Garden Blog

Obróbka nasion przed sadzeniem

Obróbka nasion przed sadzeniem jest bardzo ważnym i niezbędnym etapem dla prawidłowego rozwoju, wzrostu i płodności roślin. Od tego etapu zaczyna się uprawa warzyw i innych roślin. Dlatego procesowi wstępnych przygotowań należy poświęcić jak najwięcej uwagi. Tutaj ważne jest wykonanie wszystkich operacji mających na celu aktywację sadzonek, ochronę i wzmocnienie nasion każdego rodzaju. Jednak nie możesz też odkurzać, w przeciwnym razie ryzykujesz, że nigdy nie zobaczysz zielonych kiełków w ogrodzie.

Prawidłowa obróbka nasion przed sadzeniem: metody i instrukcje

Aby prace ogrodnicze i polowe zakończyły się sukcesem, do kwestii przygotowania sadzenia należy podejść jak najbardziej odpowiedzialnie i bezwzględnie postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniach zakupionych nasion. Ziarna zebrane z własnego ogródka, szklarni, ogrodu, ogrodu kwiatowego, zanim zaczniesz wysiew nasion, należy przygotować jeszcze dokładniej. Faktem jest, że w przeciwieństwie do tych kupowanych od specjalistycznego producenta, nie są one traktowane niczym, co oznacza, że ​​ryzykują więcej niż inni.

Ponadto starannie przygotuj nasiona, które ktoś dał ci ze swojego ogrodu. Niestety, nie masz możliwości wiedzieć, jak czysta i nieskażona była gleba, w której rosły. Oznacza to, że możesz sadzić niezdrowe nasiona, które mogą zainfekować inne rośliny w Twojej okolicy. Aby temu zapobiec, przed sadzeniem zastosuj następujące metody obróbki nasion.

Kalibrowanie nasion

Kalibracja to rozmieszczenie nasion według rodzaju i wielkości. Twoim zadaniem jest podzielenie ziaren na grupy: małe, średnie, duże, bardzo duże. Spróbuj wysiać nasiona mniej więcej tego samego rozmiaru na łóżku. W ten sposób uzyskasz równomierne kiełkowanie bez nieestetycznych przerw i nierówności.

Moczenie nasion

Wiele rodzajów nasion (prawie wszystkie) wymaga namoczenia przed sadzeniem. Dzięki temu nasiąkną wilgocią i napełnią się energią. Dlatego po dostaniu się do gleby są już w stanie aktywnie kiełkować i skutecznie walczyć z niekorzystnymi czynnikami.

Instrukcje krok po kroku dla tej metody są następujące:

  • Weź płytkie naczynie (specjalna taca lub miska).
  • Umieść klapkę z miękkiej naturalnej tkaniny na dnie, która dobrze wchłania wodę.
  • Zmiel nasiona (jeśli są to rośliny okopowe), to znaczy dobrze je pocieraj suchymi, czystymi dłońmi.
  • Wysyp ziarna i rozprowadź je równomiernie na powierzchni tkaniny.
  • Tkaninę należy obficie zwilżyć chłodną wodą (najlepiej wziąć deszczówkę lub wodę z roztopów, ale świeża woda ze studni też się nada).
  • Dodaj płyn, gdy tylko zauważysz, że tkanina trochę wyschła.
  • Po dniu można usunąć ziarna, najmniejsze należy lekko podsuszyć i można przystąpić do siewu.

Ogrzewanie nasion przed sadzeniem

Ta metoda dobrze sprawdza się w przypadku roślin nasiennych. Jest prostą, ale bardzo skuteczną. Więc:

  • Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 50-60 stopni.
  • Umieść nasiona w woreczkach z tkaniny lub gazy i umieść w piekarniku.
  • Wstrząsnąć i obrócić torebki 2-3 razy na godzinę.

Hartowanie nasion

Ta metoda pomaga nasionom przygotować się do trudnych warunków, w których będą rosnąć i przetrwać stres związany z narażeniem na zimne środowisko, nawet przed sadzeniem. Dzięki temu po zasianiu zaczną szybciej się rozwijać i owocować. Oto algorytm działania: namocz nasiona w wodzie (o temperaturze około 18-21 stopni) przez kilka godzin. Gdy nasiona pęcznieją, przenieś je na suchą powierzchnię do lodówki na 5-7 godzin. Ponownie namocz nasiona w wodzie, a następnie przenieś na zimno. Powtórz procedurę 5 razy.

Kiełkowanie

Nie zawsze można przeprowadzać wysiew nasion do gruntu. Aby ziarno szybko rosło, pozwala się kiełkować w łagodniejszych warunkach domowych. W tym celu nasiona warzyw muszą być dobrze zwilżone w misce z wodą. Oto podstawowe zasady:

  • miskę należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu;
  • ziarno potrzebuje równomiernego dopływu powietrza, dlatego należy je mieszać i pilnować, aby nie wyschło;
  • gdy tylko pojawią się kiełki o długości około 12-18 mm, można je sadzić w ziemi.

Inną metodą jest wernalizacja. Polega na kiełkowaniu ziaren w warunkach niskich temperatur w temperaturze 0-2 stopni.

Odżywianie nasion pierwiastkami śladowymi i tlenem

Ostatnim etapem przygotowania jest:

  1. Płukanie – nasycenie nasion tlenem w wodzie. Aby to zrobić, opuść wąż ze sprężarki (możliwy jest akwariowy) do wody, w której znajdują się nasiona, na 0,5-3 dni. Powietrze wprawia wodę i nasiona w ruch, wzbogacając je w tlen.
  2. Zaprawianie – moczenie w roztworze obornika, próchnicy, dziewanny, lepkiego torfu, a następnie suszenie na papierze.
  3. Karmienie specjalnymi nawozami azotowymi lub popiołem, które pomagają przyszłym roślinom nabrać siły, dobrze rosnąć i nie gromadzić azotanów. W tym celu nawozy są wstępnie rozcieńczane w ciepłej wodzie (nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza). Sadzenie nasion można wykonać następnego dnia po karmieniu pierwiastkami śladowymi.

Powyższe metody pomogą ci prawidłowo przetworzyć nasiona i zebrać obfite plony. Nawiasem mówiąc, możesz kupić wszystkie niezbędne materiały do ​​siewu, które oferuje hurtownia ogrodnicza Garden Number One. Są też sadzonki róż i drzewek owocowych, bylin cebulowych i kłączy.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023