Notice: Undefined index: p_share in /var/www/gardennumberone.pl/catalog/model/catalog/product.php on line 29Notice: Undefined index: p_share_operacion_id in /var/www/gardennumberone.pl/catalog/model/catalog/product.php on line 30Notice: Undefined index: p_share_operacion_id in /var/www/gardennumberone.pl/catalog/model/catalog/product.php on line 33Notice: Undefined variable: new_price_p in /var/www/gardennumberone.pl/catalog/model/catalog/product.php on line 37Notice: Undefined index: p_gift in /var/www/gardennumberone.pl/catalog/model/catalog/product.php on line 39 Kiedy cebule (dymka, rzepakowa, por, szalotka) są dojrzałe - zasady usuwania ich z grządki, aby służyły jak najdłużej
Garden Blog

Kiedy cebule (dymka, rzepakowa, por, szalotka) są dojrzałe - zasady usuwania ich z grządki, aby służyły jak najdłużej

Cebula jest najważniejszym składnikiem kuchni polskiej i światowej. Można jej porównać do soli i przypraw. Co za barszcz bez soczystej rzepy! Nie do pomyślenia bez cebuli i letniej sałatki. Warzywa korzeniowe, oprócz nadania potrawie przyjemnego smaku i aromatu, wzbogacają organizm w przydatne witaminy. Obecność w nim dużej dawki kwasu askorbinowego i olejków eterycznych pomaga w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom. W ciągu roku przeciętny Polak zjada około 5-12 kilogramów cebuli. Nic dziwnego, że kiedy ludzie mają własną ziemię, to przede wszystkim sieją pożyteczne rośliny okopowe. Warzywo doskonale rośnie w warunkach Polski, przechodząc drogę od rośliny krzyżowej i sadzonki do soczystej dużej główki. Jak zrozumieć, kiedy cebula dojrzewa na zimę? Łatwo jest dowiedzieć się o prostych, ale bardzo ważnych niuansach z artykułu.

Kiedy dojrzewa cebula (czarna cebula, por, dymka) - zasady zbioru z ogródka w celu jak najdłuższego przechowywania

Jak zrozumieć, że cebula w ogrodzie jest dojrzała?

Wizualna inspekcja ogrodu to świetny sposób, aby wiedzieć, kiedy warzywo jest dojrzałe. Dokładnym znakiem dojrzałej cebuli będzie pożółkłe i zgięte pióro, sucha i cienka szyja. Kolor skórki widoczny spod ziemi nabiera żółtego, białego lub czerwonego odcienia (kolor zależy od odmiany). Skórka powinna łatwo odchodzić.

Kiedy cebula dojrzewa: kiedy zbierać cebulę rzepakową

Nie ma dokładnego określenia terminu na zbieranie owoców. Zwykłym czasem jest koniec lata, kiedy nadchodzą nocne przymrozki. Na dojrzewanie nasion mają wpływ dwa czynniki: termin siewu i warunki pogodowe. Jeśli lato jest deszczowe i chłodne, zbiory odbywają się później. Nie możesz się spieszyć, inaczej łuska nie wyschnie. Jeśli się spóźnisz, mogą wyrosnąć nowe korzenie. W obu przypadkach nasiona nie mogą być przechowywane przez długi czas.

W naszym klimacie cebula zasiana w maju dojrzeje w lipcu. W chłodne i deszczowe lato czas zbiorów można przesunąć na sierpień-wrzesień. Wiedząc, jak długo dojrzewa cebula od sadzenia do zbioru, będzie można przygotować się do kopania. Okres dojrzewania wynosi 68-80 dni, więc musisz sprawdzić ogród trzy miesiące po posadzeniu. Znając oznaki dojrzewania rzepy, łatwo jest wybrać optymalny czas na zbiór. Polskie ogrodnictwo często posługuje się kalendarzem księżycowym. Następnie zbiór odbywa się przy pełni księżyca, aby zachować maksymalną ilość użytecznych substancji w roślinie okopowej.

Kiedy dojrzewa por?

Zbiór porów w Polsce rozpoczyna się na początku października. Aby wykopana cebula nie zaczęła wysychać przed dojrzewaniem, jadalną białą część należy posypać ziemią 10-15 dni przed zbiorem. Zastąpi glebę i nieprzezroczysty materiał. Po wykopaniu korzenie są skracane do 2 cm, liście do 2/3. Pory są wysyłane do przechowywania. W zależności od stworzonych warunków trwa od dwóch tygodni do siedmiu miesięcy.

