Garden Blog

Czosnek: jak prawidłowo zbierać, przygotowywać do przechowywania i suszyć na zimę

Przechowywanie czosnku zimą jest czasem wyzwaniem dla początkujących hodowców warzyw. W praktyce jest to dość proste, same główki czosnku mają wysoką trwałość. Aby przechować czosnek tak, aby nie spleśniał, nie wysechł i nie wykiełkował do wiosny - można to zrobić w domu. Co jest do tego niezbędne? Przede wszystkim należy zrobić wszystko poprawnie przed zbiorami. Wszystkie poniższe zasady są ważne, aby czosnek był nie tylko dobrze przechowywany, ale także smaczny, pachnący, bez goryczy i niepotrzebnych smaków.

  1. Doskonały materiał do sadzenia. Wybieraj markowe, zdrowe odmiany czosnku do sadzenia - to gwarancja, że Twoje wysiłki przyniosą dobre rezultaty, a przy dobrej pielęgnacji masz gwarancję uzyskania przyzwoitych zbiorów. Kupując materiał do sadzenia w niezawodnym sklepie internetowym - wiesz dokładnie, czy jest to zimowa  czy wiosenna odmiana, jaka jest specyfika jej uprawy. Z nieznanego - nie wiadomo, co wyrośnie.

  2. Właściwa agrotechnika. Podczas uprawy ważne jest, aby wyraźnie przestrzegać zasad agrotechniki czosnku wiosennego i zimowego. Często z powodu nadmiernego stosowania nawozów - zbiory, choć rosną bogato, ale głowy tracą zdolność do przechowywania, smak goździków jest bardzo zepsuty i nie można ich przechowywać przez długi czas, bez względu na to, jak bardzo się starasz. Na przykład podczas sadzenia nie można przynieść żadnej świeżej materii organicznej. Tylko umiarkowane dawki dobrze sfermentowanej próchnicy i kompostu. Nie daj się ponieść emocjom i nawozom mineralnym z azotem, zalecamy specjalne zbilansowane mieszanki dla czosnku. Jest to ważne, ponieważ nadmiar azotu uniemożliwia roślinie gromadzenie cukrów i innych substancji w główkach, które nadają czosnkowi doskonały smak i przyczyniają się do przechowywania główek w zimie. Dlatego ząbki szybko wysychają, tracą wilgoć i się psują. Niewłaściwa pielęgnacja prowadzi do chorób, a takie zbiory nie zostaną uratowane przez długi czas. I zapomnij o suszeniu takiego czosnku jako przyprawy.

  3. Prawidłowy zbiór. Aby zachować zbiory przez długi czas, musisz wiedzieć, jak prawidłowo usunąć czosnek z łóżek. Nawet jeśli nie zwrócisz należytej uwagi na pierwsze dwa punkty, to bez odpowiedniego zbioru, aby zachować czosnek w zimie - na pewno nie będzie to możliwe. Dlatego porozmawiajmy o tym bardziej szczegółowo.

Zbiór czosnku do przechowywania - podstawowe zasady i cechy

Czas zbiorów

Ważne jest, aby zbierać plony na czas. Jeśli zbierzesz go wcześnie, czosnek nie uzyska jeszcze wszystkich niezbędnych substancji. A jeśli później, główka może zacząć rozpadać się na pojedyncze ząbki i więdnąć, tracąc swój smak. Dlatego wybór odpowiedniego czasu zbioru czosnku do przechowywania w zimie jest jednym z najważniejszych czynników, dzięki którym plony przetrwają do wiosny. Niedojrzały lub przejrzały czosnek nie przetrwa długo, bez względu na to, jak dobre są warunki przechowywania. Czas zbiorów zależy od tego, kiedy przeprowadzono sadzenie - wiosną czy jesienią.

  • W pierwszej kolejności zbierany jest czosnek zimowy. Wcześnie dojrzewające odmiany są gotowe do zbioru w czerwcu. Późniejsze odmiany są gotowe w lipcu. Chociaż w czosnku zimowym w procesie wzrostu strzały-kwiatowe łodygi są usuwane, ale pozostawiają kilka sygnałów. I na podstawie ich stanu określić, czy jest gotowy do zbioru. Kiedy strzałka zamiast spiralnego kształtu - wyrównana i wkrótce zakwitnie, można rozpocząć przygotowania do zbioru i przechowywania czosnku. W tym czasie liście zaczynają żółknąć, a zewnętrzne łuski główki stają się cienkie i suche.

