Jak przechowywać marchew w domu?
Jeśli chcesz dokonać oceny najpopularniejszych warzyw korzeniowych, to jedną z najwyższych pozycji z pewnością zajmą marchewki. Marchewka jest bogata w witaminy i bardzo smaczna zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Wiele osób słyszało o jej zaletach, jednak nie każdy wie, że przechowywanie marchwi ma swoje zasady. W końcu istnieje naprawdę problem zachowania nie tylko wyglądu produktu, ale także właściwości smakowych na dużą odległość. Materiał ten został stworzony specjalnie po to, aby zapobiec przykrym niespodziankom. Wiedząc, jak przechowywać marchew do wiosny, będziesz mógł cieszyć się ulubionymi warzywami przez cały zimny okres w roku. Odmiany marchwi holenderskiej z naszego katalogu przechowują się najlepiej.
Jeśli teatr zaczyna się od wieszaka, to prawidłowe przechowywanie marchwi zawsze zaczyna się od przestrzegania podstaw uprawy i właściwego zbioru, o czym szerzej piszemy w osobnym artykule o roślinach okopowych. Tak, choć może to zabrzmieć paradoksalnie, to, jak długo trwa twoja najlepsza marchew, w dużej mierze zależy od tego, jak została przeprowadzona pielęgnacja marchwi i kiedy zostały zebrane. Ważne jest, aby zakończyć zbiory przed nadejściem nawet minimalnych przymrozków, w przeciwnym razie warzywo straci zarówno smak, jak i przydatność, a także dość szybko usycha. Główny wzrost tej rośliny występuje mniej więcej na styku lata i jesieni, po czym następuje optymalny okres zbioru pomarańczowej piękności. Szczególną uwagę należy zwrócić na stan roślin okopowych. Należy je ostrożnie wyciągać lub wykopywać, aby nie uszkodzić, kiedy kończy się uprawa marchwi.
Prawdopodobnie nawet początkujący, którzy nie wiedzą zbyt wiele o prawidłowym przechowywaniu marchwi, rozumieją, że należy usunąć zieloną część. Tak, rzeczywiście, do przechowywania w piwnicy lub w innym pomieszczeniu, blaty należy przyciąć. Czynność tę należy wykonać ostrym narzędziem (dobre naostrzenie minimalizuje możliwość uszkodzenia rośliny okopowej). Wskazane jest pozostawienie około 1 cm zielonej części. Jubilerska dokładność nie jest w tym przypadku wymagana, więc nie będziesz musiał poświęcać dużo czasu. Już pokrojone marchewki należy ostrożnie rozłożyć na dowolnej suchej powierzchni (można użyć drewnianych stołów, palet, folii lub dowolnego innego materiału). Proces ten (od kilku dni do 1-2 tygodni) nazywany jest suszeniem, w wyniku którego usuwa się nadmiar wilgoci, identyfikuje zepsute okazy i przygotowuje warzywo do długotrwałego przechowywania.
Na to pytanie nie ma jednoznacznej i zbyt kategorycznej odpowiedzi, bo różne są sytuacje. Nie jest konieczne pranie. Co więcej, jeśli zbiory przeprowadzono przy suchej pogodzie, a korzenie są stosunkowo czyste, nie ma sensu myć. Jednak zdarza się, że jesień wydaje się deszczowa, w związku z czym ogród jest prawie bagnem. Jak przechowywać marchewki na zimę, jeśli są brudne? Właśnie tak, nie ma mowy! Po pierwsze, brud będzie źródłem wysokiej wilgotności. Po drugie znacznie zwiększa ryzyko gnicia korzeni. Po trzecie, nie pozwala ocenić uszkodzeń tego czy innego egzemplarza przed wysłaniem go do piwnicy czy gdziekolwiek. Ostatnia kwestia jest czysto estetyczna, ponieważ nie trzeba poświęcać dodatkowego czasu na usuwanie zabrudzeń przed użyciem. Wadą mycia jest czas i koszty finansowe (przy dużych plonach potrzeba dużo wody), a nieostrożne mycie może uszkodzić zdrowe owoce i szybko się psują.
Ponownie głównym problemem może być niewłaściwa uprawa lub naruszenie płodozmianu. Aby zbiory były wysokiej jakości, należy uprawiać je naprzemiennie. Lepiej sadzić marchewki w tym samym miejscu nie częściej niż raz na 3-4 lata, a najlepszymi sąsiadami dla nich są fasola i cebula. Jak przechowywać marchewki, aby nie więdły? Nie należy go trzymać w pobliżu zebranych jabłek, ponieważ są one źródłem etylenu, który powoduje degradację roślin okopowych. Temperatura przechowywania marchwi nie powinna być zbyt wysoka. Nadmierna ilość wilgoci może również powodować szybkie więdnięcie. Nawiasem mówiąc, przechowywanie umytej marchwi wymaga wstępnego suszenia. Faktem jest, że marchewki, które zawierają dużo wilgoci, są początkowo elastyczne i soczyste, ale z czasem nadmiar wilgoci czyni je miękkimi.
