Microgreens lub kiełki w kilka dni - uprawa zielonych witamin z nasion
Wśród trendów zdrowego odżywiania, microgreens nazywane są superfoods. Małe zielone kiełki są uważane za najbardziej bogate w witaminy, z unikalnym zestawem mikroelementów, aminokwasów, olejków eterycznych.
Microgreens to konwencjonalna nazwa młodych sadzonek roślin jadalnych, które właśnie otworzyły swoje strąki nasienne i wyrosły z nich 1-2 prawdziwe liście. Wysokość takich roślin wynosi 2-4 cm. Od siewu do zbioru zieleniny mija od 5-7 dni do 2 tygodni. Zależy to od wybranych roślin. Mikrogreens rzodkiewki lub gorczycy kiełkują bardzo szybko i będą gotowe do posypania kanapki w ciągu zaledwie kilku dni. Mikrozielone buraki będą musiały poczekać kilka tygodni, ponieważ ich nasiona kiełkują dłużej.
Ciekawostki na temat microgreens, korzyści i zalety
To, co odróżnia microgreens od tak zwanych kiełkujących nasion, to fakt, że wymagają one uprawy. Celem uprawy microgreens jest delikatna zielona część rośliny, a nie tylko spuchnięte nasiona z kiełkującym białym korzeniem. To, co odróżnia microgreens od zwykłej zieleniny w pęczkach, to fakt, że nie są to wyrośnięte liście, a jedynie liścienie i bardzo młode, delikatne liście.
Specjalne właściwości domowej zieleniny z nasion:
-
W młodych kiełkach - maksymalna zawartość użytecznych substancji, do których roślina jest zdolna. W światowych trendach zdrowego odżywiania microgreens - zajmuje czołowe miejsca wśród najsmaczniejszych i najzdrowszych produktów naturalnych.
-
Przyjazna dla środowiska technologia uprawy. W tej fazie rozwoju rośliny, to tak jakby energia wzrostu absorbowała dwie siły - skumulowany potencjał kiełkowania nasion i moc światła, czyli pierwsze dni fotosyntezy. Na tym etapie nasiona mogą rosnąć bez gleby, wystarczy sama woda.
-
Przydatne substancje z microgreens są łatwo przyswajalne, nawet dzieci i osoby starsze mogą jeść takie warzywa bez obaw. Na przykład nie każdy dobrze toleruje groszek lub rzodkiewkę, a mikrozielenina z nasion przyniosą tylko korzyści.
-
Nasiona microgreens są ogólnie dostępne, tanie i łatwe w uprawie. Zielenina jest dodawana do sałatek, hamburgerów, owsianki, dań warzywnych, a dzieci po prostu szczypią ją prosto z parapetu.
Jak uprawiać microgreens, wybór nasion, sadzenie, metody uprawy
Nasze ciągłe zapotrzebowanie na witaminy, pierwiastki śladowe i kwas foliowy, który jest bogaty w mikrozielone, można łatwo zrekompensować. Opowiemy o najłatwiejszych i najszybszych roślinach, które można łatwo uprawiać w domu, nawet bez gleby. Przejdźmy do praktyki, wyhodujmy zieleninę na parapecie.
Agrotechnika - 2 sposoby uprawy microgreens
Istnieją 2 opcje uprawy. Instrukcje - nie będą potrzebne. Wszystko jest niezwykle proste. Aby rozpocząć proces, będziesz potrzebował nasion do mikrogreens, płaskich pojemników o niskich bokach około 2-4 cm, aby przyszłe kiełki mogły na nich spoczywać. Takie pojemniki mogą być wypełnione lekkim podłożem torfowym lub można to zrobić za pomocą mokrych ręczników papierowych, lub nawet bez nich. Nasiona microgreens są zwykle sprzedawane w dużych paczkach i są wysiewane bardzo gęsto, dosłownie 1 mm od siebie. Zaopatrz się w microgreens od Garden Number One w dużej paczce.
Uprawa microgreens z nasion bez gleby
Większość roślin do kiełkowania potrzebuje jedynie wody. A także lekko chropowatej powierzchni pojemnika, aby korzenie choć trochę trzymały się ziemi, a kiełki nie wylegały. Jeśli chcesz wykiełkować na przykład pszenicę lub buraki, lub inne rośliny o dużych i ciężkich nasionach, po prostu wsyp je do pojemnika lub talerza z bokami i zalej wodą, tak aby woda w 2/3 je przykryła. Przykryć korkiem. Gdy tylko pojawią się zielone kiełki, zdejmij folię i obserwuj poziom wody. Ważne jest, aby sadzonki w żaden sposób nie wyschły.
