Warto uprawiać! Najlepsze odmiany i hybrydy bakłażana do szklarni
Trzeba się zgodzić, że w dzisiejszych czasach, nawet w sezonie, cena warzyw w supermarketach i na rynku gryzie. Co powiedzieć o okresach przedsezonowych lub posezonowych, kiedy nie każdy może sobie pozwolić na zakup bakłażana. Ale kto ma własną działkę, to dlaczego nie wybrać najlepszych odmian bakłażana do szklarni i nie uprawiać ich? Sugerujemy, aby właśnie to zrobić!
Dziś dowiemy się, co kupić nasiona bakłażana. Jest w czym wybierać! Najlepsze odmiany do szklarni zostały już znalezione przez specjalistów Garden Number One i czekają na zapoznanie się z nimi. I oczywiście powiemy kilka słów o sadzeniu bakłażanów w szklarni.
Jak prawidłowo sadzić bakłażany w szklarni?
Jesteśmy pewni, że nasz blog jest czytany zarówno przez doświadczonych ogrodników, jak i początkujących, którzy nie wiedzą, jak uprawiać bakłażany w szklarni. Profesjonalistów zapraszamy do natychmiastowego przeglądu odmian bakłażanów do szklarni, a dla początkujących ogrodników przygotowaliśmy odpowiedzi na najpopularniejsze pytania.
Jak przygotować szklarnię?
Główne procedury przygotowawcze polegają na dezynfekcji przestrzeni, kopaniu gleby i jej dezynfekcji. Do ochrony przed grzybami dobrym rozwiązaniem będzie siarczan miedzi. Po przeprowadzeniu dezynfekcji i utrzymaniu wysokiej temperatury szklarnia jest gotowa!
Kiedy sadzić sadzonki bakłażana w szklarni?
Jeśli ziemia jest wystarczająco ciepła (jej temperatura wynosi około +15...+16 C), można bezpiecznie przystąpić do sadzenia. Zwykle sadzonki sadzi się w kwietniu/na początku maja, ale dokładny czas sadzenia bakłażanów w szklarni zależy od warunków pogodowych i jakości szklarni.
Jak sadzić bakłażany w szklarni?
Sadzonki są wcześniej podlewane w celu nawilżenia gleby i ułatwienia sadzenia. Następnie należy przygotować małe dołki na sadzonki - to początek sadzenia bakłażanów w szklarni. Co umieścić w dołkach? Oprócz 1,5-2 litrów niezimnej wody, konieczne jest dodanie 0,5 litra próchnicy i odrobiny popiołu drzewnego, jeśli to możliwe. Sadzonki zanurza się w dołkach. Od góry należy je przykryć ziemią i zagęścić.
Jaki jest schemat sadzenia bakłażanów w szklarni?
Zazwyczaj sadzenie bakłażanów w szklarni odbywa się w rzędach. Priorytetem jest rozłożona kolejność, która zapewnia optymalne odprowadzanie wilgoci i światła słonecznego do bakłażanów. Co wpływa na bakłażany w szklarni - odstępy. Między poszczególnymi roślinami zachowujemy minimum 40 cm. A między rzędami - minimum 50 cm.
Jakiej pielęgnacji potrzebują bakłażany po posadzeniu w szklarni?
Większe znaczenie mają nawozy, które przeprowadza się 2-3 tygodnie po posadzeniu sadzonek. Bakłażany po posadzeniu w szklarni wymagają odżywiania, dlatego pożądane jest karmienie 2 razy w miesiącu. Konieczne jest dozowanie składników odżywczych zgodnie z instrukcjami producentów nawozów. Uprawa bakłażanów w szklarni obejmuje również kształtowanie krzewów poprzez szczypanie i przycinanie.
Czy mogę uprawiać paprykę i bakłażany w tej samej szklarni?
Zdecydowanie: tak! Uprawy te są podobne pod wieloma względami. Pokrywają się pod względem wymagań środowiskowych, odżywiania gleby itp. Dlatego jeśli nie jesteś pewien, czy możesz sadzić bakłażany w szklarni obok papryki - nie wahaj się, możesz. Tak, idealnie jest, gdy bakłażany rosną osobno, ale jeśli nie ma takiej możliwości, można je uprawiać w towarzystwie nie tylko papryki, ale także na przykład pomidorów, melonów lub cebuli. Dobrze się dogadują.
Jakie bakłażany lepiej sadzić w szklarni?
To pytanie z gwiazdką na które jest prosta odpowiedź: odmiany przeznaczone do uprawy w szklarni. Jest też złożona odpowiedź: należy wybrać najbardziej produktywne odmiany bakłażanów do szklarni. Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy 2 najlepszych.
Wielu ekspertów uważa, że nie ma lepszej odmiany bakłażana do szklarni niż Black Beauty. I rzeczywiście jest czarny i z pewnością przystojny. Z pewnością polubisz te wspaniałe owoce, które są tak przyjemne do zbierania w miarę dojrzewania i przygotowywania z nich zarówno prostych potraw, jak i złożonych kulinarnych arcydzieł.
-
wysokość: do 100 cm (rozłożysty krzew);
-
owoce: podłużne, okrągłe, o średnicy do 15 cm;
-
kolor: prawie całkowicie czarny;
-
waga: około 300-500 g;
-
miąższ: delikatny, mięsisty, wcale nie gorzki po odpowiednim ugotowaniu;
-
cechy szczególne: oryginalny kształt, dobra wydajność (więcej owoców na jednym krzaku niż na wielu innych krzakach);
-
zastosowanie: składnik gulaszów warzywnych, dodatek do dań mięsnych, przetworów zimowych.
Jeśli wpadła Ci w oko ta odmiana, to zdecydowanie masz diament w oku! Doskonały bakłażan o smacznych owocach, które dojrzewają w około 100-120 dni od pierwszych kiełków. Tak, nie jest to najwcześniejsza odmiana, ale nie będziesz musiał długo czekać, a plony i smak bakłażana Violetta Lung są warte czekania!
-
wysokość: do 100 cm ;
-
owoce: długie (ok. 25-30 cm długości), stosunkowo cienkie, niezbyt duże;
-
kolor: mieni się fioletowo-czarnymi odcieniami i błyszczy niczym drogocenny diament;
-
waga: około 500-600 g;
-
miąższ: delikatny, prawie bez goryczy;
-
cechy szczególne: wysoka zawartość witamin i składników odżywczych, z których większość jest zachowywana podczas gotowania;
-
zastosowanie: bardzo smaczne w formie pieczonej i duszonej.
Nasiona Bakłażana
- Nasiona bakłażana w naszym kraju z dostawą pocztą lub kurierem.
- Ponieważ sami jesteśmy producentami nasion, możemy zagwarantować zgodność odmian produktów i przystępne ceny.
Zdjęcia: Depositphotos