Garden Blog

Oregano: wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie i korzyściach kulinarnych

Początkujący ogrodnicy często nawet nie wiedzą, że można po prostu kupić krzak tego pikantnego zioła już rosnący w doniczce i od razu zacząć skubać pachnące zioło. A on nadal będzie spokojnie rósł i wypuszczał nowe pędy i liście. I żadnych męczarni z uprawą z nasion i długim czekaniem, aż krzak w końcu wyrośnie. Wystarczy kupić, posadzić i gotowe! Chociaż, oczywiście, jeśli masz ochotę, możesz wysiać nasiona oregano.

Nowoczesne odmiany oregano są aromatyczne i piękne

Jest to słynna roślina, uprawiana wszędzie w Europie i basenie Morza Śródziemnego. W naszym kraju nazywana jest oregano. W kuchni, medycynie ludowej i fitoterapii - nie można obejść się bez oregano. Zioło oregano wchodzi w skład mieszanek na przeziębienia, jest stosowane jako środek tonizujący i przeciwzapalny, w niewielkiej ilości dodawane do kosmetyków.

Posadź sadzonki oregano w swoim ogrodzie ziołowym, a oregano wypełni go przyjemnym aromatem i spokojem. Roślina ta jest dobrą rośliną miododajną i przyciąga owady zapylające.

Oregano jest byliną zielną. Origanum vulgare to gęsto rozgałęziony krzew o wysokości 20-30 cm, niektóre odmiany osiągają 45-55 cm. Rośnie dobrze przez pełzające kłącza. Liczne rozgałęzione pędy są lekko owłosione, pokryte matowo-zielonymi owalnymi małymi liśćmi. Latem krzewy są gęsto pokryte delikatnymi kwiatostanami w kształcie tarczy, w jasnych odcieniach fioletowo-różowych, fioletowych, niebieskawych. Kwiaty są bardzo pachnące, jest ich tak wiele, że zielona mata oregano pod nimi jest dosłownie ukryta.

Jest to roślina odporna na zimno i bezpretensjonalna. Wczesną wiosną kępy oregano zaczynają zielenieć tuż pod śniegiem. A jeśli zima jest ciepła, wzrost rozpoczyna się już w lutym. Jest to szybko rosnąca, bezpretensjonalna roślina, która będzie zachwycać przez cały sezon.

Jaka jest różnica między oregano a bazylią?

Nasi eksperci często zadają to pytanie. Przejdźmy razem do sprawy.

Bazylia jest rośliną jednoroczną. Uprawia się ją z sadzonek lub wysiewając nasiona bazylii bezpośrednio do gruntu. Ma ciemnozielone lub czerwonawo-fioletowe liście, owalne, soczyste. Ziele ma charakterystyczny łagodny smak z nutami goździków i anyżu, ma bogaty słodkawy aromat. Jest suszona, używana w mieszankach przyprawowych, dodawana do świeżych sałatek. Rośnie w ciepłych obszarach, potrzebuje żyznej gleby ogrodowej, nie toleruje zimna i mrozu.

Oregano jest kłączową byliną zielną. Liście są mniejsze niż liście bazylii, węższe, zielone, żółtawe lub z obwódką. Smak jest bardziej intensywny, pełny. Smak jest cierpki, pikantny, z lekką goryczką. Ziele jest suszone i używane w postaci świeżej jako przyprawa do zup, pizzy i innych gorących dań. Oregano to bezpretensjonalna roślina, która dobrze rośnie w różnych warunkach klimatycznych, znacznie bardziej odporna na niekorzystne warunki, wahania temperatury i brak wilgoci; zimuje w otwartym terenie.

Oregano - sadzenie w ogrodzie i w pojemnikach, uprawa, cechy pielęgnacyjne

Oregano jest rośliną prostą w uprawie, ale mimo to ma pewne cechy szczególne dotyczące sadzenia i pielęgnacji.

Miejsce do sadzenia wybierz słoneczne lub lekko zacienione. Oregano dobrze rośnie i będzie pięknie kwitnąć przez długi czas na otwartych przestrzeniach.

Gleba jest odpowiednia dla każdego ogrodu, wystarczająco luźna, bogata w próchnicę, umiarkowanie wilgotna. Sadzonki należy podlewać w upale, a dorosłe rośliny są dość odporne na długotrwałą suszę. Jednak ogólnie rzecz biorąc, zarówno ciepło, jak i silne podlewanie - roślina źle toleruje. Dlatego miejsca ze stojącą wodą, słabym drenażem, miejsca w pobliżu spływu wody deszczowej - nie nadają się do uprawy. Należy pamiętać, że na glebach o wysokiej kwasowości sadzonki rozwijają się gorzej, dlatego do miejsc sadzenia należy dodawać popiół drzewny lub inne materiały zmniejszające kwasowość.

