Kapusta – królowa warzyw: wszystko, co musisz wiedzieć o rodzajach i odmianach
Kapusta to najpowszechniejsza i najcenniejsza roślina warzywna! 10 najsmaczniejszych rodzajów kapusty, tajemnice i osobliwości uprawy. Różne rodzaje kapusty to najpopularniejsze warzywa na naszym stole. Najbardziej znana naszym ogrodnikom jest kapusta głowiasta. Są jednak inne smaczne, pożywne i dietetyczne gatunki, które nasi warzywnicy z powodzeniem uprawiają w polskich ogrodach. Różnią się smakiem, wyglądem, terminem dojrzewania, warunkami wzrostu. Kapusta to bardzo piękna roślina! Przyjrzyjmy się bliżej różnym rodzajom kapusty.
Najważniejsze odmiany kapusty:
- Kapusta głowiasta. Do tej grupy należy kapusta biała i czerwona. Rośliny te tworzą duże, gęste główki. Odmiany wczesne stosuje się do sałatek i dań gorących, natomiast odmiany późne doskonale przechowują się przez całą zimę i nadają się do fermentacji.
- Kapusta włoska. Gatunek ten tworzy puszystą głowę z eleganckich blach falistych. Wygląda bardzo dekoracyjnie. Kapusta włoska ma więcej białka roślinnego niż kapusta biała, włókna roślinne są delikatniejsze. Nadaje się do świeżego spożycia i szczególnie smaczne w daniach gorących.
- Kapusta brukselska. Jedna z najcenniejszych pod względem właściwości odżywczych spośród wszystkich kapust. Bardzo oryginalnie prezentuje się w ogrodzie. Nie tworzy dużej głowy. W kątach liści rosną małe kolby, których na jednej roślinie są setki.
- Kalafior, Brokuł, Romanesco. Ta grupa nie tworzy główek, lecz delikatne kwiatostany. Pod względem wartości odżywczej i spożywczej jest to grupa dietetyczna, z delikatnym błonnikiem, dobrym bilansem witamin i mikroelementów. Kapusta Romanesco – ma unikalny kształt. Brokuł jest najdelikatniejszy, nazywa się go kapustą szparagową. Kalafior rośnie szybko i daje plony znacznie wcześniej niż inne gatunki kapusty.
- Kalarepa. Najbardziej niezwykły gatunek. Jest to kulista pogrubiona łodyga. Jest spożywany na świeżo i w zupach. Jest to gatunek przedwcześnie rozwinięty.
- Kapusta pekińska. Dziś ten gatunek jest bardzo popularny. Ma pionową wydłużoną puszystą główkę, krawędzie liści są pofałdowane. Głównie spożywa się jako baza dla sałatek. Może doskonale smakować w postaci duszonej i gotowanej. Znajdziesz w przepisie na jedną z najsłynniejszych na świecie sałatek Cezar.
- Kapusta chińska. Należy do grupy liściastych rodzajów kapusty, rośnie bardzo szybko. Kapusta pekińska ma pogrubione białe ogonki z małą blaszką liściową. Ogonki są soczyste, smaczne, nadają się do sałatek. Można gotować i smażyć.
- Jarmuż, kapusta liściasta. Ta grupa obejmuje gatunek, który nie tworzy ani kolb, ani pogrubionych łodyg. Ich liście mają wartość odżywczą i dekoracyjną.
Wszystkie te rodzaje kapusty rosną w warunkach polskich, są dość proste w technice rolniczej i zdecydowanie zasługują na sadzenie w ogrodzie i ogrodzie warzywnym. A teraz – szczegóły i niuanse, siew kapusty na rozsadę i jej sadzenie, uprawa i pielęgnacja. Kapusta ogrodowa zdecydowanie zasługuje na uwagę. Czy pamiętasz słowa starożytnego rzymskiego cesarza Dioklecjana: „Gdybyście wiedzieli, jaką kapustę hodowałem…”
Szczegóły uprawy różnych rodzajów kapusty: sadzenie, tajemnice i zalecenia
Odmiany i rodzaje kapusty mogą dawać wczesne i późne zbiory, niektóre z nich można uprawiać dwa lub więcej razy w sezonie. Cechą wspólną wszystkich gatunków ogrodowych jest to, że są to rośliny mrozoodporne, które lubią regularne podlewanie i nawożenie.
Kapusta głowiasta: korzyści, uprawa, cechy
Kapusta głowiasta jest najbardziej popularną i szeroko uprawianą odmianą. Jej błonnik jest niezbędny dla naszego organizmu. Liście zawierają potas i witaminę C, dużo pierwiastków śladowych. Liść kapusty jest dobrym lekarstwem na obrzęki i bóle stawów. Kapusta oczyszcza organizm, pomaga w chorobach przewodu pokarmowego. Istnieją wczesne odmiany, które są spożywane na świeżo już w czerwcu-lipcu. I późne – które są doskonale przechowywane do nowych zbiorów. Odmiany różnią się także wielkością kolby – pojedyncze okazy mogą osiągnąć 15 kg, zwykle 2-4 kg. Wczesne odmiany można uprawiać przez siew bezpośredni do gruntu, ale zazwyczaj kapustę białą uprawia się przez sadzonki. Przeczytaj więcej o zasadach rolniczych w specjalnym artykule.
