Opieńki: jak wyhodować doskonałe grzyby ze specjalnej grzybni, bezpośrednio w ogrodzie, a nawet w domu - instrukcje krok po kroku
Opieńki - na świecie popularność już depcze po piętach pieczarkom i boczniakom. Najczęściej w sztucznych, przemysłowych warunkach rośnie zimowa opieńka. Inne pyszne, pachnące i ulubione gatunki grzybów, takie jak opieńka letnia, opieńka łąkowa i inne są również poszukiwane. W naszym katalogu można kupić grzybnię ponad dziesięciu gatunków.
Łagodny smak, rozpoznawalny charakterystyczny aromat, wysoka zawartość białka - sprawiają, że grzyby te są popularne zarówno wśród smakoszy, jak i w nowoczesnym niskokalorycznym menu. Uprawiając opieńki w szklarni i ogrodzie warzywnym - otrzymujesz całkowicie bezpieczne grzyby dla rodziny. Grzybnia niektórych gatunków opiatów, najczęściej zimowych, jest uprawiana przemysłowo. Jeśli jednak uwielbiasz opieńki i chcesz cieszyć się nimi od wiosny do jesieni, a nawet zimy, zalecamy wypróbowanie ich uprawy w ogrodzie i w domu. Smak grzybów z domowej uprawy jest często nawet lepszy niż grzybów dziko rosnących. Nasza grzybnia jest wolna od chorób i szkodników oraz stanowi nowoczesny, wysokiej jakości materiał do sadzenia. Powiemy Ci, jak sadzić grzybnię i uprawiać kilka roślin w każdym sezonie. Jeśli umiejętnie zorganizujesz uprawę, to z jednego miejsca możesz zbierać grzyby kilka lat z rzędu.
Opieńki to grzyby płaskie, które należą do grupy grzybów niszczących drewno. Oznacza to, że rosną na martwym, uszkodzonym lub żywym drewnie. Opiaty rosną w grupach, samotne prawie nigdy nie występują. Prawdopodobnie widziałeś miejsca w lesie, gdzie z jednego dużego pniaka można zebrać całe wiadro grzybów za jednym razem. Być może masz taki pień lub kłodę w swoim ogrodzie. Należy pamiętać, że niektóre gatunki mogą rosnąć nie tylko na ściętym martwym drewnie, ale także na żywych drzewach.
Biologicznie suszona grzybnia jest nowoczesnym materiałem nasadzeniowym
Aby lepiej zrozumieć, jak uprawiać grzyby, przyjrzyjmy się, jak rosną grzyby. Grzybnia to cienkie kremowobiałe nitki, które rosną pod korą i wewnątrz drewna. Z biegiem czasu grzybnia rośnie, staje się gęsta i rozgałęziona. Jest to tak zwane ciało wegetatywne grzyba. Grzybnia różnych rodzajów grzybów jest hodowana na podłożu zbożowym w optymalnych warunkach. Następnie jest suszona, aby zapewnić możliwość jej przechowywania przez długi czas i łatwego transportu w normalnych warunkach. Wysokiej jakości grzybnia zachowuje wigor wzrostu i dobry potencjał plonowania. Po posadzeniu w dobrych warunkach, po pewnym czasie zaczynają rosnąć grzyby, czyli owocniki na przerośniętej grzybni.
Opieńki - rodzaje, różnice, korzyści
Jakie są rodzaje grzybów? Czy wszystkie gatunki występujące w lesie można uprawiać w szklarni lub piwnicy, na pniakach w ogrodzie lub w workach? Opowiemy o najciekawszych i najsmaczniejszych grzybach do uprawy. Zwróć uwagę na różne rodzaje grzybów.
- Grzyb letni - rośnie naturalnie od kwietnia do listopada, przy mniej lub bardziej ciepłej pogodzie i wystarczającej ilości opadów. W sztucznych warunkach, z ogrzewaniem zimowym, może być uprawiana przez cały rok. Grzyby są małe, kapelusz ma średnicę do 3-6 cm, jest gładki i lekko śluzowaty w deszczową pogodę. Rosną w grupach, młode grzyby z guzkiem pośrodku, z wiekiem stają się płaskie. Kolor kapelusza jest jaśniejszy, żółtawy przy wysokiej wilgotności i ciemnieje wraz ze spadkiem opadów. Trzon ma do 7 cm długości, z małymi ciemnymi łuskami na powierzchni.
-
Opieńki zimowe - najlepiej rosną w umiarkowanych temperaturach. W warunkach naturalnych Flammulina velutipes jest zbierana nawet podczas zimowych roztopów. Rośnie na drzewach liściastych, brzozach, lipach, drzewach owocowych, topolach itp. Łodyga jest krótka, od 2 cm do 5 cm. Kapelusze 2-10 cm, jasnożółte, cienkie, gęste. Ten rodzaj grzyba jest najczęściej z powodzeniem uprawiany w sztucznych warunkach na skalę przemysłową.
