Garden Blog

Najlepsze odmiany marchwi do przechowywania na zimę

Znane przysłowie mówi, że latem należy przygotować sanie, a zimą wóz. Ta ludowa mądrość, przetłumaczona na język ogrodniczy, mówi nam, że aby uzyskać dobre zbiory i bezproblemowe ich przechowywanie, należy wcześniej przemyśleć wszystkie szczegóły. Dotyczy to wszystkich upraw warzyw, bez wyjątku, ale dziś chcemy bezpośrednio porozmawiać o marchwi, która jest bardzo popularna w Polsce.

Na blogu Garden Number One można było przeczytać materiały o tym, jak uprawiać rośliny okopowe, jak prawidłowo zbierać plony i jak je przechowywać zimą w domu. To z pewnością przydatna informacja dla każdego ogrodnika. Jednak należy również zwrócić uwagę na różnorodność marchwi. Istnieją najlepsze odmiany marchwi do przechowywania na zimę i to na nie powinieneś postawić w pierwszej kolejności. Zapytacie zapewne: jak wybrać odmiany marchwi do przechowywania na zimę, żeby się nie pomylić? Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy najlepsze odmiany marchwi ze zdjęciami i opisami, które zachwycą Cię swoim smakiem i nie zepsują się przez długi czas.
 

Marchewka: odpowiedzi na często zadawane pytania

Jaka odmiana marchwi dojrzewa najszybciej?

Takich odmian jest całkiem sporo, a ich liczba rośnie z roku na rok wraz z rozwojem branży. W Polsce popularne są następujące wczesne odmiany marchwi: Amsterdam, Tuchon, Orange Muscat. Na szczególną uwagę zasługuje Karotela – nie tylko najszybsza, ale i najstarsza odmiana z tej kategorii.

Jaka marchewka jest najsłodsza i najbardziej soczysta?

Zwycięzcami w tej nominacji są te warzywa korzeniowe, które mają największą kombinację karotenu i cukru. Przede wszystkim jest to Słodka Marchewka dla dzieci. Na uwagę zasługują również Cesarz i Karmelka. Są one najczęściej używane świeże, a także wytwarzane są soki.

Dlaczego warto wybrać późną marchewkę?

Wielu ogrodników uważa, że ​​najlepsze odmiany są późne, ponieważ mają zwiększone stężenie użytecznych substancji, a rośliny okopowe różnią się dużymi rozmiarami. Taka marchew w ogrodzie rośnie prawie na każdym typie gleby. Należy wyróżnić odmiany: Vita Longa, Rotin.

Jaki rodzaj marchwi najlepiej przechowywać?

Aby wyhodować rośliny okopowe, które dobrze się utrzymają, musisz wziąć najlepsze nasiona warzyw i przestrzegać podstawowych zasad sadzenia. Zasadniczo najbardziej odporne odmiany to te, które dojrzewają przez długi czas. Możesz zrozumieć, które odmiany lepiej sadzić i jak przechowywać marchew na konkretnym przykładzie, który oferuje hurtownia ogrodnicza Garden Number One.

Jakie nasiona marchwi lepiej kupić?

Przede wszystkim powinny to być nasiona marchwi od sprawdzonego sprzedawcy, których jakość nie budzi wątpliwości. Dotyczy to również innych popularnych warzyw. Następnie należy skupić się na indywidualnych preferencjach: smaku, wielkości, okresie dojrzewania. Holenderskie odmiany marchwi, a także marchew z nasionami f1, są poszukiwane w Polsce.
 

Wspaniała szóstka: najsmaczniejsze odmiany marchwi do przechowywania w zimie

Marchew Nantejska
Owoce tej odmiany są bogate w beta-karoten i są źródłem witamin. Różnią się soczystością i użytecznością. Wzorowy plon uzyskuje się na lekkiej, luźnej glebie: prawie idealnie wyrównane rośliny okopowe o gładkiej skórce.

