Garden Blog

Pomidory: główne choroby i leczenie – patogeny i szkodniki

Pomidory nie są tak delikatnymi roślinami i nawet dla początkujących doskonale owocują. Jednak szkoda, gdy twoje ulubione pomidory nagle zachorują, upuszczają jajniki i zwijają liście. Większości problemów można uniknąć, leczenie pomidorów jest znacznie trudniejsze niż zapobieganie chorobom. W tym artykule dowiesz się jak chronić pomidory przed chorobami.

Pachnący, soczysty pomidor skąpany w gorącym letnim słońcu to prawdziwa nagroda za ciężką pracę w ogrodzie. Z pewnością Ty i Twoje zwierzaki macie ulubione odmiany, ulubiony smak, kolor, rozmiar! Może być to pomidor malinowy, pomidory koktajlowe lub inne. A szkoda, kiedy pomidory zaczynają pękać, gnić, pokrywać się plamami – szkoda! Wszystkie te problemy są spowodowane patogennymi mikroorganizmami, które powodują choroby. I lepiej unikać błędów w uprawie pomidorów i angażować się w profilaktykę. W tym artykule nauczymy Cię rozpoznawać wroga na twarzy i szybko podejmować działania w celu ochrony upraw przed szkodnikami i chorobami. Rozmawialiśmy o tym, jak wybrać odpowiednią odmianę, która pokaże się z najlepszej strony właśnie w twoich warunkach uprawy. Kolejnym ważnym etapem jest uprawa zdrowych sadzonek. Tak, znasz już te niuanse. A teraz – zajmijmy się chorobami dorosłych pomidorów, które latem, szczególnie w niesprzyjających porach roku, bardzo przeszkadzają ogrodnikom.

Główne choroby pomidorów: grzybowe i bakteryjne

Więc upewniłeś się, że warunki do uprawy pomidorów są dobre, ale nadal występują problemy. Wtedy charakter choroby jest zakaźny. Choroby grzybowe pomidorów są powszechne w naszym kraju, zarówno, jak i bakteryjne a wirusowe. Głównym źródłem infekcji są złe nasiona pomidorów, materiał sadzeniowy z rynku, zakażona gleba. Wiele infekcji przenosi się drogą powietrzną z chorych ogrodów sąsiadów lub dzikich roślin. Z większością z nich można sobie poradzić stosując nowoczesne preparaty ogrodnicze – fungicydy. A teraz uczymy się diagnozować chore pomidory.

  • Zaraza ziemniaka na pomidorze

Jest to najczęstsza choroba. Pierwszym etapem infekcji jest nasienie. Kupuj nasiona pomidorów od sprawdzonych sprzedawców, dezynfekuj je przed siewem. Zaraza ziemniaka zaczyna się szczególnie aktywnie rozwijać od drugiej połowy lata. Kiedy poranna i wieczorna rosa jest obfita i zimna, a dzienne i nocne wahania temperatury stają się znaczne. Przy silnej infekcji w szklarni choroba ta może zniszczyć całą plantację pomidorów w ciągu kilku godzin. Na otwartych terenach – za kilka dni.

Główne objawy choroby pomidora: liście zaczynają szybko brązowieć, pojawia się wiele podłużnych plam. Następnie dotknięte są łodygi i owoce, które stają się niezdatne do zbioru. Dlatego ta choroba jest często nazywana śluzakiem.

Jak walczyć z zarazą ziemniaków: po pierwsze zapobieganie jest lepsze niż leczenie. Nie sadzić pomidorów po ziemniakach, psiankowatych, bakłażanach – nawet nie sadzić obok nich. Jest to powszechne w przypadku chorób psiankowatych. Usuń wszystkie pozostałości roślin z łóżek pomidorowych, spal wierzchołki i liście. Nie wrzucaj kompostu, pa

togeny są magazynowane w glebie. Ważne jest, aby przeprowadzać opryski zapobiegawcze bez czekania na pojawienie się choroby. Dobry wynik dają preparaty z miedzią. Przy pierwszych oznakach choroby zacznij stosować ogólnoustrojowe fungicydy. Nie czekaj, działaj – zaraza na pomidorach sama nie zniknie. Okresy oczekiwania na nowoczesne leki to nawet 2 tygodnie, substancja czynna rozpada się na bezpieczne związki.

  • Fuzaryjne więdnięcie pomidorów

Choroba ta jest wywoływana przez grzyby znajdujące się w glebie i atakujące system korzeniowy pomidorów. Zwykle objawy pojawiają się w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców.