Na początek musisz dobrze przewietrzyć piwnicę. Jeśli są obce zapachy, spróbuj się ich pozbyć. Dezynfekcja pomieszczenia jest czasem bardzo wskazana. Jednym ze sposobów jest wybielenie ścian wapnem. Marchewki muszą być wstępnie wyselekcjonowane. Nie ma sensu wysyłać popękanych, uszkodzonych lub lekko zgniłych owoców do przechowywania. Nadal będą musiały zostać wyrzucone, jeśli nie od razu, to później. Wentylacja w pomieszczeniu w okresie przechowywania powinna być minimalna. Temperatura powietrza jest stale niska. Idealnie jest tylko trochę powyżej 0°C. Ostre zmiany mają negatywny wpływ na produkt. Wilgotność powietrza nie powinna być zbyt wysoka, ale nie należy również dopuszczać do wysuszenia. Jeśli zastosujesz się do tych prostych zasad, wysokiej jakości marchewki mogą spokojnie leżeć przez 6-7 miesięcy, a czasem dłużej.
Ważną rolę odgrywa wybór pojemnika. Najlepszą opcją są drewniane skrzynie. Czy marchewki można przechowywać w plastikowych pojemnikach? Tak, plastik nie ma negatywnego wpływu na warzywa. Nawet wręcz przeciwnie! Materiał ten wykazuje odporność na pleśń, w przeciwieństwie do tego samego drewna. Bardzo często trociny służą do przechowywania marchwi (jeśli nie ma choinki, można użyć sosny). W skrzyni umieszcza się warstwę roślin okopowych i warstwę trocin, pojedynczo. Dzięki fitoncydom zawartym w igłach minimalizuje się prawdopodobieństwo pojawienia się chorób grzybiczych, dodatkowo spowolnione jest kiełkowanie marchwi. Mech torfowiec jest używany w podobny sposób. Jest lekki, nie obciąża pojemnika i pomaga utrzymać wymaganą ilość dwutlenku węgla. Wśród ludzi szanowana jest inna metoda - przechowywanie w łupinach cebuli, co jest charakterystyczne dla dojrzałej cebuli.
To chyba najciekawszy, najpopularniejszy i dość skuteczny sposób na konserwację marchwi. Nieustannie jest o nią pytany, dlatego zasługuje na szczególną uwagę. Główną zaletą piasku jest to, że utrzymuje stabilną temperaturę i zapobiega rozwojowi chorób charakterystycznych dla roślin okopowych. Wszystko, czego potrzebujesz: pudełka, gliniany piasek i woda. Co ważne! Weź gliniany, a nie rzeczny. Należy go stopniowo zwilżać (na 1 wiadro piasku zużywa się około 1 litra wody). Następnie marchew i piasek układa się warstwami (około 3-5 cm), podobnie jak w przypadku trocin. Okazuje się, że jest to rodzaj makuchu, który gwarantuje zwiększoną ochronę produktu i znacznie wydłuża trwałość roślin okopowych. Alternatywnie możesz użyć suchego piasku i użyć zwykłych wiader zamiast skrzynek.
Również możliwe jest przechowywanie marchwi w domu. Jeśli weźmiemy przeciętne polskie mieszkanie, to są 2 główne miejsca do przechowywania: balkon i lodówka. Po kolei. Na balkonie (jeśli jest przeszklony), tak czy inaczej, temperatura jest dość wysoka, więc czas przechowywania nie jest taki sam jak w piwnicy. Jeśli nie masz zbyt wielu zbiorów, to szafa termiczna może być doskonałym rozwiązaniem, ale wymaga dodatkowych nakładów finansowych. Jak prawidłowo przechowywać marchewki w lodówce? Praktykowane są 2 metody: przechowywanie marchwi w folii spożywczej i przechowywanie marchwi w workach na zimę. Oba są w pełni funkcjonalne i faktycznie wyglądają podobnie. Różnica polega tylko na materiale, ale w każdym razie warzywa należy najpierw dobrze umyć i owinąć folią lub torbą. Na początku prawdopodobnie zauważysz kropelki wilgoci. W porządku. Jest to kondensacja, która z czasem zniknie. Przed przechowywaniem marchwi w workach pamiętaj, że im mniej w nich powietrza, tym lepiej.
Zdjęcia: Depositphotos