Garden Blog

Najlepsza cebula do siewu zimowego: którą odmianę wybrać?

Czy kiedykolwiek sadziłeś cebulę przed zimą? A może ten sezon będzie Twoim debiutem? W każdym przypadku praktykę należy rozpocząć od właściwego wyboru materiału do sadzenia. W sprzedaży dostępne są różne odmiany sadzonek cebuli z indywidualnymi zaletami i wadami każdej z nich. Przeanalizowaliśmy wiele opcji i zdecydowaliśmy się na TOP-9 według wersji Garden Number One. Jeśli zastanawiasz się, która odmiana cebuli jest lepsza do sadzenia zimą, pozostań na naszym blogu. Dla Twojej uwagi najlepsze opcje ze zdjęciami i charakterystyką. Wybierzmy razem: która cebula zimowa jest lepsza?


Najlepsza cebula do siewu zimowego


Cupido

Odmiana selekcji holenderskiej, która zajęła wysoką pozycję na początku XXI wieku i od tego czasu jest jednym z najlepiej sprzedających się w różnych krajach, w tym w Polsce. Charakteryzuje się wysokimi plonami i doskonałą odpornością na zimno. Przewyższa wiele odmian cebuli ozimej pod względem wytrzymałości. Dzięki prostej agrotechnice gwarantuje duże i soczyste cebule w następnym sezonie.

  • odmiana: wczesna;

  • cebule: gęste, zaokrąglone i spłaszczone, kolor łuski złotobrązowy;

  • miąższ: soczysty, śnieżnobiały, nieostry;

  • waga: około 100-150 g;

  • dojrzewanie:pierwsza połowa lipca;

  • wydajność: około 5 kg z 1m2;

  • mrozoodporność: wytrzymuje do -15°C;

  • cechy szczególne: nie jest podatna na pędy, odporność na choroby jest średnia;

  • zastosowanie: do spożycia na surowo i do gotowania.

Red Baron

Najlepsze odmiany cebuli do sadzenia zimą mogą być nie tylko złote, ale także czerwone. Red Baron jest pod każdym względem żywym przykładem. Cebule wyróżniają się bogatym kolorem. Odmiana ma wszystkie niezbędne cechy wydajności pod względem agrotechnicznym. Jest przechowywana przez długi czas, więc hodowcy daczy i ogrodnicy chętnie piszą dobre recenzje pod jego adresem.

  • odmiana: średnio późna;

  • cebulki: zaokrąglone, płaskie, zewnętrzne łuski fioletowo-czerwone, łatwe do oderwania;

  • miąższ: pełen soku, mieniący się odcieniami czerwieni i błękitu;

  • waga: od 60 do 150 g;

  • dojrzewanie: przez całe lato, w zależności od nasadzenia;

  • wydajność: do 2 kg na 1 m2;

  • mrozoodporność: wysoka;

  • cechy szczególne: po wykopaniu cebule z czasem nabierają bardziej charakterystycznego, łagodnego smaku i aromatu;

  • zastosowanie: idealny składnik świeżych sałatek.

Senshyu

Duża i dość smaczna - doskonała cebula zimowa odmiany Senshyu, która od dawna jest uwielbiana przez wielu ludzie. Jest uprawiana zarówno do użytku domowego, jak i do celów komercyjnych. Dzięki dobrym plonom cebula w 100% uzasadnia sadzenie na dużą skalę. Agrotechnika uprawy jest standardem. Okres przechowywania - ponad sześć miesięcy w suchym, wentylowanym pomieszczeniu. Możliwość transportu jest doskonała.

