Garden Blog

Ogórecznik lekarski: aromatyczny i leczniczy - uprawa i zalety kulinarne

Ta jednoroczna roślina zielna, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, kwitnie delikatnymi niebieskimi kwiatami o łagodnym zapachu - nie tylko dostarcza liściom witamin, ale także zdobi ogród.

Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie rzymscy żołnierze uważali ją za źródło siły, odwagi i wigoru. I nic dziwnego, ziele ogórecznika jest pełne witamin, całego kompleksu pierwiastków śladowych i innych przydatnych substancji. Od wieków jest tradycyjnie uprawiane w europejskich i amerykańskich ogrodach.

Dlaczego ogórecznik? Młode, delikatne liście mają jasny smak świeżego ogórka. Wszystkie części rośliny są jadalne. Liście są spożywane świeże w sałatkach, dodawane do dań mięsnych i rybnych. Kwiaty mogą być suszone lub kandyzowane, podobnie jak fiołki zachowują delikatny zapach przez długi czas. Ogórecznik jest również stosowany w medycynie ludowej i fitoterapii jako roślina lecznicza.

Trawa ogórkowa ma wiele zalet. Dobrze rośnie zarówno w ogrodzie, jak i na balkonach w doniczkach na parapetach, a przez całą zimę może być uprawiana jako mikrozielona. Ogórecznik lekarski jest rośliną szybko dojrzewającą. Nasiona ogórecznika szybko kiełkują. Zieleń można zrywać po miesiącu. Roczny krzew zielny osiąga wysokość 50-80 cm, w zależności od odmiany. Łodyga jest prosta, rozgałęziona, pokryta sztywnymi włoskami. Liście są owalne, wydłużone, z pięknym falistym brzegiem, owłosione, o wyraźnym aromacie świeżego ogórka. Kwiaty są małe, pięciopłatkowe, zebrane w kwiatostany, pachnące. Kolor kwiatów zależy od odmiany, od niebieskiego, do białego i fioletowego, istnieją różnorodne formy ogrodowe, z jasną obwódką na liściu. Jest doskonałą rośliną miododajną. Jest to bardzo szybko dojrzewająca kultura, po około 50 dniach rośnie nie tylko zieleń, a już można zbierać nasiona. Dlatego, jeśli nie chcesz, aby rośliny rozprzestrzeniły się w niekontrolowany sposób, odetnij łodygi z nasionami na czas.

Rodzaje i odmiany - jak wybrać nasiona?

Rodzaj ogórecznika obejmuje około 20 gatunków, ale najbardziej popularnym stał się Borago officinalis i jego formy odmianowe i hybrydowe.

  • Trawa ogórkowa to forma gatunkowa, najbardziej popularna wśród ogrodników warzywnych, z pachnącymi jasnoniebieskimi kwiatami. Jej wysokość wynosi 60-90 cm.

  • Borago pygmaea (laxiflora) - forma gatunkowa, nisko rosnąca, zwarta, o wysokości 35-45 cm. Kwiaty są jasnoniebieskie.

  • Alba - odmiana o białych kwiatostanach.

  • Purpurea - charakteryzuje się bardziej intensywnym i cierpkim smakiem. Krzewy mają 55-65 cm wysokości. Kwiaty są fioletowe.

  • Variegata - niezwykła odmiana ogrodowa o barwnych liściach.

Trawa ogórkowa jest odporna na zimno. Kiełki pojawiają się wiosną stosunkowo wcześnie. Ponadto krzewy nie są bardzo odporne na krótką suszę, w przeciwieństwie do większości roślin uprawianych na zielono. Jeśli jednak chcesz, aby liście były delikatniejsze, wysiej nasiona w półcieniu, w słońcu - smak będzie bardziej intensywny.

Przydatne właściwości - jak jeść ogórecznik lekarski: właściwości kulinarne i użytkowe

Ogórecznik jest uważany za bardzo przydatną roślinę. Ma wiele przydatnych soli, witamin i pierwiastków śladowych. Wszystkie części rośliny są używane zarówno świeże, jak i suszone, mrożone, w postaci wywarów i nalewek.

