Przygotowanie estragonu: główne właściwości, zbiór, przechowywanie i stosowanie
Nie każdy miłośnik roślin ma odwagę uprawiać i zbierać estragon w domu. I na nic! Estragon ze swej natury jest wyjątkową rośliną, która jest ceniona w różnych sferach ludzkiej działalności na równi z echinaceą, miętą, melisą, nagietkiem i innymi popularnymi ziołami.
Dziś porozmawiamy o zaletach estragonu, odpowiemy na pytanie, jak i kiedy można zbierać estragon, a także dowiemy się, jak używać liści estragonu, aby wydobyć z nich maksymalne korzyści estetyczne, emocjonalne i praktyczne. Jesteś z nami? W takim razie zaczynajmy!
Jakie są zalety estragonu?
Estragon zawiera niesamowitą ilość olejków eterycznych, które mają właściwości kojące i rewitalizujące. Z tego powodu roślina ta jest poszukiwana w sferze kosmetycznej i medycznej. Estragon ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ludzie praktykują również jego stosowanie do przygotowywania specjalnych naparów i wywarów, które pomagają pozbyć się robaków. Nawiasem mówiąc, wiele preparatów przeciwpasożytniczych dostępnych w sprzedaży jest wytwarzanych na bazie estragonu piołunu.
Roślina ta jest uważana za przydatną w chorobach górnych dróg oddechowych. Jest wiele osób, które wysoko cenią suszony estragon, którego stosowanie pomaga normalizować sen. Mówi się, że pomaga nawet w walce z migreną.
Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym estragon dobrze oczyszcza jamę ustną. Stosuje się go w połączeniu z miętą imbirową. Fani medycyny ludowej twierdzą, że łyżka estragonu na godzinę przed jedzeniem pomaga normalizować pracę układu trawiennego.
Czy można jeść świeży estragon?
Estragon jest popularną rośliną wśród kucharzy, zwłaszcza w Gruzji, gdzie stanowi podstawę tradycyjnego napoju i jest jednym z podstawowych składników gruzińskich potraw, takich jak chakapuli. Każdy Gruzin wie, kiedy zbierać estragon na lemoniadę! Jest również używany na Ukrainie - głównie w postaci przetworzonej, kiedy trzeba go wcześniej zebrać i wysuszyć.
Jednocześnie istnieje wiele przepisów, w których estragon jest używany jako zwykłe zioło, ale oczywiście o specyficznym smaku i aromacie. Pomimo faktu, że jest to piołun - nie ma tradycyjnej goryczy. Estragon dodawany jest do świeżych sałatek, nadaje się do dań z drobiu, dobrze komponuje się z gotowanymi jajkami.
Zastosowanie estragonu w kuchni jest bardzo szerokie. Nawet niektóre oryginalne desery są przygotowywane z dodatkiem estragonu piołunu, ale kwestia smaku jest ściśle indywidualna.
Za nienaganną zaletę rośliny uważa się charakterystyczny aromat, który trudno z czymś pomylić. Wiele osób zna go z dzieciństwa i kojarzy z zielonym kolorem napoju gazowanego. Ale uwierz mi, ręcznie uprawiany estragon pachnie bardziej wielowymiarowo. Ogólnie rzecz biorąc, świeży estragon można jeść, ale suszony estragon jest nie mniej, a może nawet bardziej popularny.
Jak i kiedy zbierać estragon do suszenia?
W normalnych warunkach estragon kwitnie w pierwszych tygodniach lipca. Okres kwitnienia nie jest zbyt długi, ale jest niezapomniany. Wokół roztaczają się bogate zapachy, które łatwo wyłapać już w momencie zbliżania się do rośliny. Zaletą tej kultury jest to, że od momentu sadzenia nie trzeba czekać przez wiele lat, kiedy zbierać estragon. W tym przypadku staje się on odpowiedni już w pierwszym roku uprawy.
Kiedy należy ścinać estragon? Do suszenia na zimę najlepiej nadają się warzywa zebrane na etapie aktywnego pączkowania, ale w zasadzie można używać estragonu przez cały sezon, począwszy od czerwca aż do jesieni.