  • odmiana: średnio późna;

  • cebule: lekko spłaszczone, charakteryzujące się piękną złotą łuską, przeważnie jednolitej wielkości, prawie wszystkie średnie do dużych;

  • miąższ: biały, zwarty, z dużą ilością soku;

  • waga: od 100 do 200 g;

  • dojrzewanie: w drugiej połowie czerwca i pierwszej połowie lipca;

  • wydajność: do 4-5 kg na 1 m2;

  • mrozoodporność: wysoka;

  • cechy szczególne: odporna na pędy, bardzo rzadko choruje;

  • zastosowanie: do spożycia na świeżo i do przetwórstwa kulinarnego.

Snowball

Brytyjczycy wiedzą również, jak tworzyć ciekawe odmiany cebuli do sadzenia zimą. Jednym z ciekawych wariantów jest Snowball, co po angielsku oznacza śnieżną kulę. Nazwa w 100% odpowiada cechom estetycznym cebulek, które naprawdę przypominają białe kulki. Sama cebula jest smaczna i cieszy bezpretensjonalnością warunków uprawy, nawet przy wszystkich minusach polskiego klimatu.

  • odmiana: średnio późna;

  • cebulki: zaokrąglone, małe, wyróżniające się gładkimi łuskami o śnieżnobiałokremowym kolorze;

  • miąższ: zwarty, jednorodny, biały, w smaku słodko-ostry;

  • waga: od 100 do 200 g;

  • dojrzewanie: przez cały lipiec;

  • wydajność: do 5-6 kg z 1 m2;

  • mrozoodporność: wytrzymuje do -22°C

  • cechy szczególne: charakteryzuje się doskonałą zdolnością do przechowywania (może być przechowywana przez 5-6 miesięcy), może być przechowywana przez długi czas nawet w zwykłym mieszkaniu;

  • zastosowanie: do sałatek i długotrwałego przechowywania.

Setton

Z holenderskiej sadzonki można uzyskać  najlepsze cebulki. Aby to zrobić, konieczne jest przestrzeganie podstawowych zaleceń i sadzenie cebuli zimowej odmiany Setton, która jest znana ze swojej wszechstronności w użyciu. Jest poszukiwana w różnych krajach, ponieważ stawia minimalne wymagania dotyczące składu gleby. Do jej zalet należy jednoczesne dojrzewanie wszystkich posadzonych cebulek i doskonała przenośność.

  • odmiana: średnio późna;

  • cebule: kuliste, gęste, ze złotobrązową, cienką, ale raczej twardą łuską;

  • miąższ: śnieżnobiałokremowy, mieniący się ledwo wyczuwalnymi zielonkawymi odcieniami, charakteryzujący się umiarkowanie ostrym smakiem;

  • waga: od 100 do 150 g;

  • dojrzewanie: w środku lata;

  • wydajność: do 5-6 kg na 1 m2;

  • mrozoodporność: wytrzymuje do -20°C

  • cechy szczególne: zachowuje oryginalne właściwości smakowe nawet po kilku miesiącach przechowywania, wyróżnia się wysokim piórem (do 40-50 cm), cebule są odporne na gnicie;

  • zastosowanie: uniwersalna.

Sturon

Niektóre odmiany cebuli ozimej dojrzewają dość wcześnie. Należy do nich Sturon, który jest jednym z najbardziej znanych efektów pracy hodowców z Holandii. Służy zarówno do uprawy na świeże zioła na wiosnę, jak i do pełnego dojrzewania soczystych cebulek, które leżą przez długi czas w odpowiednim przechowywaniu i nawet nie myślą o zepsuciu.

  • odmiana: wczesna;

  • cebulki: zaokrąglone, wydłużone, różnią się lekko zwężoną szyjką, łuska ma bogaty kolor, złoty;

  • miąższ: zielonkawo-biały, gęsty, bardzo soczysty i miękki w smaku;

  • waga: 100-200 g;

  • dojrzewanie: w czerwcu;

  • wydajność: od 4 do 6 kg z 1 m2;

  • mrozoodporność: wysoka;

  • cechy szczególne: ze względu na dużą gęstość łusek zewnętrznych cebula na zimę odmiany Sturon może leżeć w magazynie przez długi czas bez gnicia;

  • zastosowanie: do sałatek, dań głównych i w połączeniu z marynatami.

