Pieczarki: jak uprawiać grzyby na grządce, w szklarni, w domu - instrukcje krok po kroku
Pieczarki są najbardziej popularne w światowej kuchni ze wszystkich grzybów. Ze względu na fakt, że dobrze rosną w sztucznie stworzonych warunkach, w ogrodach uprawnych, grządkach warzywnych, a także są masowo uprawiane w specjalnych pomieszczeniach - są to najbardziej przyjazne dla środowiska i całkowicie bezpieczne grzyby. Pieczarki można jeść nawet na surowo bez obróbki cieplnej, smakosze dodają je do świeżych sałatek.
Grzybnia pieczarek - uprawiana w sterylnych sztucznych warunkach, bez chorób itp., dzięki czemu można uprawiać ten rodzaj grzybów. Dlatego łatwiej jest uprawiać ten rodzaj grzybów zarówno w zamkniętym, jak i otwartym terenie. Wystarczy kupić grzybnię grzybów i prawidłowo je posadzić. Kolejną zaletą uprawy pieczarek w porównaniu do większości innych grzybów jest to, że rosną one bardzo szybko. A w 3-5 tygodni po posadzeniu kiełkującej grzybni grzybów - można zbierać plony. Tutaj możesz wybrać grzybnię różnych rodzajów i odmian grzybów .
Jak wyhodować pieczarki z grzybni
Proces uprawy grzybów rodzi wiele pytań. Gdzie uprawiać grzyby? Czego potrzebują do sadzenia? Jak przygotować podłoże do sadzenia? Jak rosną na słomie? W rzeczywistości uzyskanie zbiorów pieczarek nie jest takie trudne. Aby to zrobić, musisz znać i wyraźnie przestrzegać kilku zasad, a wszystko się ułoży.
Główne warunki uprawy pieczarek - podłoża, wilgotność, temperatura, oświetlenie:
-
Podłoże (kompost) powinno być lekkie, osuszone, bardzo pożywne, odpowiednio przygotowane. Można go zrobić samemu lub kupić gotowy.
-
Oświetlenie w miejscu uprawy grzybów musi być umiarkowane, małe, bez bezpośredniego światła słonecznego, w cieniu.
-
Temperatura uprawy, powietrza i gleby - od +15 ° C-16 ° C do 25 ° C.
-
Wilgotność podłoża powinna być stale utrzymywana na wystarczającym poziomie, bez wysychania lub nadmiernego podlewania.
-
Wilgotność powietrza dla dobrego wzrostu grzybów powinna wynosić od 65-90%.
-
Miejsce uprawy powinno być bez przeciągów, bez zimnego powietrza, bez bezpośredniego światła słonecznego, bez stagnacji wilgoci w glebie i w powietrzu. Ale możliwość wietrzenia powinna być zapewniona wszelkimi środkami.
-
Stabilne warunki uprawy powinny być utrzymywane. W warunkach zamkniętego gruntu, zgodność szklarni ze stałymi parametrami środowiska - pozwala uprawiać grzyby przez cały rok. A w ogrodzie - w ciepłym sezonie.
Istnieją różne sposoby uprawy grzybów z grzybni gotowej do sadzenia. Można je uprawiać bezpośrednio w zacienionym ogrodzie lub na grządce w ogrodzie warzywnym, w specjalnym pomieszczeniu do uprawy na sprzedaż, a nawet w domu na parapecie w mieszkaniu lub na loggii w plastikowej torbie. Warunki należy stworzyć specjalne i dla różnych sposobów uprawy - własne. Dla początkujących może się to wydawać trudne, ale to tylko na pierwszy rzut oka. Wszystko się ułoży! Ogólnie rzecz biorąc, pieczarki - grzyby nie są wymagające.
Przypomnijmy, grzybnia - grzyb, podobny do cienkich białych nici wegetatywnego ciała grzyba. W znanych terminach, to jest jak korzenie roślin. Jest to grzybnia, wyhodowana na ziarnie lub innej zakupionej podstawie. Wyhodowana grzybnia jest następnie suszona, aby można ją było dobrze i długo przechowywać. Suszona biologicznie grzybnia dobrze się transportuje i zachowuje swój pełny potencjał kiełkowania i plonowania.
To, co nazywamy grzybami i jemy z przyjemnością, to tak zwany owocnik. Oznacza to, że owocnik (grzyb) wyrasta z grzybni. Wykorzystamy te koncepcje, aby zrozumieć fazy uprawy grzybów.
