Garden Blog

Sposoby przygotowania wiśni na zimę: od dżemów po nalewki

Pisaliśmy już o sposobach przygotowania preparatów witaminowych z żurawiny na blogu Garden Number One? Pisaliśmy! Czy proponowaliśmy korzystne przepisy na bazie jabłek? Tak! Czy nauczyliśmy się gotować delikatne francuskie konfitury i dżemy z porzeczek? Tak! Cóż, nadszedł czas, aby porozmawiać o jednej z najpopularniejszych jagód w Polsce - pikantnej wiśni. Już czeka na Ciebie, aby przygotować coś pysznego dla Ciebie i Twojej rodziny. Możesz wybrać zarówno niezwykłe przepisy z wiśni, jak i przygotować na zimę zgodnie z tradycyjnymi przepisami. W tym artykule będziemy szukać złotego środka między klasyką a oryginalnością, aby uzyskać najbardziej różnorodne przygotowania na zimę z wiśni. Przepisy, zdjęcia i krótki opis są do Twojej dyspozycji!

Szybki kompot wiśniowy

Co jako pierwsze przychodzi na myśl, gdy trzeba zrobić przetwory z wiśni na zimę? Przepisy na ulubiony kompot! Starcza na długo i jest po prostu nieocenionym napojem podczas świąt. Dlatego robimy go bez przerwy.

Składniki (z wyliczeniem na słoik o pojemności 3 litrów):

  • wiśnie - 0,35 kg;
  • cukier - do smaku;
  • woda - 2,5 litra.

Przygotowanie:

  1. Wiśnie należy umyć pod bieżącą wodą. Nie jest konieczne usuwanie pestek. Ponadto ich obecność gwarantuje lekką cierpkość. Odważyć wymaganą ilość produktu.
  2. Słoik lub butelka są wstępnie myte i sterylizowane. W już przygotowanym pojemniku wysyła się wiśnie i szklankę cukru.
  3. Równolegle należy zagotować wodę. Wrzącą wodą zalać wiśnie posypane cukrem. Napełnij słoik po brzegi i natychmiast zwiń pokrywkę.
  4. Przykryć słoik ręcznikiem. Następnego dnia zawartość nabierze wiśniowo-czerwonego koloru. Takie przetwory na zimę z wiśni - najlepsze pod względem łatwości przygotowania i smaku.

Dżem wiśniowy bez pestek

Smaczne przetwory z wiśni na zimę są uwielbiane przez wszystkich, a w szczególności przez miłośników wieczornych spotkań przy herbacie. Idealnym dodatkiem do herbaty jest delikatna i aromatyczna konfitura. Nawet początkujący mogą ją przygotować.

Składniki: 

  • wiśnie - 1 kg;
  • cukier - 1 kg;
  • woda - 0,15 litra.

Przygotowanie:

  1. Konieczne jest wybranie dojrzałych jagód, bez wad. Jeśli uprawiasz w swoim ogrodzie najlepsze odmiany, na pewno nie będzie z tym żadnych problemów. Pamiętaj, aby usunąć pestki.
  2. Wiśnie bez pestek są mielone za pomocą blendera lub kombajnu do stanu pół-jednorodnej masy, w której kawałki miąższu są dobrze wyczuwalne.
  3. Przetworzone jagody należy przesłać do rondla. Dodać wodę, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez kolejne 20 minut.
  4. Dodać wcześniej przygotowany cukier. Musimy ponownie doprowadzić do wrzenia, a następnie kontynuować gotowanie od 20 minut do godziny, w zależności od tego, jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Im dłużej gotujemy, tym dżem będzie gęstszy. Zwijamy do słoików i voila - przetwory wiśniowe na zimę gotowe!

Gęsty dżem wiśniowy z pestkami

Możesz rozważyć alternatywną opcję - wiśnie z pestką. Przepisy na półfabrykaty na zimę występują w wielu formach, a ten jest bardzo interesujący. Jest podobny do poprzedniego, ale istnieją pewne niuanse.

Składniki:

  • wiśnie - 1 kg;
  • cukier - 1,2 kg;
  • woda - 0,25 litra.

