Boczniaki ostrygowate: jak wyhodować smaczne grzyby z grzybni w ogrodzie i w domu?
Boczniaki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów na świecie. Wysoka zawartość białka roślinnego, delikatny smak, łagodny aromat - czyni je integralną częścią menu większości współczesnych ludzi. Grzybnia boczniaków do uprawy jest reprezentowana w katalogu przez różne gatunki i odmiany. Możesz zaskoczyć nawet wyrafinowanych smakoszy boczniakami z żółtymi, fioletowymi, czarnymi, a nawet różowymi kapeluszami, które będą rosły w Twoim ogrodzie. Z grzybni grzyby dobrze rosną w sztucznie stworzonych warunkach w pomieszczeniach oraz w zacienionym, wilgotnym miejscu w ogrodzie. Są to całkowicie bezpieczne, czyste grzyby o delikatnym, dietetycznym miąższu.
Grzybnia różnych gatunków i odmian boczniaków - uprawiana przemysłowo w sterylnych warunkach specjalnych. Kupując taką suchą grzybnię możesz być absolutnie pewien, że materiał do sadzenia jest wolny od chorób i szkodników. Współcześni ogrodnicy, aby uzyskać zbiory boczniaków teraz wystarczy po prostu kupić grzybnię boczniaków i kompetentnie zorganizować miejsce do uprawy.
Boczniaki ostrygowate to blaszkowate grzyby niszczące drewno. W porównaniu do większości grzybów uprawianych w ogrodzie i w zamkniętym gruncie - rosną szybko. Boczniaki tworzą owocniki w gniazdach, tj. setki grzybów są połączone ze sobą u podstawy trzonów i dosłownie zwisają w pęczkach - dlatego wydajność tego rodzaju grzybów jest bardzo wysoka.
W przeciwieństwie do wielu innych grzybów, grzybnia boczniaka ostrygowatego w sztucznych warunkach - może być uprawiana dosłownie na każdym podłożu, które zawiera wystarczającą ilość celulozy i ligniny. Podłoże do sadzenia boczniaków może być wykonane przy użyciu drewna odpadowego przetwarzanie drzew liściastych, trocin, wiórów, kory, rozdrobnionych gałęzi, słomy wszelkiego rodzaju roślin zbożowych, łodygi kukurydzy, trzciny, łuski słonecznika.
Oprócz podłoża, boczniaki można hodować na całym świeżym lub martwym drewnie. Ważne jest, aby drewno pochodziło z drzew liściastych i nie było zgniłe ani spleśniałe.
Biologicznie suszona grzybnia boczniaka ostrygowatego - najlepszy materiał do sadzenia grzybów
Jak wyhodować profesjonalny materiał do sadzenia - grzybnię boczniaka ostrygowatego?
Grzybnia jak pamiętasz to grzyb, cienkie białe nitki, podobne do korzeni. Jest to tak zwane wegetatywne ciało grzyba. Jest to grzybnia różnych gatunków i odmian boczniaków, które są uprawiane na bazie ziarna. Wyhodowana grzybnia jest następnie suszona w specjalny sposób, dzięki czemu może być dobrze i długo przechowywana, łatwo transportowana i nadal zachowuje swoją siłę kiełkowania i potencjał plonowania. Po zasadzeniu grzybni boczniaka ostrygowatego, w określonych warunkach, na powierzchni zaczynają rosnąć owocniki - w życiu codziennym nazywane są grzybami. Jest to biologicznie suszona grzybnia - najwygodniejsza do uprawy materiału do sadzenia.
Aby zrozumieć technologię uprawy boczniaków, w analogiach domowych: grzybnia - jako korzenie w roślinach, owocnik - grzyb, część używana do gotowania. Świeża grzybnia zbożowa i biologicznie suszona grzybnia są jak świeże drożdże i suszone drożdże.
Boczniaki ostrygowate - rodzaje, najlepsze odmiany i korzyści
Większość gatunków i odmian ma delikatny, jasny miąższ o łagodnym smaku. Wszystkie boczniaki ostrygowate zbiera się młode. U starszych miąższ staje się twardy. Jakie są rodzaje boczniaków?
-
Boczniak - jest uważany za najbardziej rozpowszechniony w sztucznej uprawie. Ze względu na podobieństwo szaro-żółtego lub brązowego koloru kapelusza grzyba do muszli ostrygi, nazywany jest również boczniakiem ostrygowatym. Pleurotus ostreatus - od drugiego roku uprawy w ogrodzie warzywnym daje zbiory od początku lata do pierwszych przymrozków. Same grzyby są dość duże, od 5 cm do 15-20-30 cm średnicy, kształtem przypominają uszy lub muszle ostryg. Powierzchnia jest gładka, krawędź lekko pofalowana. Łodyga jest krótka. Miąższ jest biały, gęsty, soczysty, według opinii, z lekkim odcieniem anyżu. W uprawie - bezpretensjonalny gatunek.
