Odmiany sałaty bez goryczy: najbardziej soczyste, smaczne i chrupiące
Zielonych witamin nigdy za wiele! A jeśli jest, to czy jest zła? Każdego roku w Polsce hodowcy daczy, ogrodnicy i ci, którzy po prostu lubią uprawiać coś w domu, zwracają uwagę na sałatki liściaste. Ty też myślisz: po co kupować te pyszności, skoro można je wyhodować własnymi rękami? Dokładnie tak! Tak, ktoś powie, że nie każda sałata liściasta ma przyjemny smak. Rzeczywiście, można natknąć się na zieleninę, która jest bardzo gorzka. Dlatego w naszym przewodniku po gatunkach postanowiliśmy wyróżnić najsmaczniejsze odmiany sałatek, których recenzje są tylko pozytywne. Dzisiaj przejrzymy odmiany sałatek liściastych bez goryczy! TOP-7 ze zdjęciami i opisem!
-
rozeta: wzniesiona, o średnicy do 30 cm i tej samej wysokości;
-
liście: jasnozielone, o pięknej wachlarzowatej strukturze, przyjemnie chrupiące podczas jedzenia;
-
zbiór: około 40-50 dni po posadzeniu;
-
waga: jedna rozeta waży około 150-200 g;
-
smak: lekko słodki, w ogóle nie gorzki;
-
cechy szczególne: wysoka odporność na choroby i pędy, dobra podatność na transport (zachowuje wygląd handlowy);
-
zastosowanie: do spożycia na świeżo, do przyrządzania potraw dietetycznych.
Wysokiej jakości odmiany liści sałaty - wtedy jest zarówno piękna, jak i smaczna. Rossemary to właśnie taka opcja! Wyróżnia się dwukolorowymi liśćmi, które oprócz doskonałych właściwości smakowych mają pewną dekoracyjność. Można się spierać, która odmiana sałaty jest lepsza, ale uprawa takiego cuda jest estetyczna. Zdecydowanie!
-
rozeta: niezbyt gęsta, czasem nawet bardzo luźna, o średnicy do 20-25 cm;
-
liście: miękkie, soczyste, faliste (zwłaszcza na krawędziach), oliwkowozielone wewnątrz, z dominującymi odcieniami burgunda na zewnątrz;
-
zbiór: około 65-75 dni po posadzeniu;
-
waga: jedna rozeta waży około 300-400 g;
-
smak: delikatny, maślano-korzenny (pod warunkiem, że gleba jest umiarkowanie wilgotna);
-
cechy szczególne: praktycznie wolna od chorób;
-
zastosowanie: uniwersalna, podobnie jak najlepsze odmiany sałaty liściastej - do przystawek, jako dodatek do dań mięsnych.
-
kolba: średnio gęsta, lekko wydłużona, o średnicy około 30-40 cm;
-
liście: odcienie zieleni, soczyste, chrupiące, dobra trwałość po zbiorze;
-
zbiór: około 55-60 dni po posadzeniu;
-
waga: jeden kiełek waży do 600-700 g;
-
smak: świeży, lekko słodki;
-
zastosowanie: jako składnik sałatki witaminowej, dodatek do kanapek na zimno i na ciepło, dekoracja dań mięsnych i rybnych.
Jeśli interesują Cię oryginalne odmiany sałaty do uprawy, Salad Bowl to strzał w dziesiątkę! Po pierwsze, jest przedwcześnie dojrzała i pozwala cieszyć się niezrównanym smakiem szybciej niż wiele innych odmian. Po drugie, można uzyskać około 400 g wspaniałej zieleni z zaledwie 1 metra kwadratowego. Przyjemność gwarantowana!
-
rozeta: solidna, stosunkowo duża, o średnicy około 30 cm;
-
liście: jasnozielone, soczyste,zwarta, półpłodna, charakteryzujące się długim okresem zbioru;
-
zbiór: około 52-63 po wysiewie;
-
waga: około 280-370 g - jedna rozeta;
-
smak: pikantny, wielowymiarowy, mieniący się pikantnymi niuansami, ale bez nieprzyjemnej goryczy;
-
cechy szczególne: jest to wspaniała sałata liściasta odmiany Salas Bowl do uprawy gruntowej, która nadaje się również do uprawy domowej na parapecie;
-
zastosowanie: jako baza do świeżych sałatek i dodatek do niemal każdego pierwszego lub drugiego dania.
Dlaczego nie posadzić sałaty balkonowej obok ogórków balkonowych lub pomidorów balkonowych? To świetny pomysł! W ciepłym sezonie gatunek ten uprawia się w ogrodzie warzywnym, a w zimnym - w mieszkaniu lub domu. A jeśli wysiejesz nasiona w ciągu 2-3 tygodni, otrzymasz całoroczny przenośnik taśmowy pachnącej i bardzo pikantnej zieleni.
-
rozeta: gęsta, dekoracyjnie atrakcyjna;
-
liście: faliste, jasnozielone, ażurowe, światłolubne, co decyduje o nasyceniu ich barwy;
-
zbiór: po około 30-40 dniach;
-
waga: około 200 g - jedna rozeta;
-
smak: świeży, przyjemny sałatkowy;
-
osobliwości: nie wszystkie najlepsze odmiany sałat mogą pochwalić się tak solidną koncentracją żelaza, potasu i innych cennych pierwiastków jak Marysieńka;
-
zastosowanie: jako dodatek do przystawek mięsnych i dań głównych.
-
rozeta: umiarkowanie gęsta, piękna dla oka;
-
liście: bordowo-czerwone, lekko zielonkawe u podstawy;
-
zbiór: po około 50-60 dniach;
-
waga: około 200 g - jedna rozeta;
-
smak: pikantny, przyjemne pikantne niuanse i przyjemna oleistość;
-
osobliwości: ta odmiana sałaty bez goryczy jest bardzo popularna w branży restauracyjnej;
-
zastosowanie: odmiany czerwonej sałaty balkonowej do uprawy gruntowej wysiewa się w odstępach 10-15 dni, wykorzystując świeże zioła przez cały sezon.
-
rozeta: gęsta, średniej wielkości, zaokrąglona;
-
liście: faliste, rzeźbione, koralowe, mieniące się zielonkawymi, różowymi i bordowymi kolorami;
-
zbiór: około 30-40 dni po posadzeniu;
-
waga: około 100-150 g - jedna rozeta;
-
smak: delikatny, świeży, nie gorzki;
-
cechy: odmiana sałaty Lolla Rossa, której zdjęcie, opis i charakterystykę można zobaczyć, bardzo wybredna - dobre zbiory można uzyskać tylko na pożywnej glebie;
-
zastosowanie: oryginalne sałatki, dekoracja dań restauracyjnych.
-
rozeta: gęsta;
-
liście: kruche, soczyste, nie długie, ale szerokie i faliste, zielone od spodu;
-
zbiór: około 40-50 dni po posadzeniu;
-
waga: około 800 g - jedna rozeta;
-
smak: świeży, lekki, delikatny;
-
cechy szczególne: przy sadzeniu metodą wachlarzową można zapewnić sobie cotygodniowe zbiory sałaty o prawie 100% kiełkowaniu;
-
zastosowanie: do konsumpcji domowej i sprzedaży komercyjnej.
Zdjęcia: Depositphotos