Główne fazy uprawy pieczarek:
-
Na tym etapie należy pozwolić grzybowi rosnąć, formować się w nowym miejscu. Temperatura +25°C-27°C przez kilka dni i wilgotność do 85-90% są uważane za optymalne do tego. W domowych analogiach - jak drożdże piekarskie, należy je umieścić w odpowiedniej pożywce, ogrzać i pozwolić im obudzić się, zacząć aktywnie pracować. Jak wygląda grzybnia pieczarek gotowych do owocowania? Białe nitki i puszysta płytka na powierzchni podłoża. Ponadto, jeśli zaobserwujesz agrotechnikę, rozpocznie się wzrost owocników.
-
Owocniki aktywnie rosną w temperaturze +16°C-18°C i przy niższej wilgotności 65-75%.
Sadzenie grzybni pieczarek w pomieszczeniach, w domu - technologia uprawy
W pomieszczeniach lub w szklarniach grzyby są uprawiane w uformowanych kwadratowych łóżkach, w specjalnych wysokich paletach o wysokości do 30-40 cm, czasami w mocnych workach foliowych ze specjalnymi perforacjami - na stojakach w pomieszczeniach z niewielką ilością światła dla łatwej konserwacji. Same grzyby potrzebują niewiele światła lub nie potrzebują go wcale.
-
Do worków lub pudełek należy wsypać przygotowany kompost, grubość warstwy od 20 cm. Umieszcza się je na stojakach, w pomieszczeniach lub w szklarniach.
-
Nawilżać najlepiej wodą nieco cieplejszą niż temperatura pokojowa do 25-30 ° C. Przypomnijmy, dobry drenaż jest koniecznością, jeśli w palecie jest nadmiar wody - należy ją usunąć. W ścianach bocznych łóżka i worków - powinny być małe otwory, aby podłoże oddychało.
-
Jak sadzić? Grzybnia pieczarek równomiernie rozłożona na powierzchni kompostu w ilości 50 g na metr kwadratowy. I lekko posypać warstwą bardzo luźnego kompostu, dosłownie kilka centymetrów. Prostym sposobem uprawy grzybów jest brykiet. Napełnij plastikową torbę kompostem i uformuj brykiet, wygodny obszar o wysokości około 20 cm. Na powierzchni wykonaj nacięcia w odstępach 7-10 cm. I kilka nakłuć po bokach dla napowietrzenia. W każdym nacięciu umieścić grzybnię, w dołkach na głębokość 2-3 cm.
-
Temperatura powinna być utrzymywana na poziomie +27°C, a wilgotność na poziomie 85-90%.
-
Aby utrzymać wysoką wilgotność i złagodzić ewentualne wahania temperatury, przykryj pudełka lub torby folią.
-
Po 15-25 dniach na powierzchni i po bokach pojemnika pojawią się białe nitki i biała płytka grzybni, która zaczęła aktywnie rosnąć w nowym miejscu. Usunąć folię.
-
Ostrożnie przykryj grzyba neutralnym torfem z dodatkiem kredy (gipsu), tzw. ziemią okrywową. Obniż temperaturę w pomieszczeniu lub szklarni (przenieś na niższą półkę, zacień itp.). Jeśli uprawiasz grzyby na parapecie, usuń łóżko w chłodnym miejscu, zapewnij cień. Zalecana temperatura to +16 ° C-18 ° C. Dobrze wietrzyć, aby wilgotność również spadła do 65-75%.
-
Po 8-10 tygodniach można rozpocząć zbieranie grzybów. Grzyby zbiera się na etapie, gdy kapelusz i trzon są nadal połączone błoniastą falbanką, a średnica kapelusza wynosi do 2-4 cm. Nawilżaj grządki w razie potrzeby, stosuj zraszanie, opryskiwanie itp. Nie dopuścić do wyschnięcia. Podczas wzrostu temperatura może wynosić do +24-25 ° C. Jeśli zrobi się zbyt gorąco - spryskaj powierzchnię zimną wodą. Jednak w przypadku wysokich plonów pożądane jest utrzymanie stabilnego reżimu temperatury i wilgotności.
-
Gotowe grzyby należy zbierać co 2-3 dni, aby zapewnić miejsce do wzrostu kolejnym grzybom. Delikatnie wykręć je z ziemi.
-
Zbiór trwa przez kilka tygodni falami. Oprócz podlewania - posyp 2-4 cm kompostu na całej powierzchni grządki między falami owocowania.
Uprawa grzybni w ogrodzie - w otwartym terenie
W warunkach ogrodowych należy zapewnić stabilne warunki temperatury i wilgotności dla wzrostu grzybów. I oczywiście nie warto czekać na przemysłowe zbiory pieczarek przez cały rok. Jest jednak dobra wiadomość - w warunkach ogrodowych grzybnia może rosnąć i rozprzestrzeniać się po całym ogrodzie. A w pobliżu pryzm kompostu i obornika może zadomowić się na dobre. Będziesz więc mieć grzyby przez całe lato, jeśli wybierzesz dla nich odpowiednie miejsce.