Przygotowując estragon, należy zwrócić uwagę na stan rośliny i jej wiek. Do suszenia nadają się tylko w pełni zdrowe gałązki i pożądane jest, aby były młode. Zalecamy pobieranie tylko tych, które mają około 8-10 cm długości (te, które są dłuższe niż 15 cm, lepiej pominąć). Uważa się, że młode, krótkie gałązki mają najwyższe stężenie olejków eterycznych i innych przydatnych właściwości. Roślina ma zdolność do szybkiego przyrostu masy zielonej, więc nie powinno być problemów z zebraniem odpowiedniego materiału.
Jak suszyć estragon w domu?
Zebrana zielenina jest dokładnie myta i wysyłana do suszenia po kąpieli. Rośliny należy umieścić na dowolnej płaskiej powierzchni w suchym pomieszczeniu. Ważne jest, aby nie było kontaktu z bezpośrednimi promieniami UV.
W miarę wysychania gałązek należy je odwracać. Długość czasu schnięcia zależy w mniejszym stopniu od temperatury powietrza, wilgotności i innych czynników zewnętrznych. W każdym przypadku wyznacznikiem jest stan rośliny. Jeśli gałązki łatwo się łamią i kruszą, są w 100% suche. Twoim zadaniem jest jak najszybsze zebranie suchego estragonu do szklanego słoika lub innego pojemnika. Dlaczego szybkość jest ważna? Smak rośliny ma tendencję do wietrzenia.
Czy estragon można suszyć w suszarce elektrycznej? Jak najbardziej! Zwłaszcza jeśli mieszkasz w mieszkaniu i nie masz wystarczająco dużo miejsca do suszenia. Ale w żadnym wypadku nie należy podnosić temperatury powyżej +35 ℃, w przeciwnym razie zioło straci wszystkie swoje użyteczne właściwości. Jak widać, suszenie estragonu na zimę jest łatwym zadaniem, które nie wymaga wiele czasu.
W czym i jak przechowywać estragon?
Wspomnieliśmy już o słoikach jako odpowiednim pojemniku, ale ogólnie rzecz biorąc, każdy pojemnik, który pozostaje hermetyczny, tj. szczelnie zamknięty i nie przepuszcza wilgoci, będzie odpowiedni. W takich warunkach całkowicie wysuszony estragon może z powodzeniem pozostać przez rok, nadal nadając się do użytku.
Estragon jest rośliną bardzo pożyteczną, ale wrażliwą na warunki środowiskowe. Dzieje się tak w przypadku, gdy zbiór nie jest tak trudny, jak jego prawidłowe przechowywanie. Na przykład, jeśli suszony estragon nie zostanie umieszczony w zamkniętym pojemniku, to dosłownie za kilka dni w temperaturze pokojowej straci zarówno smak, jak i podstawowe właściwości.
Jeśli planujesz używać świeżego produktu przez następny tydzień, możesz przechowywać go w lodówce.
Umyty i wysuszony estragon jest zawijany w perforowany papier i umieszczany w zwykłej plastikowej torbie.
Inną metodą jest przechowywanie w wodzie. Ponownie, wstępnie umyty estragon umieszcza się w pojemniku z zimną wodą, bez wywierania nacisku na łodygi i liście. W tej formie, pozostając w lodówce, roślina może pozostać świeża, pachnąca i przydatna do 2 tygodni od momentu złożenia.
Jak przygotować estragon na zimę?
Suszenie jest najlepszą opcją, jeśli potrzebujesz produktu do przygotowywania herbat i wywarów. Czy zimą można dostać świeży estragon? Zamrażanie pomoże! Starannie umyte pod bieżącą wodą gałęzie rośliny układa się na suchym ręczniku. Powinny oddać nadmiar wilgoci. Jak tylko to zrobią - natychmiast zapakuj je w zwykłą torbę i wyślij do pojemnika do zamrożenia.
Aby zachować smak w jak największym stopniu, zawiń je w folię spożywczą. W zimnych porach roku można w każdej chwili zdobyć kilka gałązek do gotowania lub napojów. Algorytm jest zasadniczo taki sam jak w przypadku szczawiu.
Alternatywnie, pokrój estragon na małe kawałki. Umieść wszystkie te rzeczy w specjalnych foremkach do lodu i dodaj trochę oliwy z oliwek (możesz obejść się bez oliwy, ale po prostu użyj zwykłej wody). Następnie - wyślij do zamrożenia.
Następnego dnia zawartość można wyjąć z foremek i przenieść do zwykłej torebki polietylenowej. Procedura jest powtarzana tak długo, jak jest to potrzebne. Główną zaletą jest praktyczność.
Zdjęcia: Depositphotos