Przepisy: co pysznego można zrobić z kwaśnych jeżyn
Więc postarałeś się. Albo i nie. Ale w końcu masz dużo jagód, dość kwaśnych, i zastanawiasz się, co zrobić z takimi zbiorami. Istnieje wiele sposobów na przekształcenie kwaśnych jagód w prawdziwą ucztę. Nawet kwaśne jagody są pełne witamin, bioflawonoidów, cennych olejów i wielu przydatnych substancji. A nadmiar kwasu - łatwo skorygować dodając cukier. Gdy olej jest poddawany obróbce cieplnej, nasiona jeżyn nadają mu wyjątkową i szlachetną orzechową nutę.
Można więc bezpiecznie przygotowywać desery, sosy, kompoty, syropy, zamrażać na zimę z kwaśnymi jeżynami.
Najlepsze przepisy z kwaśnymi jeżynami
Galaretka jeżynowa
- 1 kg jeżyn
- 6 g żelatyny
- 1 szklanka cukru
- 6 białek jaj
- Pół cytryny
***
Jagody, cukier, skórkę z cytryny i odrobinę wody umieścić w rondelku. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Gdy mieszanina nieco ostygnie - dodać sok z cytryny i żelatynę (zgodnie z instrukcją). Wymieszaj i ubij blenderem. W razie potrzeby dodać trochę wody. Przecedzić przez sito, aby usunąć pestki i skórki. Ubić białka i dodać do lekko ciepłej masy. Wlać do foremek i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Deser z jeżynami i bananami
- 1 szklanka jeżyn
- 4 banany
- 1 łyżka cukru
- 1 litr kefiru lub jogurtu
***
Mielony cynamon i świeże liście mięty do smaku.
W blenderze ubij jeżyny, banany i cukier na gładką masę. Dodać jogurt i zmiksować na gładką masę. Przelać do foremek i udekorować gałązką mięty lub melasy, posypać cynamonem.
Dżem jeżynowy
- 4 szklanki kwaśnych jeżyn
- 2 szklanki cukru
- Sok z 1 cytryny
- 1 szklanka wody
***
W dużym rondlu połączyć jeżyny, cukier, sok z cytryny i wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Regularnie mieszać. Po 20-30 minutach przelać dżem do słoików.
Sernik jeżynowy
- 1,5 szklanki pokruszonych herbatników z kremem
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Nadzienie:
- 400 g sera z kwaśnego mleka (twarogu)
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka jeżyn
***
Wymieszać okruchy herbatników, ciepłe masło i cukier. Rozsypać na dnie formy do pieczenia, zagnieść, uformować podstawowe ciasto kruche.
Do nadzienia wymieszać cukier, jeżyny, serek z kwaśnego mleka, jajka. Można ubić mikserem. Nałożyć nadzienie na ciasto, rozprowadzić równą warstwą. Piec w piekarniku przez 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Wino jeżynowe
- 1 kg kwaśnych jeżyn
- 1 kg cukru
- 4 litry wody
***
Zetrzeć jagody na puree. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Podgrzać wodę do temperatury 40-45°C i dodać do mieszanki. Przykryć pojemnik pokrywką, luźno, można przykryć ściereczką i pozostawić do zmiażdżenia na 2-3 tygodnie w ciepłym i ciemnym miejscu. Następnie odcedzić wino, przelać do butelek, ostrożnie zakorkować i pozostawić na co najmniej 2-3 miesiące.
Nalewka z jeżyn
- 1 kg jeżyn
- 1 kg cukru
- 1 litr wódki
***
Umieścić jeżyny w słoiku, dodać cukier i alkohol, mieszać do rozpuszczenia cukru. Zamknąć szczelnie słoik i pozostawić do zaparzenia na 2-3 miesiące. Okresowo wstrząsać pojemnikiem. Następnie przecedzić nalewkę przez sito. Gotową nalewkę podawać schłodzoną.
Migdałowe babeczki z jeżynami
- 1,5 szklanki jeżyn (świeżych lub mrożonych)
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki posiekanych migdałów
- 50 g masła (roztopionego)
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
***
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i sól. Osobno ubić masło z cukrem, dodać jajka i cukier waniliowy, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mieszaninę mąki, mieszając. Dodać jagody i delikatnie wymieszać, aby jeżyny pozostały w całości.
Rozłóż ciasto do foremek na muffiny i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze około 180°C, aż skórka będzie złocista.
Ciasto jeżynowe
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g masła (zamrożonego)
Nadzienie:
- 3 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn
- 0,5 szklanki cukru (można użyć, jeśli jeżyny są kwaśne)
- 1 łyżeczka skrobi
- 1 łyżeczka soku z cytryny
***
Posiekaj zamrożone masło na okruchy razem z mąką i cukrem, a następnie rozetrzyj dłońmi, aż uzyskasz pojedyncze małe grudki. To nada ciastu wyjątkową teksturę.
Nadzienie - wymieszać jagody, cukier, skrobię i sok z cytryny.
Wlej połowę ciasta do formy do pieczenia. Rozprowadź równomiernie z niewielką obwódką. Teraz wlej nadzienie. Posyp pozostałe ciasto na wierzchu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostaw ciasto do ostygnięcia i podawaj. Można udekorować bitą śmietaną i listkami mięty.
Smacznego!
Zdjęcia: Depositphotos