Fasola: jaka jest różnica między fasolką szparagową a zieloną, jaka jest różnica w uprawie
Fasolka szparagowa to jedna z najpopularniejszych i młodych grup roślin strączkowych. Pyszne, delikatne strąki stały się integralną częścią nowoczesnej kuchni europejskiej, modnych menu fitness i kompletnej zdrowej diety. Tradycyjnie w większości potraw, barszczu itp. stosuje się w pełni dojrzałe nasiona fasoli. Jednak po spróbowaniu fasolki szparagowej, która jest gotowana w całych strąkach z młodymi, delikatnymi ziarnami, staje się ulubionym daniem.
Jeśli zdecydujesz się na zakup nasion fasoli szparagowej, nie tylko będziesz w trendzie nowoczesnej kuchni i uprawy warzyw, ale także z łatwością uzyskasz bogate i cenne zbiory. Zaoszczędzisz dużo pieniędzy, ponieważ te delikatne fasolki są drogie. Jest to piękna i bezpretensjonalna roślina do uprawy. Koniecznie ją posadź - otrzymasz zarówno piękno, jak i pyszność.
Włosi spopularyzowali zieloną fasolę. Nowe odmiany pojawiły się około pięćdziesięciu lat temu i od tego czasu wprowadzono nowe odmiany, francuskie, niemieckie, ukraińskie - z czerwonymi, żółtymi, zielonymi, fioletowymi, kremowo-białymi strąkami. Wcześniej używali zwykłej niedojrzałej fasoli, po prostu zbierając młode łopatki. Ponieważ zielone strąki popularnych odmian przypominały wyglądem i delikatnym smakiem szparagi, nazywano je fasolką szparagową. Jaka jest różnica między szparagami a fasolką szparagową? Są to zupełnie inne rośliny. W kuchni szparagi to młode, podziemne pędy rośliny z rodziny szparagowatych. Fasolka szparagowa to owoc rośliny z rodziny motylkowatych.
Jak odróżnić fasolę od zwykłej?
Wartością najlepszych odmian są miękkie, grube strąki, bez twardej jak pergamin warstwy po wewnętrznej stronie liścia i bez centralnej żyły, którą należy usunąć. Jeśli próbowałeś już takiej fasoli, wiesz, że po odcięciu końcówki strąka, żyła centralna czasami rozciąga się jak nić wzdłuż ostrza. Jak wybrać odpowiednią odmianę?
Jaka jest różnica między fasolką szparagową a zieloną?
Jakie są inne nazwy fasolki szparagowej? Początkujący ogrodnicy często zadają te pytania naszym konsultantom. Zanim odpowiemy na to pytanie, przyjrzyjmy się podstawowym pojęciom i definicjom. Fasola jest nazywana fasolą, ale powszechnie określa się ją jako strąki. Ściśle rzecz biorąc, wszystkie fasole to strąki, a wszystkie rodzaje i odmiany mają strąki. Dlaczego więc katalogi nasion opisują różne odmiany jako zieloną fasolę?
-
Większość odmian fasoli uprawia się na ziarno, zbierając w pełni dojrzałe nasiona z wysuszonych strąków. Odmiany te nazywane są fasolą lub fasolą łuskaną.
-
Czym jest zielona fasola? Istnieje jeszcze jedna grupa odmian, które są zbierane i używane do gotowania - delikatne, mięsiste strąki z niedojrzałymi nasionami. Nazywa się je zieloną fasolą, czyli tymi, które są uprawiane w celu uzyskania młodej fasoli. Obejmuje to również odmiany uniwersalne, które można zbierać z młodymi strąkami i pozostawiać na krzakach, aby dojrzewały wraz z nasionami. Czasami powoduje to zamieszanie, dlatego należy uważnie czytać opisy odmian w katalogach. Wśród nazw można znaleźć taką nazwę jak fasola warzywna.
Jaka jest różnica między fasolką szparagową a fasolką strączkową? Zazwyczaj najdelikatniejsze nowoczesne odmiany fasolki szparagowej nazywane są szparagami. Nadal jesteś zdezorientowany? Spróbujmy to rozgryźć. Katalogi nasion fasoli szczegółowo opisują każdą odmianę. Fasola szparagowa to zdecydowanie te, w których twarda warstwa pergaminu nie tworzy się po wewnętrznej stronie liścia, sam strąk jest gruby i mięsisty, a ziarna pozostają delikatne i miękkie przez długi czas. Odmiany uniwersalne mają warstwę pergaminu, tylko w młodych strąkach jest ona słabo wyrażona, więc smak pozostaje delikatny, ale nie na długo. Po kilku dniach strąki stają się grubsze i dojrzewają na nasiona. W odmianach szparagów owoce nie dojrzewają przez bardzo długi czas, a okres zbioru wysokiej jakości strąków rozciąga się na miesiące.
Jak wybrać odpowiednią fasolkę szparagową? Cechy różnych odmian
Odmiany fasoli szparagowej
Są one podzielone na kilka grup w zależności zarówno od metody uprawy, jak i jakości strąków. Jakie są główne zalety i cechy różnych odmian?
W zależności od jakości fasoli, fasolę szparagową można opisać jako cukrową" i "półcukrową.
-
Fasola cukrowa wyróżnia się okrągłymi, a nie płaskimi strąkami w przekroju poprzecznym. Ostrza są zielone, mięsiste, a ziarna wewnątrz pozostają bardzo delikatne przez długi czas, a nawet tworzą się. W ogóle nie ma warstwy pergamentu. Wnętrze strąka wypełnione jest galaretowatym sokiem, który sprawia, że smak łopatki jest wyjątkowo delikatny. Jest to rodzaj fasoli sprzedawanej w postaci mrożonej przez najlepsze marki. Świeża fasola jest również droga. Uprawa takiej fasoli w ogrodzie jest opłacalna. Plony dobrych odmian są wysokie - wystarczające do spożycia latem i przechowywania na zimę.