Corrado

Jakie inne holenderskie odmiany cebuli można polecić do uprawy zimowej? Zdecydowanie jest to Corrado, który bez problemu dostosowuje się do nie najłatwiejszych warunków pogodowych i daje stabilne zbiory. Przy odpowiedniej agrotechnice prawie nigdy nie gnije, ale jeśli tak się stanie, wystarczy zidentyfikować przyczyny i rozwiązać problem. Zwykle cebule są duże i soczyste.  

  • oidmiana: wczesna;

  • cebule: podłużne, zaokrąglone i wydłużone, średniej wielkości, zewnętrzne łuski są dość jasne i pięknie błyszczą, mieniąc się złotymi odcieniami;

  • miąższ: soczysty, ale nie wodnisty, luksusowo chrupiący, stężenie suchej masy około 10 proc;

  • dojrzewanie: czerwiec-lipiec;

  • wydajność: ok. 5 kg z 1 m2;

  • mrozoodporność: wysoka;

  • osobliwości: raczej pikantna odmiana, ale po obróbce cieplnej nabiera zupełnie niezwykłego karmelowo-słodkiego smaku i przyjemnego aromatu;

  • zastosowanie: do przetwórstwa kulinarnego.

Stuttgarter Riesen

Cebula zimowa Stuttgarter Riesen to kolejny skarb zachodnioeuropejskiej hodowli. Czym jest ta odmiana i kiedy ją sadzić? Wszystko jest tak standardowe, jak to tylko możliwe: sadzić późną jesienią i uzyskać luksusowe zbiory około miesiąca / półtora miesiąca wcześniej niż w przypadku podobnego sadzenia wiosną. Stuttgarter Riesen z całym ozdobnym charakterem swojej nazwy jest łatwa w uprawie. W Polsce jego popularność tylko rośnie.

  • odmiana: średnio wczesna;

  • cebule: średnie lub duże, wystarczająco szerokie, ale zwężające się bliżej końcówek, łuska złota, ściśle przylegająca do wewnętrznych łusek;

  • miąższ: soczysty, średnio ostry, lekko słodki, dobry procent suchej masy - około 15%;

  • waga: do 200 g;

  • dojrzewanie: czerwiec-lipiec;

  • wydajność: około 4-5 kg z 1 m2;

  • mrozoodporność: wysoka;

  • cechy szczególne: zachowują swój pierwotny wygląd handlowy podczas przechowywania;

  • zastosowanie: do świeżych sałatek i dań głównych (obróbka cieplna usuwa ostrość).

Vsetana

Najbardziej interesują Cię średnio-wczesne odmiany cebuli do sadzenia zimą? W takim razie zwróć uwagę na odmianę Vsetana. Gwarantuje ona dość terminowe zbiory: cebule są tradycyjnie duże, a ich wielkość jest minimalnie zróżnicowana. Pod względem czysto agronomicznym jest to jedna z najlepszych odmian. Jest uprawiana na skalę przemysłową. Jeśli chcesz zasadzić trochę dla siebie i rodziny - również świetna opcja.

  • odmiana: wczesna;

  • cebule: szerokie, spłaszczone, górne łuski złotobrązowe;

  • miąższ: kremowo-żółty, pikantny, umiarkowanie ostry, ale nie gorzki;

  • waga: średnio około 100 g;

  • dojrzewanie: w czerwcu;

  • wydajność: do 4-6 kg z 1 m2;

  • mrozoodporność: wysoka;

  • cechy szczególne: jeśli stosuje się specjalne nawozy mineralne i przechowuje w dobrych warunkach, ponad 95% cebulek zachowuje się do następnego sezonu;

  • zastosowanie: uniwersalna.

Zdjęcia: Depositphotos, Nova Photo Graphik

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023