Garden Blog

Dynia: oznaki dojrzewania, kiedy zbierać, jak przechowywać

Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Kiedy dynie są dojrzałe i gotowe do zbioru? Co zrobić, jeśli zielona dynia nie jest dojrzała? Jesienią, w sezonie zbiorów dyni, fora ogrodnicze są pełne takich pytań. Daty dojrzewania najlepszych dyń stołowych są różne dla różnych odmian. Istnieją odmiany wcześnie dojrzewające, które w pełni dojrzewają jesienią i uzyskują charakterystyczny kolor podany w charakterystyce odmiany. W dobrym roku wszystko jest z nimi proste. Kiedy skórka staje się jasna, jak na zdjęciu, a łodyga wysycha, dynia jest dojrzała.

Istnieją jednak odmiany sezonowe i późne, które dojrzewają jesienią i nie zawsze mają czas na całkowite dojrzewanie. Są też niekorzystne pory roku, takie jak długa zimna wiosna, wczesne jesienne przymrozki, kiedy ważne jest, aby wiedzieć na pewno, czy dynia jest wystarczająco dojrzała, aby ją zebrać, czy dojrzeje podczas przechowywania, czy przetrwa do wiosny, czy nie. W takich latach szczególnie ważne jest, aby wiedzieć, jak przyspieszyć dojrzewanie dyń i przygotować je do zbiorów. Jak dbać o dynie w okresie dojrzewania, aby były jak najbardziej smaczne i słodkie. Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i warto o nią dbać. Nasi eksperci zdradzają tajniki jesiennych technik rolniczych, prawidłowego zbioru i przechowywania.

Właściwa pielęgnacja jesienią: jak przyspieszyć dojrzewanie dyni

W przypadku wszystkich odmian od sierpnia stosuje się wyłącznie nawozy potasowo-fosforowe. Dzięki nim owoce dojrzewają szybciej, skórka zyskuje pożądaną gęstość, a miąższ maksymalną zawartość cukru i składników odżywczych. Dzięki tym nawozom owoce nie tylko dobrze dojrzewają, ale także mogą być przechowywane przez długi czas. Ważne jest, aby w tym samym czasie uszczypnąć wierzchołek głównego pędu i usunąć małe jajniki, ponieważ nie dojrzeją. Pozostaw tylko te owoce, które uzyskały co najmniej minimalny rozmiar dla charakterystyki odmiany. Resztę należy usunąć. Małe zielone dynie mogą być używane do gotowania w taki sam sposób jak cukinia - marynowane, duszone, mrożone itp. Na półtora miesiąca przed zbiorem należy celowo zaprzestać podlewania dyni. Jeśli to możliwe, pożądane jest, aby dojrzewające owoce nie leżały na ziemi, ale na desce, kawałku pianki, słomie lub posypanym piasku. W ten sposób, nawet podczas deszczu, pod nimi nie utworzą się kałuże, a beczka nie zgnije.

Jakie są oznaki dojrzałości dyni?

Zachowaj opakowanie, przeczytaj charakterystykę odmiany i zapisz daty siewu nasion do sadzonek lub w otwartym terenie, aby poznać czas dojrzewania i właściwości. Wczesne odmiany dojrzewają w ciągu 90-95 dni od wykiełkowania. Późniejsze odmiany mogą dojrzewać do 110-115 dni lub dłużej. Daty są liczone od kiełkowania, niezależnie od tego, czy wyhodowano sadzonki, czy zasiano w otwartym terenie. Pomoże to określić stopień dojrzałości dyni i gotowość owoców do zbioru. Należy pamiętać, że późno dojrzewające odmiany, które są sadzone do przechowywania w zimie, rzadko dojrzewają całkowicie w grządkach. Dynia ma szczególną właściwość - dojrzewa podczas przechowywania. Z czasem staje się jeszcze smaczniejsza. Jak odróżnić dojrzałe dynie, które są gotowe do zbioru, główne oznaki dojrzewania:

Najbardziej charakterystyczną oznaką dojrzałości jest to, że skórka nabiera koloru zgodnego z opisem odmiany. Jasnopomarańczowe, czerwonawe, słonecznie żółte dojrzałe dynie wydają się świecić na jesiennym melonie.

