Najlepsze odmiany kukurydzy cukrowej: hit przyszłego lata
Z czym kojarzy Ci się lato? Słońce, rekreacja na świeżym powietrzu i na pewno kukurydza - słodka, soczysta, tak że nie sposób się od niej oderwać, taka smaczna. Tak? Następnie nadszedł czas, aby porozmawiać o tym, jakie są odmiany kukurydzy. Jest ich bardzo dużo (wcześniej pisaliśmy o różnorodności odmian i wszystkim, co trzeba wiedzieć o kukurydzy). Tak więc każda z opcji ma swoje własne cechy i zalety. Zdecydowanie powinieneś zwrócić na to uwagę w momencie zakupu. Aby czytelnicy naszego bloga nie tracili cennego czasu, stworzyliśmy osobną listę najlepszych odmian cukrowych i chętnie się nią z Tobą podzielimy.
Ocena zawiera tylko kukurydzę cukrową, po której palce lizać i chcieć więcej! Oferujemy Ci TOP-4, a Ty już decydujesz, która odmiana kukurydzy jest najsłodsza, która najsmaczniejsza, a która najbardziej wydajna. A może wszyscy razem? Należy zauważyć, że są to najlepsze odmiany dla Polski, to znaczy, że można je uprawiać z wiarą w sukces na naszych otwartych przestrzeniach. Przygotuj miejsce, zaopatrz się w materiał do sadzenia i idź naprzód – w stronę cukrowego lata!
Ta kukurydza jest niezwykle plenna. Kukurydza cukrowa Golden Bantam to popularna odmiana kukurydzy cukrowej, która była hodowana już od początku XX wieku. Odmiana polecana do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do sałatek i mrożenia. Odmiana ta jest znana z charakterystycznego, intensywnie żółtego koloru ziaren, które są słodkie i chrupkie. Kukurydza ma klasyczny kształt kolby i jest popularna zarówno wśród rolników, jak i konsumentów.
- odmiana: jest to kukurydza średnio późna;
- kształt: walcowaty;
- ziarna: żółte, duże, bardzo słodkie oraz miękkie, o kremowym wnętrzu;
- średnia długość kolby: 22-24 cm;
- zawartość cukru: około 8-10 %;
- zastosowanie: ziarna można zjadać na surowo jako przekąskę, serwować do sałatek, gotować oraz grillować;
- cechy charakterystyczne: odmiana wyróżnia się wysokimi walorami smakowymi, co robi ją bardzo popularną.
- odmiana: średnio wczesna;
- kształt: zwykły walcowaty;
- ziarna: żółto-białe;
- średnia długość: do 20 cm;
- zawartość cukru: ziarna super słodkie, może wynosić do 15 %;
- zastosowanie: nadaje się do mrożenia, stosowania bezpośredniego jako dodatek do sałatek;
- cechy charakterystyczne: doskonale nadaje się do grillowania, najlepiej smakuje z masełkiem i solą.
Przeznaczona przede wszystkim do uprawy amatorskiej w ogrodach przydomowych. Nasiona kukurydzy mają nieregularny kształt. Dzięki swej karłowości nie zajmuje dużo miejsca. Mimo swego niewielkiego rozmiaru jest źródłem cennych minerałów i witamin. Oprócz tego ona bardzo się rozkrzewia. Uprawa kukurydzy tej odmiany wcale nie jest trudną.
Zdjęcia: Depositphotos