Przygotowanie:

  1. Jagody należy dokładnie umyć i usunąć szypułki. Pozostaw pestki, ale użyj małej sztuczki: za pomocą igły lub wykałaczki wykonaj nakłucia w każdej wiśni, jeśli to możliwe.
  2. W osobnym rondelku zagotuj wodę. Dodaj do niej nasze jagody. Gotuj dosłownie 2 minuty i spuść wodę. Równolegle należy zagotować syrop. Uważa się, że jest gotowy, gdy cukier całkowicie rozpuści się w wodzie. Na szklankę wody idzie 400 gramów cukru.
  3. Wiśnie bezpośrednio w garnku zalać gotowym syropem. Pozostawić do zaparzenia na 3-4 godziny. Po upływie określonego czasu włączyć średni ogień. Gdy zawartość się zagotuje - dodajemy cukier, który nam pozostał (z ilości określonej w przepisie). Musimy gotować przez 10 minut. Powoli mieszamy i od czasu do czasu usuwamy pianę. Następnie przykrywamy garnek, zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na kolejne 6 godzin.
  4. Ostatnim krokiem jest ponowne doprowadzenie do wrzenia i gotowanie przez kolejne 10 minut na średnim ogniu. Ostrożnie rozprowadź prawie gotowy dżem w słoikach. Jednak najpierw bierzemy tylko jagody. Gotuj płyn przez kolejne 10-15 minut, a następnie zalej nim jagody znajdujące się już w słoikach.

Dżem wiśniowy z miętą

Jeśli odpowiednio dbasz o drzewa wiśniowe, latem masz gwarancję dobrych zbiorów. A potem trzeba już pomyśleć o tym, co ugotować z wiśni na zimę: przygotowania, przepisy, eksperymenty. Oferujemy inny wariant ciekawego dżemu z miętą. Czy spróbujesz?

Składniki:

  • wiśnie - 2 kg;
  • cukier - 0,5 kg;
  • mięta - 2-3 gałązki.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od standardowej procedury - myjemy wiśnie i usuwamy pestki. 
  2. Przygotowany czysty produkt jest wysyłany do garnka (pożądane jest, aby wziąć pojemnik ze stali nierdzewnej z grubym dnem), wlać cukier i odstawić na pół godziny.
  3. Jak tylko uwolnionego soku w garnku będzie dużo - umieść pojemnik na małym ogniu. Zawartość należy doprowadzić do wrzenia. W tym momencie dodaj przygotowane wcześniej liście mięty. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 10 minut. Następnie - wyjąć z garnka. Odstawić pod zamkniętą pokrywką na około 3 godziny. 
  4. Ostatni krok - ponownie gotować przez 10 minut po zagotowaniu. Można dłużej, jeśli dżem ma być gęstszy. Wysterylizować, zwinąć.

Nalewka wiśniowa

Dodajmy trochę pikanterii do naszej oceny? To będą pijane wiśnie na zimę: przygotowania, przepisy, najlepsze sposoby ich przygotowania schodzą na dalszy plan, jeśli chodzi o ten boski napój z dyplomem. 

Składniki (na 1 litr):

  • wiśnie - 3-4 łyżki;
  • cukier - 1 st;
  • wódka - 200 ml;
  • liście porzeczki - 3-4 szt.

Przygotowanie:

  1. Wiśnie należy nie tylko dobrze umyć, ale również osuszyć, aby nie było w nich resztek wody. Równolegle przygotowujemy idealnie czysty słoik, który szczelnie zamykamy.

  2. Pierwszą rzeczą, którą wlewamy do słoika jest szklanka cukru. Następnie napełniamy pojemnik przygotowanymi wiśniami. Na wierzch kładziemy kilka liści porzeczki dla dodatkowego smaku.

  3. Napełniamy słoik do pełna wódką. Szczelnie zamknij pokrywkę i wyślij do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.

  4. Raz na kilka dni należy odwiedzić nalewkę i lekko nią potrząsnąć. Za półtora lub dwa miesiące będzie gotowa do użycia jako samodzielny napój lub jako składnik aromatyzowanych koktajli. Jest to doskonałe przygotowanie wiśni na zimę bez gotowania dla miłośników alkoholu.

Sok wiśniowy

Żaden napój kupiony w sklepie nie może się równać z naturalnym sokiem domowej roboty. Chcesz zadowolić siebie i całą swoją rodzinę? W takim razie złap najprostszy przepis! Tylko jeden warunek - potrzebujesz sokowirówki.

Składniki:

  • wiśnie - tyle, ile możesz zaoszczędzić.

Przygotowanie:

  1. Standardowo umyj i ostrożnie usuń wszystkie zgniłe, zepsute jagody. Ogonki i pestki nie będą przeszkadzać, więc można je zostawić.
  2. Wyjmij sokowirówkę i napełnij jej dolny pojemnik do góry wodą, a w górnym - ułóż nasze wiśnie. 
  3. Umieść sokowirówkę na kuchence, włącz średnie ciepło. Następnie proces będzie przebiegał samoczynnie.
  4. Sok gotuje się przez około 60 minut. W przybliżeniu z 5 litrów wiśni otrzymujemy 2 litry czystego produktu, który można wykorzystać natychmiast lub przygotować na zimę.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023