Truskawki na zimę: przepisy, najlepsze dania!
Kiedy wśród zielonych liści widoczne są czerwone policzki dużej truskawki - oczy się cieszą. A gdy delektujesz się truskawkami – rozkoszy nie ma końca. Cóż, nieprawdopodobnie smaczna jagoda! A co najciekawsze, jest pyszny pod każdą postacią!
Specjalnie dla koneserów różnorodnych deserów i oryginalnych przetworów na zimę przygotowaliśmy zestawienie sprawdzonych przepisów. Dziś dowiecie się jak najlepiej przechować truskawki na zimę, co z nich ugotować i jakie to trudne. Przejdźmy dalej: nic skomplikowanego! Udowodnimy, że zbiór truskawek na zimę to najprostszy i najbardziej inspirujący proces.
Opcja 1. Mrożone truskawki z cukrem na zimę
Czy wiesz, jak wyhodować dużo pysznych jagód? Wtedy na pewno przydadzą się różne sposoby przygotowania truskawek na zimę. Zamrażanie jest prawdopodobnie najprostszą i najbardziej praktyczną opcją. Mrożone mogą być całe truskawki na zimę lub puree z cukrem. Preferujemy drugą opcję, ponieważ w pierwszym przypadku jagoda może być zbyt wodnista.
Co jest potrzebne?
- Świeże truskawki - bez względu na wszystko;
- Cukier – około 150 g cukru na 1 kg truskawek.
Jak to się gotuje?
- Umyj truskawki, usuń łodygę.
- Dodaj cukier (nie chodzi tylko o słodycz, ale także o to, aby zapobiec nadmiernemu zamarzaniu, dzięki czemu zachowany zostanie aromat i smak jagód).
- Truskawki zmiel z cukrem za pomocą blendera zanurzeniowego (konsystencja puree lub drobnych kawałków - według uznania)
- Powstałą mieszaninę wlewamy do pojemników lub hermetycznych (druga metoda oszczędza miejsce w zamrażarce) i wkładamy do zamrażarki.
Opcja 2. Dżem truskawkowy
Przetwory truskawkowe na zimę w Polsce od zawsze cieszą się dużą popularnością. Najlepsze opierają się na gotowaniu. Zgadzam się, aromatyczny dżem truskawkowy to zawsze dobry pomysł. Przepis na zimę jest do Twojej dyspozycji dalej.
Co jest potrzebne?
- Truskawki - 3 kg;
- Cukier - 2-3 kg;
- Żelatyna - 2 torebki (lub inna alternatywa).
Jak to się gotuje?
- Umyj jagody, usuń ogony i kawałki liści.
- Zmiel truskawki do stanu puree.
- Zawartość połączyć z żelującą masą, wymieszać, przelać do naczynia do gotowania i gotować.
- Mieszaj powoli, ale stale, doprowadzając do stanu wrzenia.
- Stopniowo dodawaj cukier i mieszaj, poczekaj, aż się zagotuje.
- Po ponownym zagotowaniu usuń pianę i gotuj przez 5-7 minut.
- Wlać powstały dżem i przykryć pokrywkami.
Opcja nr 3. Super gęsty dżem z całych truskawek
Jaki może być najlepszy deser do herbaty na zimę niż dżem truskawkowy? Gruby, tak że łyżka stoi! Jeśli Tobie też się ślini, to przyjrzyjmy się szybko, jak wyglądają truskawki na zimę z całymi jagodami w formie dżemu.
Co jest potrzebne?
- Truskawki - 2 kg;
- Cukier - 2 kg;
- Kwas cytrynowy - 4 g.
Jak to się gotuje?
- Truskawki dokładnie myjemy, sortujemy (pozostawiamy najgęstsze jagody) i wsypujemy do durszlaka. Do tego dżemu zaleca się przyjmowanie jagód z odmian TOP-10.
- Zasyp jagody 50% ilości cukru wskazanej w przepisie i odstaw na 3 godziny.
- W tym czasie sok będzie się wyróżniał - odcedź go do osobnego pojemnika, dodaj tam pozostałe 50% cukru i lekko zagotuj, aż powstanie syrop, którym należy zalać całe truskawki.
- Truskawki gotuj w syropie przez 5-7 minut, usuwając powstającą pianę.
- Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 3 godziny, aby truskawki ostygły.
- Ponownie postaw na kuchence, ponownie gotuj przez 5-7 minut i ponownie ostudź (robimy to 3-5 razy).
- Rozcieńczyć kwas cytrynowy w łyżeczce ciepłej wody. Dodać do dżemu i gotować 15-20 minut.
- Rozlać do słoików i przykryć pokrywkami
- Lepiej przechowuj taki dżem w lodówce lub piwnicy.
Opcja nr 4. Truskawki na zimę bez gotowania
Kiedy w domu jest dużo truskawek, przygotowania na zimę, przepisy na zachód słońca, gotowanie dżemu - wydarzenia obowiązkowe. A co jeśli nie gotujesz? Czy taki zbiór truskawek na zimę jest realny? Istnieją przepisy bez gotowania. Oto jedna z opcji, które można przygotować ze świeżych truskawek!
Co jest potrzebne?
- Truskawki - 3 kg;
- Cukier - 3 kg.
Jak to się gotuje?
- Umyj truskawki (możesz wziąć dowolną odmianę, nawet trochę starszą).
- Zmiel jagody za pomocą blendera do przyjemnej konsystencji.