-
Odmiany półcukrowe - mają płaskie lub owalne strąki, grube i mięsiste. Zawierają znacznie mniej galaretki. Są to odmiany nazywane uniwersalnymi. Mogą być zbierane niedojrzałe lub pozostawione na nasiona. Smak większości odmian jest bogaty, czasem nawet oleisty, są też odmiany o orzechowym posmaku. Ta grupa zdecydowanie zasługuje na uwagę.
Pod względem dojrzewania wyróżnia się odmiany wczesne, średniowczesne i późne.
Fasola krzewiasta i pnąca
Odmiany krzewiaste
Miłośnicy fasoli szparagowej sadzą krzaczaste rośliny w całych plantacjach. Nie potrzebują one podwiązywania, podpór ani krat. Plony najlepszych krzaczastych odmian są wysokie i niezawodne. Dlatego nawet z małej grządki ogrodowej można uzyskać znaczne zbiory. W tej grupie najczęściej spotykanymi odmianami szparagów są odmiany warzyw całkowicie pozbawione włókien i pergaminu. Większość odmian jest wczesna. Dają one zbiory w ciągu kilku tygodni. Aby zbierać plony przez cały sezon, fasolę sadzi się od maja, w kilku falach z 2-tygodniową przerwą. Istnieją odmiany o czerwonych, zielonych, fioletowych, żółtych i barwnych strąkach.
Osobliwością tej grupy jest fakt, że przy silnym wietrze krzewy przeciążone uprawą mogą pochylać się ku ziemi. Soczyste ostrza brudzą się, a ślimaki uwielbiają je jeść. Długość strąków jest znacznie krótsza niż u odmian pnących.
-
Złota Saxa to odmiana cukrowa o silnych, standardowych krzewach, które nie są podatne na wyleganie, o wysokości do 30 cm. Strąki są ciemnożółte i mają do 20 cm długości. Jest to wcześnie dojrzewająca odmiana, której okres kiełkowania wynosi 45-50 dni.
-
Purple Queen to średnio wczesna odmiana, dająca pierwsze zbiory po 55-60 dniach od wykiełkowania. Krzewy są standardowe, zwarte, do 40 cm wysokości. Kwiaty są biało-fioletowe, strąki o długości 12-15 cm, ciemnofioletowe.
Fasola pnąca
Fasolę pnącą łatwo rozpoznać po podporach, oplatających pergole, altany, kraty, łuki. Jest bardzo dekoracyjna i często wykorzystywana w ogrodnictwie wertykalnym. Wysokość krzewów może osiągnąć 3 m lub więcej. Odmiany te są późniejsze niż odmiany krzewiaste. Okres owocowania jest wydłużony, strąki można zbierać od czerwca do pierwszych przymrozków, wytrzymują spadki temperatury nawet do zera stopni. Taka pionowa grządka zajmuje bardzo mało miejsca, a całkowity plon pnących odmian szparagów jest często nawet wyższy niż w przypadku odmian krzewiastych. Można wykonać kompaktowe nasadzenia, dosłownie 20 cm w rzędzie między krzewami. A strąki są zwykle dłuższe.
Większość odmian z tej grupy to fasola uniwersalna lub półcukrowa, późniejsza niż fasola krzewiasta.
-
Blauhilde to spektakularna niemiecka odmiana o fioletowych strąkach i fioletowych kwiatach. Strąki są szerokie, mięsiste, bezwłókniste w młodym wieku, do 25 cm długości, nie grubieją przez długi czas i mają wysokie walory smakowe. Odmiana jest średnio późna, z okresem kiełkowania 70-80 dni.
Cechy szczególne uprawy fasoli szparagowej
Posadź fasolkę szparagową i uzyskaj najłatwiejsze zbiory w swojej praktyce ogrodniczej. Może rosnąć na każdej glebie ogrodowej, nawet ubogiej i ciężkiej. Nasiona fasoli najlepiej sadzić w słonecznym miejscu. W półcieniu wydajność jest znacznie zmniejszona. Najlepsze gleby są zbliżone do obojętnych lub lekko zasadowych. Na glebach kwaśnych należy dodać popiół drzewny, mączkę dolomitową itp. Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu w maju, gdy nie ma już przymrozków. Gleba powinna ogrzać się do co najmniej +10°C. Schemat sadzenia odmian krzewiastych: 30 cm między roślinami w rzędzie, 40 cm między rzędami. Kontrolować podlewanie, nie przelewać, ale też nie przesuszać. Nawozić umiarkowanie, kompletnym nawozem mineralnym. Pierwszy raz, gdy pojawią się prawdziwe liście, drugi raz po kwitnieniu mieszanką potasowo-fosforową, a trzeci raz nawozem potasowym, takim jak monofosforan potasu, w okresie masowego tworzenia strąków. Nie należy przekraczać zalecanych dawek nawozu, w przeciwnym razie rozpocznie się szybki wzrost zielonej masy ze szkodą dla owocowania. Nie używaj świeżego obornika ani nie nadużywaj nawozów azotowych.
Potrawy z fasolki szparagowej należą do najsmaczniejszych dodatków warzywnych, zup i sałatek. Uwielbiają je nawet zapaleni mięsożercy. Delikatne strąki są bogate w białko, witaminy, minerały i są niskokaloryczne.
Zdjęcia: Depositphotos