 

  • dojrzewanie: około 90-110 dni;
  • owoce: mają cylindryczny kształt i odznaczają się bogatym pomarańczowym kolorem, osiągają średnią długość 15-16 cm przy średniej statystycznej masie jednego owocu 100-150 g;
  • smak: słodkie, soczyste owoce, bogate w przydatne pierwiastki śladowe;
  • wydajność: około 5-6 kg z 1 metra kwadratowego;
  • cechy: wysoka odporność na choroby i wahania temperatur, idealna do przygotowywania posiłków dla niemowląt (mieszanek, soków itd.).
Marchew Karotela
Ta odmiana wyróżnia się intensywnym pomarańczowym kolorem. Odmiana słodka o bardzo wysokiej plenności. Kolejną zaletą jest jej wysoka mrozoodporność.
  • dojrzewanie: około 100-110 dni;
  • owoce: kształt cylindryczny;
  • smak: słodki;
  • wydajność: 7-8 kg na 1 m2;
  • cechy: odmiana jest mrozoodporna i może być sadzona zarówno wiosną, jak i jesienią.
Marchew Flakkese
Najlepsze odmiany dużych marchwi, które są przechowywane przez długi czas, są zawsze w modzie, a Flakkese nie jest wyjątkiem! Odmiana ta wykazuje doskonałe plonowanie, a handlowy typ roślin okopowych nie psuje się w ciągu kilku miesięcy od momentu zbioru.
  • dojrzewanie: 100-120 dni;
  • owoce: w postaci podłużnych szyszek, wyróżniających się jasnopomarańczowym rdzeniem, dość duże (długość do 20-35 cm i waga do 200-250 g);
  • smak: słodki, niezwykle gęsta konsystencja;
  • wydajność: średnio 5-7 kg na metr kwadratowy;
  • cechy: wykazuje podwyższoną odporność na wiele powszechnych w kulturze chorób, przeznaczony głównie do przetwórstwa i planowanego wykorzystania w okresie zimowym.
Marchew Rotin
Ta cudowna odmiana jest nieco ciemniejsza niż inne. Jest bogata w karoten oraz inne cenne składniki odżywcze. Oprócz stosowania w spożyciu bezpośrednim można ją stosować w przetwórstwie. Przechowywanie marchwi tej odmiany jest świetnym pomysłem.
  • dojrzewanie: około 100 dni;
  • owoce: o kształcie stożkowatym, co różni ją od innych odmian marchwi o walcowatym kształcie;
  • smak: słodki, niezwykle gęsta konsystencja;
  • wydajność: średnio 5-7 kg na metr kwadratowy;
  • cechy: wyróżnia się wielką soczystością.
Marchew Vita Longa
Wygląda pięknie, jest bardzo smaczne i dobrze się przechowuje. Nasiona odmiany Vita Long są sprzedawane bardzo aktywnie, ponieważ jest to okazja dla ogrodnika do uzyskania wysokiej jakości zbiorów i zapasów na zimę. Jest to marchew późna.
  • dojrzewanie: 110-120 dni;
  • owoce: ciemnopomarańczowe, nawet lekko czerwonawe, przeważnie duże (długości ok. 20 cm), wydłużone, stożkowate;
  • smak: zawsze świeży, lekko słodki, zawiera dużo karotenu;
  • wydajność: od 4 do 7 kg/m2;
  • cechy: wykazuje aktywne kiełkowanie w temperaturze minimalnej dodatniej, w większości owoce nie są podatne na choroby i pękanie.
Marchew Amsterdam
Jej walcowate korzenie są bardzo atrakcyjne. Wielką zaletą tej odmiany marchwi jest niezwykle krótki okres jej wegetacji. Nadaje się do robienia przetworów i również spożycia bezpośredniego. Jest bogata w witaminy i beta-karoten.
  • dojrzewanie: 80-85 dni;
  • owoce: pomarańczowe, z tępą końcówką, waga stanowi od 60 do 150 g;
  • smak: delikatny i jednocześnie soczysty;
  • wydajność: od 4 do 7 kg/m2;
  • cechy: cechą charakterystyczną odmiany jest jej dobra odporność na pękanie.
Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023