W kuchni zielenie są używane w sałatkach, dodawane do zup, sosów, omletów, dań rybnych i mięsnych. Kwiaty są używane do dekoracji deserów, mogą być kandyzowane lub mrożone. Nasiona zawierają użyteczne oleje, które mają działanie przeciwzapalne.

Jaki jest smak?

Ziele ogórecznika ma lekki rozświetlający smak, lekko pikantny, czasem lekko gorzki, przypominający w aromacie i smaku ogórek.

Ogórecznik dobrze nadaje się do uprawy smacznych microgreenów. Rośnie szybko i może konkurować z naszymi zwykłymi uprawami mikrozielonymi - rzodkiewką, rzeżuchą, kapustą, gorczycą i innymi.

 Jak zbierać i przechowywać ziele ogórecznika

Liście zbiera się jeszcze przed kwitnieniem. Gdy łodygi kwiatowe zaczną się formować, zielenie są odcinane. Można je suszyć w ciemnym, wentylowanym pomieszczeniu lub w suszarce. Zielenina dobrze się mrozi, a po rozmrożeniu zachowuje swój smak i aromat. Kwiaty zbiera się podczas kwitnienia, można zbierać zarówno otwarte kwiaty, jak i pąki. Mogą być słodzone, mrożone lub przerabiane na syrop.

Zasadniczo młode liście można stopniowo zrywać przez cały sezon. Jeśli chcesz, aby krzew nie starzał się dłużej, usuń łodygi kwiatowe i uszczypnij wierzchołki pędów. Pobudzi to krzewienie i pojawi się więcej liści.

Ogórecznik: sadzenie i pielęgnacja

Kiedy siać?

Trawa ogórkowa rośnie szybko i ma doskonałą tolerancję na zimno. Dlatego można ją wysiewać wczesną wiosną. Kolejną zaletą ogórecznika jako rośliny zielonej jest to, że dobrze znosi gorący okres letni. Umożliwia to wysiew falami, nawet co dwa tygodnie. I kontynuować siew jesienią, na przykład we wrześniu. Do października warzywa będą miały czas na wzrost, dobrze zniosą przymrozki i będą zachwycać witaminami aż do trwałych przymrozków. Można również wykonać siew zimowy. Przeprowadza się go na tydzień przed nadejściem trwałych przymrozków. Kiełki pojawią się wczesną wiosną i dostarczą pierwszych witamin.

Gdzie rośnie ogórecznik - gleby i lekkość

Ogórecznik najlepiej rośnie na lekkich, żyznych glebach, umiarkowanie wilgotnych, bez stagnującej wody. Rośliny będą dobrze rozwijać się zarówno w słońcu, jak i w półcieniu.

Uprawa ogórecznika lekarskiego

Po pojawieniu się pędów rośliny należy stopniowo przerzedzać, tak aby między roślinami pozostało co najmniej 20 cm. Zarośnięte krzewy można po prostu wyrwać w celach spożywczych. Wiosną stosuje się uniwersalny nawóz kompleksowy. Pod siew jesienny - potasowo-fosforowy. Pielęgnacja - zwykła, pielenie, podlewanie, spulchnianie.

Jak uprawiać ogórecznik na parapecie

Wybierz pojemniki lub doniczki do sadzenia o głębokości co najmniej 15 cm. Nasiona można wysiewać od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Jeśli zorganizujesz dodatkowe oświetlenie, możesz uprawiać zieleninę zimą. Nawozić co 2 tygodnie. Wygodne jest stosowanie uniwersalnych nawozów płynnych.

Jeśli jesienią wykonałeś siew na grządce, to w przeddzień mrozów możesz po prostu przesadzić młode rośliny do doniczek i kontynuować uprawę na domowym parapecie. Normalny okres wegetacji trawy ogórkowej wynosi do 80 dni, po czym krzew starzeje się i należy wysiać młode rośliny. W domu do sadzenia odpowiednie będzie uniwersalne podłoże z biohumusem.

Ogórecznik to piękna roślina, dobrze prezentuje się w ogrodzie. Można ją bezpiecznie dodawać nawet do rabat kwiatowych i mixborderów. Opadające zielone liście będą doskonałym tłem dla roślin kwitnących i tworzą malownicze akcenty z roślinami o ozdobnych liściach.

Zdjęcia: Depositphotos

Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023