Garden Blog

Agrotechnika uprawy selera korzeniowego

Seler to roślina zielna, która należy do roślin warzywnych i jest uważana za leczniczą. W kuchni jego liście są używane do przyprawiania potraw i koktajli. Olejek eteryczny z tej rośliny jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków do celów leczniczych. Jest to również jeden z możliwych składników perfum. Za ojczyznę selera uważa się Europę i Azję, a od XIX wieku uprawia się go w Stanach Zjednoczonych. Seler jest rośliną warzywną i zielną. Może być dwuletni i wieloletni. Na świecie istnieje około 20 odmian selera.

Cechy wyboru nasion i przygotowania gruntu

Aby wyhodować dużą roślinę okopową, należy rozpocząć agrotechnikę od rozsądnego wyboru nasion. Wybierz zgodnie z takimi zaleceniami:

  1. Gatunki o dużych owocach są lepsze od innych.

  2. Data ważności wiele ci powie (lepiej kupować takie nasiona, w których data ważności upływa w następnym roku kalendarzowym).

  3. Wczesne odmiany są priorytetem.

Wysiew nasion najlepiej przeprowadzić pod koniec stycznia lub na początku lutego. Na kilka dni przed tym wydarzeniem należy przygotować materiał siewny i podłoże. Najbardziej odpowiednia jest luźna ziemia z ogrodu warzywnego. Do pojemnika należy wsypać podłoże powietrzne składające się z torfu, ziemi darniowej, próchnicy i piasku w proporcjach 3:1:1:1:0,5. Dodaj 250 g popiołu paleniskowego na wiadro podłoża, a także 20 g mocznika. Na jakiś czas przed sadzeniem nasion, zalać ziemię wrzącą wodą z nadmanganianem potasu. Moczyć nasiona przez 6-8 godzin. Te, które wypłynęły, wyrzuć, ponieważ i tak nic z nich nie wykiełkuje. Po tym czasie pozostałe przepłucz wodą i wysusz tak, aby się pokruszyły.

Sadzenie nasion selera

Ponownie zalać podłoże wrzącą wodą. Następnie na wilgotnej płaszczyźnie gleby drugą stroną ołówka narysuj bruzdę: 0,5 cm głębokości i 3 cm między bruzdami. Rozsyp nasiona i nie przykrywaj ich ziemią. Przykryj pojemnik polietylenem, umieść go na parapecie, w świetle. Temperatura nie powinna przekraczać temperatury pokojowej. Po 10 dniach powinny pojawić się kiełki. Spryskaj je słabą mieszaniną nadmanganianu potasu. Używaj ciepłej wody hartowanej. Raz spryskać podłoże preparatami zapobiegającymi chorobom. Gdy pojawią się sadzonki, zmniejsz temperaturę do 14-16 stopni Celsjusza.

Kiedy i jak przesadzać seler

Po wykiełkowaniu liści sadzonki pojawią się 1-2 prawdziwe liście, a następnie sadzonki należy przerzedzić w odstępach 5 cm. Alternatywnie można je przesadzać do oddzielnych pojemników. Sadzonki o słabych korzeniach i liściach o nieregularnych kształtach należy wyrzucić. Przesadzając rośliny, zanurz je do połowy lub 1/3 wysokości kolana sadzonki. Nie ściskaj głównego korzenia, tylko nieco go skróć. W przeciwnym razie będziesz mieć małą bryłę korzeniową. Pamiętaj: podczas przesadzania rośliny nie odsłaniaj korzeni i nie pocieraj punktu wzrostu. Spowoduje to opóźnienie w rozwoju kiełków. Po przesadzeniu sadzonek, podlej i potraktuj podłoże preparatami profilaktycznymi, przykryj arkuszem papieru i nie otwieraj przez jeden dzień. Po kilku tygodniach systematycznie zasilać nawozami mineralnymi w proporcji 1-1,5 g nitroammofoski na 1 litr wody. Karmić co 10-12 dni. Jeśli liście staną się blade, należy zasilić sadzonki mocznikiem: użyć 0,5 g proszku na 1 litr wody. Przed przesadzeniem na tereny nizinne należy utwardzić sadzonki, obniżyć temperaturę.

Uprawa w otwartym terenie

Seler preferuje osłonięte od wiatru miejsca z dobrym oświetleniem i żyzną glebą. Może być jednak uprawiany w półcieniu na glebach lekko kwaśnych. Seler łączy się z warzywami i innymi roślinami zielnymi. Sadzi się go w ziemi niezbyt głęboko. Punkt wzrostu powinien znajdować się powyżej poziomu gruntu. Późniejsza pielęgnacja selera jest prosta i nie wymaga wiele czasu. Konieczne jest monitorowanie terminowego pielenia międzyrzędowego i podlewania. Aby powierzchnia gleby nie tworzyła skorupy, należy ją od czasu do czasu poluzować. Można również zmniejszyć uciążliwość pielęgnacji poprzez ściółkowanie gleby. Zapobieganie pojawianiu się chorób pomaga w terminowym podlewaniu i swobodnym sadzeniu. Szkodniki są eliminowane tradycyjnymi metodami. Przy odpowiedniej technice uprawy selera istnieje szansa na uzyskanie zbiorów w połowie lipca. Roślina ta nie może być zbierana jesienią, ponieważ jest odporna na zimno. Seler może zimować bezpośrednio na grządce.

Teraz już wiesz, jak uprawiać seler korzeniowy. Pozostaje tylko dowiedzieć się, gdzie można kupić wysokiej jakości nasiona. Aby się nie pomylić, zalecamy natychmiastowe zwrócenie się do sklepu Garden Number One. Znajdziesz tu nie tylko wszystkie niezbędne materiały siewne, ale także sadzonki roślin owocowych i jagodowych, cebulki i wieloletnie kłącza. Doskonała obsługa, towary wysokiej jakości, niskie ceny, dostawa na terenie całej Polski... A wszystko to - Garden Number One!

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023