Garden Blog

Najlepsze odmiany kukurydzy cukrowej: hit przyszłego lata

Z czym kojarzy Ci się lato? Słońce, rekreacja na świeżym powietrzu i na pewno kukurydza - słodka, soczysta, tak że nie sposób się od niej oderwać, taka smaczna. Tak? Następnie nadszedł czas, aby porozmawiać o tym, jakie są odmiany kukurydzy. Jest ich bardzo dużo (wcześniej pisaliśmy o różnorodności odmian i wszystkim, co trzeba wiedzieć o kukurydzy). Tak więc każda z opcji ma swoje własne cechy i zalety. Zdecydowanie powinieneś zwrócić na to uwagę w momencie zakupu. Aby czytelnicy naszego bloga nie tracili cennego czasu, stworzyliśmy osobną listę najlepszych odmian cukrowych i chętnie się nią z Tobą podzielimy.

Ocena zawiera tylko kukurydzę cukrową, po której palce lizać i chcieć więcej! Oferujemy Ci TOP-4, a Ty już decydujesz, która odmiana kukurydzy jest najsłodsza, która najsmaczniejsza, a która najbardziej wydajna. A może wszyscy razem? Należy zauważyć, że są to najlepsze odmiany dla Polski, to znaczy, że można je uprawiać z wiarą w sukces na naszych otwartych przestrzeniach. Przygotuj miejsce, zaopatrz się w materiał do sadzenia i idź naprzód – w stronę cukrowego lata!

Kukurydza Andrea
Odmiana Andrea należy do grupy kukurydzy cukrowej o średnim okresie wegetacji, co oznacza, że może dojrzewać stosunkowo szybko w porównaniu do innych odmian. Słynie z wyjątkowo słodkiego smaku, który sprawia, że jest popularna wśród konsumentów. Ma niemal uniwersalne zastosowanie. Wymaga dobrze przygotowanej gleby, nawilżonej, zasobnej w składniki pokarmowe. Wysiew nasion następuje 15 maja, a zbiór zaczyna się w końcu sierpnia.

 

  • odmiana: wczesna;
  • kształt: walcowaty;
  • ziarna: mają złotożółty kolor, średniej wielkości;
  • średnia długość kolby: ok. 15-20 cm;
  • zawartość cukru: do 15 %;
  • zastosowanie: spożycie bezpośrednie;
  • cechy charakterystyczne: jest odporna na większość chorób występujących w odmianach kukurydzy.
Kukurydza cukrowa Golden Bantam

Ta kukurydza jest niezwykle plenna. Kukurydza cukrowa Golden Bantam to popularna odmiana kukurydzy cukrowej, która była hodowana już od początku XX wieku. Odmiana polecana do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do sałatek i mrożenia. Odmiana ta jest znana z charakterystycznego, intensywnie żółtego koloru ziaren, które są słodkie i chrupkie. Kukurydza ma klasyczny kształt kolby i jest popularna zarówno wśród rolników, jak i konsumentów.

 

  • odmiana: jest to kukurydza średnio późna;
  • kształt: walcowaty;   
  • ziarna: żółte, duże, bardzo słodkie oraz miękkie, o kremowym wnętrzu;
  • średnia długość kolby: 22-24 cm;
  • zawartość cukru: około 8-10 %;
  • zastosowanie: ziarna można zjadać na surowo jako przekąskę, serwować do sałatek, gotować oraz grillować;
  • cechy charakterystyczne: odmiana wyróżnia się wysokimi walorami smakowymi, co robi ją bardzo popularną.

Kukurydza Ramondia

Ta odmiana mieszańcowa ma niezwykłe ubarwienie – kontrastujące białe i żółte ziarna. W tym około 30% ziaren są o kolorze białym. Ugotowane kolby cudownie nadają się do spożycia na ciepło. Jest idealna do spożycia bezpośredniego. Warto zwrócić uwagę na to, że kolby kukurydzy cukrowej ścina się w tzw. fazie mlecznej, kiedy ona jeszcze nie jest twarda.

 

  • odmiana: średnio wczesna;
  • kształt:  zwykły walcowaty;
  • ziarna: żółto-białe;
  • średnia długość: do 20 cm;
  • zawartość cukru: ziarna super słodkie, może wynosić do 15 %;
  • zastosowanie: nadaje się do mrożenia, stosowania bezpośredniego jako dodatek do sałatek;
  • cechy charakterystyczne: doskonale nadaje się do grillowania, najlepiej smakuje z masełkiem i solą.

Kukurydza Złota Karłowa

Przeznaczona przede wszystkim do uprawy amatorskiej w ogrodach przydomowych. Nasiona kukurydzy mają nieregularny kształt. Dzięki swej karłowości nie zajmuje dużo miejsca. Mimo swego niewielkiego rozmiaru jest źródłem cennych minerałów i witamin. Oprócz tego ona bardzo się rozkrzewia. Uprawa kukurydzy tej odmiany wcale nie jest trudną.

 

  • odmiana: wczesna;
  • kształt: stożkowy;
  • ziarna: mają odcień jasnej żółci;
  • średnia długość kolby: 8-12 cm;
  • zawartość cukru: do 8-10 %;
  • zastosowanie: spożycie bezpośrednie;
  • cechy charakterystyczne: osiąga dojrzałość bardzo szybko – kolby można zbierać już w lipcu.

Zdjęcia: Depositphotos 

 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023