Garden Blog

Jak uprawiać kolendrę na parapecie na święta: smaczne i pachnące warzywa

Sezon letni już dawno za nami? Mamy nadzieję, że zdążyliście zamrozić groszek, a także szczaw i inne warzywa. Jednak nawet jeśli nie zrobiłeś zapasów - absolutnie nie ma problemu! Dziś zdradzimy sekrety uprawy pachnących zielenin na parapecie. Mianowicie, powiemy Ci, jak uprawiać kolendrę w domu.

Natychmiast obalamy wszystkie mity: nie należy obawiać się uprawy kolendry na parapecie zimą, ponieważ jest to dość prosty, a w niektórych miejscach nawet przyjemny i inspirujący proces. Zwłaszcza jeśli dopiero stawiasz pierwsze kroki w domowym ogrodnictwie. Nie powinieneś jednak zbytnio się relaksować, ponieważ w ten czy inny sposób będziesz musiał zadbać o nasadzenia zieleni. Ale nie dajmy się wyprzedzić. Zróbmy wszystko po kolei!

Co jest potrzebne do uprawy kolendry w domu na parapecie?

Co zaskakujące, nie możemy obejść się bez materiału do sadzenia. Możesz kupić małe paczki nasion wyłącznie na próbę lub wziąć większe do masowej uprawy. Przy okazji, nie zdziw się, że na paczkach jest napisane kolendra. Jest to podstawowa nazwa rośliny. Można również powiedzieć coliandra lub nawet chińska pietruszka.

Oprócz materiału do sadzenia należy wcześniej przygotować cały dodatkowy sprzęt: 

  • Pożywne podłoże do szybkiego kiełkowania nasion. Można użyć zwykłej ziemi z ogrodu warzywnego, rozcieńczonej torfem, piaskiem i minerałami. Można też kupić gotowe podłoże do sadzonek. Czasami łączy się pierwszą i drugą opcję.

  • Pojemnik, w którym będą uprawiane sadzonki. Jeśli uprawiamy kolendrę dla zieleni wyłącznie w celach eksperymentalnych w okresie świątecznym, wystarczy zwykła doniczka. Jeśli mówimy o dużych skalach, to odpowiednio konieczne jest zabranie dużych tac lub pudełek. Pożądane jest, aby głębokość pojemników wynosiła od 20-25 cm.

  • Drenaż. Aby utworzyć warstwę drenażową, można użyć tego samego piasku, a jeszcze lepiej - cząstek połamanych cegieł, kamyków lub czegoś podobnego.

  • Nawozy mineralne do aktywnego rozwoju roślin. Tak, zanim zaczniesz uprawiać kolendrę na parapecie w mieszkaniu lub w domu, zalecamy zaopatrzenie się w nawozy mineralne. Później powiemy, kiedy lepiej je stosować.

Wszystko to są ważne czynniki, które wpływają na to, jak uprawiać kolendrę w domu zimą. Kolejnym ważnym momentem jest wybór i przygotowanie miejsca do uprawy.

Jak prawidłowo uprawiać kolendrę: przygotować nasiona i stworzyć warunki

Czysto teoretycznie kolendrę na zieleninę można uprawiać przez cały rok, ale należy pamiętać, że nasiona powinny być dwuletnie i sadzone w odstępach nie dłuższych niż miesiąc. Samą procedurę należy podzielić na główne etapy:

  1. Wstępne moczenie materiału nasadzeniowego w zwykłej wodzie przez 3-4 godziny. Po tym czasie nasiona (a konkretnie ich łupina) powinny spęcznieć, co przyczyni się do dobrego kiełkowania.

  2. We wcześniej przygotowanym podłożu wykonaj małe zagłębienia (głębokość nie większa niż 2-3 cm, a odstępy między bruzdami - od 5 cm).

  3. Umieszczamy nasiona w zagłębieniach i ostrożnie przykrywamy wierzch warstwą podłoża. Staramy się go zbytnio nie zagęszczać. Ważne jest, aby dobrze podlać, ale nie tworzyć skorupy. Dlatego lepiej jest użyć strzykawki lub opryskiwacza.

  4. Aby nasiona szybko i polubownie wykiełkowały, przykryj nasz pojemnik przezroczystą folią (możesz użyć szkła lub torby). Wybierz najcieplejsze pomieszczenie w domu.

Gdy tylko pojawią się pierwsze zielone pędy, zdejmujemy osłonę. A następnie tworzymy niezbędne warunki. Należy pamiętać, że kolendra jest gościem z basenu Morza Śródziemnego, gdzie prawie zawsze jest ciepło i słonecznie. W związku z tym należy wybrać dla niej najbardziej oświetlone miejsce.  

Jeśli zimą brakuje światła słonecznego, bardzo dobrym rozwiązaniem jest lampa ze sztucznym światłem. Normą dla kolendry jest 9-10 godzin intensywnego światła. Jeśli jest to mniej niż 6 godzin dziennie, mogą wystąpić problemy z formowaniem soczystych liści. Czasami zbiory są opóźnione. Możesz nie być w stanie dotrzymać zaplanowanych terminów..... 

Wilgotność powinna być średnia do wysokiej. I ważne jest, aby temperatura nie wahała się zbytnio. Chociaż kolendra z łatwością toleruje niskie temperatury rzędu +5...+8°C, w takich warunkach wzrost znacznie spowalnia. Idealnym wariantem jest pomieszczenie o temperaturze +20...+24°C.