-
Łąkowy - małe grzyby 2-5 cm w kapeluszu, niektóre do 8 cm. Skórka jest gładka, na półkulistym wypukłym kapeluszu, z guzkiem pośrodku. Brzegi kapelusza nie są równe, półprzezroczyste, środek jest ciemniejszy niż brzegi. Kolor młodych grzybów jest bladokremowy. Blaszki są białawe z widocznymi przerwami. Trzon jest niski, do 2-5 cm, czasami do 6-7 cm. Ma wyraźny słodkawy aromat podobny do przyprawy goździkowej. Różni się od innych grzybów tym, że rośnie na glebie, na rozkładających się resztkach roślinnych, a nie na drewnie. Technologia uprawy tego typu grzybów jest podobna do uprawy pieczarek.
-
Opieńka marmurkowa podobnie jak pieczarka łąkowa, rośnie na glebach bogatych w substancje organiczne, a nie na resztkach drewna. Grzyby są większe niż inne rodzaje grzybów - 10-15 cm, niektóre do 20-25 cm. Powierzchnia kapelusza jest jedwabista w dotyku, z marmurkowym wzorem, jasnoszara lub jasnoochrowa. Łodyga jest biaława, do 8-10 cm wysokości, często włóknista. Ostrza są szerokie, lekkie i przyrośnięte. Smak - przyjemny, łagodny aromat jest ledwo wyczuwalny. Dobrze rośnie w sztucznym podłożu i na glebie w pobliżu korzeni roślin liściastych i owocowych, czasami na butwiejącym drewnie.
-
Opieńki ciemne to piękne grzyby z wypukłym kapeluszem pokrytym ciemną łuską. Kolor jest czerwonawo-żółty lub brązowawy, krawędzie są obrzeżone resztkami jasnej osłony. Ostrza są żółtawe. Trzon jest gęsty, ze zgrubieniem w dolnej części. Mają delikatny smak i są popularne ze względu na piękny wygląd. Rośnie na martwym i żywym drewnie. Dlatego, jeśli uprawiasz ciemną grzybnię w ogrodzie, zrób oddzielną grzybnię, aby nie wyrosła na cennych dla ciebie drzewach, zbieraj na czas, odcinaj czapki, aby nie kiełkowały. Jest uważany za jeden z najlepszych do uprawy w sztucznych warunkach.
-
Grubonożka jest jednym z najpiękniejszych gatunków, które można uprawiać w sztucznych warunkach. Średnica kapelusza waha się od 2 cm do 10 cm. Kapelusz jest szeroko stożkowaty, z wywiniętym brzegiem, a jego powierzchnia jest łuskowata. Kolor młodych grzybów jest ciemnobrązowy, czasem różowy, a w miarę wzrostu staje się żółtawo-brązowy. Płytki są częste, białawe u młodych grzybów. Według opinii grzyb z grubą głową ma niezwykły smak z lekkim aromatem sera. Rośnie na zgniłych liściach i rozkładającym się drewnie, czasem na osłabionych drzewach. Eksperci zalecają dwukrotne gotowanie grzybów przed spożyciem.
Jak wyhodować różne rodzaje grzybów z grzybni - krok po kroku
Grzyby można uprawiać przy użyciu różnych technologii - w workach z podłożem, na pniakach, kłodach w ogrodzie, w szklarni, w ogrodzie warzywnym, w piwnicach, na wsi, a nawet w słoiku na parapecie. W przypadku każdej z tych metod wystarczy kupić grzybnię i postępować zgodnie z naszymi zaleceniami. Powiemy ci, jak przygotować podłoże, kiedy i jak sadzić grzybnię oraz jak prawidłowo ją zbierać.
Podłoże do sadzenia różnych rodzajów opieniek - jaki jest najlepszy sposób uprawy grzybni?
Najbardziej zaawansowanym technologicznie i intensywnym sposobem uprawy grzybów jest uprawa na podłożu, w workach, pudełkach, słoikach itp. Dla przypomnienia, większość gatunków rośnie na drewnie, twardym drewnie i innych materiałach zawierających celulozę. Może to być drewno, takie jak pniaki i kłody, lub posiekane drewno, takie jak trociny, wióry, zrębki i inne materiały, takie jak słoma, łuski nasion, suszone liście, łodygi i liście kukurydzy itp.
-
Podłoże do sadzenia grzybów. Ta metoda uprawy na słomie i trocinach jest stosowana częściej niż inne. Podłoże jest wykonane z mieszanki składników, ale można również wziąć tylko trociny lub słomę. Jeśli są dostępne, dodaj otręby zbożowe. Można mieszać różne składniki w dowolnych proporcjach. Ważne jest, aby uniknąć pleśni, a najprostszym sposobem jest zalanie mieszanki wrzącą wodą. Rozwiąże to kolejny problem - nasycenie podłoża wodą. Po ostygnięciu mieszanki należy delikatnie wycisnąć nadmiar wody. Wilgotność powinna wynosić około 70-75%. Jeśli ściśniesz podłoże w dłoni, woda nie powinna się z niego wylewać, powinno być na wpół kruche.
