Obróbka nasion przed sadzeniem
Obróbka nasion przed sadzeniem jest bardzo ważnym i niezbędnym etapem dla prawidłowego rozwoju, wzrostu i płodności roślin. Od tego etapu zaczyna się uprawa warzyw i innych roślin. Dlatego procesowi wstępnych przygotowań należy poświęcić jak najwięcej uwagi. Tutaj ważne jest wykonanie wszystkich operacji mających na celu aktywację sadzonek, ochronę i wzmocnienie nasion każdego rodzaju. Jednak nie możesz też odkurzać, w przeciwnym razie ryzykujesz, że nigdy nie zobaczysz zielonych kiełków w ogrodzie.
Prawidłowa obróbka nasion przed sadzeniem: metody i instrukcje
Aby prace ogrodnicze i polowe zakończyły się sukcesem, do kwestii przygotowania sadzenia należy podejść jak najbardziej odpowiedzialnie i bezwzględnie postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniach zakupionych nasion. Ziarna zebrane z własnego ogródka, szklarni, ogrodu, ogrodu kwiatowego, zanim zaczniesz wysiew nasion, należy przygotować jeszcze dokładniej. Faktem jest, że w przeciwieństwie do tych kupowanych od specjalistycznego producenta, nie są one traktowane niczym, co oznacza, że ryzykują więcej niż inni.
Ponadto starannie przygotuj nasiona, które ktoś dał ci ze swojego ogrodu. Niestety, nie masz możliwości wiedzieć, jak czysta i nieskażona była gleba, w której rosły. Oznacza to, że możesz sadzić niezdrowe nasiona, które mogą zainfekować inne rośliny w Twojej okolicy. Aby temu zapobiec, przed sadzeniem zastosuj następujące metody obróbki nasion.
Kalibrowanie nasion
Kalibracja to rozmieszczenie nasion według rodzaju i wielkości. Twoim zadaniem jest podzielenie ziaren na grupy: małe, średnie, duże, bardzo duże. Spróbuj wysiać nasiona mniej więcej tego samego rozmiaru na łóżku. W ten sposób uzyskasz równomierne kiełkowanie bez nieestetycznych przerw i nierówności.
Moczenie nasion
Wiele rodzajów nasion (prawie wszystkie) wymaga namoczenia przed sadzeniem. Dzięki temu nasiąkną wilgocią i napełnią się energią. Dlatego po dostaniu się do gleby są już w stanie aktywnie kiełkować i skutecznie walczyć z niekorzystnymi czynnikami.
Instrukcje krok po kroku dla tej metody są następujące:
- Weź płytkie naczynie (specjalna taca lub miska).
- Umieść klapkę z miękkiej naturalnej tkaniny na dnie, która dobrze wchłania wodę.
- Zmiel nasiona (jeśli są to rośliny okopowe), to znaczy dobrze je pocieraj suchymi, czystymi dłońmi.
- Wysyp ziarna i rozprowadź je równomiernie na powierzchni tkaniny.
- Tkaninę należy obficie zwilżyć chłodną wodą (najlepiej wziąć deszczówkę lub wodę z roztopów, ale świeża woda ze studni też się nada).
- Dodaj płyn, gdy tylko zauważysz, że tkanina trochę wyschła.
- Po dniu można usunąć ziarna, najmniejsze należy lekko podsuszyć i można przystąpić do siewu.
Ogrzewanie nasion przed sadzeniem
Ta metoda dobrze sprawdza się w przypadku roślin nasiennych. Jest prostą, ale bardzo skuteczną. Więc:
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 50-60 stopni.
- Umieść nasiona w woreczkach z tkaniny lub gazy i umieść w piekarniku.
- Wstrząsnąć i obrócić torebki 2-3 razy na godzinę.
Hartowanie nasion
Ta metoda pomaga nasionom przygotować się do trudnych warunków, w których będą rosnąć i przetrwać stres związany z narażeniem na zimne środowisko, nawet przed sadzeniem. Dzięki temu po zasianiu zaczną szybciej się rozwijać i owocować. Oto algorytm działania: namocz nasiona w wodzie (o temperaturze około 18-21 stopni) przez kilka godzin. Gdy nasiona pęcznieją, przenieś je na suchą powierzchnię do lodówki na 5-7 godzin. Ponownie namocz nasiona w wodzie, a następnie przenieś na zimno. Powtórz procedurę 5 razy.
Kiełkowanie
Nie zawsze można przeprowadzać wysiew nasion do gruntu. Aby ziarno szybko rosło, pozwala się kiełkować w łagodniejszych warunkach domowych. W tym celu nasiona warzyw muszą być dobrze zwilżone w misce z wodą. Oto podstawowe zasady:
- miskę należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu;
- ziarno potrzebuje równomiernego dopływu powietrza, dlatego należy je mieszać i pilnować, aby nie wyschło;
- gdy tylko pojawią się kiełki o długości około 12-18 mm, można je sadzić w ziemi.
Inną metodą jest wernalizacja. Polega na kiełkowaniu ziaren w warunkach niskich temperatur w temperaturze 0-2 stopni.
Odżywianie nasion pierwiastkami śladowymi i tlenem
Ostatnim etapem przygotowania jest:
- Płukanie – nasycenie nasion tlenem w wodzie. Aby to zrobić, opuść wąż ze sprężarki (możliwy jest akwariowy) do wody, w której znajdują się nasiona, na 0,5-3 dni. Powietrze wprawia wodę i nasiona w ruch, wzbogacając je w tlen.
- Zaprawianie – moczenie w roztworze obornika, próchnicy, dziewanny, lepkiego torfu, a następnie suszenie na papierze.
- Karmienie specjalnymi nawozami azotowymi lub popiołem, które pomagają przyszłym roślinom nabrać siły, dobrze rosnąć i nie gromadzić azotanów. W tym celu nawozy są wstępnie rozcieńczane w ciepłej wodzie (nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza). Sadzenie nasion można wykonać następnego dnia po karmieniu pierwiastkami śladowymi.
Powyższe metody pomogą ci prawidłowo przetworzyć nasiona i zebrać obfite plony. Nawiasem mówiąc, możesz kupić wszystkie niezbędne materiały do siewu, które oferuje hurtownia ogrodnicza Garden Number One. Są też sadzonki róż i drzewek owocowych, bylin cebulowych i kłączy.
Zdjęcia: Depositphotos