Jak uprawiać kolendrę z nasion w doniczce: specyfika pielęgnacji

Wykiełkowała pierwsza kolendra! Może być uprawiana na parapecie z nasion przy systematycznej pielęgnacji. Wiąże się to ze standardowymi procedurami. Pamiętasz, jak eksperymentowaliśmy z uprawą przypraw na parapecie? Pod wieloma względami opieka jest naprawdę podobna, ale w przypadku kolendry istnieją pewne niuanse dotyczące podlewania:

  • Do podlewania używamy wody hartowanej. Należy ją przechowywać w tym samym pomieszczeniu, w którym uprawiana jest kolendra, tak aby temperatura wody była w przybliżeniu równa temperaturze powietrza w pomieszczeniu.

  • Podlewanie powinno być obfite i częste, aby ziemia była w pełni nawilżona. Dzięki drenażowi nadmiar wody pozostanie na tacy. Można je usunąć.

  • Gdy nadejdzie najbardziej aktywna faza zielonego wzrostu, podlewanie może być jeszcze bardziej intensywne. Nie należy dopuszczać do nadmiernego podlewania, gdy gleba staje się nieco bagnista. Gleba nigdy nie powinna być zbyt sucha, ponieważ może to wpłynąć na wielkość i smak zieleni.

  • Spryskiwanie sadzonek za pomocą opryskiwacza sprzyja bardziej energicznemu wzrostowi i bardziej soczystym liściom.

Należy pamiętać, że uprawa kolendry z nasion w domu jest taka sama, jak sprzedawana na rynku lub w supermarkecie - nie jest trudna, ale będziesz musiał zrobić trochę nawozu. Do sadzonek używamy standardowych kompleksów mineralnych. Debiutanckie nawożenie zwykle przeprowadza się w momencie, gdy zaczynają tworzyć się pierwsze rozety liściowe. Kolejna sesja - około 2 tygodnie później. A potem kolejna, w zależności od chęci i możliwości.

Czy można uprawiać kolendrę na parapecie po przesadzeniu? Trudne pytanie, ponieważ ta kultura bardzo niechętnie przystosowuje się do nowego miejsca. Staraj się nie stresować jej tak bardzo. Jeśli chodzi o przerzedzanie, przeprowadza się je w razie potrzeby. Jeśli przesadziłeś z nasionami i jest dużo kiełków, przerzedzanie ma sens na wczesnym etapie uprawy.

Jak uprawiać kolendrę w domu i nie mieć problemów ze szkodnikami i chorobami? Jak pokazuje praktyka, w warunkach domowych prawdopodobieństwo pojawienia się złośliwej aktywności jest minimalne. W każdym razie jest znacznie mniejsze niż w przypadku uprawy w otwartym terenie. Ogólnie rzecz biorąc, kolendra ma specyficzny zapach, który lubi niewiele szkodników. Czasami jednak zdarzają się choroby.

Głównym zagrożeniem jest:  

  • Ramularia. Może wystąpić w warunkach zbyt wysokiej wilgotności, gdy pomieszczenie nie jest w ogóle wentylowane.  

  • Mączniak prawdziwy. Tutaj wręcz przeciwnie - istnieje większa szansa na pojawienie się choroby w warunkach suchego powietrza. Również negatywny moment może leżeć w nadużywaniu nawozów azotowych.

  • Rdza. Jest to niezwykle rzadka choroba w warunkach wewnętrznych, ale jeśli zainfekowane rośliny zostały posadzone w pobliżu lub jeśli użyto zwykłej, nieprzetworzonej gleby z ogrodu warzywnego, która początkowo zawierała patogeny, wszystko jest możliwe. 

Jak uprawiać kolendrę z korzeni? Tak, ta metoda jest również praktykowana. Dolną część rośliny bez zielonej masy należy umieścić w szklance lub innym przezroczystym pojemniku wypełnionym wodą. Przy dobrym ułożeniu zaczynają kiełkować nowe korzenie o białym kolorze. Następnie przenosimy je do zwykłego podłoża (takiego samego, jakiego używaliśmy do uprawy nasion) i czekamy.

Kiedy zbierać plony i jak je przechowywać?

Wreszcie, najbardziej wyczekiwanym etapem całej uprawy są zbiory. Następuje to około 3 lub 4 tygodnia po pojawieniu się pierwszych kiełków. Jeśli naprawdę chcesz zrobić pikantną sałatkę lub dodać pikanterii do dania głównego, możesz nawet zerwać młode liście w drugim tygodniu, starając się nie uszkodzić krzewu jako całości.  

Świeża zielenina doskonale uzupełnia zarówno codzienne, jak i świąteczne sałatki. Doskonale łączy się z mięsem i rybami. Może być spożywana na świeżo, a także wysyłana do zamrażania i suszenia. Okazuje się, że jest to doskonała suszona kolendra, którą można następnie dodawać do wypieków, stosować do różnych marynat i domowych przetworów. Zastępuje 100% kupnych przypraw.

Pewnie zastanawiasz się, czy kolendra rośnie po ścięciu? Tak, jest w stanie przywrócić zieloną masę. Ale w tym celu konieczne jest prawidłowe cięcie gałązek. Użyj ostrego noża, aby minimalnie uszkodzić roślinę i wykonaj cięcie na wysokości około 3 cm od ziemi. Z czasem kolendra wypuści nowe zielone pędy, które również można spożywać. Powodzenia w eksperymentach!

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023