Ogórki: dlaczego owoce stają się gorzkie i co robić. 7 podstawowych błędów pielęgnacyjnych
Ulubione ogórki szklarniowe to te najsmaczniejsze, letnie, skąpane w słońcu, obmyte poranną rosą. Wszyscy nie mogą się doczekać, aż będą mogli chrupać do syta słodkimi, delikatnymi owocami. W szczycie sezonu jest ich już bardzo dużo, można jeść do woli, kisić, zakwaszać i robić niskosolne, zwolennicy zdrowego odżywiania organizują sobie ogórkowe dni. A jaka szkoda, gdy zamiast gładkich zielonych owoców wyrastają krzywe, brzuchate, z pustkami, okrągłe, haczykowate, a nawet gorzkie ogórki. Dlaczego nagle stają się takie brzydkie i bez smaku? Czego im brakuje? Jaki jest powód?
Ogórki gruntowe: dlaczego owoce stają się gorzkie i co robić
Nasiona i sadzonki sadzi się wszędzie na rabatach, w szklarniach, na balkonach, w pojemnikach na domowych parapetach. Pomimo faktu, że ogórki były tradycyjnie uprawiane przez pokolenia ogrodników, ich technologia rolnicza nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać początkującym ogrodnikom. Czasami liście ogórków żółkną, potem kwitną, ale nie zawiązują owoców, potem stają się małe i nieregularnie ukształtowane, a nawet stają się gorzkie. Zastanówmy się wspólnie, jakie są przyczyny gorzkich ogórków i co zrobić, żeby były słodkie.
Dlaczego ogórki są gorzkie?
Jest taka cudowna substancja - kaburbitacyna, która pomaga bezpiecznie rosnąć ogórkom, a nam ułatwia ich uprawę. Jednak wszystko jest dobre z umiarem. Kiedy w ogórkach jest więcej kaburbitacyny niż potrzeba, wtedy pojawia się gorzki smak owocu. Czasami wystarczy odciąć skórkę i czubki ogórków, aby usunąć gorycz, a czasami cały miąższ owocu jest już gorzki.
W procesie ewolucji ogórki wykształciły mechanizm ochronny, który sprawia, że sama roślina i owoce są bez smaku, szkodniki i zwierzęta są nimi mniej zainteresowane, dzięki czemu owoce mogą w pełni dojrzeć i wytworzyć nasiona. Wiadomo, że kaburbitacyna jest wytwarzana w roślinach z rodziny dyniowatych, do których należy ogórek, w określonych warunkach agrotechnicznych, pogodowych i naturalnych, a także jest przekazywana kolejnym pokoleniom przez nasiona. Z jednej strony dzięki tej substancji w łodygach i liściach ogórki są mniej podatne na szkodniki i łatwiej nam je hodować przy minimalnym oprysku. Z drugiej strony, gdy tylko poczują zagrożenie dla przetrwania, ogórki reagują na błędy techniki rolniczej pojawieniem się goryczy już w owocach. Dlatego pielęgnacja roślin powinna być dość dokładna, poprawna i stała. Oznacza to, że im zdrowsze i silniejsze będą krzaki, tym mniej będą miały goryczy.
Czy można jeść gorzkie ogórki? Czy kaburbitacyna substancja jest szkodliwa dla ludzi? Gorzkie ogórki można bezpiecznie jeść, niektóre nawet lubią lekką gorycz, ta substancja jest nawet uważana za przydatną.
Co zrobić z gorzkich ogórków i jak usunąć gorycz?
Podczas kiszenia sama goryczka ustępuje pod wpływem soli i wysokich temperatur, a następnie nie wpływa na smak gotowych ogórków. Owoce można wstępnie namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, wtedy ich smak będzie lepszy. Jednak oczywiście smak świeżych sałatek po takiej obróbce nie jest już taki sam.
Wróćmy do uprawy ogórków i nauczmy się uprawiać wysokowydajne, smaczne i piękne rośliny.
Dlaczego ogórki stają się gorzkie - poprawiamy błędy w technice rolniczej
1. Nadmierne oświetlenie - upał, suche wiatry
Problem: na otwartych przestrzeniach, na słońcu, przy gorących suszących wiatrach - ogórki doświadczają silnego przegrzania. Nawet przy dobrym podlewaniu ogórki są gorzkie. Dlaczego? Powodem jest suszenie powietrzem. W gorącym i suchym powietrzu wilgoć zbyt szybko odparowuje z liści. Ogórek z natury ma zwarty system korzeniowy - fizycznie w takich warunkach nie jest w stanie dostarczyć wystarczającej ilości wody do części nadziemnej. Roślina odczuwa stres związany z odwodnieniem i reaguje na niego gwałtownym wzrostem kaburbitacyny, owoce stają się gorzkie.
