Garden Blog

Przepisy: co pysznego można zrobić z kwaśnych jeżyn

Więc postarałeś się. Albo i nie. Ale w końcu masz dużo jagód, dość kwaśnych, i zastanawiasz się, co zrobić z takimi zbiorami. Istnieje wiele sposobów na przekształcenie kwaśnych jagód w prawdziwą ucztę. Nawet kwaśne jagody są pełne witamin, bioflawonoidów, cennych olejów i wielu przydatnych substancji. A nadmiar kwasu - łatwo skorygować dodając cukier. Gdy olej jest poddawany obróbce cieplnej, nasiona jeżyn nadają mu wyjątkową i szlachetną orzechową nutę.

Można więc bezpiecznie przygotowywać desery, sosy, kompoty, syropy, zamrażać na zimę z kwaśnymi jeżynami.

Najlepsze przepisy z kwaśnymi jeżynami

Galaretka jeżynowa

  • 1 kg jeżyn
  • 6 g żelatyny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek jaj
  • Pół cytryny

***

Jagody, cukier, skórkę z cytryny i odrobinę wody umieścić w rondelku. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Gdy mieszanina nieco ostygnie - dodać sok z cytryny i żelatynę (zgodnie z instrukcją). Wymieszaj i ubij blenderem. W razie potrzeby dodać trochę wody. Przecedzić przez sito, aby usunąć pestki i skórki. Ubić białka i dodać do lekko ciepłej masy. Wlać do foremek i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Deser z jeżynami i bananami

  • 1 szklanka jeżyn
  • 4 banany
  • 1 łyżka cukru
  • 1 litr kefiru lub jogurtu

***

Mielony cynamon i świeże liście mięty do smaku.

W blenderze ubij jeżyny, banany i cukier na gładką masę. Dodać jogurt i zmiksować na gładką masę. Przelać do foremek i udekorować gałązką mięty lub melasy, posypać cynamonem.

Dżem jeżynowy

  • 4 szklanki kwaśnych jeżyn
  • 2 szklanki cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka wody

***

W dużym rondlu połączyć jeżyny, cukier, sok z cytryny i wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Regularnie mieszać. Po 20-30 minutach przelać dżem do słoików.

Sernik jeżynowy

  • 1,5 szklanki pokruszonych herbatników z kremem 
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Nadzienie:

  • 400 g sera z kwaśnego mleka (twarogu)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jeżyn

***

Wymieszać okruchy herbatników, ciepłe masło i cukier. Rozsypać na dnie formy do pieczenia, zagnieść, uformować podstawowe ciasto kruche.

Do nadzienia wymieszać cukier, jeżyny, serek z kwaśnego mleka, jajka. Można ubić mikserem. Nałożyć nadzienie na ciasto, rozprowadzić równą warstwą. Piec w piekarniku przez 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Wino jeżynowe

  • 1 kg kwaśnych jeżyn
  • 1 kg cukru
  • 4 litry wody

***

Zetrzeć jagody na puree. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Podgrzać wodę do temperatury 40-45°C i dodać do mieszanki. Przykryć pojemnik pokrywką, luźno, można przykryć ściereczką i pozostawić do zmiażdżenia na 2-3 tygodnie w ciepłym i ciemnym miejscu. Następnie odcedzić wino, przelać do butelek, ostrożnie zakorkować i pozostawić na co najmniej 2-3 miesiące.

Nalewka z jeżyn

  • 1 kg jeżyn
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wódki

***

Umieścić jeżyny w słoiku, dodać cukier i alkohol, mieszać do rozpuszczenia cukru. Zamknąć szczelnie słoik i pozostawić do zaparzenia na 2-3 miesiące. Okresowo wstrząsać pojemnikiem. Następnie przecedzić nalewkę przez sito. Gotową nalewkę podawać schłodzoną.

Migdałowe babeczki z jeżynami

  • 1,5 szklanki jeżyn (świeżych lub mrożonych)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

***

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i sól. Osobno ubić masło z cukrem, dodać jajka i cukier waniliowy, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mieszaninę mąki, mieszając. Dodać jagody i delikatnie wymieszać, aby jeżyny pozostały w całości.

Rozłóż ciasto do foremek na muffiny i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze około 180°C, aż skórka będzie złocista.

Ciasto jeżynowe

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła (zamrożonego)

Nadzienie:

  • 3 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn
  • 0,5 szklanki cukru (można użyć, jeśli jeżyny są kwaśne)
  • 1 łyżeczka skrobi
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

***

Posiekaj zamrożone masło na okruchy razem z mąką i cukrem, a następnie rozetrzyj dłońmi, aż uzyskasz pojedyncze małe grudki. To nada ciastu wyjątkową teksturę.

Nadzienie - wymieszać jagody, cukier, skrobię i sok z cytryny.

Wlej połowę ciasta do formy do pieczenia. Rozprowadź równomiernie z niewielką obwódką. Teraz wlej nadzienie. Posyp pozostałe ciasto na wierzchu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostaw ciasto do ostygnięcia i podawaj. Można udekorować bitą śmietaną i listkami mięty.

Smacznego!

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023