Garden Blog

Najwcześniejsze zbiory - zimowy wysiew zieleniny: koperku, pietruszki, sałaty, rzodkiewki, rukoli

Nie zawsze masz czas, aby zasiać zioła i warzywa na wczesne zbiory? Czy masz tak wiele wiosennych obowiązków w ogrodzie, że nie masz wystarczająco dużo rąk? Jest na to sposób! Siew ozimy to świetny sposób na uzyskanie wczesnych zbiorów 2-4 tygodnie wcześniej niż zwykle. I można to zrobić już teraz!

Jakie zioła można wysiewać jesienią?

Zdziwisz się, jak wiele wspaniałych i pysznych wiosennych warzyw możesz zasiać już teraz!

Rośliny jednoroczne i byliny można wysiewać przed zimą:

  • koperek i pietruszkę
  • seler i pasternak;
  • sałatę, szczaw, rukolę i rukiew wodną;
  • rzodkiewkę i szpinak
  • koper włoski i kminek
  • szałwia i mięta.

Kiedy można rozpocząć siew zimą?

Najdelikatniejszym momentem udanego siewu jesiennego jest czas wysiewu nasion. Ważne jest, aby nasiona nie zaczęły rosnąć zbyt wcześnie, w przeciwnym razie młode sadzonki umrą zimą. W rzeczywistości określenie czasu jest dość proste.

Daty siewu ozimego:

  1. Siew zimowy warzyw i ziół rozpoczyna się, gdy występuje stabilny chłód i mróz.
  2. Może to być koniec października lub cały listopad i grudzień.
  3. Temperatura powietrza powinna wynosić około 0°C.
  4. Temperatura powierzchni gleby powinna wynosić od +2°C do +4°C.
  5. Jeśli w pobliżu lokalizacji znajdują się duże zbiorniki wodne, należy pamiętać, że temperatura gleby jest w przybliżeniu równa aktualnej temperaturze wody. 
  6. Należy pamiętać, że gleba może już zamarzać w odpowiednim czasie i rozmarzać w ciągu dnia.
  7. Nawet jeśli spadł już śnieg, należy go zmieść i bezpiecznie zasiać.

Jakie są najlepsze miejsca do siewu zimowego kopru, pietruszki, sałaty itp:

  1. Wybieraj miejsca otwarte, które dobrze się nagrzewają i wysychają wiosną, z których szybko topnieje śnieg.
  2. Możesz nawet siać pod koronami drzew, dopóki nie zakwitną - będziesz jeść wczesne warzywa. Unikaj jednak upraw ozimych w cieniu budynków i ogrodzeń.
  3. Jeśli teren ma ukształtowanie terenu, wybierz południowe zbocza.
  4. Unikaj nizin lub grządek podniesionych o 30-40 cm.

Przygotuj glebę do zimowego siewu zieleni:

  1. Gleba powinna być lekka, pożywna, wchłaniająca wilgoć i przepuszczalna.
  2. Oczyść teren pod jesienny wysiew nasion z chwastów, spulchnij go, dodaj kompost, próchnicę i odrobinę nawozu mineralnego.
  3. Wykonaj bruzdy lub rzędy do siewu o głębokości od 2 cm do 4 cm, w zależności od rodzaju rośliny.
  4. W przypadku, gdy gleba jest już zamarznięta podczas siewu, przygotuj kilka wiader żyznej gleby i pozostaw je w ciepłym miejscu, w domu lub na przeszklonej werandzie, aby posypać uprawy miękką, niezamarzniętą glebą.
Kupić Nasiona Ziół
  • Gwarancja jakości.
  • Laboratorium kontroli jakości.
  • Przyjemne rabaty.

Przygotowanie nasion do siewu przed zimą

Nasiona nie wymagają żadnego przygotowania. Najważniejsze, aby były dobrej jakości i suche. Odpowiednie są również nasiona granulowane i nasiona na taśmie.

Głębokość siewu i gęstość wysiewu w przypadku siewu zimowego:

  • koper, pietruszkę i sałatę wysiewa się na głębokość 1,5 cm - 2 cm;
  • seler i pasternak, które mają bardzo małe nasiona - 0,5 cm;
  • szpinak i rzodkiewka - 2,5 cm - 3 cm.

Co zrobić po siewie:

  • uprawy można przykryć agrowłókniną;
  • lub przykryć opadłymi liśćmi, ściółką i usunąć je, gdy pogoda poprawi się na wiosnę,
  • zimą zaleca się przykrycie grządek śniegiem.

Ważne: siej dość gęsto, użyj dwa razy więcej nasion niż zwykle. To dla bezpieczeństwa, coś wykiełkuje bez względu na wszystko. Nasiona zieleniny są tak tanie, a wczesna zielenina sprawia, że jesteśmy tak szczęśliwi po zimie, że siew zimowy to świetny sposób na uzyskanie pierwszych rzodkiewek, sałaty i kopru w najwcześniejszym możliwym czasie! W przypadku nasion, które trudno kiełkują, takich jak pietruszka, seler, pasternak, jest to najlepszy sposób na ich uprawę bez sadzonek.

Zdjęcia: Depositphotos 

Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023