Decyzja: Jeśli to możliwe, ogórków nie należy uprawiać w miejscach narażonych na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, lepiej rosną w rozproszonym świetle z lekkiego półcienia.
- Ogórki są najczęściej uprawiane poziomo w otwartych łóżkach. Więc roślina lepiej się zacienia. Ale ta metoda jest uważana za mniej skuteczną niż pionowe sadzenie na kratce - mniej wydajna i bardziej czasochłonna. I często ogórki nadal doświadczają poważnego przegrzania, krzewy szybko się starzeją, a nawet dobre hybrydy nie mogą w pełni wyrazić swoich wysokich cech i stają się gorzkie.
- Szklarnie również wymagają zacienienia w okresach upałów.
- Dodatkowe specjalne zacienienie pozwala ograniczyć przegrzewanie i nadmierne oświetlenie, do tego zastosowania agrowłókninę, najlepszym rozwiązaniem będzie baldachim wykonany z siatki zacieniającej.
2. Brak światła i ciepła
Problem: Ogórki uwielbiają jasne rozproszone, choć pośrednie światło słoneczne. Przy braku światła ogórki również stają się gorzkie i wodniste, ogólna wydajność jest znacznie zmniejszona.
Decyzja: Wybierz dobrze oświetlone miejsca na łóżka z ogórkami i szklarnie.W okresie wiosenno-jesiennej uprawy, gdy dzień jest zbyt krótki, należy przygotować się na sztuczne doświetlenie ogórków, szczególnie na domowym parapecie.
W sezonie - usuń materiały zacieniające na czas, gdy nie ma intensywnych upałów.W razie potrzeby przerzedź i uformuj krzewy, aby się nie zacieniały.
3. Niewystarczające i nadmierne podlewanie
Problem: Ogórek najlepiej czuje się w ciepłych, wilgotnych tropikach, gdzie zawsze jest ciepło, ale nie gorąco, wilgotno, ale nie mokro, a różnica temperatur między dniem a nocą jest bardzo umiarkowana. W naszych polskich warunkach owóc musi się dostosować. A przy niewłaściwym podlewaniu ogórki dosłownie zaczynają protestować i wydawać gorzkie owoce. Przy braku wilgoci skórka staje się sucha, twarda i gorzka nawet w najmniejszych ogórkach. Jeśli w glebie i powietrzu nie ma wystarczającej ilości wilgoci, młode warzywa nie mogą normalnie tworzyć się, pozostają małe, a w uprawianych ogórkach tworzą się puste przestrzenie i pojawia się zauważalna gorycz. Przy stałym nadmiarze wilgoci delikatne korzenie ogórka szybko ulegają gniciu, a nie tylko owoce stają się gorzkie, ale sama roślina może szybko zostać utracona. Roślina odczuwa również duży stres podczas podlewania zimną wodą.
Decyzja: Jak podlewać ogórki, aby nie stały się gorzkie? – pytają naszych konsultantów. Ciepła woda. Przygotuj wcześniej wodę do podlewania, powinna się ogrzać do temperatury 22-24°С. Nie wylewaj wody ze studni pod ogórki. Idealne byłoby regulowane nawadnianie kropelkowe.
- W otwartym terenie mulczuj nasadzenia, aby zachować wilgoć w glebie.
- Postępuj zgodnie z optymalnym reżimem nawadniania dla każdego okresu rozwoju roślin i zgodnie z warunkami pogodowymi. Wiosną, gdy nie ma upałów, a ogórki są jeszcze małe i zanim pojawią się pierwsze kwiaty, wystarczy podlewać do 1-2 razy w tygodniu, co 4-5 dni. Kiedy rośliny już aktywnie owocują, ale temperatura nie przekracza 25-26°С - podlewanie odbywa się co drugi dzień, a w upale - codziennie. Gdy zrobi się zimno, ponownie ogranicz podlewanie.
Ważne jest, aby ziemia była mokra co najmniej o 25-30 cm, podlewanie nie powinno być powierzchowne. W przeciwnym razie korzenie utworzą się tylko w górnej warstwie gleby, a przy najmniejszej przerwie w podlewaniu wyschną, a ogórki staną się gorzkie.
4. Nagłe zmiany temperatury
Problem: duża różnica temperatur w dzień i w nocy jest niekomfortowa dla ogórków. A jak już wiesz, reagują na to pojawieniem się goryczy w owocach. Ogórki są bardzo ciepłolubne, dobrze rozwijają się w temperaturze 22-26°С. Nie lubią ani przegrzania, ani zimna, przy +10°C całkowicie przestają się rozwijać. Przy ostrych wahaniach temperatury rośliny nie mogą normalnie wchłaniać składników odżywczych z gleby.
