Garden Blog

Śliwki: jak zachować świeżość zbiorów i co przygotować na zimę?

Śliwy są jednymi z najpopularniejszych drzew owocowych w polskich sadach. Wraz z jabłkami, gruszkami i wiśniami stanowią podstawę sadów. Posortowane sadzonki śliw zaszczepione na odpowiednio dobranych podkładkach są odporne na poważne choroby, szybko wchodzą w owocowanie, a co najważniejsze - są bardzo produktywne. Kilka sezonów po posadzeniu młodego drzewka, pytanie jak przechowywać śliwki staje się palące dla większości ogrodników.

Nowoczesna hodowla stworzyła złożone hybrydy śliwki i wiśni - śliwki diploidalne - oraz hybrydę śliwki i moreli - szarafuga. Jest to szczególnie produktywna i stabilna grupa odmian. Owoce są pyszne nie tylko świeże, ale także stanowią doskonałe dżemy, konfitury, kompoty i nadzienia do ciast.

Hybrydyi śliwy diploidalne to zwarte, niskie drzewa o rzadkiej koronie. Można je sadzić nawet na niewielkim obszarze, nie zajmują dużo miejsca. A śliwy kolumnowe można uprawiać nawet w dużych wannach na tarasach lub nasiąkniętych patiach.

Jak zachować śliwki na zimę i co ugotować jest napisano w artykule.

Śliwki na zimę: jak przechowywać świeże, bez cukru i gotowania

Śliwki to pyszne i zdrowe owoce, więc oto kilka szybkich i łatwych sposobów na zachowanie zbiorów. Owoce mogą być świeże i smaczne nawet przez 2 miesiące. Nawet w listopadzie możesz zaskoczyć swoich bliskich świeżymi śliwkami.

Które odmiany śliwek przechowują się przez długi czas?

Do długotrwałego przechowywania należy zbierać późno dojrzewające odmiany.

Jak prawidłowo zbierać śliwki?

Aby zachować zbiory przez długi czas, należy przestrzegać pewnych zasad.

  • Do przechowywania należy brać wyłącznie owoce, które zostały ręcznie zerwane z drzewa. Opadłe owoce są uszkodzone mechanicznie i nie przetrwają długo.
  • Owoce powinny być zbierane tylko wtedy, gdy pogoda jest sucha. Jeśli będą mokre, szybko się zepsują.
  • Okres dojrzewania jest również ważny dla długiego przechowywania. Owoce dojrzewają nierównomiernie. Dlatego śliwki należy zrywać, gdy są zbyt niedojrzałe. Aby mogły dojrzewać przez około 5-6 dni, zanim będą całkowicie dojrzałe. Czy śliwka dojrzeje po takim zerwaniu? Tak, dojrzeje, ale podczas przechowywania.
  • Szypułka na owocu musi zostać zachowana. Dlatego albo ostrożnie zrywaj owoce, albo zalecamy odcięcie ich od gałęzi. W tym celu wygodnie jest użyć specjalnych nożyc do zrywania lub poręcznego sekatora. Owoce należy natychmiast układać w skrzynkach. Im mniej będziesz je przesuwać, tym dłużej wytrzymają.

Jak układać śliwki do długotrwałego przechowywania?

  • Wybieraj tylko owoce bez najmniejszych uszkodzeń, z woskową plamą i szypułką.
  • Ułóż zebrane śliwki w skrzynkach pokrytych papierem lub tekturą w nie więcej niż 3 warstwach papieru i przykryj również górną warstwę.
  • Nie używaj folii spożywczej, ponieważ spowoduje ona szybkie psucie się owoców. Pozostaw skrzynki w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, aby owoce zaczęły dojrzewać.
  • Nie wkładaj ich od razu do lodówki lub piwnicy, w przeciwnym razie zielone owoce nie dojrzeją i częściowo stracą swój smak.
  • Dojrzałe śliwki wyglądają, jakby miały pylisty odcień i zaczynają rozkosznie słodko pachnieć. Następnie zbiory można przechowywać w lodówce lub w piwnicy.
  • Ważne jest, aby nie przejrzeć owoców, w przeciwnym razie nie będą one długo przechowywane. W ten sposób można je przechowywać przez około 2 miesiące w temperaturze co najmniej +5°C. W niższych temperaturach owoce stracą swój smak i aromat.
  • Oczywiście należy przeglądać i usuwać owoce, które zaczęły się psuć.

