Garden Blog

Jak i gdzie przechowywać kukurydzę: najlepsze sposoby przechowywania kukurydzy

W Polsce kukurydza jest jedną z najpopularniejszych upraw z rodziny zbóż. Jest wykorzystywana w przemyśle rolniczym jako pasza dla ptaków i innych zwierząt. Wytwarza się z niej mąkę, kaszę i wiele innych produktów, które są aktywnie wykorzystywane w kuchni. Kukurydza jest spożywana w puszkach i gotowana. Jest grillowana i pieczona w piekarniku. Dlatego najlepsze odmiany cukru nie pozostają niezauważone przez kupujących. Czy Ty też uprawiasz kukurydzę? A może dopiero planujesz? W każdym razie powinieneś przygotować się na obfite zbiory, które trzeba będzie gdzieś i jakoś przechowywać. Dzisiaj przyjrzymy się najlepszemu sposobowi przechowywania kukurydzy i temu, jak przechowywać ją prawidłowo, w zależności od potrzeb. Aby zrozumieć, jak przechowywać kukurydzę na zimę lub w trakcie sezonu, należy najpierw określić, z jakim rodzajem kukurydzy mamy sprawę? Istnieją trzy główne etapy dojrzałości: mleczna, woskowy i pełny. Na każdym z tych etapów owoce mają unikalne właściwości, a zatem istnieją indywidualne wymagania dotyczące przechowywania kukurydzy. Przyjrzyjmy się pokrótce wszystkim trzem etapom:

Etapy dojrzałości kukurydzy w celu określenia metody przechowywania

Mleczna kukurydza

Pierwsza, najbardziej wyczekiwana i najsmaczniejsza według wielu miłośników. Kukurydza mleczna charakteryzuje się soczystymi liśćmi ściśle przylegającymi do kolby. Charakterystyczne włókna lub, jak są one również nazywane, włoski kukurydzy, są miękkie w dotyku, lekko wilgotne i mają ciemnobrązowy kolor. Ziarna są śnieżnobiałe i kremowe, czasem lekko żółtawe. Zawierają dużo soku. Wyróżniają się delikatnym smakiem. Taka kukurydza nadaje się do przechowywania w postaci zamrożonej. Można ją również bezpiecznie konserwować i wykorzystywać do przygotowywania zimowych konserwacji.

Kukurydza woskowa

Liście nie przylegają tak ściśle do kolby i oddzielają się znacznie łatwiej w porównaniu do kukurydzy mlecznej. Kolor ziaren jest bardziej intensywny, żółty. Struktura ziaren jest umiarkowanie gęsta: można je ściskać bez większego wysiłku, ale mleko nie jest uwalniane wcale lub tylko w niewielkim stopniu. Smak jest przyjemny, z subtelną słodyczą. Woskowane kolby można przechowywać w lodówce przez półtora tygodnia w celu dalszego gotowania lub oddzielić i zapuszkować. Im szybciej taka kukurydza zostanie użyta, tym będzie smaczniejsza.

W pełni dojrzałe

Ten etap występuje jesienią. Liście tracą soczystość, więdną i stają się suche. Można je oddzielić od kolby w zaledwie chwilę. Włosy są matowe i sztywne, całkowicie tracąc wilgoć. Ziarna są twarde i mają błyszczącą łuskę. Kolor ziaren może być różny, w zależności od odmiany: jasnożółty, pomarańczowy lub nawet ciemny. Taka kukurydza nadaje się wyłącznie do przetwórstwa (kasza, mąka itp.) lub jako pasza dla zwierząt. Może być przechowywana przez bardzo długi czas w suchym pomieszczeniu, jeśli jest odpowiednio przechowywana i suszona.

Cenne informacje można również znaleźć w ogólnym artykule na temat kukurydzy, ale w każdym przypadku zbiory powinny odbywać się przy suchej pogodzie. Jeśli kukurydza jest przechowywana w kolbach, należy dokładnie sprawdzić, czy owoce nie są zepsute, a jeśli jest przechowywana w ziarnach (dojrzała kukurydza), wystarczy wybrać odpowiednie miejsce.

Zamrażanie kukurydzy

Owoce mleczne, które są natychmiast spożywane jako żywność, po zbiorze można owinąć folią i przechowywać w komorze chłodniczej. Powstaje rozsądne pytanie: jak długo kukurydza może być przechowywana w lodówce? W rzeczywistości nie długo - około półtora tygodnia. Wtedy traci zarówno wygląd, jak i smak. Jednak zamrażanie to już inna sprawa! W postaci zamrożonej okres przechowywania jest kilkadziesiąt razy dłuższy. Każdy właściciel lub gospodyni ma swoje własne sposoby zamrażania: ktoś wysyła surowe kolby do zamrażarki, a ktoś je wstępnie gotuje.  

Jest jeszcze jedna interesująca opcja, jak można przechowywać kukurydzę w zamrażarce. Należy przygotować dwa garnki z wrzącą wodą i zimną wodą (najlepiej lodowatą). Każdą kolbę zanurza się najpierw we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, a następnie w zimnej na taki sam okres czasu. Powtórz procedurę 2-3 razy w tej samej kolejności. Wysusz kukurydzę i dopiero wtedy ją zamroź. Zaletą tej metody jest to, że ziarna zachowują swoją kruchość tak długo, jak to możliwe i nie tracą nasycenia smaku. Jest to ciekawy lifehack dla tych, którzy nie wiedzą, jak przechowywać kukurydzę w kolbie na zimę. 