-
Boczniak chiński - należy do gatunku boczniaka ostrygowatego. Jest szczególnie popularny ze względu na dobre walory smakowe. Kolor kapelusza jest szarofioletowy lub brązowy. W zamkniętym gruncie w dobrych warunkach uprawy plonuje przez cały rok.
-
Boczniak florydzki - gatunek o dużym lejkowatym lub półokrągłym kapeluszu o średnicy do 20 cm. Od boczniaka ostrygowatego różni się jasnym kapeluszem i delikatnym miąższem, łagodnym aromatem i cieńszym kapeluszem.
-
Boczniak cytrynowy lub złocisty - tworzy pęczki licznych owocników o średnicy od 2 cm do 7 cm. Kolor kapelusza waha się od jasnożółtego do aksamitnego złotobrązowego. Miąższ jest biały, o delikatnym zapachu. Rośnie zarówno na podłożu, jak i na pniach. Owocniki rosną w kępach na wydłużonych szypułkach. Powszechnie uprawiany w pomieszczeniach i w ogrodzie.
-
Boczniak Samotny lub pokryty - rośnie w oddzielnych owocnikach, do 8 cm. Młode Pleurotus calyptratus mają blaszki pokryte błoną, co jest rzadkością w przypadku boczniaków. Kapelusz ma kształt wachlarza, z krawędzią zawiniętą w dół. Przy wilgotnej pogodzie skóra na kapeluszu jest brązowa, a przy suchej - stalowoszara. Blaszki są żółtawe. Miąższ jest gęsty.
-
Późny lub jesienny - według opinii wyróżnia się wyrafinowanym, jasnym smakiem i delikatnym aromatem. Kapelusz Panellus serotinus - szaro-brązowy lub brązowy, duży, do 25 cm średnicy. Dobrze rośnie zarówno na topoli, dębie itp., jak i na podłożach ze słomy, słonecznika itp.
-
Różowy to piękny, szybko rosnący gatunek. Ma wyjątkowe, delikatne różowe kapelusze. Ma gęsty, mięsisty miąższ o dobrym smaku.
-
Blue Stocking lub Colombian Oyster mushroom to grzyb o niebiesko-różowym lub fioletowym kolorze kapelusza. Trzon ma wysokość 1-3 cm, a średnica kapelusza wynosi 3-10 cm. Ceniony za delikatny smak. Gęsty miąższ, mocny grzybowy smak.
-
Eryngii - to niezwykły gatunek z mysywną, pogrubioną łodygą i małym, jasnobrązowym lub szarawym kapeluszem. Miąższ eryngii jest uważany za najbardziej aromatyczny. Stosunkowo bezpretensjonalny w uprawie.
Wszystkie powyższe gatunki boczniaków są uważane za najlepsze do domowej uprawy z grzybni.
Jak wyhodować boczniaki z grzybni - instrukcje krok po kroku
Początkujący ogrodnicy zadają wiele pytań dotyczących technologii uprawy. Jak uprawiać boczniaki w ogrodzie warzywnym? Kiedy można sadzić grzybnię boczniaków?
Jak przygotować podłoże do sadzenia? Kiedy można sadzić grzybnię boczniaków?
Kiedy należy sadzić boczniaki? Jak rosną na słomie i trocinach? Czy można uprawiać boczniaki w domu? W rzeczywistości wszystko nie jest takie skomplikowane. Postępuj zgodnie z naszymi zaleceniami, a wszystko się ułoży.
Przypomnijmy, że boczniaki to grzyby niszczące drewno. Są dobrze przystosowane do uprawy w warunkach amatorskich i domowych, na otwartym terenie. W tym celu należy zakupić zdrową i wysokiej jakości grzybnię. Zrozummy teraz, jak prawidłowo ją zasadzić.
Podłoże do sadzenia boczniaków - na czym uprawiać grzybnię?
Grzybnia może być uprawiana na podłożu i na litym drewnie. Przypomnijmy, że boczniaki rosną na materiałach zawierających celulozę i na twardym drewnie. Może to być drewno świeże lub suche, ale nie zgniłe lub martwe.
-
Podłoże dla boczniaka ostrygowatego. Jest to metoda uprawy boczniaków na słomie i trocinach, o którą często się pyta. Możesz użyć tylko trocin, kory, siana, słomy, łodyg kukurydzy lub łuski słonecznika itp. Można też przygotować wieloskładnikową mieszankę w dowolnych proporcjach. Najważniejsze jest nasycenie go wodą i ochrona przed pleśnią i niepotrzebnymi mikroorganizmami. Aby to zrobić, podłoże jest całkowicie zalewane stromą wrzącą wodą. I pozostawić prawie do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Powstałe podłoże jest wyciskane rękami do stanu pół-pleśni.
Palik, kłoda, pień, ścięty lub na korzeniu - również pójdzie do uprawy. Zazwyczaj ta technologia jest stosowana w ogrodzie. Średnica - około 25 cm, długość 30 cm. Opuść drewno do pojemnika z wodą, załaduj je tak, aby nie unosiło się na powierzchni, pozostaw na 7-8 dni. Świeżo ścięte paliki - moczyć przez 1-2 dni.