Główne objawy więdnięcia. Na szyjce korzeniowej (podstawa łodygi na poziomie gruntu) pojawia się różowy nalot. Pomidory z normalnym podlewaniem zaczynają wyglądać tak, jakby nie miały wystarczającej ilości wody. Liście więdną, stają się blade, żyły blaszki liściowej żółkną. Grzyby rozwijają się szczególnie aktywnie w warunkach gwałtownych zmian temperatury i wysokiej wilgotności.

Jak walczyć z fuzaryjnym więdnięciem pomidorów. Preparaty ogrodowe stosuje się tak samo, jak w przypadku zarazy. Ściśle przestrzegaj środków zapobiegawczych, szczególnie w szklarniach. Patogeny często dostają się do niej wraz z narzędziami i zanieczyszczoną glebą. Przed sadzeniem sadzonek – potraktuj glebę w szklarni fungicydami, nasiona i sadzonki pomidorów – truciznami. Bez przetwarzania – pomidory umrą.

  • Zgnilizna wierzchołkowa pomidorów

Po pierwsze, zgnilizna jest chorobą niezakaźną. Występuje w warunkach braku podlewania w upale, przy nadmiarze nawozów azotowych. Po wyschnięciu pomidory nie mają wapnia, są słabo wchłaniane, co zakłóca tworzenie i wzrost owoców, ich integralność. Patogeny przenikają przez uszkodzone miejsca.

Główne objawy choroby. Ta choroba najpierw atakuje owoce pomidora. Na wierzchu owocu tworzą się brązowe plamy, które z czasem stają się twarde i wklęsłe. Następnie liście i łodygi zaczynają brązowieć. Chociaż może się również zdarzyć, że roślina wygląda na całkowicie zdrową, psują się tylko owoce. Pęknięcia często pojawiają się wraz z plamami na owocach.

Środki zapobiegawcze i lecznicze. Przestrzegaj terminowości podlewania, nie nadużywaj nawozów azotowych. W czasie upałów należy dodatkowo dokarmiać korzenie i liście (opryski) nawozami o wysokiej zawartości wapnia. Możesz użyć popiołu drzewnego. Wybieraj odmiany pomidorów odporne na zgniliznę wierzchnią. W przypadku poważnych uszkodzeń stosować fungicydy.

  • Brunatna plamistość liści pomidorów

Jedna z najbardziej podstępnych chorób bakteryjnych pomidorów. Pojawia się na pomidorach w wysokich temperaturach. Kiedy spada, zamarza, a kiedy upały powracają, ponownie się rozwija.

Główne objawy choroby. Pojawienie się małych brązowych plam na wszystkich częściach roślin. Najpierw na młodym liściu. Czarna plamistość dotyka całego krzewu od korzeni do owoców. Środek plam na liściu szybko staje się czarny, a następnie wysycha.

Jak poradzić sobie z brunatnymi plamami. Zastosuj oprysk fungicydami systemicznymi. Czynnik sprawczy pozostaje w glebie i na nasionach przez długi czas, dlatego używaj trucizn przed siewem i sadzeniem sadzonek. W szklarni – całkowicie wymień lub potraktuj glebę fungicydami.

Choroby wirusowe pomidorów

Ta grupa chorób jest spowodowana rozprzestrzenianiem się wirusów pomidora:

  • Wirus mozaiki lub mozaiki tytoniu. Pojawia się wraz z pojawieniem się wielu jasnych obszarów na liściach, które następnie stają się mniejsze. Takie krzewy pozostają w tyle pod względem wzrostu i wydają małe, pozbawione smaku owoce.
  • Wirus żółtego kędzierzawości. Wpływa na wierzchołki, stają się one drobne, liście rozjaśniają się, zwijają i pokrywają żółtymi plamami.
  • Wirus aspermii objawia się pojawieniem się plamek o brązowo-czerwonym kolorze, najpierw na łodygach i ogonkach liści, a następnie na owocach.

Nie ma leczenia. Najważniejsze jest zapobieganie, wysokiej jakości nasiona i sadzonki, czyste narzędzia. Chore rośliny są natychmiast usuwane z łóżka lub szklarni, a następnie spalane. Wirusy przenoszone są przez owadzie szkodniki pomidorów. Najczęściej – mszyce. Potraktuj pomidory środkami owadobójczymi. Wybierz nowoczesne odmiany, które są odporne na grupy chorób wirusowych.

Najskuteczniejszą metodą pozbycia się chorób pomidora jest profilaktyka: właściwa technika uprawy, opryski zapobiegawcze, stosowanie stymulatorów wzrostu w niesprzyjających warunkach (po posadzeniu, w czasie stresującej pogody), selekcja nowoczesnych mieszańców odpornych na choroby.


Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023