Garden Blog

Przechowywanie czosnku zimą w domu: 9 sposobów

Dla osób, które interesują się ogrodnictwem warzywnym i samodzielnie uprawiają rośliny, przechowywanie czosnku na zimę w domu jest najbardziej istotnym pytaniem. Czy wiesz, jak sprawić, by główki czosnku pozostały użyteczne tak długo, jak to możliwe? Świetnie, napisz recenzje i podziel się sekretami z kolegami. Jeśli nie znasz przepisu na przechowywanie czosnku w domu, zapraszamy na blog Garden Number One. Dowiesz się, jakie są wymagane warunki przechowywania czosnku. Przeanalizujemy również każdy indywidualny sposób przechowywania czosnku z tych, które są praktykowane w Polsce.

Przechowywanie czosnku w domu: jak zrozumieć, że warunki są złe?

Eksperci Garden Number One są często pytani o to, jaki jest okres przydatności do spożycia czosnku? Odpowiedź na to pytanie jest niezwykle trudna, ponieważ wszystko tak naprawdę zależy od warunków. W nieodpowiednim miejscu główki mogą leżeć zaledwie tydzień i zacząć się psuć, a w optymalnych warunkach - przechowywane do następnego zbioru, bez żadnych szczególnych problemów. Zasadniczo wszystko jest dokładnie takie samo jak w przypadku przechowywania cebuli. O tym, że warunki są złe, świadczą 4 główne oznaki:

  • nieprzyjemny zapach; 

  • ząbki czosnku ciemnieją (widać to po zdjęciu skórki);

  • główki stają się białe;

  • czosnek staje się wiotki.

Co może wpływać na warunki przechowywania czosnku zimą? Zdecydowanie temperatura powietrza (gdy jest zbyt wysoka) i wilgotność (zarówno niska, jak i wysoka mają ten sam negatywny wpływ). Jeśli chodzi o wszystko inne, sposób długoterminowego przechowywania czosnku zależy od konkretnej metody. Przyjrzyjmy się 9 najlepszym opcjom.

Piwnica

Tak, najlepsze przechowywanie czosnku odbywa się zazwyczaj właśnie w piwnicy. Pod warunkiem, że miejsca te są odpowiednio zorganizowane. Oznacza to stabilne utrzymywanie niskiej temperatury powietrza, brak przeciągów, brak nadmiernej wilgoci itp. Takie pomieszczenia powinny być zdezynfekowane i wysuszone przed przechowywaniem czosnku. Bardziej szczegółowo o przetwarzaniu piwnicy pisaliśmy w osobnym artykule. Ważne jest, aby wyeliminować pleśń. Wstępnie sprawdź ściany pod kątem jej obecności. Jeśli problem jest obecny - konieczne jest zaangażowanie się w wybielanie lub użycie innych środków. Pożądane jest zbudowanie stojaków, półek itp., aby czosnek nie leżał na ziemi. To samo dotyczy piwnicy.

Lodówka

Przechowywanie czosnku w lodówce jest istotne przede wszystkim dla właścicieli mieszkań, którzy nie mają do dyspozycji piwnicy. Nie mówimy o dużej skali zbiorów, ponieważ pojemność nawet największej lodówki jest ograniczona. Negatywną stroną tej metody jest charakterystyczny zapach czosnku, który w jakiś sposób będzie obecny w komorze chłodniczej. Jest on całkowicie nieszkodliwy, ale może przenosić się na inne produkty. Wyjście jest proste: musi istnieć specjalny pojemnik do przechowywania czosnku. Zazwyczaj przeznaczony jest do tego osobny pojemnik. Alternatywnie można go owinąć folią.

Zamrażarka

Oczywiście czosnek można zamrozić do przechowywania, ale ta metoda nie jest optymalna. Niezwykle trudno też nazwać go popularnym. W temperaturze poniżej 0℃ jest przechowywany przez dość długi czas (może być użyteczny przez rok), ale częściowo traci swoje właściwości smakowe. Użyteczność produktu również spada. Smak staje się mniej wyraźny, a po dodaniu do potraw nie odgrywa prawie żadnej roli. Kolejną wadą zamrażania czosnku jest to, że przy pierwszej potrzebie trzeba go wyjąć, rozmrozić, zajmuje to trochę czasu itp. Jest to po prostu niewygodne. Ale jeśli zdecydujesz się przechowywać czosnek w zamrażarce, musisz wcześniej obrać czosnek, podzielić go na plasterki i umieścić w osobnej torbie lub pojemniku.

Wiązki i plecionki

Jest to standardowa metoda babci lub dziadka, która przez wieki nie straciła na aktualności i nadal jest popularna w XXI wieku. Jednocześnie jest tak prosty, jak to tylko możliwe. Istotą jest splatanie łodyg w pojedyncze plecionki lub wiązanie w pęczki po kilkadziesiąt główek. Następnie wiązki lub plecionki zawiesza się pod dachem lub gdzieś na ścianie. Najważniejsze, aby pomieszczenie było suche, wentylowane, a temperatura dodatnia, ale niezbyt wysoka. Znalezienie takiego miejsca na wsi nie jest problemem. W mieście - trochę trudniej. Ale jak pokazuje praktyka, w tej formie nawet w zwykłej spiżarni czosnek może być przechowywany przez długi czas, nawet do następnego sezonu. Kukurydza jest również przechowywana w podobny sposób.

