Grzybnia - instrukcje uprawy, wszystko co musisz wiedzieć
Uprawa grzybów w domu z grzybni jest dość prosta, wystarczy znać technologię.
Producenci grzybni nie stoją w miejscu. Produkowane grzybni wielu rodzajów grzybów i szczepów każdego z nich. Szczególnie dobrze sprawdzają się ziarna żywe i ziarna suszone biologicznie. Są łatwiejsze do przechowywania w workach, co eliminuje możliwość złego ziarna. Zbiory w tym samym czasie rosną szybciej i jest ich znacznie więcej. Są to najbardziej odpowiednie rodzaje do uprawy.
Grzyby można wysiewać na działce ogrodowej o każdej porze roku, gdy nie ma naturalnych przeszkód, takich jak zamarznięta lub podmokła ziemia. W pomieszczeniach grzyby można sadzić i uprawiać przez cały rok.
Wcześniej do uprawy dostępne były tylko boczniaki i pieczarki! Teraz nie tylko te, ale dziesiątki innych grzybów można uprawiać na działce ogrodowej! Niektóre z nich najlepiej uprawiać pod drzewami, ponieważ powinny rosnąć w symbiozie z nimi; a pieczarki (są ich dziesiątki!) mogą rosnąć w każdym zacienionym miejscu.
Imponująca jest również różnorodność boczniaków. Na działkach w zacienionych miejscach można go uprawiać w słomie i drewnie (najprostszy sposób) - ścięte pniaki lub na korzeniu. Najważniejsze, aby pniaki były liściaste i niezgniłe.
Żywą grzybnię ziarnistą powinni przyjmować ci hodowcy grzybów, którzy zasadzą ją w ciągu miesiąca od zakupu. Ziarno żywej grzybni jest doskonałym materiałem do sadzenia, ale wymaga przestrzegania pewnych warunków przechowywania i transportu. Naruszeniem jest utrata zdolności kiełkowania.
Biologicznie suszona grzybnia zbożowa jest przerośniętym żywym grzybem zbożowym, który został następnie poddany suszeniu przy użyciu specjalnej technologii na nowoczesnym sprzęcie. W tym przypadku wszystkie jego cechy, które charakteryzują podobieństwo, pozostają na tym samym poziomie. Okres przydatności do spożycia jest praktycznie nieograniczony. Doskonały transport i wysyłka. W magazynie cała gama grzybni jest dostępna do zamówienia przez cały rok.
Instrukcje dotyczące uprawy grzybów
Na działkach przydomowych warunki są niekontrolowane, w przeciwieństwie do pomieszczeń, więc plony są stale inne:
1) Wybierz zacienione miejsce i spulchnij glebę.
2) Rozłóż grzybnię równomiernie na wybranym obszarze, używając 1 opakowania 50 g na 1 m2.
3) Przykryj wierzch 5-7 cm warstwą próchnicy.
4) Równomiernie zwilżyć.
5) Na zwilżonej próchnicy ułożyć warstwę 3-5 cm zwykłej ziemi ogrodowej.
6) Zbiory - 1 raz wiosną i 2 razy jesienią, w zależności od warunków pogodowych.
7) Grzyb żyje przez 5-6 lat.
W pomieszczeniach:
1) Wykorzystywane są dowolne pomieszczenia - stodoły, garaże, piwnice, loggie, magazyny, strychy itp. Zalety uprawy grzybów w pomieszczeniach - możliwość uzyskania świeżych grzybów przez cały rok.
2) Uprawa grzybów w pudełkach, workach polietylenowych itp. Na dno wylewa się warstwę 10-12 cm ziemi, rozsypuje grzybnię 1 opakowanie 50 g na 1 m2, a następnie przykrywa 7-10 cm kompostu / próchnicy.
3) Pierwsze grzyby pojawiają się po 2-2,5 miesiącach. W przeciwieństwie do działek na otwartym terenie, grzyb ten będzie owocował 3-4 razy, z każdą falą zbiory będą mniejsze.
4) Nawilżać bez tworzenia bagna. Umieść obok skrzynek pojemnik z wodą, która będzie stopniowo odparowywać. Jeśli to nie wystarczy, podlewaj dodatkowo.
Instrukcja uprawy grzybów niszczących drewno (opieńka, boczniak ostrygowaty, twardnik, reishi)
Instrukcja uprawy grzybów niszczących drewno na workowanych resztkach roślinnych (metoda intensywna):
1) Umieścić jednorodne podłoże (np. samą słomę) lub podłoże mieszane w dowolnych proporcjach dwóch, lub więcej składników (np. słoma + siano + trociny) w pojemniku i zalać je wrzącą wodą.
2) Pozostawić parujący substrat do naturalnego ostygnięcia do temperatury + 20 + 30°C.
