Dania z dyni - 6 szybkich i pysznych przepisów. Poczęstuj swoich bliskich smacznym posiłkiem ze słonecznym warzywem
Dynia to prawdziwa ozdoba jesieni. Duże złoto-pomarańczowe owoce, jak słońce, świecą na łóżkach. Miąższ i pestki dyni są często używane w tradycyjnej kuchni polskiej. Dziś można kupić nasiona dyni wielu różnych odmian, a to znacznie poszerza kulinarną paletę, daje zupełnie nowe możliwości.
Nie lubisz dyni? Odmiany, które pojawiły się w sprzedaży w ciągu ostatnich kilku lat, z łatwością rozwieją Twoje uprzedzenia. Jeszcze stosunkowo niedawno nasi rolnicy i ogrodnicy mieli dostęp w większości do pastewnych odmian dyni. Dziś – najszerszy wybór deserów, stołów, gałki muszkatołowej, mają łagodny smak i praktycznie nie ma charakterystycznego zapachu dyni, którego wielu nie lubi.
Korzyści z dyni są niezaprzeczalne. Jej miąższ zawiera wiele przydatnych substancji– od delikatnego błonnika, cukrów po witaminy z grupy B, witaminę E. Dynia jest bogata w mikroelementy: od cynku, potasu, wapnia, magnezu po przydatne białka, enzymy i kwas foliowy, bioflawonoidy. Powszechnie wiadomo, że dynia jest bardzo bogata w karoten. W przeciwieństwie do marchwi, która zawiera olejki eteryczne, których smak nie wszystkim się podoba, miąższ z dyni jest delikatny i dietetyczny. Dania z dyni stymulują syntezę serotoniny, stabilizują ciśnienie krwi, poprawiają nastrój i dodają energii na cały dzień. A plasterek pieczonej dyni na obiad z kroplą miodu pomoże Ci lepiej spać. Dlatego przepisy na zdrowe dania z dyni są integralną częścią menu fitness i zdrowej diety, w tym wegetariańskiej. Pestki dyni są szczególnie cenione przez smakoszy. Po pierwsze są przydatne, zawierają do 40% olejów, w tym oleinowy, linolenowy, aminokwasy, witaminy. A mimo to są bardzo smaczne, to prawdziwy rarytas, zarówno po prostu suszony, jak i smażony. Dodawane są do potraw, stosowane jako uzupełnienie witamin w sałatkach, koktajlach i innych potrawach. Po przeczytaniu artykułu będziesz wiedział co zrobić z dyni.
Przepisy z dyni: przystawki i dania główne na ciepło
Jak by to było gotować niesłodzoną i niezwykłą dynię? Jesteś doświadczonym kucharzem, wiesz wszystko o dyni? Postaramy się jednak zaskoczyć oryginalnymi i prostymi przepisami.
Przepis 1: Kwiaty dyni w cieście – dodatek, sałatka, przystawka
Wszystkie części rośliny są jadalne, nie tylko owoce, ale także kwiaty. Przez całe lato i do pierwszych przymrozków krzewy dyni nadal kwitną. Kwiaty duże, mięsiste, jaskrawo pomarańczowo-żółte – pojawiają się stale. Jeśli latem żałujesz, że zbierasz kwiaty żeńskie, po prostu weź męskie.
- Składniki na ciasto: 1 jajko, 1 łyżka wody lub mleka, 1 łyżka mąki, szczypta soli. Wszystko delikatnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj sól i przyprawy do smaku, spróbuj z ziołami śródziemnomorskimi. Doprowadzić do konsystencji cienkich naleśników, bardzo płynnej śmietany.
- Zbierz kwiaty za łodygi i zanurz je w cieście. Rozłóż na rozgrzanej i naoliwionej patelni. Może być smażony w głębokim tłuszczu lub z odrobiną masła. Smak będzie różny, eksperymentuj.
Takim daniem z dyni zaskoczysz nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Panierowane kwiaty mogą stanowić dodatek do dania głównego lub ciepłą przystawkę. Jeśli do kwiatów dodamy kostki miękkiego sera lub camemberta, plastry arbuza lub gruszki, doprawimy oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym, otrzymamy wspaniałą sałatkę.
Przepis 2: Sałatka z dyni z mandarynkami i musztardą francuską
Nowoczesna kuchnia traktuje dynię jako produkt całkowicie uniwersalny. Potrawy z dyni mogą być zrobione głównie z jej miąższu. Spróbuj tej sałatki.
- Upiecz kawałek dyni w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Pozostaw do ostygnięcia i pokrój w plastry lub kostki o wymiarach około 1 cm na 2 cm. Można upiec już pokrojone plastry.
- Mandarynki obrać, pokroić w plastry, duże - przekroić wzdłuż.
