Pyszne i wcześnie dojrzewające: najlepsze wczesne odmiany ogórków
Co może być lepszego niż aromatyczna sałatka warzywna? Zwłaszcza jeśli warzywa pochodzą z własnego ogrodu! Mmm... Nie mogę się doczekać zbiorów soczystych ogórków, a Ty? Jeśli również masz na nie ochotę, wybierzmy razem najlepsze wczesne odmiany ogórków do uprawy szklarniowej lub gruntowej. Aby opracować nasz TOP, dokładnie przeanalizowaliśmy całą gamę: sprawdziliśmy, która odmiana ogórka jest najwcześniejsza. Wzięliśmy również pod uwagę cechy smakowe i agronomiczne. Jaki był wynik? Bardzo interesująca lista, która zawiera, naszym zdaniem, wspaniałe wczesne odmiany ogórków. Recenzje - od Ciebie! Napisz komentarz, a my rozpoczniemy recenzję!
-
dojrzałość: 40-45 dni od pierwszego kiełkowania;
-
owoc: zwarty, cylindryczny, zwykle jasnozielony lub ciemnozielony, z cienką skórką i małymi ostrymi kolcami;
-
długość: 8-10 cm;
-
waga: 100-120 g;
-
miąższ: soczysty;
-
wydajność: wysoka;
-
cechy szczególne: zwarty krzew, słabo się rozrasta;
-
zastosowanie: spożywane na surowo.
Kolejne najlepsze ogórki! Mówisz, że priorytetem są wczesne odmiany do uprawy gruntowej o wysokich plonach? W takim razie zwróć uwagę na odmianę Andrus! Do jego uprawy stosuje się standardową agrotechnikę, która pozwala zapewnić zielony przenośnik taśmowy. Bezpretensjonalność to zdecydowany plus odmiany Andrus, dzięki czemu zasłużenie zalicza się ją do najlepszych odmian wczesnych ogórków.
-
dojrzewanie: 40-50 dni od pierwszych pędów;
-
owoc: jasnozielony, średniej wielkości, owalno-cylindryczny, z licznymi kolcami na dość miękkiej skórce;
-
długość: 10-12 cm;
-
waga: około 100 g;
-
miąższ: soczysty, apetycznie chrupiący;
-
wydajność: około 3-4 kg z 1 metra kwadratowego;
-
osobliwości: w przypadku niedoboru naturalnych opadów konieczne jest zapewnienie stabilnego i terminowego podlewania, w przeciwnym razie ogórki wczesnych odmian Andrus mogą być nieco gorzkie;
-
zastosowanie: do spożycia na świeżo, twisty, przetwory.
-
dojrzewanie: 45-55 dni od pierwszych pędów;
-
owoce: ciemnozielone, mają gęstą skórkę z wyraźnymi małymi kolcami, średnia średnica 3-4 cm;
-
długość: 10-12 cm;
-
waga: około 80-110 g;
-
miąższ: mięsisty, pełen soku, chrupiący;
-
wydajność: do 5 kg z 1 metra kwadratowego;
-
cechy szczególne: jeśli ogórki wczesnej odmiany zbiera się na etapie dojrzałości, uzyskują maksymalną przenośność i mogą być przechowywane przez długi czas;
-
zastosowanie: do sałatek, przystawek, marynowania.
Wczesne ogórki odmiany śremski - do szklarni, samopylne, plonujące! Ogólnie rzecz biorąc, doskonała opcja do uprawy domowej, a nawet komercyjnej. Jest to odmiana partenokarpiczna, stworzona przez współczesnych hodowców. Ma wspaniałe właściwości konsumenckie. Może być przechowywana przez długi czas i transportowana bez problemów.
-
dojrzewanie: 45-50 dni od pierwszych pędów;
-
owoc: ciemnozielony, skórka gęsta z charakterystycznymi guzkami i białymi kropkami, zwykle do 4-5 cm średnicy;
-
długość: do 15 cm;
-
waga: około 100-140 g;
-
miąższ: soczysty, orzeźwiający, bez goryczy;
-
wydajność: do 7 kg z 1 metra kwadratowego;
-
cechy szczególne: podobnie jak wiele innych wczesnych odmian ogórków, śremski najlepiej spożywać na wczesnym etapie dojrzałości - jest maksymalnie chrupiący;
-
zastosowanie: świeży (sam lub w sałatkach).
A to odmiana jednego z najwcześniejszych ogórków w naszym rankingu -Krak! Jest to od dawna ulubiona odmiana w Polsce. Zachwyca konsumentów swoim doskonałym smakiem. I to jakim smakiem! Maksymalna świeżość i inspiracja w każdym owocu. Co ciekawe, podczas kiszenia smak otwiera się jeszcze bardziej. Nie bez powodu odmiana ta znalazła się w pierwszej 7 najlepszych odmian ogórków do kiszenia i konserwowania.
-
dojrzewanie: 50-55 dni od pierwszego kiełkowania;
-
owoc: niezbyt duży, podłużno-cylindryczny, jasnozielony, z wieloma dużymi guzkami i widocznymi paskami do środka, po przecięciu - trójkątny kształt;
-
długość: 9-12 cm;
-
waga: około 60-100 g;
-
miąższ: soczysty, świeży, chrupiący;
-
wydajność: do 7 kg z 1 metra kwadratowego;
-
cechy szczególne: ogórki wczesnej odmiany Krak nadają się do uprawy w otwartym terenie w Polsce, ponieważ wykazują doskonałą odporność na warunki atmosferyczne i tradycyjne choroby kulturowe;
-
zastosowanie: do kiszenia i marynowania.
-
dojrzewanie: 40-45 dni od pierwszych pędów;
-
owoce: zwarte cylindry o sałatkowozielonym kolorze z ostrymi pryszczami;
-
waga: do 120-130 g
-
długość: do 15-18 cm;
-
miąższ: chrupiący;
-
wydajność: około 3-5 kg z 1 metra kwadratowego;
-
cechy szczególne: wiele wczesnych odmian ogórków staje się miękkich podczas kiszenia, ale Victoria zachowuje przyjemną jędrność;
-
zastosowanie: do sałatek, twistów, przetworów zimowych (można zainspirować się smacznymi przepisami).
-
dojrzałość: 35-45 dni od pierwszego kiełkowania;
-
owoce: małe lub średniej wielkości baryłki o jasnozielonym kolorze z małymi kolcami;
-
waga: do 90-110 g;
-
długość: do 12 cm;
-
miąższ: soczysty, kruchy;
-
wydajność: około 2-4 kg z 1 metra kwadratowego;
-
cechy szczególne: niewiele super wczesnych odmian ogórka ma tak wysoką odporność na choroby jak Zuzana;
-
zastosowanie: pyszny na surowo i marynowany.
-
dojrzewanie: 45-47 dni od pierwszych pędów;
-
owoce: długie, ciemnozielone, lekko wyboiste;
-
waga: do 100 g;
-
długość: do 16-18 cm;
-
miąższ: chrupiący;
-
wydajność: 10-30 kg z 1 metra kwadratowego;
-
cechy szczególne: ma maksymalną odporność na większość chorób ogórków;
-
zastosowanie: głównie do sałatek i przystawek.
Zdjęcia: Depositphotos