3) Dobrze wyciśnij i dokładnie wymieszaj z grzybnią (100 g na 40 kg zwilżonego podłoża).
4) Umieścić w przezroczystym worku polietylenowym, lekko zagruntować. Zawiązać.
5) W celu wymiany powietrza wykonać kilka 3-5 cm nacięć na całej powierzchni worka. Blok grzybowy jest gotowy.
6) Umieść bloki w pomieszczeniu lub w zacienionym miejscu w ogrodzie, ale lepiej je powiesić.
7) W okresie kiełkowania (4-5 tygodni) światło nie jest konieczne. Na początku występuje pokwitanie, a następnie podłoże nabiera białego lub lekko żółtawego koloru i staje się gęstym blokiem.
8) Po 1,5-2 tygodniach pojawiają się zalążki owocników. Światło jest już potrzebne.
9) W miejscach, w których pojawiają się zalążki owocników, folia jest przecinana. Owocowanie odbywa się falami po 2-3 tygodniach. Pierwsze 2 fale są najbardziej produktywne.
10) Okresy są podane dla boczniaków. W przypadku opieniek czas od siewu do pierwszych grzybów wynosi około 4 miesięcy.
Instrukcje dotyczące uprawy grzybów niszczących drewno na drewnie liściastym, które nie jest spróchniałe (metoda ekstensywna):
1) Pręty, kłody, sadzonki itp. mogą mieć dowolny rozmiar, ale najlepiej 30-40 cm długości i 25 cm średnicy. Są one moczone w wodzie przez tydzień. Świeżo ścięte mogą nie być moczone lub mogą być moczone tylko przez 1-2 dni.
2) W belce wierci się lub nacina otwory, wprowadza grzybnię (100 g na 40 kg), otwory przykrywa słomą lub zatyka wacikiem/papierkiem, lub w inny sposób.
3) Okres zarastania grzybem 4-7 miesięcy w temperaturze t + 7 + 27 ° C.
4) Umieszczenie w zacienionym miejscu w ogrodzie lub w wentylowanym pomieszczeniu.
5) Zbiór - 1-2 razy wiosną i 1-2 razy jesienią, możliwe zbiory latem w sprzyjających warunkach klimatycznych.
Instrukcje dotyczące uprawy dzikich grzybów
Instrukcje dotyczące uprawy grzybów leśnych w zagrodzie pod drzewami:
1) Poluzować glebę pod drzewem tak, aby powstało zagłębienie 15-20 cm, w zależności od umiejscowienia korzeni na powierzchni gleby.
2) Rozłóż grzybnię równomiernie na spulchnionej powierzchni - 50 g na 1m2.
3) Przykryć ziemią ogrodową lub leśną zmieszaną z próchnicą w równych częściach. Wierzch przykryć ziemią powstałą podczas spulchniania.
4) Sadzenie może odbywać się o każdej porze roku, jeśli nie ma naturalnych przeszkód i pod dowolnym gatunkiem drzewa.
5) Podlewanie jest częste w porze suchej - 10 litrów na 1m2.
6) Grzyby pojawiają się wiosną i jesienią, ale po raz pierwszy nie wcześniej niż rok po posadzeniu. Zdarza się, że trzeba czekać 2-3 lata. Pierwsze zbiory 350-500 g/m2, kolejne 1,5-2,5 kg/m2. Grzyb rośnie przez wiele lat, tak długo, jak żywe drzewo.
7) Co roku, w gorącym lub zimnym sezonie (kiedy grzyby nie rosną), równomiernie rozsypuj próchnicę i / lub ziemię w ilości 5-6 kg / m2 na miejscu sadzenia grzybów.
Instrukcje dotyczące uprawy dzikich grzybów w pomieszczeniach:
Można próbować uprawiać grzyby w pomieszczeniach w taki sam sposób jak pieczarki, przesadzając wieloletnie trawy, krzewy, polne kwiaty (w celu utworzenia systemu korzeniowego, ponieważ grzyby są mikoryzowe). Wyniki będą nieco gorsze niż na otwartej działce; prawdopodobieństwo kiełkowania jest również zmniejszone.
Obok grzybów leśnych zaleca się uprawę kurki! Grzyb ten zawiera wiele substancji, które nie tylko warunkują jego właściwości lecznicze, ale także aktywnie zwalczają choroby grzybowe, szkodliwe grzyby pleśniowe, które zakłócają normalny rozwój grzyba, robaki grzybowe. Same kurki prawie nigdy nie są odrobaczane, a rosnące w pobliżu grzyby mogą urosnąć do gigantycznych rozmiarów, również bez odrobaczania. Kurka niejako przygotowuje miejsce dla rozwoju grzyba tytułowej pieczarki, a następnie sumiennie opiekuje się nim przez wiele lat.
Zdjęcia: Depositphotos