Jak przechowywać obraną kukurydzę w zamrażarce? Oczywiście należy ją ugotować, a następnie oddzielić ręcznie (nożem uzyskamy najszybsze możliwe skrobanie). Wybieramy odpowiedni pojemnik - i gotowe. Jest tylko jeden niuans, przed użyciem w zimie, aby ziarna nie były zbyt twarde, należy pozwolić, aby lód całkowicie się rozmroził. Ogólnie rzecz biorąc, jak zamrozić kukurydzę na zimę, zrozumiałeś. Najważniejsze jest, aby wziąć nabiał lub wosk. Nie ma wątpliwości, że zamrażanie jest doskonałym rozwiązaniem, podobnie jak w przypadku zamrażania szczawiu lub grochu. A o najlepszym sposobie przechowywania kukurydzy (na kolbie lub w ziarnach) każdy decyduje sam.

 

Konserwowanie kukurydzy

Kto nie kocha aromatycznej konserwacji w środku mroźnej zimy? Mmm... Są przepyszne! Zwłaszcza jeśli są przygotowane własnoręcznie. Wielu koneserów kukurydzy z puszki nawet nie myśli o tym, jak najlepiej przechowywać kolby kukurydzy. Znają wszystkie odpowiedzi z wyprzedzeniem i zalecają wszystkim tylko zwijanie w słoikach. Metoda polega na zbieraniu w odpowiednim czasie (używamy tylko kukurydzy mlecznej), gdy kolby są jeszcze małe, a ziarna nie są w pełni uformowane.

Zwróć uwagę na prosty, ale bardzo dobry przepis na przechowywanie świeżej kukurydzy w kolbach.. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie marynaty:  

  • woda - 1 litr;

  • sól - 1 łyżka stołowa 

  • cukier - 2 łyżki stołowe 

  • czarny pieprz (w postaci groszku) - 4-6 szt;

  • liść laurowy - 1-3 szt.

Doprowadź wodę i rozpuszczone w niej przyprawy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodaj ocet stołowy (150 ml). Pozostaw do ostygnięcia. Następnie wykonaj 7 prostych czynności:

  1. Kukurydzę mleczną oczyść z liści i opłucz pod bieżącą wodą.

  2. Gotować w rondlu przez 10-12 minut.

  3. Wyjąć kukurydzę, rozłożyć na dowolnej powierzchni do ostygnięcia.

  4. Wysterylizuj słoiki i włóż do nich kukurydzę (pionowo), tak aby kolby pasowały do siebie jak najściślej. Wygodniej jest to zrobić szczypcami, gdy słoik leży na boku. 

  5. Napełnij kolby marynatą, która czekała na nas na kuchence.

  6. Przykryć pokrywką i sterylizować w pojemniku z wodą przez 60 minut.

  7. Wyjmij słoiki z pojemnika, zwiń je pokrywkami i wyślij do przechowywania.

Gdzie przechowywać kukurydzę w słoikach? Zależy od miejsca zamieszkania. Najlepiej w chłodnej piwnicy, ale można również w piwnicy lub spiżarni, jeśli mieszkasz w domu wielopiętrowym. Najważniejsze jest to, że jeśli masz odpowiednio konserwowaną kukurydzę, miejsce jej przechowywania nie jest tak ważne. Będzie stać przez długi czas.

Przechowywanie kukurydzy na sucho

Poprzednie dwie metody są przeznaczone dla kukurydzy mlecznej  i owoców woskowych. A jak przechować kukurydzę w ziarnach lub kolbach na zimę, jeśli osiągnęła już pełną dojrzałość? Tutaj wszystko jest dość proste i skomplikowane jednocześnie. Proste, ponieważ nie trzeba niczego wymyślać. Trudne, ponieważ zawsze istnieje ryzyko niedoszacowania i zepsucia całego zapasu. Mówimy o naturalnym suszeniu kukurydzy.  

Należy poczekać, aż kolby całkowicie wyschną na poletku (jest to trzeci etap dojrzałości) i dopiero wtedy przystąpić do zbioru. Następnie można wybrać jeden z dwóch sposobów. Pierwszym z nich jest oczyszczenie kukurydzy i wysłanie jej do magazynu. Drugim jest pozostawienie jej w kolbie na jakiś czas, a dopiero potem jej oczyszczenie. Opcja nr 2 jest bardziej poprawna, ale do jej realizacji potrzebne jest specjalne pomieszczenie (wentylowane i suche). Nasi dziadkowie wiązali ze sobą liście suchych kolb, tworząc swego rodzaju girlandy z kukurydzy i wieszali je pod dachem. W ten sposób zapewniali dobrą wentylację i ochronę przed wilgocią. W rezultacie były one przechowywane przez dość długi czas. Metoda ta może być praktykowana również obecnie - gdyby tylko znalazło się miejsce na przechowywanie kolb kukurydzy.

Na etapie całkowitego wysuszenia poziom wilgoci w dojrzałych ziarnach kukurydzy nie przekracza 10%. Podczas zbioru (w pełnej dojrzałości) - ponad 30%. Różnica jest oczywista. W przypadku natychmiastowego wysłania jeszcze mokrej kukurydzy do magazynu istnieje wysokie ryzyko wystąpienia pleśni. Bądźmy więc ostrożni i życzymy udanej zimy!

Zdjęcia: Depositphotos

Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023