- Do salaterki włożyć około 2 szklanek dyni w kostkę, dodać 2 mandarynki i mały pęczek rukoli, wymieszać.
- Przygotuj sos: 2 łyżki oleju + łyżka delikatnej musztardy francuskiej z pestkami + sok z połowy mandarynki (lub tej, która wyciekła podczas krojenia plasterków) + 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny. Wszystkie składniki wymieszać i energicznie ubijać trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje, to dosłownie pół minuty. Skosztować sos, dodać sól i cukier (miód) do smaku, ponownie wymieszać.
- Sałatkę polać sosem, lekko wymieszać i od razu podawać.
Składniki: dynia, mandarynki, musztarda francuska, cytryna lub limonka, olej roślinny, sól, cukier (miód).
Jaka odmiana jest najlepsza do tej sałatki? Przede wszystkim są to odmiany o gęstym miąższu, o miąższu, który ma lekko charakterystyczny smak dyni. Jeśli chcesz nadać sałatce subtelnej nuty orzechowego smaku – weź Hokkaido lub Potimaron.
Przepis 3: Zupa dyniowa
Istnieje wiele opcji robienia kremu z dyni. Sugerujemy wypróbowanie bardzo prostego i bardziej tradycyjnego przepisu na kuchnię polską. Do tego dania zalecamy wybór odmian dyni uniwersalnych, niedeserowych i nie gałki muszkatołowej, o neutralnym smaku, niezbyt słodkich – odpowiednie są Halloween itd.
- Obierz dużą cebulę, pokrój w kostkę lub półpierścienie, podsmaż na maśle, aż będzie przezroczysta. Upewnij się, że cebula nie jest smażona na skórkę, ale tylko duszona. Smakoszom polecamy szalotki.
- Do smaku dodaj ulubione korzenie – pietruszkę, pasternak, seler, obrane i pokrojone w paski. Ta opcja jest Twoim wyborem.
- Dodaj około 500-600 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni.
- Gotować do miękkości, w razie potrzeby dodając więcej wody lub bulionu warzywnego. Pierś z kurczaka można wcześniej ugotować i dodać ten delikatny bulion. Jeśli podczas duszenia dodasz do warzyw jednego średniego ziemniaka, smak dyni będzie mniej wyraźny, a konsystencja zupy puree bardziej jednolita.
- Ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie. Dodaj przegotowaną wodę lub bulion do powstałego puree do konsystencji płynnej śmietany, plus lub minus według własnego uznania. Dodaj sól, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i inne przyprawy do smaku.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut.
- Podczas serwowania dodaj do talerza świeżo opiekane grzanki z białego chleba, łyżkę gęstej śmietany lub kwaśnej śmietany i gałązkę pietruszki. Jeśli ugotowałeś pierś z kurczaka, dodaj kawałki pokrojone w kostkę.
Ten przepis różni się od klasycznej francuskiej zupy dyniowej. Jednak taki krem dyniowy jest lubiany zarówno przez dzieci, jak i konserwatywnych mężczyzn. Jeśli chcesz, aby zupa była ostra i gorąca jak słońce – na kilka minut przed końcem gotowania dodaj szczyptę czerwonej papryki i mielonego imbiru, zimą ta opcja jest szczególnie popularna.
Przepis 4: Gulasz z dyni
To danie łączy w sobie wszystkie tradycyjne cechy kuchni polskiej, od składników po metody gotowania. Czy twoja rodzina nie lubi gulaszu warzywnego? W takim razie to danie z dyni jest idealne, pokochają je. Aby to zrobić, zalecamy odmiany dyni, które stają się miękkie podczas duszenia, ale nie rozpadają się, na przykład Titan a inne.
- Głównymi składnikami tego dania są dynia, mięso (wieprzowina, wołowina, kurczak itd.) i cebula, reszta zależy od Ciebie.
- Około 500 g mięsa pokroić na małe kawałki około 3-4 cm i podsmażyć na patelni lub w rondlu z dodatkiem oleju roślinnego na złoty kolor. Możesz również użyć mięsa mielonego.
- 2 średnie cebule kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, smażymy dalej, cebula puści sok.
- Dodaj świeżą lub mrożoną paprykę. Jeśli lubisz wyraźny smak pieprzu, odpowiedni jest Mercedes, jeśli z miękkimi tonami, to słodka Pepperoni lub Kapia.
- Około 500-600 g dyni pokroić w kostkę tej samej wielkości co mięso i dodać na patelnię.
- Pokrój 2 średniej wielkości ziemniaki w kostkę i dodaj do rondla.
- Opcjonalnie, zamiast ziemniaków dodać 1 szklankę ugotowanej wcześniej fasoli. Dobrze komponuje się z dynią i mięsem.
- Doprowadzić wszystko do połowy ugotowane, dodać sól, pieprz i inne przyprawy do smaku. Wlać do miseczek do serwowania. Rozprowadź rosół z rondla równomiernie na każdym z garnków. Przykryć pokrywką.