Przeczytaj o tym, jak poprawić kwasowość gleby na naszym blogu.

Sadzenie sadzonek. Najwygodniejszym sposobem sadzenia oregano w ogrodzie lub w pojemniku na domowym parapecie jest zakup naszych sadzonek, które są uprawiane w pojemnikach. W ten sposób rośliny łatwo się ukorzeniają i są praktycznie niezauważalne dla przesadzających. Przygotuj dołek do sadzenia, dodaj do niego kompost i trochę mieszanki mineralnej, wiosną - nawozy uniwersalne, jesienią - nawozy potasowo-fosforowe.

Podstawowa pielęgnacja. Oregano nie wymaga specjalnego tańca z tamburynem. Nawozić umiarkowanie wiosną i jesienią. Podlewać, gdy gleba wysycha. Nie należy nadmiernie podlewać, stagnacja wody i ciągłe nadmierne podlewanie rośliny nie tolerują i mogą umrzeć.

Choroby i szkodniki. Sadzonki oregano są zazwyczaj odporne na choroby. W razie potrzeby należy stosować środki grzybobójcze i owadobójcze w celu ochrony i zapobiegania.

Oregano w kuchni: jak zbierać i suszyć oregano?

Regularne przycinanie pędów oregano stymuluje krzewienie i zdrowy wzrost rośliny. Odetnij górne części pędów, pozostawiając kilka dolnych liści, aby krzew miał szansę dobrze rosnąć.

Masowe zbiory przeprowadza się na początku kwitnienia. W doniczkach na oknie wyrywanie pędów z krzewu może odbywać się stopniowo, w miarę ich wzrostu.

Susz oregano w wiązkach lub na czystej płaskiej powierzchni, w suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu bez bezpośredniego światła słonecznego. Suszone oregano przechowuje się w szklanych lub plastikowych pojemnikach, papierowych lub specjalnych torebkach. 

Oregano jest stosowane jako przyprawa i dodatek smakowy, przyprawy, świeże zioła i suszone. Dodawane jest do wypieków, napojów, zup, dań mięsnych i rybnych. I oczywiście żadna klasyczna tradycyjna włoska pizza nie obejdzie się bez oregano. Roślina mateczna jest rozkoszą zarówno dla ogrodników, jak i smakoszy, a jej uprawa w ogrodzie lub w doniczce będzie wspaniałym dodatkiem do domowego menu.

Do czego przydaje się oregano?

Oregano ma nie tylko oryginalny pikantny smak, ale także inne cenne właściwości. Ziele oregano jest bogate w przeciwutleniacze, witaminę K, witaminę C i mikroelementy, ma właściwości bakteriobójcze, antyseptyczne i przeciwzapalne. W medycynie ludowej oregano leczono wywarami, pito herbatę na poprawę trawienia.

Jak gotować z oregano?

Abyś mógł poczuć, jak wykorzystać ziele oregano w kuchni - wypróbuj jeden z przepisów na zupę z oregano.

Klasyczną zupą kuchni włoskiej jest zupa pomidorowa.

Spróbuj zrobić ją z oregano, jej śródziemnomorski smak z pewnością Cię zachwyci.

Do przygotowania zupy potrzebne będą:

  • 500 g kawałków pomidorów bez skóry i pestek lub 1 puszka (400 g) pomidorów w soku pomidorowym, najlepiej z kawałkami.

  • 4 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego.

  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę.

  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę.

  • 1 cebula, drobno posiekana.

  • 2 ząbki czosnku, posiekane.

  • 2 łodygi selera, posiekane.

  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

  • 1 łyżeczka suszonego oregano.

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

  • 2 łyżki startego parmezanu.

  • Sól i pieprz do smaku.

Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, aż zmiękną (3 do 4 minut). Dodać marchew i seler. Gotować przez kolejne 5-7 minut, aż warzywa nabiorą złotego koloru. Dodaj 800-1000 ml wody, bulionu warzywnego lub mięsnego i pomidory. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości, około 20 minut. Dodaj sól, przyprawy i zioła do smaku.

Tuż przed podaniem posyp zupę parmezanem i ziołami. Smacznego! 

Oregano to niesamowite zioło. Jego aromat i smak sprawiają, że jest niezastąpionym składnikiem różnych potraw. A w ogrodzie wygląda pięknie nawet wśród rabat kwiatowych. Oregano wzbogaci zarówno Twoje menu, jak i Twój piękny ogród!

 

Zdjęcia: Depositphotos 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023