Gdy liście i główne pędy zdrowych krzewów staną się brązowe, a nawet zaczną wysychać, wszystkie dynie można zebrać. Nie będą już rosły.

Dojrzałość odmian o zielonym kolorze, podobnie jak wszystkich innych, można określić na podstawie łodygi. We wczesnych odmianach staje się ona całkowicie sucha do jesieni. Takie owoce osiągnęły pełną dojrzałość. Te owoce, które mają łodygę, która nie jest całkowicie sucha, ale jest już dobrze zakorkowana, są również gotowe do zbioru. Dynie z zieloną, ale twardą, włóknistą, na wpół wysuszoną łodygą również będą przechowywane.

Oznaką dojrzałości technicznej, przy której dynie mogą być przechowywane, jest to, że skórka staje się dość gruba i twarda oraz nabiera lekkiego woskowego nalotu. Należy jednak pamiętać, że skórka staje się twardsza podczas przechowywania, aby chronić miąższ i nasiona przed wysychaniem.

Kiedy należy zbierać dynie i jak je przechowywać?

Doświadczeni ogrodnicy wiedzą, że ważne jest, aby zbierać dynie nie tyle wtedy, gdy są dojrzałe, ile wtedy, gdy są gotowe. Warto więc śledzić prognozy pogody. Nawet jeśli prawidłowo określisz dojrzałość i wyhodujesz najlepsze i największe owoce, ale zbierzesz je zbyt późno, nie będą one przechowywane. Należy więc uważnie śledzić prognozy pogody. Najlepiej byłoby umieścić dynie w magazynie przed pierwszymi przymrozkami. Jeśli nie masz czasu, przykryj je agrowłókniną. Zwykle po pierwszym lekkim przymrozku liście całkowicie wysychają, a dobrze dojrzałe dynie mogą wytrzymać taki mróz bez uszkodzeń. Półdojrzałe mogą zostać uszkodzone. Dlatego lepiej jest usunąć dynie z wyprzedzeniem. Jeśli skórka jest znacznie uszkodzona, zamrożone owoce nie będą długo przechowywane.

Pamiętaj, aby odciąć łodygę (ogonek) ostrym, czystym sekatorem, tak aby nie była krótsza niż 5-10 cm. Zachowaj ostrożność, jeśli łodyga zostanie wyłamana z dyni - nie będzie można jej długo przechowywać. Podczas zbiorów i przechowywania staraj się nie uszkodzić, nie zadrapać ani nie obić skórki. Cała dynia będzie przechowywana w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej prawie do wiosny.

Przechowywanie dyni

Posortuj wszystkie zebrane owoce. Te, które są całkowicie zielone lub uszkodzone, powinny zostać natychmiast przetworzone. W pełni dojrzałe dynie z suchą łodygą można odłożyć do długoterminowego przechowywania. Owoce, których szypułka dopiero zaczyna się korkować i wysychać, należy pozostawić w ciepłym pomieszczeniu. Większość z nich dojrzeje, nabierze charakterystycznego koloru, a miąższ nabierze słodyczy. Po 2-3 tygodniach sprawdź, jak przebiega dojrzewanie, usuń zwiędłe i zgniłe.

Natychmiast połóż owoce w ciepłym miejscu, aby nacięcie szypułki dobrze wyschło, a skórka jeszcze bardziej stwardniała.

Dynia doskonale przechowuje się w temperaturze +15-20°C w warunkach pokojowych, ale do wiosny traci do 20% swojej wagi. Idealna temperatura do komercyjnego przechowywania to +3-8°C i dość suche pomieszczenie o wilgotności nie większej niż 70%. W takich warunkach dynia będzie świeża i soczysta w kwietniu-maju, a nawet w czerwcu, jakby dopiero co została zerwana z ogrodu.

Jak widać, znając oznaki dojrzałości dyni, zasady zbioru i przechowywania, dość łatwo jest zachować zbiory. Nowoczesne odmiany dyni mają miąższ tak smaczny, że są spożywane nawet świeże, wyciskane, pieczone i suszone jak owoce kandyzowane. Przy odpowiednim przechowywaniu można cieszyć się soczystym miąższem dyni aż do następnego lata.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023