- Chcesz zaskoczyć wszystkich oryginalnym daniem? Następnie przygotuj wcześniej kilka małych dyni, na przykład Hokkaido. Są wielkości dwóch pięści. Odetnij górną część z ogonem - to będzie pokrywa. Łyżką wydrążyć środek dyni. Warzywa duszone z mięsem włożyć bezpośrednio do dyni, zamknąć pokrywkę. Ewentualnie dusić mięso z warzywami bez dodawania kostek z dyni. Miąższ będzie w gulaszu ze ścian garnka z dynią.
- Piec w piekarniku w średniej temperaturze przez około 1 godzinę. Gotowość określa dynia. Spróbuj z nożem na górze garnka, jeśli przebije się swobodnie, to jest zrobione.
Desery z dyni: co ugotować na słodko dla dzieci
Wszyscy znają owsiankę dyniową, którą karmiły nas nasze babcie. Od tego czasu wielu uważało, że nie lubią dyni. Cóż, to nie była ta dynia! Z odmian deserowych można nawet zrobić galaretkę, dżem, marmoladę i kandyzowane owoce. A z delikatnego miąższu odmiany Rouge Vif D`etampes – nawet sok z dyni i puree ziemniaczane, ona jest bardzo słodka i smaczna.
Przepis 5: Marmolada z dyni
Robienie domowych zdrowych smakołyków jest zaskakująco proste i szybkie. Oprócz dyni będziesz potrzebować cukru, soku z cytryny i torebki agaru. Możesz również użyć żelatyny zgodnie z instrukcją.
- Około 500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą tak, aby lekko zakryła zawartość. I gotuj, aż skończysz.
- Zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Dodaj cukier od 100 g do 300 g, w zależności od tego, jak bardzo lubisz słodycze. Doprowadzić na małym ogniu do rozpuszczenia. Do żywności dietetycznej - możesz wziąć substytut cukru lub stewię.
- Dodać łyżkę soku z cytryny.
- 9-10 g agaru-agaru (ok. 1 opakowanie sklepowe) – dodać do puree. Sprawdź instrukcję – agar jest różny. Możesz potrzebować mniej lub więcej. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z pieca. Niech ostygnie.
- Gotową masę układa się w silikonowych formach. Najłatwiej jest przykryć płytką blachę papierem do pieczenia, wlać puree ziemniaczane warstwą 1-1,5 cm. Ale nawet w temperaturze pokojowej marmolada dyniowa stwardnieje w ciągu kilku godzin.
- Warstwę marmolady pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm i długości 3-4 cm, obtoczyć w cukrze pudrze lub skrobi. A jeśli chcesz – w wiórkach kokosowych. Gotowy!
Jeśli chcesz uzyskać bardziej miękką galaretkę lub dżem, po prostu zmniejsz o połowę ilość agaru. Przygotowując marmoladę, przed zastygnięciem, można dodać do puree wanilinę, wiórki kokosowe, rodzynki, kawałki kandyzowanych owoców, skórkę itd., a do galaretki świeże owoce.
Przepis 6: Dynia z Pomarańczą 3w1 – Zimny i Gorący Deser, Zdrowe Śniadaniowe Koktajle
Zgodnie z tym przepisem możesz jednocześnie ugotować trzy dania z dyni - deser dla dzieci i zdrowy koktajl śniadaniowy.
- Upiecz 300 g dyni, zmiksuj blenderem, dodaj cukier.
- Obierz pomarańczę 2-3 pomarańcze, uwolnij plastry ze skórki.
- Na deser – do schłodzonego puree dodać plasterki pomarańczy, cynamon, wanilinę do smaku, wymieszać. Podawać z kruchym ciastem i gałązką mięty. W razie potrzeby dodać gałkę lodów.
- Na smoothie - do puree dyniowego dodaj sok z czterech pomarańczy, wanilinę, doprowadź do pożądanej gęstości wodą mineralną.
- Jeśli chcesz uzyskać oryginalny gorący deser – upiecz plastry pomarańczy z dynią, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, dodaj świeżą lub suszoną melisę.
Istnieje wiele innych ciekawych i zdrowych przepisów na dynię. Miąższ można mrozić, marynować z czosnkiem, fermentować jak kapustę, placki, ravioli, sernik, zapiekanki z jabłkami itd. Dynię można suszyć, smażyć jak ziemniaki, można robić kandyzowane owoce. Późne odmiany dyni doskonale zachowują się do wiosny w warunkach pokojowych. Pamiętaj, aby uprawiać dynie, są to łatwe w pielęgnacji, wysokowydajne rośliny, które zapewnią Ci różnorodne dania witaminowe od lata do następnej wiosny.
Zdjęcia: Depositphotos