- Wczesne odmiany i mieszańce są gotowe do zbioru w 45-65 dni po posadzeniu 30-dniowych sadzonek. W sezonie, sadząc sadzonki w kilku falach, można uzyskać 3 zbiory delikatnych soczystych kolb. Można go przechowywać w chłodnej piwnicy do 40 dni. Kapusta wczesna jest stosowana na świeżo, do sałatek i dań gorących. Nie nadaje się do fermentacji. Spróbuj odmian: Ditmarska.
- Średnio dojrzałe odmiany dojrzewają 80-90 dni po posadzeniu sadzonek. Odmiany te są przeznaczone do użytku w okresie sierpień-październik. Nie są przechowywane bardzo długo, ale mają soczyste liście o dobrym smaku, nadające się do kiszenia. Ciekawą jest odmiana: Sława z Gołebiewa oraz inne.
- Odmiany późne lub zimowe. Od sadzenia sadzonek do zbioru - 130-150 dni. Tworzą zwarte, ciężkie kolby, które doskonale przechowują się do wiosny następnego roku. W dobrych warunkach przechowywania mogą przetrwać nawet do pierwszego zbioru młodej wczesnej kapusty w czerwcu. Uniwersalny cel. Polecamy odmiany: Langedijker, Kamienna Głowa.
Czerwona kapusta: korzyści, technologia rolnicza, cechy
Czerwona kapusta jest podobna do kapusty głowiastej. Gatunek ten charakteryzuje się jeszcze większą mrozoodpornością. Liście są bardziej fioletowe niż czerwone. Główki bardzo zwarte, gęste, doskonale zachowane. Liście zawierają dwa razy więcej błonnika niż liście białej kapusty, dzięki czemu są łatwiej trawione. A karotenu w liściach jest wielokrotnie więcej niż w białej odmianie, są bogate w pierwiastki mineralne, kwas pantotenowy, a substancja nadająca tego typu kolor liści jest doskonałym przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić ściany naczyń krwionośnych. Większość odmian jest średnio-późna i późna. Najlepsze odmiany kapusty czerwonej: Rufus, Haco itd. Sadzenie kapusty czerwonej jest podobne do sadzenia zwykłej kapusty głowiastej.
Kapusta włoska: korzyść, uprawa, cechy
Kapusta włoska jest jedną z najsmaczniejszych i najpiękniejszych. Dojrzewa bliżej końca lata i jesieni. Liście są lekkie, puszyste. Ten gatunek nie nadaje się do fermentacji. Jednak do gorących dań nie można znaleźć nic smaczniejszego niż kapusta. Duszona kapusta, pasztety, zupy, barszcze są ponad wszelką pochwałę. Smak kapusty włoskiej jest bardziej miękki i delikatniejszy niż w przypadku białej kapusty, bez charakterystycznej ostrości. Jest idealna nawet dla tych, dla których zwykłe dania z kapusty są trudne. Pod względem zawartości składników odżywczych kapusta włoska w niczym nie ustępuje innym, a pod względem zawartości potasu i białka przewyższa większość innych typów. Nasza najpopularniejsza odmiana: Vertus. Kiedy sadzić kapustę? Aby uzyskać zbiory już w lipcu, warto wysiewać kapustę na rozsadę. Na jesień – można siać bezpośrednio do gruntu w okresie kwiecień-maj.
Kapusta brukselska: korzyść, technika rolnicza, uprawa
Brukselka wygląda bardziej niż oryginalnie. Na potężnej łodydze, w kątach liści, rosną małe kapusty, jak białe kolby, o wielkości orzecha włoskiego. Dolne liście są usuwane w miarę wzrostu, dzięki czemu kolby otrzymują więcej światła i składników odżywczych. Kapusta rośnie tak gęsto, że do czasu zbioru łodyga jest nimi pokryta, tak że nie jest widoczna. Pod względem wartości odżywczych brukselka jest jedną z najlepszych. Jej błonnik jest delikatny, pod względem zawartości białka roślinnego i mikroelementów pod wieloma względami przewyższa kapustę białą. Mrozoodporność jest bardzo dobra, można roślinę doskonale zimować pod śniegiem, a wiosną będzie można zbierać pyszne kolby z grządki. Istnieją odmiany o zielonych lub czerwonych (fioletowych) liściach.
Kalafior: zalety, uprawa, cechy
To najciekawsza grupa. Kapusta ta nie tworzy główek, ale daje nam delikatne, smaczne kwiatostany. Ma łagodny smak, dużo witamin i pierwiastków śladowych oraz najbardziej przydatny błonnik.
Kalafior może być wczesny lub późny, a oprócz białych główek może mieć główki żółte, pomarańczowe, a nawet fioletowe. Kalafior Romanesco jest absolutnie niezrównany. Kiedy widzi się ją po raz pierwszy, wydaje się cudem obcych. Jej kwiatostan ma złożony regularny geometryczny kształt i kolor zielonych oliwek.
