Garden Blog

Kiełkowanie nasion: przygotowanie, czas kiełkowania, siew bez błędów

Jakość nasion jest gwarancją ich dobrego kiełkowania i co najmniej połowy sukcesu w uprawie, plonowania i piękna kwitnienia. Następnie zrozumiemy, dlaczego ważne jest, aby kupować nasiona z właściwym podejściem. Jak ważny jest właściwy zbiór, kontrola biologiczna, pakowanie i inne czynniki, za które płacisz przy zakupie. I dlaczego dobre nasiona są warte swojej ceny. Przestrzeganie prostych, ale bardzo ważnych zasad pomoże zachować zdolność kiełkowania dobrych nasion, przygotować je do siewu na sadzonki i w otwartym terenie.

Kiełkowanie nasion, czynniki kiełkowania

W przyrodzie nie ma absolutnego podobieństwa nasion. Profesjonalni hodowcy przeprowadzają ścisłą selekcję materiału siewnego według ponad 10 kryteriów w celu uzyskania jak najwyższej zdolności kiełkowania, bliskiej 100%. Większość ogrodników-amatorów nie ma pojęcia, czym zajmują się firmy nasienne:

  • Stopień dojrzałości jest kontrolowany, a zbiór odbywa się w optymalnym czasie, przy dobrych warunkach pogodowych.
  • Oczyszczanie i obróbka materiału siewnego przed ewentualnym zanieczyszczeniem nasionami chwastów, chorobami i szkodnikami.
  • Kalibracja nasion to proces selekcji najlepszych nasion spełniających normy pod względem wielkości, gęstości, wagi itp. W warunkach profesjonalnego szkolenia takie przetwarzanie odbywa się na nowoczesnych maszynach kalibracyjnych.
  • Przygotowanie do przechowywania – doprowadzenie materiału siewnego do optymalnej wilgotności: suszenie, wietrzenie itp. Oraz przechowywanie w odpowiednich warunkach temperatury i wilgotności przed sprzedażą.

Jakie warzywa warto uprawiać w ogródku

Jak już rozumiesz, istnieje znaczne ryzyko przy zakupie nasion „z własnych rąk” i „domowej roboty z własnego ogrodu”. A problem kiełkowania cudzych nasion amatorskich nie jest największy. Ryzykujesz wprowadzeniem do ogrodu chorób, chwastów i szkodników, których wcześniej tam nie było. Nasiona profesjonalne muszą być przetwarzane zgodnie z normami regulowanymi i bez uzyskania odpowiedniego certyfikatu jakości - sprzedaż profesjonalna, eksport, import - są zabronione.

Kolejnym etapem kontroli jakości jest laboratoryjne kiełkowanie nasion. Są to wartości procentowe, które są zapisane na torbach. Każda roślina ma swoje własne warunki kiełkowania, są one również zapisane na opakowaniu. W laboratorium w tych warunkach nasiona kiełkują, a procent kiełkowania uzyskuje się ze stosunku tego, co zostało zasiane, do tego, co wyrosło. Zwykle jest to 80-95%. Jednak są rośliny, w których procent podobieństwa jest naturalnie nieco niższy. Dlaczego musisz to wiedzieć? Aby zaplanować uprawy, musisz wiedzieć, ile worków jakich roślin potrzebujesz zgromadzić na sezon. Jeśli jest mało nasion, będziesz musiał siać później lub całkowicie pominąć sezon. A jeśli jest ich za dużo, nie wszystko można przechowywać przez długi czas. Niektóre przykłady: kapusta, arbuzy, melony - mają 90-95% podobieństwa, cebula i buraki - 80%, marchew i pietruszka - 70%, seler, pasternak - około 50%. Wskaźniki te odpowiadają międzynarodowym standardom. Oraz „domowe nasiona”, które nie zostały poddane profesjonalnej obróbce – przyda się jeszcze więcej, zawierają dużo drobnych i niedojrzałych nasion.

Jeśli kupiłeś nasiona w markowych sklepach, od dobrych producentów, to aby sprawdzić termin przydatności do spożycia i zdolność kiełkowania, wystarczy spojrzeć na informacje na etykiecie.

Przygotowanie nasion do siewu

Celem tego etapu jest utrzymanie maksymalnego kiełkowania nasion lub jego maksymalne zwiększenie. Zacznijmy od 2 odrębnych cech przygotowania nasion niektórych roślin:

  • Stratyfikacja. Jest to proces, w którym kiełkowanie wzrasta kilkakrotnie, jeśli nasiona są przechowywane przez pewien czas w chłodzie. Które nasiona wymagają stratyfikacji? Najczęściej ogrodnicy rozwarstwiają pierwiosnki, lawendę itp. Kwiaty te najłatwiej siać jesienią przed zimą lub wczesną wiosną, w marcu - na początku kwietnia. Aby rozwarstwić materiał do sadzenia w domu, połóż nasiona na mokrej serwetce lub waciku kosmetycznym, owiń folią i włóż do lodówki na 20-30 dni, a następnie wysiewaj w pojemnikach na sadzonki lub natychmiast w łóżkach.

