą składników odżywczych, białka, pierwiastków śladowych i są zawarte w większości dietetycznych menu. W ogrodzie rośliny strączkowe są niezbędne zarówno jako rośliny ozdobne, jak i boczne. Uprawa roślin strączkowych w ogrodzie jest bardzo prosta pod względem agronomicznym.

Zdjęcia: Depositphotos, Nova Photo Graphik

Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z Polityką ochrony prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić na GardenNumberOne w zakładce Ustawienia plików cookies. Wycofanie jej nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania. Polityka prywatnosci i Cookies Garden Number One