Metody uprawy boczniaków z grzybni
Uprawa w podłożu. Ta metoda uprawy przynosi najwyższe plony w zamkniętym gruncie. Dlatego nazywa się ją - intensywną. Jeśli spełnione są pewne warunki - można zbierać boczniaki przez cały rok. W tym celu należy przygotować worki lub pudełka do uprawy.
-
Na pierwszym etapie musisz wymieszać wciąż ciepłe (+20 ° C-30 ° C) podłoże z suchą grzybnią boczniaków. W ilości 100 g grzybni na 40 kg zwilżonego podłoża.
-
Następnie mieszaninę umieszcza się w pudełkach lub lepiej - w specjalnych przezroczystych workach polietylenowych i uzyskać tak zwane bloki. W workach należy wykonać kilka małych nacięć (1-2 cm) w odległości 20 cm, aby podłoże nie zostało uduszone. Pudełka przykrywamy folią z nacięciami.
-
Worki wieszamy w ciepłym, do +24-25°C, pomieszczeniu, może być ciemno. Zaleca się utrzymywanie stałej temperatury bez wahań. Jeśli bloki będą umieszczone w ogrodzie - należy wybrać miejsce w cieniu, osłonięte od wiatrów. Nie wolno dopuścić do wyschnięcia. Następne 3-4 tygodnie to proces budzenia się i kiełkowania grzybni w podłożu. Pod koniec tego okresu można zauważyć, że podłoże jest przesiąknięte białymi i żółtawymi nitkami grzyba.
-
Podczas kiełkowania grzyba, kilka tygodni po rozpoczęciu kiełkowania - mogą pojawić się owocniki. Obserwuj bloki. Kiedy zauważysz początki grzybów, włącz światło, wystarczy mała lampka. W miarę pojawiania się grzybów - zrób szczeliny w miejscach ich wzrostu, aby pęczki mogły kiełkować na zewnątrz. Przez cały ten czas pomieszczenie nie jest wentylowane. Z wyjątkiem sytuacji, gdy konieczne jest obniżenie temperatury. Tworzy to odpowiednie stężenie dwutlenku węgla.
-
Po 3-4 tygodniach temperatura jest nieznacznie obniżana, do +10-20 ° C, zapewnia dobrą wentylację i wilgotność 85-90%. Oświetlenie - 8-10 godzin dziennie, około 5 W na 1 m2. Skrzynki można wynieść do ogrodu.
-
Spryskaj pojemniki lekko ciepłą wodą. Często brak wilgoci jest odpowiedzią na pytanie: dlaczego boczniak ostrygowaty wysycha i dlaczego nie rośnie.
-
Zbiory są zbierane, gdy są gotowe przez 2-3 tygodnie. Następnie po krótkiej przerwie wznawia się owocowanie.
Rosnące na litym drewnie. Jest to sposób, w jaki boczniaki są zwykle uprawiane w ogrodzie. W namoczonym paliku należy wykonać nacięcia i otwory o głębokości około 5 cm i szerokości 1,5-2,5 cm. Suchą grzybnię wprowadza się bezpośrednio do otworów i nacięć. Warstwa grzybni całkowicie pokrywa końce pokładu. Otwory przykrywa się warstwą mokrych trocin, słomy, worków. Następnie paliki są lekko zakopywane w wilgotnej glebie w zacienionym, bezwietrznym miejscu. Pniaki można umieścić jeden na drugim, aby zaoszczędzić miejsce. Grzybnia będzie kiełkować w palikach przez 18 do 25 dni. Pierwsze zbiory będą gotowe za 1,5 miesiąca. Metoda ta nazywana jest ekstensywną. W otwartym terenie wzrost boczniaków będzie zależał od temperatury (od +7 ° C do +27 ° C) i wilgotności oraz czasu trwania ciepłego sezonu. W razie potrzeby zaizoluj grządkę agrowłókniną lub stwórz dodatkowy cień za pomocą siatki zacieniającej.
Specyfika uprawy boczniaków ostrygowatych
-
Kolor kapelusza zależy od światła i wilgotności otoczenia. Nie ma to wpływu na smak. Im wyższa temperatura i jaśniejsze oświetlenie, tym jaśniejszy kolor.
-
Owocniki kroi się czystym nożem. Usunąć całą grupę na raz - pęczek i usunąć resztki szypułek, spleśniałe obszary.
-
Utrzymuj wilgotne podłoże, szczególnie uważnie monitoruj podlewanie w otwartym terenie.
-
W ogrodzie grzyb na całym drewnie stabilnie owocuje do 4-5 lat.
Uprawa boczniaków nie jest trudnym procesem. Możesz cieszyć się grzybami w ogrodzie i w domu. Koniecznie spróbuj wyhodować własne grzyby delikatesowe.
Dzielimy się własnym doświadczeniem w sadzeniu grzybów.
Zdjęcia: Depositphotos