- Dodaо cukier, równomiernie wymieszaо, odstawić na 3 godziny, aby cukier normalnie się rozpuścił.
- Podczas gdy truskawki stoją, musisz przygotować wysterylizowane i całkowicie suche słoiki.
- Truskawki przełóż do słoików i szczelnie zamknij.
- Wyślij do lodówki do przechowywania (ze względu na dużą ilość cukru takie truskawki mogą stać dość długo, ale tylko na zimno). To świetny sposób na konserwację truskawek bez gotowania i zamrażania.
Opcja nr 5. Kompot truskawkowy z wiśniami
Co jest potrzebne?
- Truskawki - 300 g;
- Wiśnie - 300 g;
- Cytryna/pomarańcza – 40 g (2-3 plasterki);
- Mięta (świeża) - 2 małe gałązki;
- Cukier - 250 g;
- Woda - 1,5-2,0 l.
Ważny! Wszystkie składniki podano na 1 puszkę o pojemności 3 litrów. Jeżeli zależy Ci na większej objętości – po prostu zachowaj proporcje.
Co robić?
- Sortuj i myj jagody.
- Przygotuj gałązkę mięty i owoców cytrusowych, wysterylizuj słoiki.
- Do każdego 3-litrowego słoika włóż określoną ilość jagód, dodaj miętę i owoce cytrusowe.
- W osobnym naczyniu zagotuj wodę i napełnij słoiki do góry, przykryj pokrywkami (wysterylizowanymi) i odstaw na 30-40 minut.
- Otwórz puszki, ostrożnie spuść wodę do osobnego pojemnika do gotowania i dodaj tam cukier.
- Gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Wrzący syrop wlej z powrotem do słoików i szybko je zamknij.
Opcja nr 6. Marmolada truskawkowa
Ale to naprawdę oryginalna truskawka na zimę. Przepisy są różne, ale marmolada wyróżnia się.
Co jest potrzebne?
- Truskawki - 500 g;
- Cukier - 500 g do gotowania + 100 g do walcowania;
- Pektyna jabłkowa - 20 g;
- Kwas cytrynowy - 2 łyżeczki;
- Woda - 2 łyżeczki;
- Miód lub syrop glukozowy - 70-80 g;
- Specjalna forma marmolady
Jak to się gotuje?
- Umyj truskawki, posortuj je i poczekaj, aż dobrze wyschną.
- Przykryj spód formy folią spożywczą.
- Aby uzyskać równomierne rozprowadzenie, zmieszaj 50 g cukru z pektyną.
- Rozcieńczyć kwas cytrynowy w 2 łyżeczkach wody.
- Ubij jagody blenderem i wlej do rondla do gotowania (lepiej wziąć pojemnik z grubym dnem).
- Po ugotowaniu gotuj na małym ogniu i stopniowo dodawaj pozostały cukier, mieszając zawartość. Pod koniec tego procesu gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
- Dodać syrop glukozowy – powoli, ciągle mieszając.
- Zdejmij rondelek z ognia i do truskawek dodaj wcześniej rozcieńczony w wodzie kwasek cytrynowy.
- Szybko wymieszaj i przelej do foremek na marmoladę.
- Odstawiamy na 10 godzin.
- Wyjmij zawartość, pokrój na kawałki (jakiej wielkości lubisz) i obtocz w cukrze. Ze względu na takie fajne desery karmienie truskawek odbywa się po zimie, podlewanie, druga pielęgnacja, aby uzyskać dobre zbiory.
Opcja nr 7. Suszone truskawki
Jeśli jesteś zainteresowany zbiorem truskawek na zimę bez cukru, istnieją przepisy. Ale czasami chcesz najbardziej naturalnego smaku, prawda? Tego można osiągnąć za pomocą suszenia. Jest to idealny preparat na zimę, gdyż można go bardzo długo przechowywać i nie psuje się. A korzyść jest maksymalna, ponieważ przydatne substancje zostają zachowane podczas suszenia.
Co jest potrzebne?
- Truskawki - tyle, ile lubisz;
- Suszarka elektryczna.
Jak to się gotuje?
-
Wybierz największe i najgęstsze jagody. Idealną opcją jest truskawka o dużych owocach. Wodne lub przejrzałe nie są zbyt odpowiednie, a małe truskawki są trudniejsze i wymagają dłuższego cięcia.
-
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i pozostawiamy do wyschnięcia na papierowym ręczniku.
-
Jagody pokroić w cienkie plasterki (użyj specjalnych krajalnic lub najostrzejszego noża, w przeciwnym razie truskawki puszczą sok)
-
Ilość truskawek powinna być dokładnie taka, jaką Twoja elektryczna suszarka może zmieścić w ciągu jednego seansu (jagód nie należy kroić – należy je natychmiast wysłać do suszenia).
-
Ułóż plasterki truskawek w jednej warstwie i włącz suszarkę elektryczną (czas suszenia zależy od grubości plasterka i właściwości Twojego urządzenia elektrycznego).
-
Gdy płytki całkowicie wyschną, można je usunąć. Nie powinno być w nich wilgoci, w przeciwnym razie nie będą przechowywane przez długi czas.
-
Suszone truskawki najlepiej przechowywać w hermetycznie zamkniętych szklanych słoikach lub plastikowych pojemnikach, aby nie przedostawała się do nich wilgoć.
Zdjęcia: Depositphotos