Przechowywanie czosnku w domu: różne metody

Pudełka lub inne pojemniki

Przechowywanie czosnku w szklanych słoikach (rozważamy przypadek, gdy produkt nie jest w żaden sposób przetwarzany) jest praktykowane przez mieszkańców budynków wielopiętrowych. Zwykle w mieszkaniu jest mało miejsca, a słoiki różnej wielkości wciąż są obecne w gospodarstwie domowym. Po co mają stać puste i zajmować miejsce? Tutaj są wypełnione główkami czosnku. Zamykamy je pokrywkami i odstawiamy w suche miejsce, niedostępne dla bezpośredniego światła słonecznego. Idealnie, jeśli pomieszczenie jest chłodne (na przykład spiżarnia na półpiętrze lub przeszklony balkon, który nie pozwala na mróz). Wtedy przechowywanie czosnku w słoiku na zimę jest bardzo udane. Jeśli chodzi o pudełka, istnieje bardzo kłopotliwa, ale sprawdzona metoda, gdy główki czosnku są układane warstwami w pudełkach i posypywane solą. Okres przechowywania - do następnego sezonu. Oczywiście wiele zależy od poprawności zbioru i późniejszego przygotowania.

Torby

Ta metoda przechowywania wymaga toreb wykonanych z oddychającego materiału. Jeśli są one wykonane z materiału syntetycznego lub tym bardziej z folii, będzie brakować świeżego powietrza i czosnek po prostu zacznie gnić. Ale tak czy inaczej, jeśli przechowujesz czosnek w ciepłym lub zbyt wilgotnym pomieszczeniu, to nawet jeśli używasz worków wykonanych z naturalnego materiału, ryzyko gnicia lub pleśni jest dość wysokie. Zwłaszcza jeśli czosnek jest podatny na gnicie. Prosta procedura pomoże zminimalizować ryzyko: przed przechowywaniem czosnku należy go potraktować roztworem soli. Tak, zwykłą sól rozcieńcza się w wodzie (około 100 g na litr wody) i spryskuje nią czosnek lub bezpośrednio moczy przez 1-2 sekundy. Po zabiegu czosnek musi koniecznie wyschnąć i dopiero wtedy wysłać go do worków.

Suszony czosnek

Przechowywanie czosnku w domu to nie tylko przechowywanie główek lub ząbków. Można pójść nieco dalej i zająć się przetwarzaniem produktu. Jednym z praktycznych i naprawdę skutecznych sposobów jest suszenie. Czosnek należy obrać i pokroić w talarki o grubości 2-3 mm. Powstałe płaskie kawałki należy ułożyć na tacy i pozostawić w piekarniku do całkowitego wyschnięcia. Ważne jest, aby temperatura była niska - nie więcej niż 60 stopni. Gdy czosnek jest całkowicie suchy, można go przenieść w tej formie do pojemnika, a można - dodatkowo zmiażdżyć na proszek. Druga opcja jest interesująca, ponieważ zmiażdżony czosnek jest popularnym produktem do przygotowywania różnych potraw. W pełni zachowuje właściwości aromatyczne i smakowe. Miłośnicy gotowania mogą uchronić się przed koniecznością zakupu podobnej przyprawy w zimie.

Konserwacja

Kontynuując temat gotowania, powiedzmy, że przechowywanie czosnku na zimę w puszce jest również opcją. I to jaką! Istnieje wiele przepisów na jego przygotowanie, łatwo je znaleźć w Internecie. My opiszemy ten proces w ogólnym zarysie. Podobnie jak w przypadku suszenia, należy obrać czosnek  z łusek. Nie warto ich kroić (choć można, jeśli wiąże się to z konkretną metodą puszkowania). Zazwyczaj przygotowuje się marynatę na bazie octu. Prawdziwi smakosze używają wytrawnego wina. W zależności od preferencji smakowych można dodać różne przyprawy i inne warzywa. Czosnek konserwowy w słoikach po puszkowaniu może stać przez sześć miesięcy. Otwórz w dowolnym momencie i ciesz się pikantnym smakiem. Dobrze komponuje się z kiszonymi pomidorami lub ogórkami konserwowymi. 

Parafina

Jest to najbardziej ekstremalna metoda ze wszystkich wymienionych, ale jej skuteczność potwierdza wielu praktykujących gospodarzy i gospodyń. Naprawdę konieczne jest użycie parafiny. Jest ogrzewany dowolną wygodną metodą. Najlepiej - na łaźni wodnej, tak aby niezbędna temperatura była utrzymywana przez znaczny okres czasu. Gdy parafina jest podgrzewana, czosnek jest wrzucany do niej jeden po drugim - głowa po głowie. Dosłownie na kilka sekund, nie dłużej. Co się dzieje? Główki pokrywają się parafinowym filmem, który nie tylko zapobiega psuciu się produktu, ale także zapobiega przedwczesnemu kiełkowaniu (jeśli jest przechowywany w mieszkaniu lub w domu). Parafina jest również skuteczna w walce z różnymi szkodnikami.

Zdjęcia: Depositphotos 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023