  • Czosnek wiosenny jest zbierany znacznie później, w sierpniu-wrześniu. Większość odmian wiosennych nie daje strzałek, więc gotowość do zbioru określa się na podstawie liści. Kiedy zaczyna się wyraźne żółknięcie, a liście zaczynają wysychać, łodyga leży na ziemi - nadszedł czas, aby wykopać czosnek. Smak wiosennego czosnku jest bardziej ostry.

Podczas suszenia jego smak staje się jeszcze bardziej intensywny. Bardzo dobrze leży świeży, dlatego rzadziej używa się go do suszenia.

Jak prawidłowo kopać czosnek do przechowywania

Na 12-15 dni przed zbiorem należy zaprzestać podlewania grządek. Jest to szczególnie ważne na gęstych, lepkich glebach czarnoziemnych. Czosnek należy kopać przy suchej pogodzie. Użyj wideł, aby mniej uszkodzić główki, uszkodzone nie będą długo przechowywane.

Jak suszyć i czyścić czosnek przed przechowywaniem

Po wykopaniu delikatnie strząśnij ziemię i odłóż plon do wyschnięcia. Główki bezpośrednio z łodygami i korzeniami wystarczy rozłożyć w przewiewnym, suchym miejscu pod zadaszeniem, na werandzie, w altanach itp. Główki czosnku można suszyć przez kilka dni. Czosnek można suszyć od kilku dni do kilku tygodni. Gdy dobrze wyschnie, łatwo będzie oddzielić ziemię i resztki. Jest to niezbędny element przygotowania czosnku do przechowywania. W tym czasie w główkach zachodzą procesy, które przyczyniają się do długotrwałego przechowywania, poprawia się smak.

Przed umieszczeniem czosnku w magazynie, łodygi i głowa są czyszczone, usuwane są grudki ziemi, górna warstwa cienkiej łuski. Korzenie są odcinane o 3-7 mm. Ważne jest, aby ciąć, nie łamać ani nie wyrywać korzeni. Jeśli uszkodzisz spód głowy, okres przechowywania zostanie skrócony. Długość łodyg skraca się do 5-7 cm. Wszystkie uszkodzone, zdeformowane, urazowe główki nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Lepiej wysuszyć je w suszarce.

Jak zachować świeżość czosnku zimą - podstawowe zasady i cechy

Po wybraniu tylko dojrzałych, całych, suchych i oczyszczonych główek - możesz wybrać metodę przechowywania czosnku, która będzie dla Ciebie wygodna. Istnieje kilka opcji przechowywania dużych ilości czosnku.

Na zimno, czyli w niskiej temperaturze, około 1-3 ° C i wilgotności 50-70%. Zwykle takie warunki przechowywania w piwnicy, piwnicy lub nieogrzewanej przeszklonej werandzie, na loggii oraz w zwykłej domowej lodówce na półce na warzywa itp.

Ciepłe, w temperaturze 18-20 ° C i wilgotności względnej około 70-80%, czyli w domu w temperaturze pokojowej, w mieszkaniu, najlepiej w ciemnym miejscu.

W przechowywaniu czosnek wiosenny praktycznie nie różni się od czosnku zimowego. Chociaż uważa się, że główki czosnku wiosennego mogą leżeć dłużej, nawet do nowych zbiorów. Wynika to z faktu, że struktura główki wiosennej różni się od czosnku zimowego, ma więcej łusek pokrywających. Przy każdej metodzie przechowywania czosnek jest okresowo kontrolowany, usuwane są główki, które się psują.

Przypomnienie: tylko całe główki mogą być przechowywane w stanie świeżym przez długi czas. Nie należy rozdzielać ich na pojedyncze ząbki, zwłaszcza sadząc czosnek. Wtedy pozostanie soczysty i nie zgnije.

Uszkodzone główki nie powinny być przechowywane w stanie świeżym. Należy używać ich do suszenia.

  1. W siatkach. Duże uprawy są najczęściej przechowywane w specjalnych siatkach o drobnych oczkach na owoce i warzywa. W każdej siatce należy trzymać nie więcej niż 1-2 kg, aby wygodniej było okresowo sprawdzać, czy wszystkie głowy są w porządku. Według opinii, dla większego bezpieczeństwa, trzeba dodać do czosnku suche łuski cebuli. Siatki można zawiesić tak, aby były dobrze wentylowane. Głowice można umieścić w małej siatce - kolumna jedna nad drugą 10-15 głowic.

  2. W skrzynkach i pudełkach. Ta metoda przechowywania jest podobna do pierwszej. Skrzynki i pudełka, kosze itp. powinny mieć otwory, szczeliny, kraty, aby główki były dobrze wentylowane, wtedy przechowywanie czosnku w zimie będzie długie.