-
Jak przygotować kłodę, pień, przetarty korzeń lub inny kawałek litego drewna do sadzenia grzybni. Jest to najczęstszy sposób uprawy grzybów w ogrodzie. Idealna jest kłoda, która leżała częściowo zanurzona w wilgotnej glebie. Można wziąć świeżo ściętą kłodę drzewa liściastego, brzozy, topoli, lipy itp. Średnica wynosi około 25-30 cm. Zanurz kłody w pojemniku z wodą, przykryj je, aby nie unosiły się na powierzchni i pozostaw na 5-7 dni. Wystarczy pozostawić świeże kłody w wodzie na kilka dni.
Metody uprawy opieniek z biologicznie suszonej grzybni
Uprawa grzybów w podłożu
Metoda ta pozwala na zbiór grzybów w specjalnie przystosowanych pomieszczeniach przez cały rok. Na etapie kiełkowania grzybni z podłoża światło nie jest w ogóle potrzebne. Gdy zaczną pojawiać się owocniki, wystarczy minimalne, słabe oświetlenie. Przygotuj wcześniej torby, pudełka, słoiki i inne pojemniki do uprawy.
-
Wymieszaj jeszcze ciepłe i wilgotne podłoże z grzybnią zbożową i umieść je w workach, pudełkach itp. Kieruj się obliczeniami naszych ekspertów - 100 g grzybni to około 40 kg wilgotnego gotowego podłoża.
-
Napełnij pojemniki mieszanką i przykryj wilgotną szmatką lub folią z nacięciami. Jeśli używasz worków, wykonaj kilka małych nacięć na powierzchni po bokach. Jest to konieczne dla cyrkulacji powietrza.
-
W temperaturze +20-25°C grzybnia obudzi się i będzie rosła w podłożu przez 1-1,5 miesiąca. Całe podłoże będzie przesiąknięte białymi nitkami grzybni. Nawilżaj mieszankę, utrzymując wilgotność na poziomie 70-75%. W tym okresie nie jest wymagane oświetlenie.
-
Po około 1 miesiącu pojawią się grzyby. Gdy tylko je zauważysz, włącz przynajmniej małe światło. Zalecamy utrzymywanie stałej temperatury w pomieszczeniu hodowlanym. Utrzymuj stałą wilgotność, podłoże nie powinno wysychać.
-
W ciągu następnych kilku miesięcy będziesz zbierać grzyby falami. Odkręć grzyby od grzybni razem z łodygą. Jeśli wolisz ciąć zbiory czystym nożem, usuń kawałki łodygi, które pozostały w podłożu.
-
Pomieszczenie powinno być dobrze wentylowane, a powietrze nie powinno stagnować.
-
Dzięki tej metodzie grzyby rosną bardzo intensywnie. Gdy zbiory są niewielkie, zawartość worków i pudełek jest usuwana i zastępowana nowymi.
-
W ten sposób można wyhodować opieńki z grzybni w słoikach lub pudełkach na parapecie. Napełnij słoiki podłożem z grzybnią i przykryj szyjkę wilgotną szmatką lub watą. Okresowo podnoś ściereczkę; jeśli pojawią się koraliki grzybów, usuń ściereczkę.
Uprawa grzybni na drewnie
Ta metoda jest bardziej odpowiednia do uprawy grzybów w ogrodzie. Po namoczeniu kłody lub pniaka w wodzie, wyjmuje się go i wykonuje otwory lub nacięcia o głębokości 5 cm i szerokości 2-2,5 cm. Do otworów można włożyć suchą grzybnię. Można też wcześniej wymieszać ją z niewielką ilością podłoża. Grzybnię nakłada się również na końce pni. Pniaki i kłody wykopuje się w 1/3 lub w połowie wilgotnej gleby w zacienionym miejscu w ogrodzie. Pniaki można układać jeden na drugim, a kłody jeden na drugim. Przykryj wszystko mokrą szmatką i utrzymuj odpowiedni poziom wilgotności. Grzybnia będzie kiełkować od 2 miesięcy do sześciu miesięcy, w zależności od temperatury powietrza. W ciepłym sezonie grzyby rosną dość szybko. Aby stworzyć bardziej stabilne warunki dla wzrostu grzybów w ogrodzie, w razie potrzeby przykryj sadzenie agrofibrą lub chroń obszar przed słońcem siatką zacieniającą w upale. Możesz umieścić kłody w szklarni. Zbiory z takich kłód będą zbierane przez kilka lat, według opinii, do 5-7 lat z każdej kłody lub pnia.
Uprawa opieniek z grzybni jest nieco trudniejsza niż zwykłych pieczarek lub boczniaków, ale będziesz mógł gotować swoje ulubione potrawy z prawdziwymi grzybami, pachnącymi i delikatnymi.
Zdjęcia: Depositphotos