-
Pieczarki potrzebują cienia, umiarkowanego ciepła i chłodu w upale, aby rosnąć. Wybierz więc miejsce do sadzenia na przykład po północnej stronie domu. To znaczy tam, gdzie zwykle nie rośnie nic dobrego - będziesz miał prawdziwą pieczarkę. Wykonaj baldachim nad grządką, aby chronić ją przed słońcem i deszczem - ułatwi to kontrolę wilgotności i temperatury. W razie potrzeby można zaizolować grządkę folią lub agrowłókniną, lub dodatkowo zacienić ją siatką zacieniającą.
-
Samo łóżko jest uformowane z bokami, wypukłymi lub zakopanymi na 30-35 cm, tak aby boki były zamknięte, dzięki czemu wilgotność będzie bardziej stabilna. Należy zapewnić drenaż, na przykład żwir na dnie. Szerokość nie powinna przekraczać 120-150 cm, tak aby była wygodna w pielęgnacji. Łatwym sposobem jest umieszczenie worków z kompostem w ogrodzie i hodowanie w nich grzybów.
-
Wypełnić grządkę przygotowanym kompostem, dobrze zwilżyć i rozłożyć grzybnię na powierzchni grządki. Około 50 g na 1 m2. Następnie należy przykryć grządkę warstwą ziemi okrywowej do 3-4 cm i przykryć folią, aby utrzymać wilgoć. Sprawdzać co 5 dni. Należy pamiętać, że ziemia powinna być ciepła, powyżej +20 ° C, lepiej - +25-26 ° C. W razie potrzeby dobrze podlać ciepłą wodą, spryskać powierzchnię gorącą wodą z opryskiwacza.
-
Po 15-25 dniach na powierzchni pojawi się biała tablica, są to nici grzybni. Usuń folię z powierzchni.
-
Obserwuj wilgotność, jeśli jest zbyt gorąca - spryskaj powierzchnię zimną wodą. Po 4-10 tygodniach można zbierać grzyby.
-
Taka grządka w ogrodzie może owocować przez kilka lat.
-
Aby rozprzestrzenić grzyby po ogrodzie - umieść kawałki grzybni w miejscach odpowiednich do uprawy. W ten sposób poszerzysz swoje możliwości uprawy grzybów.
Przepis na kompost do uprawy pieczarek: jak samodzielnie przygotować odpowiednie podłoże
Istnieje kilka zalecanych metod i proporcji dobrego kompostu do pieczarek. Zrób go z wyprzedzeniem, a po kilku tygodniach - uzyskaj odpowiednie podłoże.
-
Z obornikiem końskim. Idealne, według opinii, podłoże jest wykonane ze słomy i obornika końskiego. Aby to zrobić, weź 10 kg świeżej, nieświeżej słomy pszennej lub żytniej, 30 kg obornika końskiego, 0,2 kg mocznika. Dodaj 0,8 kg gipsu i 0,5 kg kredy, aby gotowe podłoże nie było zbyt kwaśne. Wybierz miejsce w ogrodzie, przykryj grubą folią, jeśli to możliwe - użyj dużego pojemnika. Namocz słomę w wodzie przez 24 godziny. Wymieszaj kredę z gipsem i mocznik z superfosfatem. Ułóż słomę i obornik warstwami, każdą warstwę na przygotowanej mieszance. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby podlać wodą, aby masa była wystarczająco wilgotna. Przykryć folią i pojemnikiem z pokrywką. Okresowo mieszać. Po 20-25 dniach gotowy kompost stanie się jasnobrązowy i straci nieprzyjemny zapach amoniaku.
-
Z obornikiem krowim. Do uprawy w ogrodzie można przygotować podłoże z 20 kg trawy lub słomy, 10 kg obornika krowiego, 0,5 kg gipsu lub kredy, 50-70 g superfosfatu, 50-60 litrów wody. Technologia przygotowania - jak w poprzednim przepisie.
-
Z obornikiem kurzym. Aby wyprodukować podłoże dla pieczarek, należy wziąć 10 kg słomy, 15 kg obornika kurzego, 8 kg alabastru lub gipsu, 0,2 kg mocznika i 0,2 kg superfosfatu. Przygotowaną mieszankę zwilża się ciepłą wodą i utrzymuje w gotowości przez około 25 dni.
-
Gleba okrywowa lub mieszanka okrywowa - 3 części torfu + 1 część mąki dolomitowej.
Koniecznie spróbuj uprawy pieczarek. Może nie uda się uzyskać komercyjnych zbiorów za pierwszym razem, ale to wielka przyjemność zbierać własne smaczne grzyby na domowy stół! Zauważyłeś, że grzyby rosną niemal wszędzie w naturze - i będą rosły również na Twojej posesji.
Zdjęcia: Depositphotos