  3. Przechowywanie w płóciennej lub papierowej torbie. W domu czosnek można przechowywać zimą w dowolnej torbie z tkaniny, bawełnianej, syntetycznej, z agrofibry, a nawet w starej poszewce na poduszkę. Można użyć dowolnego materiału, który przepuszcza powietrze. Najważniejsze jest, aby głowice były dobrze wentylowane i przestrzegano reżimu temperatury i wilgotności.

  4. Przechowywanie w warkoczach i wiązkach. Klasyczny sposób przechowywania czosnku, który był używany nawet przez nasze babcie i prababcie. Jest on nadal aktualny i bardzo estetyczny. Aby to zrobić, należy pozostawić łodygi dłuższe niż zwykle - około 20 cm. Następnie zapleć główki w warkocze lub zwiąż je w piękne wiązki, istnieje wiele różnych sposobów, aby to zrobić. Następnie powieś je w zaciemnionym miejscu w kuchni lub na półkach w spiżarni, lub piwnicy.

  5. Amatorskie sposoby przechowywania czosnku. Wiele osób po prostu wkłada główki do 3-litrowych słoików i umieszcza je w ciemnym miejscu w spiżarni lub pod zlewem. Istnieje sposób przechowywania - przesypywanie warstw czosnku solą, suchym piaskiem, popiołem. Aby czosnek nie wysychał, każdą główkę należy owinąć folią spożywczą, pozostawiając otwartą łodygę lub zanurzyć w płynnej parafinie.

Przechowywanie czosnku - jak prawidłowo go suszyć, jak zamrażać, robić przyprawy

Po zebraniu czosnku, wybraniu uszkodzonych główek - natychmiast zanieś je do kuchni, obierz ząbki, a my przygotujemy kulinarne przetwory, które można przechowywać przez długi czas.

Jak suszyć czosnek jako przyprawę? Używamy suszarki, piekarnika, mikrofalówki i słońca

  • Można w dehydratorze (odwadniaczu). Jak suszyć świeży czosnek? Ząbki kroi się wzdłuż na pół i suszy w suszarce, aż staną się chrupiące. Jak długo trwa suszenie czosnku w suszarce? Zajmie to kilka godzin. Dokładny czas zależy od pojemności danej suszarki. W jakiej temperaturze - przeczytaj instrukcję swojego modelu suszarki. Jak sprawdzić, czy czosnek jest suchy? Odłam plasterek, jeśli oderwie się z chrupnięciem, jest gotowy.

  • Jaki jest właściwy sposób suszenia czosnku w cieniu lub na słońcu? Latem czosnek można suszyć w ten sposób na słońcu. Lub w cieniu na świeżym powietrzu, w gorącym i dobrze wentylowanym miejscu, na przykład na strychu. Pokrojone plasterki rozkłada się na ściereczce lub grubym papierze i suszy do uzyskania chrupkości.

  • Jak suszyć w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 60°C. Susz plastry przez około 2 godziny, a następnie zmniejsz temperaturę do 50-55°C, aż będą chrupiące.

  • Jak suszyć w kuchence mikrofalowej. Umieść talerz pokryty silikonowanym pergaminem w piekarniku i ułóż ząbki czosnku. Włącz kuchenkę mikrofalową na 2-3 minuty na mocy 850 W. Sprawdź, czy nie jest zbyt suchy. Otworzyć drzwiczki, wypuścić wilgotne powietrze, odstawić czosnek na kilka minut i ostudzić. Sprawdzić, czy jest gotowy. W razie potrzeby włącz piekarnik na kolejną minutę. Kluczem jest, aby nie spalić czosnku w węglach.

Suszony czosnek jest kruszony na proszek i dodawany do przypraw, sosów, dań gorących i zimnych, sałatek, mięsa i ryb.

Inne sposoby przechowywania czosnku bez suszenia

Obrany czosnek może być przechowywany przez długi czas, jeśli włożysz ząbki do słoików i zalejesz je olejem słonecznikowym. Przykryj luźno pokrywką i przechowuj w lodówce do 2 miesięcy.

Całe ząbki można zamrozić w zamrażarce. Po rozmrożeniu tracą gęstość, ale według opinii zachowują swój smak i zapach. Mogą być przechowywane przez lata.

Zęby są drobno posiekane lub przepuszczone przez prasę lub maszynkę do mięsa, dodać sól, pikantne zioła i przyprawy, olej roślinny. Taką pastę przechowuje się w słoiku z pokrywką w lodówce do 2-3 miesięcy.

Zdjęcia: Depositphotos

Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023