Kiedy czyścić letnią cebulę dymkę?

Gatunek rodzinny lub krzew ma charakterystyczną cechę — w gnieździe tworzy się 4-8 cebul. Szczególnie lubiany przez smakoszy, ponieważ miąższ jest soczysty i ma łagodniejszy smak niż odmiana cebulowa. Szalotki są zabierane, gdy tylko opadną warzywa. Zwlekanie spowoduje, że korzenie będą intensywnie gromadzić wilgoć, co źle wpłynie na dalsze przechowywanie.

Kiedy wykopać cebulę posadzoną na zimę 

Cebula ozima jest atrakcyjna z możliwością ścinania części plonów na zieleninę, a także z wczesnym dojrzewaniem. Po zbiorach będzie można obsiać ogród innymi przedwcześnie dojrzałymi warzywami. Kiedy wyrywać ozimą cebulę? W naszym pasie plon jest gotowy do zbioru w czerwcu-lipcu, ale dokładny czas można określić wizualnie. Często ogrodnicy nie ryzykują sadzenia dużej ilości cebuli na zimę, myśląc, że źle się przechowują. W rzeczywistości najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednią odmianę, która przetrwa całą zimę.

Kiedy dojrzewa cebula dymka? 

Proces uprawy własnych nasion cebuli, tzw. czarnej cebuli, rozpoczyna się od selekcji zdrowej cebuli. Średnica powinna wynosić 6-10 cm. Sadzonkę trzyma się przez 3 miesiące w upale, a następnie przez kilka miesięcy w temperaturze +2-7 ° C. Miesiąc przed sadzeniem przechowywać w temperaturze +15 ° C. Pod koniec kwietnia sadzi się je do pełnego dojrzewania, co wymaga 110-140 dni. Wylatującą strzałę należy monitorować, wiążąc ją i chroniąc przed ptakami. Jeżyna jest gotowa do zbioru 2 miesiące po kwitnieniu.

Jak przyspieszyć dojrzewanie cebuli?

Nawadnianie cebuli i czosnku przed zbiorami jest przerywane dwa tygodnie wcześniej, ale w tym okresie deszcze mogą ładować się. Proste sztuczki pomogą przyspieszyć proces dojrzewania. Możesz chodzić między liniami, zginając pióro do ziemi. Bardziej radykalnym sposobem jest podniesienie główek widłami, aby nieco wysadzić korzenie. Jeśli gleba jest luźna, możesz wykonać pracę ręcznie, lekko podnosząc każdą rzepę. Przy głębokim sadzeniu lub bardzo gęstej glebie nie należy nawet próbować wyciągać cebulki. Lepiej jest odsłonić roślinę okopową, usuwając wierzchnią warstwę podłoża. Zalecenia pozwolą roślinie dojrzeć w ciągu 5-14 dni.

Jak prawidłowo czyścić cebulę szalotkę do przechowywania?

Główki cebul usuwa się, wyciągając je lub używając wideł, wybierając na to słoneczny, suchy dzień. Uprawę suszy się na słońcu przez 2-3 tygodnie, regularnie obracając, a na noc przenosi do suchego pomieszczenia. Część nadziemna jest ścinana tydzień po rozpoczęciu suszenia, pozostawiając ogony o długości około 5 cm. W porze deszczowej wybierz suchy dzień i usuń cebulę z łóżka. Suszą się pod baldachimem razem z piórem przez 7-10 dni. Po takim dojrzewaniu suszone warzywa są usuwane.

Zbiór i przechowywanie cebul?

Zasypiają w pudełkach z wentylowanymi otworami lub splatają warkocz, ostrożnie pozostawiając 15 cm części nadziemnej. Temperatura może wynosić od 0 do 20 stopni Celsjusza, ale bez ostrych wahań. Pudrowanie kredą pomoże zapobiec próchnicy. Pory najlepiej przechowywać w piwnicy, posypane piaskiem.

Rada! Podczas zbioru niektóre rzepy mogą przypadkowo oderwać część ziemi. W porządku, ale takie cebulki powinny być używane w pierwszej kolejności.

Zdjęcia: Depositphotos, Nova Photo Graphik

 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023