Jak zamrozić śliwki na zimę

Wybieraj dojrzałe, pachnące, mięsiste odmiany bez uszkodzeń. Jaki jest najlepszy sposób na zamrożenie śliwek z pestką lub bez? Śliwki z pestką można również zamrozić, ale nie należy ich długo przechowywać.

  • Tradycyjnie, owoce kroi się na pół i delikatnie usuwa pestkę.
  • Połówki układa się w jednej warstwie na tacy, desce do krojenia lub talerzu i zamraża.
  • Następnie należy włożyć je do woreczka lub pojemnika, szczelnie przykryć i przechowywać w zamrażarce.
  • Jak długo mogę przechowywać zamrożone śliwki? Do następnego zbioru. Po rozmrożeniu pozostają smaczne i zachowują swój smak.

Metoda zamrażania jest szybka i łatwa, bez cukru. Jak używać mrożonych śliwek? Można je po prostu zjeść świeże po rozmrożeniu, posypane cynamonem i brązowym cukrem. Lub użyć ich do wypełnienia ciast, sosów itp.

Jak suszyć śliwki

Śliwki są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Nawet w domu można je przygotować w zwykłym piekarniku i będą bardzo smaczne przy minimalnej ilości cukru.

  • Wybierz odmianę "węgierską". Dojrzałe, ale nie przejrzałe, z grubym miąższem.
  • Przekrój owoc na jedną stronę i usuń pestkę. Nie rozdzielaj całego owocu. Posyp odrobiną cukru i ułóż owoce na patelni.
  • Posyp owoce warstwą cukru. Pozostaw na 24 godziny, śliwka wkrótce zacznie puszczać soki.
  • Okresowo mieszaj, aby rozpuścić cukier. Na 3 kg owoców potrzeba nie więcej niż 1 kg cukru.
  • Doprowadzić do wrzenia na delikatnym ogniu, ale nie gotować. Odstaw od razu, aż całkowicie ostygnie. Następnie odcedź syrop na durszlaku.
  • Rozłóż owoce na papierze pergaminowym na blasze do pieczenia.

Jaki jest właściwy sposób suszenia śliwek? Pozostawić do wyschnięcia na 5 do 7 godzin w temperaturze +45-55°C. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie odwróć owoce i umieść w temperaturze +70°C na kolejne 5-6 godzin. Gotowe. Jak przechowywać śliwki na zimę? Możesz przechowywać je w słoikach lub papierowych torebkach, a w celu długotrwałego przechowywania możesz przechowywać je w zamrażarce w plastikowych torebkach.

Można je również wysuszyć w suszarce.

Śliwki w zalewie, dżemie, powidłach

 

Marynowane śliwki. Jeśli nie przepadasz za słodyczami, pokochasz śliwki w marynacie.

  • Umyj i włóż całe lub połówki owoców do półlitrowych słoików.
  • Zalej je marynatą z 500 ml wody, 300 g cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczki soli, kilku ziarenek czarnego pieprzu i puszystej papryki.
  • Gdy marynata się zagotuje, dodać 100 ml octu.
  • Sterylizować przez 15 minut.

Dżem

  • Zagotować dojrzałe śliwki, przecedzić przez sito lub durszlak.
  • Dodać 500 g cukru, pektynę zgodnie z instrukcją i odrobinę soku z cytryny na 1 l.
  • Gotować przez 10 do 15 minut.
  • Wlać do słoików i szczelnie zamknąć.

Dżem

  • Pokrój śliwki na połówki, ćwiartki lub nawet kostki.
  • Zasyp cukrem tak, aby soki owocowe spłynęły.
  • Tradycyjny stosunek owoców do cukru wynosi 1:1.
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
  • Pozostawić do ostygnięcia. Powtórzyć 3 razy.
  • Doprowadź do wrzenia i przelej do ogrzanych słoików i zamknij pokrywkami. 
  • Śliwki to zdrowe i pyszne owoce. Zachowanie ich na zimę jest łatwe. Wybierz wygodny i smaczny sposób, aby zachować je na zimę.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023