Garden Blog

Kabaczki i patisony - tak różne i tak podobne: właściwości, sadzenie i pielęgnacja

Kabaczki i patisony - okrągłe, wydłużone, cukinie, różne odmiany i mieszańce. Czy istnieją różnice w uprawie, różnice w smaku? Porady ekspertów na temat tego, w jaki sposób można wykorzystać poszczególne odmiany.

Kabaczki i patisony są łatwe w uprawie i pielęgnacji. Nowoczesna hodowla dała nam tak wiele różnych odmian i gatunków tych smacznych i zdrowych warzyw, że łatwo się pogubić. Nawet doświadczeni ogrodnicy nie zawsze mają czas na studiowanie opisów wszystkich nowych odmian. Nasza kolekcja obejmuje prawie okrągłe kabaczki, zielone cukinie i pomarańczowe patisony. Abyś mógł kupić nasiona roślin, które najlepiej odpowiadają Twoim potrzebom i prawidłowo je uprawiać - dowiedzmy się razem, jakie są ich podobieństwa i różnice, różnice w smaku, właściwościach kulinarnych i innych cechach.

Kabaczki i patisony: podobieństwa i różnice

Cechy charakterystyczne kabaczków i patisonów oraz warunki uprawy:

  • rośliny tworzą krzewy o dużych, kępiastych liściach i są uprawiane w uprawie jednorocznej.

  • szybko wchodzą w okres owocowania, a wczesne odmiany wydają pierwsze owoce w ciągu 4-5 tygodni.

  • lubią ciepło; zaczynają kiełkować w temperaturze od +13°C do +15°C i dobrze rosną w temperaturze od +20°C do +25°C. Nie tolerują przymrozków ani spadków temperatury, nawet do +5°C, i mogą zamierać.

  • uprawiać na żyznych, lekkich glebach ogrodowych, dobrze nawożonych, z regularnym podlewaniem, ale bez stagnacji wody.

  • aby zapewnić owocowanie do jesieni, wymagane jest regularne nawożenie specjalnym nawozem wieloskładnikowym. Podczas przygotowywania rozsady należy dodać materię organiczną, taką jak kompost lub próchnica. Zrównoważony nawóz jest gwarancją obfitych zbiorów.

  • obie rośliny potrzebują dostępu do owadów, pszczół itp. do zapylania, więc należy wziąć to pod uwagę podczas uprawy w szklarni. Na zewnątrz owady chętnie odwiedzają duże żółto-pomarańczowe kwiaty w kształcie lejka.

  • kabaczki i patisony można bezpiecznie uprawiać razem na tej samej grządce. Obok siebie doskonale się dogadują i są pielęgnowane dokładnie w ten sam sposób.

  • można je sadzić, wysiewając nasiona w maju na otwartej grządce lub przez kiełki, aby uzyskać wcześniejsze zbiory. Uprawę należy rozpocząć 30-40 dni przed sadzeniem. Rzadko jest uprawiana w szklarniach amatorskich, ponieważ okres letni jest wystarczający dla roślin i są one wcześnie dojrzewające.

  • wczesne odmiany i mieszańce można wysiewać dwa, a nawet trzy razy w ciągu sezonu. Młode rośliny kabaczków i patisonów owocują intensywniej niż starsze. Nawet kiełki lub nasiona można wysiewać w lipcu i sierpniu. Przy dobrej, ciepłej jesieni będziesz mieć czas na wspaniałe zbiory. Przy pierwszych chłodach wystarczy przykryć rośliny folią spożywczą lub agrowłókniną, aby przedłużyć owocowanie.

  • owoce kabaczka i patisona można szybko ugotować poprzez obróbkę cieplną i można je marynować tak jak ogórki.

  • obie rośliny powinny rosnąć w pełnym słońcu w dobrze wentylowanym miejscu. Nie ma tutaj żadnych różnic między roślinami. W przypadku stagnacji wilgotnego powietrza kabaczki i patisony mogą być podatne na choroby. W niekorzystnych latach, z chłodnym i wilgotnym latem - należy zapobiegawczo zwalczać choroby za pomocą fungicydów. Mszyce i inne szkodniki często nie przeszkadzają uprawom, ale lepiej jest stosować opryski zapobiegawcze. Problem polega na tym, że owady przenoszą choroby wirusowe, których nie można wyleczyć, dlatego lepiej jest chronić rośliny. Preparaty ogrodnicze są szybko eliminowane z owoców, ponieważ mają dużo soków i szybki współczynnik wymiany wody.

Różnice w kształcie i smaku między kabaczkiem a owocami patisona:

  • główna różnica polega na kształcie owoców. Kabaczki mają wydłużone, podłużne owoce w kolorach od białego i zielonego do pomarańczowego i pasiastego, i mogą osiągnąć długość około 25 cm (jak cukinia) lub nawet 50 cm do 60 cm (jak klasyczne kabaczki).

  • w przeciwieństwie do kabaczków, patisony przypominają latający spodek o średnicy do 20 cm w pełnej dojrzałości. Owoce są okrągłe z wypukłym środkiem i miękkimi ząbkowanymi krawędziami. Ich nazwa pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego ciasto. Kształt owocu naprawdę przypomina arcydzieło cukiernicze.

  • kabaczki są zwykle zbierane, gdy są młode i nie utworzyły jeszcze komórek nasiennych. Duże i dojrzałe kabaczki - mogą być przechowywane przez długi czas (do sześciu miesięcy), chociaż nie są już tak delikatne, jak młode owoce i będą musiały odciąć skórkę i oczyścić nasiona. Ale zimą świeży miąższ takich kabaczków pozostaje witaminowy i smaczny. Z młodych warzyw można nawet przygotować świeżą sałatkę. Są smaczne nawet bez obróbki cieplnej. Kabaczek i cukinia są używane w zupach, gulaszach, grillowane, marynowane i mrożone na zimę.

  • patisony zbiera się je tylko młode, gdy mają około 10 cm średnicy. Nie są spożywane na surowo. Ich miąższ jest gęstszy i nie tak delikatny i soczysty jak cukinii. Ale marynowane mogą konkurować smakiem nawet z ogórkami. Nadziewane patisony są bardzo oryginalne. Przerośnięte owoce nie są smaczne, ich skórka jest twarda jak skórka dyni, dlatego należy je zbierać tylko niedojrzałe. Ale w puszkowaniu całych owoców - pasztety są mistrzami, bardzo piękne i chrupiące.

Każda uprawa jest dobra na swój sposób. Kabaczek i cukinia, ze względu na duży rozmiar owoców - dają większy plon. Ale patisony - mają gęsty, jednolity, kremowy miąższ, oryginalny kształt owoców i doskonały smak w puszkach.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023