Decyzja: Optymalnym rozwiązaniem byłaby uprawa ogórków w osobnej jałówce na pionowej kratownicy lub wiązaniu. Należy pamiętać, że ogórki i pomidory nie są najlepszymi sąsiadami w szklarni. Jednak jeśli nie ma innego wyjścia - przeczytaj, jak zoptymalizowaliśmy warunki uprawy w szklarni dla każdej rośliny.
- W upale przykryj ogórki siatką zacieniającą, w zimnie - zaizoluj włóknem rolniczym.
- Przewietrz szklarnię, aby w ciągu dnia nie było zbyt gorąco. Wieczorem zamknij drzwi i okna, aby dłużej utrzymać ciepło.
5. Niewystarczające i nadmierne odżywianie
Problem: brak składników odżywczych prowadzi również do tego, że ogórki stają się gorzkie. Zarówno niedobór, jak i nadmiar nawozów są równie niekorzystne dla dobrego wzrostu i walorów smakowych owoców. Ponadto rośliny mogą ostro reagować na brak pierwiastków śladowych - boru, magnezu, cynku i innych.
Decyzja: Jako nawozy używaj nie tylko materii organicznej, ale także kompleksów mineralnych do ogórków. Zawierają wszystkie niezbędne elementy w optymalnym stosunku.
- Do dodatkowego dokarmiania i nawilżania liści służą specjalne rozpuszczalne w wodzie nawozy do ogórków, które można stosować do dokarmiania dolistnego oraz łączyć z nawadnianiem, dodawać do systemu nawadniania.
- Przestrzegaj zalecanych dawek nawozów. Nie przekraczaj dawki, prowadzi to do tego, że ogórki stają się gorzkie, chore i tracą jakość owoców.
6. Niewłaściwy dobór odmian, nasiona od przypadkowych sprzedawców
Problem: jak już wiesz, kaburbitacyna jest mechanizmem obronnym ogórków i ta właściwość jest przekazywana przez nasiona następnym pokoleniom, zwłaszcza jeśli rośliny doświadczyły stresu podczas uprawy. Istnieje wiele ludowych rad, jak np. – nie bierz nasion z gorzkiego ogórka, albo bierz tylko z dolnej części, bliżej kwiatu, a nie z łodygi, bo tam ogon jest najbardziej gorzki.
Decyzja: Zdrowy rozsądek jest taki, że rzeczywiście istnieją odmiany, w których tendencja do tworzenia kaburbitacyny jest zminimalizowana podczas procesu selekcji. Są mniej podatne na gorycz w owocach niż odmiany babci.
- I są nowoczesne hybrydy, w których gorycz jest genetycznie nieobecna. Dlatego lepiej kupować nasiona nowoczesnych odmian ogórków, a hybrydy partenokarpiczne zadowolą Cię wysokimi plonami i odpornością na główne choroby. Przeczytaj więcej o tym, jak wybrać najlepsze nasiona ogórka w publikacji. Osobno zalecamy zwrócenie uwagi na odmiany do solenia i marynowania.
- Ważne: nie trzeba testować nawet najlepszych odmian ogórków pod kątem siły - czy staną się gorzkie, jeśli nie będą przestrzegane zasady techniki rolniczej. Nowoczesne hybrydy potrafią wygładzić i tolerować pewne błędy w technice rolniczej, są bardzo produktywne i odporne na choroby. Ale bez podlewania, na zimno i na ciepło - wszelkie ogórki będą bez smaku, krzywe i mało wydajne. Wymagają normalnej opieki.
7. Sytuacje stresowe: choroby ogórków, szkodniki, uszkodzenia mechaniczne
Uwalniając kaburbicytynę, ogórki reagują na każdy stres, a owoce stają się gorzkie. Dlatego z czasem chroń rośliny przed szkodnikami, owady uszkadzają pędy i wprowadzają infekcję, stosuj preparaty biologiczne w okresie owocowania.
Podczas zbioru uważaj na gałęzie ogórka, tnij owoce czystymi i ostrymi sekatorami, nie rozdzieraj ani nie depcz pędów. Nie przewracaj ani nie zginaj pędów ogórka, nie uszkadzaj liści. Do wygodnego zbioru dużych plonów polecamy wygodny sekator z cienkimi końcówkami lub specjalnymi nożycami.
Tak, potrzeba trochę majsterkowania, aby wyhodować wiele wspaniałych, chrupiących ogórków. Ale nowoczesne odmiany są tego warte, a za dobrą opiekę podziękują bardzo słodkimi i pięknymi owocami.
Zdjęcia: Depositphotos, Nova Photo Graphik