Garden Blog

Technika uprawy marchwi: jak siać

Marchewka jest jednym z najcenniejszych warzyw wykorzystywanych w kuchni wielu ludów świata. Należy do rodziny selerowatych. Marchewka to roślina dwuletnia. W pierwszym roku tworzy się roślina okopowa z rozetą liści, a w drugim cały bukiet delikatnych koronkowych kwiatostanów, na których dojrzewają owoce o charakterystycznym korzennym zapachu. Gęsty, ale soczysty miąższ służy do przygotowania pierwszego i drugiego dania, deserów, ciast i soków. W medycynie wykorzystywana jest jako najcenniejsze źródło karotenu, witamin B i B2, kwasu askorbinowego i pantotenowego, cukru, olejków eterycznych i wielu innych cennych substancji. Prawie każdy ogrodnik zna rolnicze techniki uprawy marchwi, ale istnieją subtelności, które mogą znacznie zwiększyć plony, a także poprawić jakość roślin okopowych.

Wybór nasion marchwi

Współczesny rynek prezentuje ogromną liczbę odmian tej rośliny warzywnej, wśród których wybór właściwej może być trudny. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

  • terminy dojrzewania: dojrzewanie wczesne (do stosowania latem), dojrzewanie średnie (do stosowania jesienią i wczesną zimą), dojrzewanie późne (do długotrwałego przechowywania);
  • kształt: rośliny okopowe mają stożkowaty spiczasty kształt, tępo zakończony, okrągły, a także krótko spiczasty;
  • walory smakowe: niektóre odmiany różnią się delikatnym soczystym miąższem, podczas gdy inne są gęstsze. Istnieją rośliny okopowe o wyraźnym słodkim smaku i bardziej neutralnym.

Wybór zależy wyłącznie od osobistych preferencji i upodobań.

Uprawa marchwi ogrodowej

Tradycyjnie uważa się, że marchewkę można siać tylko wiosną, a zbierać jesienią. Jednak tak nie jest. Sugerujemy rozważenie kilku ram czasowych do siewu tej rośliny okopowej:

  • wiosenny siew marchwi: marchew jest rośliną mrozoodporną, więc aby uzyskać wczesne zbiory, niektóre gospodynie wysiewają ją natychmiast po opadach śniegu. Łóżko może być pokryte folią PVC lub agrofibrą. Aby uzyskać rośliny okopowe w zwykłych warunkach przechowywania, marchew wysiewa się na przełomie kwietnia i maja;
  • marchewka na zimę: marchew wysiewa się, gdy ustali się stabilna temperatura nie wyższa niż +5°C, czyli może to być połowa lub koniec listopada. Nasiona zimują w glebie, a wiosną kiełkują na wczesne zbiory;
  • siew letni: zwykle po zbiorze cebuli i czosnku, około połowy lipca. Uzyskany plon jest używany świeży przed nadejściem mrozu, a następnie przykryty grubą warstwą słomy lub innej izolacji organicznej. Rośliny okopowe pozostają w tej formie przez zimę, a wiosną będziesz miał okazję cieszyć się świeżą i soczystą marchewką. Oczywiście część plonu może obumrzeć, ale nawet przy przechowywaniu w piwnicach również nie da się obejść bez strat. Jednocześnie wszystkie składniki odżywcze są przechowywane w roślinach okopowych w glebie. 

Dobór ziemi pod marchew i jej pielęgnacja

Do marchwi najlepsza jest gleba z niewielką ilością gliny i piasku, dobrze odżywiona obornikiem i próchnicą. Nasiona wysiewa się w rzędy w rozstawie rzędów 30-40 cm na głębokość 3 cm, przykrywa i zagęszcza. Gleba powinna być lekko wilgotna i nie zwietrzała. Ponieważ nasiona marchwi są bardzo małe, aby zaoszczędzić materiał siewny i wykluczyć dalsze przerzedzanie korzeni, nasiona można wymieszać z piaskiem lub pomalować kredą. Jeśli sadzonki są wystarczająco grube, to po pojawieniu się 3-5 prawdziwych liści należy usunąć te słabsze. Jeśli potrzebujesz uzyskać duże rośliny okopowe, rośliny pozostawia się w odległości 7-10 cm od siebie, a dla średnich rozmiarów wystarczy 5-7 cm.

Marchew należy żywić bardzo ostrożnie, ponieważ w roślinach okopowych kumulują się nadmiary różnych substancji i wpływają one nie tylko na ich walory smakowe i jakość, ale również na bezpieczeństwo zdrowotne. Gleby kwaśne nawozi się kredą i wapnem, wiosną dodaje się mocznik i popiół. Roślina okopowa dobrze przyjmuje nawóz zielony z dodatkiem superfosfatu, który nadaje mu lekkostrawną formę. 

Ochrona przed nieproszonymi "miłośnikami” marchwi

Jednym z najgorszych wrogów ogrodników uprawiających tę roślinę okopową jest mucha marchewkowa i jej larwy. Ich rozmnażanie prowadzi do śmierci rośliny. Należy również uważać na nicienie korzeniowe, mszyce liściowe i ćmę marchewkową. Aby z nimi walczyć, możesz użyć specjalnych środków owadobójczych lub użyć naturalnych środków w postaci sadzenia grządek z nagietkami, czosnkiem i innymi silnie pachnącymi roślinami.



Zdjęcia: Depositphotos, Nova Photo Graphik
 
Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023