Garden Blog

Oznaczanie kwasowości gleby. Podstawowe metody korekty kwasowości

Jeśli jesteś początkującym ogrodnikiem, prawdopodobnie spotkałeś się z problemem, że wszystko wydaje się iść zgodnie z planem, ale zbiory nie są tak obfite, jak oczekiwano. Czasami cała przyczyna leży w poziomie kwasowości gleby, który jest oznaczany jako pH. Cecha ta wynika z obecności kwasów, jonów wymiennych i soli w glebie. Rośliny uprawiane w kwaśnej glebie są często podatne na choroby. Dlatego konieczne jest, aby wiedzieć, jaki jest poziom kwasowości gleby w ogrodzie warzywnym i jak można go obniżyć lub podnieść.

Jak określić poziom kwasowości gleby

Każda roślina ma swoje kaprysy. Niektóre mogą rosnąć w bardzo kwaśnej glebie, podczas gdy inne preferują tylko glebę neutralną. Przed posadzeniem określonych roślin należy wziąć pod uwagę rodzaj gleby na swojej działce. Istnieją takie rodzaje gleby:

  • bardzo kwaśna. Taka gleba ma poziom kwasowości poniżej 4,5 pH. Przyczynia się to do gromadzenia szkodliwych substancji, więc system korzeniowy roślin w takim środowisku jest bardzo słabo rozwinięty. Nawet nawozy mineralne, dostając się do korzeni, są szybko przyswajane i mogą prowadzić do szybkiej śmierci sadzonek. Taka kwaśna gleba nadaje się do uprawy jaskrów, skrzypu, szczawiu, ziemniaków;
  • umiarkowanie kwaśna i lekko kwaśna. Na takiej glebie (4,6 - 5,5 pH) dobrze rosną porzeczki, maliny, leszczyna i pokrzywa;
  • obojętna. Kwasowość tej gleby wynosi 6-7 pH. Na niej owocują groch, gruszki, wiśnie, śliwki, marchew;
  • lekko zasadowa i zasadowa. Słabo zasadowa gleba (7,4 - 8,0 pH) jest odpowiednia dla większości upraw warzyw. Zasadowy (8,1 - 8,5 pH) jest wygodny dla lucerny sierpowatej, aster, leszczyny;
  • silnie zasadowa. Taka gleba o kwasowości powyżej 8,5 pH powinna być gipsowana. Zawiera ona dużo wapna (soli wapnia). Zwykle silnie zasadowa gleba jest ciężka, lepka i ma lepką konsystencję. Dobrze zakorzeniają się na niej klon, jesion chiński, głóg, topola i dąb.

Ponieważ kwasowość gleby jest bardzo ważna dla roślin, konieczne jest dokładne określenie poziomu pH gleby. Aby określić kwasowość, próbki gleby są pobierane do laboratorium agrochemicznego i uzyskuje się dokładny odczyt. Istnieją dwa sposoby wykonywania pomiarów w domu: rośliny wskaźnikowe i papier wskaźnikowy. Pierwsza metoda jest odpowiednia tylko wtedy, gdy gleba nie została poddana obróbce. W przeciwnym razie rośliny wskaźnikowe są niewiarygodnymi wyznacznikami. Jeśli w ogrodzie warzywnym dobrze rośnie mech, skrzyp lub szczaw, oznacza to, że gleba jest kwaśna, jeśli pokrzywa - obojętna.

Aby uzyskać dokładniejszą definicję, należy użyć papierka wskaźnikowego, który można kupić w sklepie ogrodniczym. Aby przeanalizować glebę, należy wykonać kilka prostych kroków:

  • Weź garść gleby (około 20 g) i umieść ją w zlewce z czystą wodą (50 ml).
  • Wymieszaj zawartość w zlewce.
  • Zanurz papierek wskaźnikowy w roztworze.
  • Oceń wyniki. Jeśli papierek lakmusowy zmienił kolor na żółty lub różowy, kwasowość gleby jest wysoka - od 5 do 3 pH. W przypadku zielonego lub niebieskiego koloru można powiedzieć, że gleba jest zasadowa (7 do 10 pH).

Niektórzy ludzie stosują starą ludową metodę testowania kwasowości. W tym celu na garść gleby kapią 2-3 krople octu. Pojawienie się bąbelków wskazuje, że gleba nie zawiera wapna, a zatem jest kwaśna.

Jak zmienić kwasowość gleby

Nie jest konieczne neutralizowanie (wapnowanie) całej działki na raz. Jeśli gleba w ogrodzie warzywnym jest kwaśna, należy pozostawić tę niewielką przestrzeń do sadzenia malin, truskawek lub porzeczek. Pozostała część działki musi być odpowiednio przygotowana. Prace mające na celu zmianę kwasowości należy przeprowadzić 1-2 miesiące przed sadzeniem roślin. Na początek na 1 metr kwadratowy gleby rozsypuje się mieszankę popiołu drzewnego (0,2 kg), mączki dolomitowej (0,5 kg) lub kredy. Przyczynia się to do zatrzymywania wapnia (jeśli gleba jest kwaśna). Najważniejsze - nie stosować nawozów mineralnych bezpośrednio po wapnowaniu. Następnie należy przekopać glebę (na głębokość co najmniej 30 cm). Glebę można odtlenić za pomocą syderatów, zwłaszcza łubinu. Niektórzy ogrodnicy używają w tym celu nawet skorupek jaj. Wapnowanie lepiej przeprowadzać jesienią z częstotliwością raz na 4-5 lat. Kwasowości gleby nie można zmienić na zawsze, dlatego należy czasami sprawdzać glebę za pomocą wyżej opisanych metod.

Aby, przeciwnie, utlenić glebę, należy użyć roztworu z kwasem cytrynowym lub szczawiowym. Na 10 litrów wody potrzebna będzie 1 łyżka stołowa kwasu. Taką kwaśną wodą należy podlać glebę i dodatkowo przykryć ściółką z drewna iglastego (rozdrobnione gałęzie). Takie niezbyt skomplikowane zabiegi mogą zmienić poziom kwasowości gleby i pielęgnować te rośliny, które wcześniej nie przyjęły się dobrze. Dlatego kup wysokiej jakości sadzonki w sklepie "Yaskrava Kloumba", przygotuj glebę i czekaj na wysokiej jakości i obfite zbiory. Teraz już wiesz, czego potrzebujesz.  

Kupić Nawozy

  • Kup nawozy i stymulanty – będziesz mieć zdrowy i produktywny ogród, luksusowe kwitnące klomby

  • Kupuj tylko markowe nawozy, wyróżniają się one dokładną i zbilansowaną zawartością składników odżywczych.  

Zdjęcia: Depositphotos 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023