Przed wysianiem mniejszych nasion, na dno pojemnika połóż kilka warstw ręczników papierowych, wystarczy kawałek agrowłókniny. Wysiej nasiona, a następnie upewnij się, że tkanina pozostaje wilgotna przez cały czas. Jak będą rosły? Kolce zaczepią się o serwetkę, a sadzonki nie wylądują podczas manipulowania pojemnikiem. Dzięki tej metodzie uprawy - zielenie pozostają czyste, można je ciąć lub wyciągać z młodymi kolcami i natychmiast wysyłać na kanapkę.
Można również uprawiać w glebie lub lekkim podłożu torfowym, ale nie jest to konieczne. W sprzedaży dostępny jest również specjalny sprzęt do domowej uprawy microgreens. Według opinii, nasze nasiona nadają się do każdej metody agrotechnicznej.
W każdym razie najważniejsze jest pilnowanie podlewania, jeśli serwetka lub podłoże stanie się zbyt suche - młode pędy rośliny szybko zwiędną. Jednak nie ma problemu, zwiędłe rośliny szybko przejdą do innej sałatki, a nowe rośliny wyrosną w ciągu zaledwie 10 dni. Siej rośliny falami, co 5-7 dni, a będziesz mieć zielony przenośnik witamin!
Jakie rośliny i jak prawidłowo uprawiać microgreens z nasion
Najłatwiej jest uprawiać na microgreens takie rośliny, które z natury kiełkują łatwo i szybko, zupełnie bezpretensjonalnie.
Sałata rzeżuchowa to delikatna zieleń o lekko musztardowym smaku. Rozłóż nasiona na grubej, wilgotnej szmatce, na przykład w dużym płytkim naczyniu. Nasiona rzeżuchy kiełkują w ciągu zaledwie 2 do 4 dni. Rosną bardzo szybko. Po 10-14 dniach wystarczy je odciąć i natychmiast wysiać kolejną płytkę. Krzaki są małe do 3-5 cm, pokryte małymi liśćmi. To prawdziwy przysmak. Zieleń rzeżuchy jest tak delikatna, że jest słabo transportowana i latem trudno ją kupić nawet w pęczkach. Może być uprawiana bez dodatkowego oświetlenia. Sałatka z rzeżuchy ma działanie tonizujące, stabilizuje ciśnienie krwi i poprawia trawienie.
Gorczyca, rzodkiewka - grupa roślin witaminowych, które szybko kiełkują i rosną jak na drożdżach. Liście mają delikatnie ostry smak, z charakterystycznym aromatem. Mikrogranulki tych roślin pozostają delikatne przez długi czas i można pozwolić im rosnąć. Jeśli chcesz wyhodować uformowane krzaki, umieść nasiona w odległości 5 mm, a gdy korony młodych roślin się zamkną - przerzedź je przez jeden krzak, a dodatkowe wyślij do sałatki. Dobrze rośnie na wilgotnych serwetkach bez gleby.
Kapusta - wszystkie rodzaje kapusty szybko kiełkują i produkują bardzo smaczne warzywa. Wiele osób będzie zaskoczonych uprawą kapusty na zieleninę. Jednak młode liście każdego rodzaju kapusty (białej, kalafiora, brokułów, brukselki itp.) są bardzo delikatne i smaczne. Ponieważ kiełkują i rosną bardzo szybko, można je uprawiać zarówno w podłożu, jak i na serwetce, podobnie jak musztardę i rzeżuchę. Możesz nawet pomalować nasiona obrazkami, np. czerwona kapusta będzie fioletowa, a liście pai choi będą niebieskawe. Dodaj do towarzystwa nasiona rukoli, której ażurowe liście o orzechowym posmaku ozdobią kompozycję.
Z powodzeniem sprawdzą się mikrozielone groszki, bazylia, buraki, boćwina, sałata i inne. Jeśli chcesz zaskoczyć nawet smakoszy, możesz wyhodować microgreens z nasion nasturcji, jej zielenie mają bardzo subtelny wyspiarski smak. Uprawa zieleni na parapecie jest szczególnie lubiana przez dzieci, mogą one obserwować pojawianie się zbieżności, cieszyć się z każdego nowego liścia. Taka rodzinna aktywność - sprawi wielką przyjemność wszystkim krewnym.
Zdjęcia: Depositphotos