  • Nasiona z olejkami eterycznymi, takie jak seler, pasternak, marchew, pietruszka, koperek itp. Dla lepszego kiełkowania moczyć kilka razy w ciepłej wodzie (+40°C) przez 10-15 minut. Kiedy woda staje się brązowa, jest ponownie zmieniana. Woda jest zmieniana, aż pozostaje czysta. Nie jest to obowiązkowa procedura, ale wielokrotnie zwiększa naturalne kiełkowanie nasion, ponieważ olejki eteryczne są wypłukiwane, a nasiona lepiej pęcznieją. Po takim namoczeniu - natychmiast wysiać do gruntu.

A teraz porozmawiajmy o sposobach poprawy kiełkowania, które są stosowane w przypadku wszystkich rodzajów nasion.

  • Odkażenie. Ten etap można pominąć w przypadku nasion markowych, a nie w przypadku nasion powlekanych (inkrustowanych). Zostały już przetworzone. Więcej o przetwórstwie przemysłowym przeczytasz w artykule Zalety nasion powlekanych i inkrustowanych. Przy nieznanym materiale siewnym chorobotwórcza mikroflora może przedostać się do gleby Twojego ogrodu. Używaj trucizn, nie dostaną się do środka, ale całkowicie zdezynfekują powierzchnię. Jeśli dezynfekcja nie zostanie przeprowadzona, spęczniałe nasiona mogą gnić w ziemi bez kiełkowania.

  • Moczenie, kiełkowanie i stymulanty. Najprostszym sposobem jest namoczenie w wodzie 1-3 dni przed siewem. Aby przyspieszyć pojawienie się sadzonek, nasiona przechowuje się na wilgotnej szmatce lub serwetce, aż zostaną nakłute. Aby zwiększyć kiełkowanie i wzmocnić młode pędy, użyj stymulantów. Leki te zawierają substancje podobne do fitohormonów, które są odpowiedzialne za przebudzenie zarodka, jego kiełkowanie i przekształcenie rezerw składników odżywczych w nasionach w energię do wzrostu sadzonek. Według opinii dobrze działają również stymulanty humusowe. Zawierają aminokwasy niezbędne do rozpoczęcia wzrostu oraz elementy przyspieszające rozwój siewek.

Siew kiełek nasion: warunki, od których zależy kiełkowanie nasion

Jak jest to to nieprzyjemne, gdy markowe nasiona nie kiełkują lub kiełkują nieprzyjaźnie.

Wszyscy ogrodnicy napotkali ten problem. A kto jest winny? Producent? Co zrobiłeś źle? Na tym etapie podobieństwo zależy już od wskaźników glebowych i uwzględnienia czynników przyrodniczych i klimatycznych. I to też nie jest trudne. Ważne jest, aby zrozumieć, że otwarte warunki glebowe nie są idealnymi parametrami w laboratorium. A podobieństwo będzie mniejsze niż to, co jest napisane na torbie. Jest to całkowicie normalne i nazywa się to podobieństwem odmiany. Parametry środowiska zewnętrznego i właściwości gleby już tu obowiązują. Naszym zadaniem jest ich optymalizacja i zachowanie jak największego podobieństwa.

Jak to zrobić:

  • Kiedy sadzić nasiona. Zwykle są one wskazane na opakowaniu. Staraj się za nimi podążać. Odnoszą się one do zalecanej temperatury kiełkowania nasion. Np. kapusta, zielony groszek, rukiew wodna, rzodkiewka - kiełkują już przy +10-12°C powietrza i +5-7°C gleby. W tym czasie jest jeszcze chłodno, w ziemi jest dużo wilgoci i rośliny te mają doskonały start we wzrost, w upalne majowe upały kiełkują znacznie gorzej. A pomidory, pęcherzyca, bakłażany i papryka szybko rosną przy temperaturze gleby co najmniej +15°C i temperaturze powietrza +20°C. A na zimno - nasiona po prostu znikną. Dlatego najczęściej te uprawy są uprawiane przez sadzonki.

  • Głębokość owinięcia może być podana na opakowaniu. Jednak możesz kierować się prostą zasadą: 3 wysokości nasion - wysokość warstwy gleby nad nasionami. Jeśli wysieje się małe, nasiona nie otrzymają wystarczającej ilości wilgoci w warstwie powierzchniowej, która wysycha. Jeśli jest zbyt głęboka, „dziób” może w ogóle nie przebić się przez warstwę gleby lub będzie bardzo słaby i nie będzie można go skorygować.

  • Szybkość wysiewu jest wskaźnikiem, który pokazuje, ile roślin będzie normalnie rosnąć na określonym obszarze. Te wskaźniki znajdziesz również w tabeli. Aby wysiać nasiona bardziej równomiernie, użyj specjalnego siewnika.

Uprawa nasion

Nawet najlepsze ziarno nie wykiełkuje, jeśli gleba nie zostanie odpowiednio przygotowana. Dobrze kopać i poluzować glebę grabiami, podlewać tak, aby była umiarkowanie wilgotna. Spróbuj siać na taką samą głębokość. Nie dopuścić do wyschnięcia gleby, podlewać regularnie i ostrożnie, zraszając, aby nie zmyć nasion. Wszystkie te proste metody agrotechniki podczas siewu znane są od dawna. Po prostu podążaj za nimi, wszystko się ułoży, a kiełkowanie nasion na pewno Ci się spodoba.

 


Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023