Najwcześniejsze zbiory - zimowy wysiew zieleniny: koperku, pietruszki, sałaty, rzodkiewki, rukoli
Nie zawsze masz czas, aby zasiać zioła i warzywa na wczesne zbiory? Czy masz tak wiele wiosennych obowiązków w ogrodzie, że nie masz wystarczająco dużo rąk? Jest na to sposób! Siew ozimy to świetny sposób na uzyskanie wczesnych zbiorów 2-4 tygodnie wcześniej niż zwykle. I można to zrobić już teraz!
Jakie zioła można wysiewać jesienią?
Zdziwisz się, jak wiele wspaniałych i pysznych wiosennych warzyw możesz zasiać już teraz!
Rośliny jednoroczne i byliny można wysiewać przed zimą:
- koperek i pietruszkę
- seler i pasternak;
- sałatę, szczaw, rukolę i rukiew wodną;
- rzodkiewkę i szpinak
- koper włoski i kminek
- szałwia i mięta.
Kiedy można rozpocząć siew zimą?
Najdelikatniejszym momentem udanego siewu jesiennego jest czas wysiewu nasion. Ważne jest, aby nasiona nie zaczęły rosnąć zbyt wcześnie, w przeciwnym razie młode sadzonki umrą zimą. W rzeczywistości określenie czasu jest dość proste.
Daty siewu ozimego:
- Siew zimowy warzyw i ziół rozpoczyna się, gdy występuje stabilny chłód i mróz.
- Może to być koniec października lub cały listopad i grudzień.
- Temperatura powietrza powinna wynosić około 0°C.
- Temperatura powierzchni gleby powinna wynosić od +2°C do +4°C.
- Jeśli w pobliżu lokalizacji znajdują się duże zbiorniki wodne, należy pamiętać, że temperatura gleby jest w przybliżeniu równa aktualnej temperaturze wody.
- Należy pamiętać, że gleba może już zamarzać w odpowiednim czasie i rozmarzać w ciągu dnia.
- Nawet jeśli spadł już śnieg, należy go zmieść i bezpiecznie zasiać.
Jakie są najlepsze miejsca do siewu zimowego kopru, pietruszki, sałaty itp:
- Wybieraj miejsca otwarte, które dobrze się nagrzewają i wysychają wiosną, z których szybko topnieje śnieg.
- Możesz nawet siać pod koronami drzew, dopóki nie zakwitną - będziesz jeść wczesne warzywa. Unikaj jednak upraw ozimych w cieniu budynków i ogrodzeń.
- Jeśli teren ma ukształtowanie terenu, wybierz południowe zbocza.
- Unikaj nizin lub grządek podniesionych o 30-40 cm.
Przygotuj glebę do zimowego siewu zieleni:
- Gleba powinna być lekka, pożywna, wchłaniająca wilgoć i przepuszczalna.
- Oczyść teren pod jesienny wysiew nasion z chwastów, spulchnij go, dodaj kompost, próchnicę i odrobinę nawozu mineralnego.
- Wykonaj bruzdy lub rzędy do siewu o głębokości od 2 cm do 4 cm, w zależności od rodzaju rośliny.
- W przypadku, gdy gleba jest już zamarznięta podczas siewu, przygotuj kilka wiader żyznej gleby i pozostaw je w ciepłym miejscu, w domu lub na przeszklonej werandzie, aby posypać uprawy miękką, niezamarzniętą glebą.
- Gwarancja jakości.
- Laboratorium kontroli jakości.
- Przyjemne rabaty.
Przygotowanie nasion do siewu przed zimą
Nasiona nie wymagają żadnego przygotowania. Najważniejsze, aby były dobrej jakości i suche. Odpowiednie są również nasiona granulowane i nasiona na taśmie.
Głębokość siewu i gęstość wysiewu w przypadku siewu zimowego:
- koper, pietruszkę i sałatę wysiewa się na głębokość 1,5 cm - 2 cm;
- seler i pasternak, które mają bardzo małe nasiona - 0,5 cm;
- szpinak i rzodkiewka - 2,5 cm - 3 cm.
Co zrobić po siewie:
- uprawy można przykryć agrowłókniną;
- lub przykryć opadłymi liśćmi, ściółką i usunąć je, gdy pogoda poprawi się na wiosnę,
- zimą zaleca się przykrycie grządek śniegiem.
Ważne: siej dość gęsto, użyj dwa razy więcej nasion niż zwykle. To dla bezpieczeństwa, coś wykiełkuje bez względu na wszystko. Nasiona zieleniny są tak tanie, a wczesna zielenina sprawia, że jesteśmy tak szczęśliwi po zimie, że siew zimowy to świetny sposób na uzyskanie pierwszych rzodkiewek, sałaty i kopru w najwcześniejszym możliwym czasie! W przypadku nasion, które trudno kiełkują, takich jak pietruszka, seler, pasternak, jest to najlepszy sposób na ich uprawę bez sadzonek.
Zdjęcia: Depositphotos