Kalafior jest dietetycznym produktem spożywczym. Błonnik jest łagodny, mikroelementy i przydatne substancje wspomagają hematopoezę, pomagają w chorobach tarczycy i stawów. Kalafior jest uprawiany przez sadzonki na wcześniejszy zbiór. Jest bardziej wymagająca pod względem podlewania i karmienia niż rzęsa biała, ale jej smak jest nieporównywalnie lepszy. Wytrzymuje mrozy do -5°С. Aby głowa zachowała swój kolor, krawędzie długich liści zewnętrznych są zawiązywane na kolbie, chroniąc ją przed słońcem i deszczem. Przeczytaj więcej o zasadach rolniczych w osobnym artykule.
Brokuły: korzyści, technologia rolnicza, cechy
Brokuły nie bez powodu nazywane są kapustą szparagową. To najdelikatniejszy przysmak. Półkulista głowa składa się z zielonych pąków. Istnieją fioletowe odmiany. Jest szczególnie ceniony wśród ludzi kapusty. Brokuły są bogate w sole mineralne, najdelikatniejszy błonnik pokarmowy, nieodłączny element zdrowego jadłospisu. W przeciwieństwie do kalafiora jest smaczny nie tylko w postaci poddanej obróbce cieplnej, ale także w postaci surowej. Brokuły mają właściwości antyoksydacyjne, komplet mikroelementów, witamin, doskonały środek zapobiegawczy przy chorobach układu krążenia. Spróbuj wyhodować odmiany: Sebastian, Limba itd.
Kalarepa: korzyści, technologia rolnicza, cechy
Kalarepa to niesamowity rodzaj kapusty. Nie tworzy kolby ani dużych liści. Kulista pogrubiona łodyga służy do jedzenia. Prawdziwa kapusta z rzepy, waga główki ok. 300 g. Kalarepa w smaku przypomina najdelikatniejszy, słodki i soczysty rdzeń białej kapusty. Zawiera więcej lekkiego białka roślinnego niż gatunki nieroślinne, jest bogata w sole mineralne, potas, żelazo itd. Jest spożywana zarówno świeżą, jak i w postaci poddanej obróbce cieplnej. I zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Kalarepa jest częścią większości diet i menu fitness. Istnieją odmiany wczesne oraz odmiany późne, takie jak purpurowa odmiana Violetta.
Kapusta pekińska: korzyści, sadzenie, cechy
Kapusta pekińska jest smaczna i zdrowa, jest używana i uprawiana wszędzie. Uprawiana jest od V wieku. W Europie i Ameryce zyskała dziś szczególną popularność. Z wyglądu kapusta pekińska jest podobna do sałaty głowiastej. Wydłużona pulchna duża kolba do 1,5 kg, z pofałdowaną górną częścią liści. Ma delikatny smak i piękny wygląd, dlatego jest zawarta w wielu przepisach na sałatki. Można jej dusić, smażyć, gotować. Ma krótki termin przydatności do spożycia, do 1 miesiąca. Ale ten niuans jest więcej niż kompensowany przez jej przedwczesne dojrzewanie i wartość odżywczą. Zawiera dużo witamin z grupy B, pierwiastków śladowych. I zachowuje wysoką zawartość witaminy C nawet podczas długotrwałego przechowywania. Kapustę pekińską uprawia się przez sadzonki i wysiew nasion w glebie. Główka tworzy się 70-80 dni po posadzeniu. Możesz wyhodować sadzonki kapusty na pierwszą falę zbiorów, a drugą zdobyć, wysiewając nasiona kapusty w ogrodzie w maju.
Kapusta chińska: korzyści, uprawa, cechy
Kapusta chińska to wczesny interesujący gatunek. Jej grube soczyste ogonki cenione są za delikatny smak z lekką ostrością. Ze względu na nietypowy dla kapusty kształt nazywana jest czasem sałatką pak choi. Jest idealna dla tych, którzy chcą schudnąć i oczyścić organizm. W przeciwieństwie do innych gatunków pikowanie kapusty tej odmiany nie jest polecane. Jednak jeszcze wygodniej jest siać go bezpośrednio do gleby, jest to przedwczesna i odporna na zimno uprawa. W tym przypadku rozsada kapusty jest zbędna. Możesz uzyskać kilka upraw w sezonie. Większość odmian jest gotowa do zbioru po 50 dniach od siewu.
Większość odmian kapusty ogrodowej jest na tyle wartościowym produktem dietetycznym, że warto uprawiać ją w swoim ogrodzie. Są to proste rośliny w pielęgnacji, a uzyskanie dużych zbiorów wcale nie jest trudne! Zgodnie z kulturą są to rośliny jednoroczne, wysiewa się je z nasionami w glebie lub jako sadzonki. Wszystkie rodzaje są bardzo mrozoodporne.
Zdjęcia: Depositphotos, Nova Photo Graphik